Gdy za oknem ciemno, szaro i ponuro, warto wprowadzić odrobinę szaleństwa do swojej kuchni. Jeżeli nie boicie się nieco ostrzejszych smaków i jesteście otwarci na nowe kulinarne doznania, tak przygotowana wieprzowina będzie dla was prawdziwym rarytasem.

Nasza wieprzowina na ostro to świetna odmiana od mdłych sosów zagęszczanych mąką, czy od różnego rodzaju gulaszów, które być może zdążyły już wam spowszednieć. Warto zaopatrzyć się w kilka egzotycznych przypraw, które nieco orzeźwią nasze dania.

Nasz przepis na wieprzowinę inspirowany jest recepturą uczestnika amerykańskiego Top Chefa, Kwame Onuachiego. Pochodzący z Nigerii kucharz na swoich daniach lubi stawiać afrykański stempel smaku. Czy możemy to jakoś odwzorować? Oczywiście! Wystarczy, że zakupicie i użyjecie w swoim daniu świeżą kolendrę, kmin rzymski (zwany także kuminem) i ocet balsamiczny.

Przepis na wieprzowinę w ostrym sosie.

Zobacz także:

Składniki:

  • Spory kawałek karkówki wieprzowej
  • Kilka łyżek koncentratu pomidorowego bądź przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Papryka ostra w proszku
  • Cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • Łyżeczka cukru
  • Garść świeżo krojonej kolendry
  • Tymianek i pietruszka (suszone)
  • Olej
  • Łyżeczka soku z cytryny (można zastosować sok z limonki)
  • Ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  • Pierwszym krokiem, który warto wykonać dzień przed przygotowaniem potrawy, będzie zamarynowanie pokrojonej w kostkę karkówki.
    Użyjemy do tego kilku łyżek przecieru pomidorowego, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, przyprawy curry, szczypty suszonej pietruszki i tymianku, 2 łyżek oleju, łyżki octu balsamicznego i odrobiny ostrej papryki w proszku.
    Wymieszajmy dokładnie nasze mięso z przyprawami.
    Następnie szczelnie przykrywamy naczynie i odstawiamy je do lodówki.
  • Po przynajmniej 3 godzinach marynowania, przystępujemy do przygotowania sosu.
  • Zaczynamy od podsmażenia cebuli pokrojonej w piórka i pozostałego czosnku. Dodajemy do nich łyżeczkę cukru i kminu rzymskiego.
  • Następnie dodajemy na patelnię nasze zamarynowane mięso.
  • Dusimy mięso przez około godzinę na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy nieco wody.
  • Solimy do smaku.
  • Jeżeli potrawa jest zbyt kwaśna, możecie dodać nieco cukru.
  • Wieprzowina w sosie na ostro świetnie pasuje do gotowanego ryżu – radzimy podać ją w ten właśnie sposób.

Źródło: foodandwine.com