Wieprzowina w ostrym sosie
Steffi/Adobe Stock
Przepisy

Wieprzowina duszona na ostro. Nie będziecie już chcieli jeść jej inaczej! Kulinarny odlot!

Kolendra, ostra papryka, ocet balsamiczny – wieprzowina w takim towarzystwie będzie rozpływała się w ustach!
Hubert Rój
listopad 17, 2020

Gdy za oknem ciemno, szaro i ponuro, warto wprowadzić odrobinę szaleństwa do swojej kuchni. Jeżeli nie boicie się nieco ostrzejszych smaków i jesteście otwarci na nowe kulinarne doznania, tak przygotowana wieprzowina będzie dla was prawdziwym rarytasem.

Nasza wieprzowina na ostro to świetna odmiana od mdłych sosów zagęszczanych mąką, czy od różnego rodzaju gulaszów, które być może zdążyły już wam spowszednieć. Warto zaopatrzyć się w kilka egzotycznych przypraw, które nieco orzeźwią nasze dania.

Nasz przepis na wieprzowinę inspirowany jest recepturą uczestnika amerykańskiego Top Chefa, Kwame Onuachiego. Pochodzący z Nigerii kucharz na swoich daniach lubi stawiać afrykański stempel smaku. Czy możemy to jakoś odwzorować? Oczywiście! Wystarczy, że zakupicie i użyjecie w swoim daniu świeżą kolendrę, kmin rzymski (zwany także kuminem) i ocet balsamiczny.

Przepis na wieprzowinę w ostrym sosie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Spory kawałek karkówki wieprzowej
  • Kilka łyżek koncentratu pomidorowego bądź przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Papryka ostra w proszku
  • Cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • Łyżeczka cukru
  • Garść świeżo krojonej kolendry
  • Tymianek i pietruszka (suszone)
  • Olej
  • Łyżeczka soku z cytryny (można zastosować sok z limonki)
  • Ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  • Pierwszym krokiem, który warto wykonać dzień przed przygotowaniem potrawy, będzie zamarynowanie pokrojonej w kostkę karkówki.
    Użyjemy do tego kilku łyżek przecieru pomidorowego, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, przyprawy curry, szczypty suszonej pietruszki i tymianku, 2 łyżek oleju, łyżki octu balsamicznego i odrobiny ostrej papryki w proszku.
    Wymieszajmy dokładnie nasze mięso z przyprawami.
    Następnie szczelnie przykrywamy naczynie i odstawiamy je do lodówki.
  • Po przynajmniej 3 godzinach marynowania, przystępujemy do przygotowania sosu.
  • Zaczynamy od podsmażenia cebuli pokrojonej w piórka i pozostałego czosnku. Dodajemy do nich łyżeczkę cukru i kminu rzymskiego.
  • Następnie dodajemy na patelnię nasze zamarynowane mięso.
  • Dusimy mięso przez około godzinę na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy nieco wody.
  • Solimy do smaku.
  • Jeżeli potrawa jest zbyt kwaśna, możecie dodać nieco cukru.
  • Wieprzowina w sosie na ostro świetnie pasuje do gotowanego ryżu – radzimy podać ją w ten właśnie sposób.

Źródło: foodandwine.com

Komentarze
Danie jednogarnkowe z indykiem
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy Nie macie czasu? Ten jednogarnkowy indyk robi się sam. I nie potrzebuje żadnych dodatków
Najprostsze dania powinny robić się szybko. Mają być tanie i łatwe. Znamy przepis na jedno z nich!
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Co dziś na obiad? Wszystkich nas ciekawi odpowiedź na to zwyczajne pytanie. Fast-food W momentach kiedy czas jest głównym wyznacznikiem porządku naszego dnia, zdarza się nam decydować na jedzenie z fast-food'ów. Zamiast pożywnego obiadu wybieramy kebaba lub kanapkę ze stacji benzynowej. Jedzenie na szybko co prawda nas nasyci, ale nie dostarczy organizmowi potrzebnych właściwości odżywczych, niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Należy pamiętać, że szybkie jedzenie nie musi wiązać się z wizytami wyłącznie w fast-foodach. Czasami wystarczy kilka niedrogich produktów, wasz ulubiony garnek i około godzina czasu do zrobienia samodzielnie dania na już. Dzięki takiemu rozwiązaniu zjemy znacznie zdrowiej i taniej! Curry z warzywami Niektóre przyprawy zmieniają przyrządzane danie wręcz nie do poznania. Wydobywają z produktów smak, zmieniają kolor lub dodają charakterystycznego aromatu. Różne są także kuchnie i sposoby gotowania. Jednym z ciekawszych jest curry, będące nazwą sposobu  przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie. Dobór składników na klasyczne curry zależy od samej potrawy, od regionu z jakiego pochodzi jego twórca oraz osobistych upodobań kulinarnych. Kurkuma, imbir, pieprz i czosnek to nieodłączni towarzysze curry. Składniki na danie jednogarnkowe z indykiem:  500 g mięsa mielonego z indyka 15 dag mix warzyw np. chińskich  350 ml przecieru pomidorowego 7-8 łyżek kaszy kuskus sól i pieprz do smaku 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżka bazylii suszonej 3 ząbki świeżego czosnku 1 łyżeczka czosnku mielonego...

Przeczytaj
Placek po węgiersku
migotka28/gotujmy.pl
Przepisy Idealne połączenie smaków. Najlepszy przepis na placek po węgiersku. Ostrzegamy: nie skończy się na jednej porcji
To pracochłonne, ale fantastyczne danie kochają wszyscy Polacy. Nie bez powodu placek po węgiersku figuruje na kartach dań w restauracjach całej Polski.
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości. Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie? Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami.  Przepis na placek po węgiersku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula Sól i i pieprz Olej Kilka łyżek mąki pszennej Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego. Cebula i czosnek 1 papryka czerwona Papryka wędzona i słodka w proszku 15 dag pieczarek Kilka łyżek koncentratu pomidorowego Cukier Przygotowanie: Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju. Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso....

Przeczytaj
Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Patty/gotujmy.pl
Newsy Zapiekana pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad
Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej spożywanych przez nas mięs. Jak sprawić, by po przygotowaniu było soczyste? Rozwiązaniem może być ten przepis na zapiekankę.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Filety z piersi kurczaka to szlachetne, bogate w białko mięso. Lubią je szczególnie najmłodsi – zawiera w końcu o wiele mniej tłuszczu niż choćby mięso z podudzia. Ten mały szczegół sprawia także, że zupełnie różni się sposób przygotowania obu tych części kurczaka. Kiedy mięso z udka wymaga długiego pieczenia, smażenia czy duszenia, z piersią jest zupełnie odwrotnie. Jej delikatna tekstura bardzo źle znosi długą obróbkę termiczną. Mięso staje się wtedy wysuszone, niezależnie od tego czy było gotowane w zupie czy w sosie. Kurczak soczysty, a nie wysuszony Jak temu zaradzić? Odpowiedź może być tylko jedna – nie należy przesadzać z czasem obróbki cieplnej. Warto więc być ostrożnym, szczególnie gdy przygotowujemy kurczaka zapiekanego w sosie. Uważajmy, by sos nie był zbyt rzadki – do piekarnika należy wstawić gęsty sos, by nie czekać w nieskończoność na wyparowanie nadmiaru wody. W ten sposób nasza pierś wysuszy się na dobre. Przepis na szybką w przygotowaniu zapiekaną pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą . Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 ml przecieru pomidorowego Małe opakowanie zielonych oliwek Kawałek mozzarelli (1 kulka powinna wystarczyć) Oliwa z oliwek 2 łyżki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania sosu pomidorowego. W garnuszku zagotowujemy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy i przypraw (jeżeli chcemy, sos można przygotować na bazie cebuli i czosnku – podobnie jak w przypadku sosu bolońskiego). Na koniec gotowania do sosu wsypujemy starty na tarce ser mozzarella. Kurczaka kroimy na średniej wielkość i kostkę i...

Przeczytaj
Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....

Przeczytaj