Ptysie
Pixabay/la-fontaine
Przepisy

Wcale nie są trudne do zrobienia. Słodkie ptysie wywołają uśmiech na waszych twarzach

Wielbiciele słodkości znają je doskonale. Niezależnie od sposobu podania, z kremem czy bitą śmietaną, trudno się nimi nie zachwycać!
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Ptysie to słodki przysmak, który najczęściej oglądamy zza lady osiedlowej cukierni. Jeśli uważacie, że w domu zrobilibyście lepsze, podpowiadamy łatwy przepis.

Ten kaloryczny deser można potraktować w całkiem kreatywny sposób. Wystarczy do piankowego kremu dorzucić przetarte maliny, kwaskowate porzeczki czy aronię.

Ptysie na Andrzejki

Andrzejki wypadają w wigilię imienin Andrzeja. To wieczór wróżb odprawianych w nocy z 29 na 30 listopada.  To także okazja do zabawy i wspólnego biesiadowania ze znajomymi. 

Andrzejkowa patera słodkości, z ptysiami w roli głównej, wygląda co najmniej znakomicie. Praca nad deserem opłaca się szczególnie, bo efekt końcowy po prostu zachwyca! Można nadziać je ulubionym kremem lub śmietaną. Wszystko w zależności od tego, jakiej konsystencji masę wolicie.

Ptysie klasyczne

Czego potrzebujecie na 10 sztuk średniej wielkości przysmaku:

Ciasto:

  • 125 ml wody
  • 63 g masła
  • szczypta soli
  • 75 g mąki
  • 2 jajka

Krem piankowy:

  • 240 g cukru
  • 100 ml wody
  • 4 białka
  • łyżeczka pasty z wanilii

Dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

W małym garnku gotujemy wodę. Dodajemy masło i sól. Kiedy masło się roztopi, wsypujemy całą mąkę naraz i nie wyłączając gazu, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto sklei się w kulkę, zacznie odchodzić od ścianek rondelka i znikną z niego wszystkie grudki.

Tak przygotowaną masę studzimy i wyłączamy gaz. Po pierwszym etapie wbijamy do ciasta jedno jajko i ucieramy, najlepiej za pomocą miksera. Czynność ponawiamy, ucierając z ciastem drugie jajko. Możemy rozgrzać piekarnik do 190 stopni.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z zakończeniem w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ciastka o średnicy 3-4 cm. Ważne, by zachować duży odstęp między kolejnymi ptysiami.

Całość wstawiamy do pieca na ok. 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Nasz deser, po wyjęciu, powinien być lekko rumiany i wyrośnięty. Ciastka można pokroić dopiero po wystygnięciu.

Do zrobienia kremu piankowego potrzebny będzie syrop cukrowy. Do rondelka wrzucamy cukier, wlewamy wodę, gotujemy do 118 stopni. W momencie, gdy temperatura syropu spanie do 112-114 stopni, czas na białka. Miksujemy je i powoli wlewamy do nich nasz ostudzony syrop.

Ubijamy do czasu, aż krem zgęstnieje. Wystudzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego, ptysie kroimy na pół i nadziewamy. Nasz przysmak można oprószyć cukrem pudrem. Tak przygotowany deser wytrzyma w temperaturze pokojowej nawet do 3 dni!

 

Źródło: Magazyn-kuchnia.pl

 

Rafaello na herbatnikach
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy Oszalejesz na punkcie tego ciasta bez pieczenia - Rafello tak delikatne, że rozpływa się w ustach
Ciastko z kokosem kojarzy nam się głównie z kulką produkowaną przez Ferrero. Co powiecie na domowe Rafaello?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Suszony i starty miąższ kokosa to popularny przysmak i dodatek do deserów. Wiórki kokosowe są bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe! Wiórki kokosowe suszone na słońcu Wykorzystuje się je jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek, a także dań kuchni azjatyckiej. Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Początkowo kokos zostaje poddany suszeniu, a następnie ściera się go i rozdrabnia. Do wiórek kokosowych mają słabość nawet najmłodsi! Główne obszary produkcji wiórków na dużą skalę to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. Mówi się o nich, że są zdrowe i pożywne. Ile w tym prawdy? Dowiedzmy się. Właściwości wiórek kokosowych Częste spożywane suszonego kokosa wpływa na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. W wiórkach znajdziemy witamy C, E i te z grupy B, które uważa się ze najcenniejsze. Przyczyniają się do regulowania układu nerwowego. Kokos i jego miąższ to także doskonałe źródło potasu i magnezu. Wiórki są bogate także w minerały takie jak wapń, cynk, fosfor i sód. Jeśli stwierdzono u was niedobory tych pierwiastków, bez zastanowienia sięgnijcie po wiórki. Dzięki ich cennemu działaniu na organizm, wzmocnicie również kości i zęby. Wyraża więcej niż tysiąc słów Rafaello to jeden z ulubionych produktów Polaków, pochodzący z firmy Ferrero. Od lat trzyma wizualne standardy i nie zmienia się pod kątem smaku. To kulka obtoczona we wiórkach kokosowych, której wnętrze wypełnia chrupiący migdał.  Jeśli przepadacie za tego typu słodyczami, ale wolicie domowe sposoby na desery, podpowiadamy łatwy przepis, który nie wymaga pieczenia. Banalnie prosty wykonanie. A jak smakuje! Ciasto Rafaello bez pieczenia Składniki na krem...

Przeczytaj
WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...

Przeczytaj
babeczki na święta przepis
AdobeStock
Newsy Jak zrobić choinkowe muffiny? Dzięki nim dzieciaki wprost pokochają Boże Narodzenie
W święta warto spędzić więcej czasu ze swoimi dziećmi - chociażby przygotowując bożonarodzeniowe wypieki! Wypróbujcie przepis na smaczne babeczki udekorowane choinkami.
Katarzyna Wyborska
grudzień 23, 2020

Choć Boże Narodzenie makowcem i sernikiem stoi, to warto przygotować różne inne świąteczne wypieki! Dzieci raczej nie przepadają za tradycyjnymi ciastami, dlatego dobrym pomysłem jest upieczenie czegoś słodkiego specjalnie z myślą o małych milusińskich. W dodatku wspólne przygotowywanie ciast i ciasteczek to świetna okazja na spędzenie razem czasu, a dzieci na pewno będą w przyszłości cudownie wspominały ten czas – tak, jak wy z rozrzewnieniem wracacie myślami do świąt u babci. Przepis na choinkowe muffinki Pysznym pomysłem na wypieki dla dzieci są proste babeczki ze świąteczną dekoracją! Zielony krem z dodatkiem kolorowych płatków będzie wyglądał jak choinka – i do tego jest pyszny! Waszym dzieciom na pewno będą bardzo smakowały. Do przygotowania tych babeczek będziecie potrzebowali poniższych składników: 25 dag mąki pszennej 150 g masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady Pół łyżeczki sody 1 łyżka proszku do pieczenia 150 ml mleka 100 g cukru 3 jaja 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki kakako A na krem „choinkowy”: 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Zielony barwnik Kolorowa posypka Przygotowanie Włóżcie masło do rondelka i powoli rozpuszczajcie je na małym ogniu. Do miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie sodę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszajcie. W drugiej miseczce za pomocą miksera zmieszajcie jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Następnie wszystkie składniki oraz pokrojoną drobno czekoladę przełóżcie do dużej miski i mieszajcie tak długo, aż się połączą tworząc gładką masę. Ciasto przelejcie do papilotek lub specjalnej formy do babeczek. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. W tym czasie do...

Przeczytaj
Sernik świąteczny
Gotujmy.pl/lenian
Newsy Sernik czy makowiec? Upieczcie nieziemski seromak, który łączy w sobie smaki obydwu ciast
Jeśli nie możesz podjąć decyzji, czy makowiec czy sernik, najlepiej połączyć obydwa smaki!
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Albo ser albo mak? Jeśli należycie do łakomczuchów, którzy uwielbiają słodkości, może wam być trudno podjąć decyzję o wyborze ciasta na popołudniową przerwę. Idealnym kompromisem jest łączenie różnych składników tak, by nie trzeba było rezygnować z tych ulubionych. Dobrym połączeniem jest mak i ser, które w deserze idealnie się przenikają. To także połączenie nad wyraz świąteczne, mające swoje znaczeniowe uzasadnienie. Przykładowo, oprócz leczniczych i jadalnych właściwości maku jego kwiat symbolizuje kilka bardzo głębokich emocji. Mak jest jednym z najczęściej używanych symbolicznych kwiatów na całym świecie. Czerwony mak jest tradycyjnym kwiatem pamięci dla Europy i Ameryki Północnej, ze względu na jego związki z I i II wojną światową.  Chińscy i japońscy eksperci od kwiatów polecają mak również dla par.  Serowe podłoże Biały ser jest nie tylko smaczny, ma też wiele wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni od lat jest cenionym produktem wykorzystywanym na rozmaite sposoby. Szczególnie dobrze sprawdza się w licznych wypiekach cukierniczych. Chcecie spróbować? Składniki na świąteczny seromak: Masa serowa: 1 kg białego sera 240 g cukru 8 jaj 200 ml śmietany 36% 100 g masła cukier waniliowy  Masa makowa: 0,5 kg maku 100 g orzechów nerkowca i migdałów 50 - 100 ml amaretto 250 g cukru 2 jajka 300 ml mleka  Ciasto: 500 g mąki 220 g masła 3 jaja 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy Sposób...

Przeczytaj