Wieprzowina w ostrym sosie
Steffi/Adobe Stock
Przepisy

Wieprzowina duszona na ostro. Nie będziecie już chcieli jeść jej inaczej! Kulinarny odlot!

Kolendra, ostra papryka, ocet balsamiczny – wieprzowina w takim towarzystwie będzie rozpływała się w ustach!
Hubert Rój
listopad 17, 2020

Gdy za oknem ciemno, szaro i ponuro, warto wprowadzić odrobinę szaleństwa do swojej kuchni. Jeżeli nie boicie się nieco ostrzejszych smaków i jesteście otwarci na nowe kulinarne doznania, tak przygotowana wieprzowina będzie dla was prawdziwym rarytasem.

Nasza wieprzowina na ostro to świetna odmiana od mdłych sosów zagęszczanych mąką, czy od różnego rodzaju gulaszów, które być może zdążyły już wam spowszednieć. Warto zaopatrzyć się w kilka egzotycznych przypraw, które nieco orzeźwią nasze dania.

Nasz przepis na wieprzowinę inspirowany jest recepturą uczestnika amerykańskiego Top Chefa, Kwame Onuachiego. Pochodzący z Nigerii kucharz na swoich daniach lubi stawiać afrykański stempel smaku. Czy możemy to jakoś odwzorować? Oczywiście! Wystarczy, że zakupicie i użyjecie w swoim daniu świeżą kolendrę, kmin rzymski (zwany także kuminem) i ocet balsamiczny.

Przepis na wieprzowinę w ostrym sosie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Spory kawałek karkówki wieprzowej
  • Kilka łyżek koncentratu pomidorowego bądź przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Papryka ostra w proszku
  • Cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • Łyżeczka cukru
  • Garść świeżo krojonej kolendry
  • Tymianek i pietruszka (suszone)
  • Olej
  • Łyżeczka soku z cytryny (można zastosować sok z limonki)
  • Ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  • Pierwszym krokiem, który warto wykonać dzień przed przygotowaniem potrawy, będzie zamarynowanie pokrojonej w kostkę karkówki.
    Użyjemy do tego kilku łyżek przecieru pomidorowego, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, przyprawy curry, szczypty suszonej pietruszki i tymianku, 2 łyżek oleju, łyżki octu balsamicznego i odrobiny ostrej papryki w proszku.
    Wymieszajmy dokładnie nasze mięso z przyprawami.
    Następnie szczelnie przykrywamy naczynie i odstawiamy je do lodówki.
  • Po przynajmniej 3 godzinach marynowania, przystępujemy do przygotowania sosu.
  • Zaczynamy od podsmażenia cebuli pokrojonej w piórka i pozostałego czosnku. Dodajemy do nich łyżeczkę cukru i kminu rzymskiego.
  • Następnie dodajemy na patelnię nasze zamarynowane mięso.
  • Dusimy mięso przez około godzinę na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy nieco wody.
  • Solimy do smaku.
  • Jeżeli potrawa jest zbyt kwaśna, możecie dodać nieco cukru.
  • Wieprzowina w sosie na ostro świetnie pasuje do gotowanego ryżu – radzimy podać ją w ten właśnie sposób.

Źródło: foodandwine.com

Komentarze
Placek po węgiersku
migotka28/gotujmy.pl
Przepisy Idealne połączenie smaków. Najlepszy przepis na placek po węgiersku. Ostrzegamy: nie skończy się na jednej porcji
To pracochłonne, ale fantastyczne danie kochają wszyscy Polacy. Nie bez powodu placek po węgiersku figuruje na kartach dań w restauracjach całej Polski.
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości. Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie? Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami.  Przepis na placek po węgiersku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula Sól i i pieprz Olej Kilka łyżek mąki pszennej Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego. Cebula i czosnek 1 papryka czerwona Papryka wędzona i słodka w proszku 15 dag pieczarek Kilka łyżek koncentratu pomidorowego Cukier Przygotowanie: Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju. Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso....

Przeczytaj