Jak usmażyć racuchy
Katarzyna J./gotujmy.pl
Przepisy

Wspaniały przepis na słodkie racuchy drożdżowe. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pycha!

Wystarczy nieco drożdży, kefiru i mąki. Racuchy będą takie, jak trzeba. Bez wysiłku przygotujecie smaczne śniadanie dla całej rodziny.
Hubert Rój
listopad 17, 2020

Racuchy to przysmak naszego dzieciństwa. Każda babcia dobrze, wie że nawet największe niejadki w rodzinie chętnie skuszą się na kilka racuchów z odrobiną cukru pudru. Co prawda większość z was zna już ten przepis, ale podpowiemy wam, jak je przyrządzić na kilka sposobów.

Jak już wspomnieliśmy, do naszych racuchów użyjemy drożdży. Dzięki temu ciasto na nasze smażone frykasy odpowiednio wyrośnie, a placki wyjdą niezwykle okazale. Wśród nas są jednak i takie osoby, które nie przepadają za zapachem drożdży.

Dla takich osób mamy dwa rozwiązania – po pierwsze źródłem problemu z niezbyt przyjemnym dla wszystkich zapachem drożdży będzie użycie sody oczyszczonej. Jeżeli nie macie pod ręką torebki sody, możecie także skorzystać z proszku do pieczenia.

Jeżeli mimo wszystko zostaniecie przy drożdżach – nie używajcie ich zbyt dużo. Zwykle ciasto urośnie jak należy z ich niewielką ilością. Ważne, by drożdże używane do naszych racuchów były wyjęte z lodówki odpowiednio wcześnie. Zimne drożdże nie zaczną zbyt szybko „pracować” w naszym cieście!

Jednym ze sposobów na urozmaicenie naszych racuchów jest dodanie do nich nieco startego jabłka. Niektórzy smażą racuchy także z jabłkiem pokrojonym w maleńką kostkę. Jeden i drugi sposób sprawi, że nasze placuszki staną się nieco „lżejsze” i mniej „zapychające”. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeholować z jedzeniem tych wspaniałości – racuchy niestety potrafią „wypić” sporo tłuszczu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • Ok. 1/5 paczki świeżych drożdży (ok. 15-20 g)
  • Ok. szklanka świeżego kefiru
  • 1 jajko
  • Łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • Cukier puder od obsypania gotowych racuchów

Przygotowanie:

  • Drożdże rozcieramy z cukrem , tak by zaczęły „pracować”.

  • Dodajemy mąkę i kefir (pamiętajcie, by nie był zimny!) i wyrabiamy ciasto. Opcjonalnie dodajemy nasze jabłka
  • Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20-25 min.
  • Smażymy na oleju. Nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię łyżką. By uniknąć sklejania się łyżki, moczymy ją każdorazowo w wodzie.
  • Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Chleb z humusem
Sebastian Studio/Adobe Stock
Przepisy Jedyna w swoim rodzaju pasta czosnkowa na kanapki. Świetna na odporność. Jedz ją codziennie, a nie zachorujesz
Czosnek jest jednym z tych warzyw, które koniecznie musimy jeść słotną jesienią. Na przykład w postaci smacznej pasty na kanapki.
Hubert Rój
listopad 17, 2020

Wyobraźcie sobie taką sytuację – boli was głowa, macie katar i kaszel i szukacie remedium na wasze problemy z infekcjami i przeziębieniami. Jednocześnie chcecie koniecznie zjeść coś smakowitego, o ostrym wyrazistym smaku. No tak, przecież w czasie grypy zatkany nos i brak wyostrzonego smaku to smutny standard. W pierwszej kolejności polecamy wam zdrowotne syropy na bazie czosnku, miodu i cytryny, które szybko stawiają na nogi nawet najbardziej chorowite jednostki. Nie samym syropem żyje jednak człowiek. Okazuje się, że silny głód, także można zabić w zdrowotny sposób – dzisiaj polecamy dla was wybitnie zdrową pastę czosnkową . W sam raz na kanapki dla największych głodomorów. Musimy jednak zrobić jedno bardzo ważne zastrzeżenie. Wielu z nas uwielbia smak pieczonego czosnku. Na pewno to znacie. Wkładamy do piekarnika (np. podczas pieczenia ziemniaków czy pieczeni) ząbki nieobranego czosnku, a potem delektujemy się wspaniałym smakiem. Warto jednak zastanowić się, czy nie lepiej jadać czosnek na surowo . Dlaczego? Surowy i pieczony czosnek to dwie zupełnie różne rzeczy. Ząbek czosnku zjedzony na surowo dostarczy nam wielu minerałów i witamin, które pomagają w walce z chorobami, zakażeniami, a także zwiększają naszą odporność. Nie bez przyczyny czosnek zwany bywa naturalnym antybiotykiem . Czosnek pieczony traci niestety wiele z tych walorów. Dlatego warto zostawić jego konsumpcję na przykład na okres letni, gdy mamy znacznie szerszy dostęp do witamin z innych owoców i warzyw. A teraz czas już na przepis na wspomnianą pastę czosnkową na kanapki. Składniki: 25 dag obranego czosnku (tak, to spora ilość. Nie warto jednak tym razem oszczędzać na czosnku, bo efekt przekroczy wasze oczekiwania!) 30 ml oliwy z oliwek Łyżka soku ze świeżo...

Przeczytaj