Ptysie
Pixabay/la-fontaine
Przepisy

Wcale nie są trudne do zrobienia. Słodkie ptysie wywołają uśmiech na waszych twarzach

Wielbiciele słodkości znają je doskonale. Niezależnie od sposobu podania, z kremem czy bitą śmietaną, trudno się nimi nie zachwycać!

Ptysie to słodki przysmak, który najczęściej oglądamy zza lady osiedlowej cukierni. Jeśli uważacie, że w domu zrobilibyście lepsze, podpowiadamy łatwy przepis.

Ten kaloryczny deser można potraktować w całkiem kreatywny sposób. Wystarczy do piankowego kremu dorzucić przetarte maliny, kwaskowate porzeczki czy aronię.

Ptysie na Andrzejki

Andrzejki wypadają w wigilię imienin Andrzeja. To wieczór wróżb odprawianych w nocy z 29 na 30 listopada.  To także okazja do zabawy i wspólnego biesiadowania ze znajomymi. 

Andrzejkowa patera słodkości, z ptysiami w roli głównej, wygląda co najmniej znakomicie. Praca nad deserem opłaca się szczególnie, bo efekt końcowy po prostu zachwyca! Można nadziać je ulubionym kremem lub śmietaną. Wszystko w zależności od tego, jakiej konsystencji masę wolicie.

Ptysie klasyczne

Czego potrzebujecie na 10 sztuk średniej wielkości przysmaku:

Ciasto:

  • 125 ml wody
  • 63 g masła
  • szczypta soli
  • 75 g mąki
  • 2 jajka

Krem piankowy:

  • 240 g cukru
  • 100 ml wody
  • 4 białka
  • łyżeczka pasty z wanilii

Dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

W małym garnku gotujemy wodę. Dodajemy masło i sól. Kiedy masło się roztopi, wsypujemy całą mąkę naraz i nie wyłączając gazu, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto sklei się w kulkę, zacznie odchodzić od ścianek rondelka i znikną z niego wszystkie grudki.

Tak przygotowaną masę studzimy i wyłączamy gaz. Po pierwszym etapie wbijamy do ciasta jedno jajko i ucieramy, najlepiej za pomocą miksera. Czynność ponawiamy, ucierając z ciastem drugie jajko. Możemy rozgrzać piekarnik do 190 stopni.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z zakończeniem w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ciastka o średnicy 3-4 cm. Ważne, by zachować duży odstęp między kolejnymi ptysiami.

Całość wstawiamy do pieca na ok. 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Nasz deser, po wyjęciu, powinien być lekko rumiany i wyrośnięty. Ciastka można pokroić dopiero po wystygnięciu.

Do zrobienia kremu piankowego potrzebny będzie syrop cukrowy. Do rondelka wrzucamy cukier, wlewamy wodę, gotujemy do 118 stopni. W momencie, gdy temperatura syropu spanie do 112-114 stopni, czas na białka. Miksujemy je i powoli wlewamy do nich nasz ostudzony syrop.

Ubijamy do czasu, aż krem zgęstnieje. Wystudzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego, ptysie kroimy na pół i nadziewamy. Nasz przysmak można oprószyć cukrem pudrem. Tak przygotowany deser wytrzyma w temperaturze pokojowej nawet do 3 dni!

 

Źródło: Magazyn-kuchnia.pl

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rafaello na herbatnikach
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Oszalejesz na punkcie tego ciasta bez pieczenia - Rafello tak delikatne, że rozpływa się w ustach
Ciastko z kokosem kojarzy nam się głównie z kulką produkowaną przez Ferrero. Co powiecie na domowe Rafaello?

Suszony i starty miąższ kokosa to popularny przysmak i dodatek do deserów. Wiórki kokosowe są bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe! Wiórki kokosowe suszone na słońcu Wykorzystuje się je jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek, a także dań kuchni azjatyckiej. Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Początkowo kokos zostaje poddany suszeniu, a następnie ściera się go i rozdrabnia. Do wiórek kokosowych mają słabość nawet najmłodsi! Główne obszary produkcji wiórków na dużą skalę to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. Mówi się o nich, że są zdrowe i pożywne. Ile w tym prawdy? Dowiedzmy się. Właściwości wiórek kokosowych Częste spożywane suszonego kokosa wpływa na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. W wiórkach znajdziemy witamy C, E i te z grupy B, które uważa się ze najcenniejsze. Przyczyniają się do regulowania układu nerwowego. Kokos i jego miąższ to także doskonałe źródło potasu i magnezu. Wiórki są bogate także w minerały takie jak wapń, cynk, fosfor i sód. Jeśli stwierdzono u was niedobory tych pierwiastków, bez zastanowienia sięgnijcie po wiórki. Dzięki ich cennemu działaniu na organizm, wzmocnicie również kości i zęby. Wyraża więcej niż tysiąc słów Rafaello to jeden z ulubionych produktów Polaków, pochodzący z firmy Ferrero. Od lat trzyma wizualne standardy i nie zmienia się pod kątem smaku. To kulka obtoczona we wiórkach kokosowych, której wnętrze wypełnia chrupiący migdał.  Jeśli przepadacie za tego typu słodyczami, ale wolicie domowe sposoby na desery, podpowiadamy łatwy przepis, który nie wymaga pieczenia. Banalnie prosty wykonanie. A jak smakuje! Ciasto Rafaello bez pieczenia Składniki na krem...

Przepis na przepyszne ciasto 3Bit. To z naszego przepisu nie wymaga nawet pieczenia
Ewa27/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na przepyszne ciasto 3Bit. To z naszego przepisu nie wymaga nawet pieczenia
Zamiast kupować naszpikowane cukrem i chemią batoniki, można wykonać ich domową wersję, która jest pozbawiona niekorzystnych dla zdrowia konserwantów, barwników i innych dodatków!

Batoniki typu 3Bit zawierają praktycznie wszystko, co uwielbiamy w słodyczach: czekoladę, chrupiące herbatniki, karmel i masę śmietankową. Te kupowane w sklepie zawierają jednak niezdrowe, chemiczne składniki, które nie wpływają korzystnie na zdrowie. Warto więc zastąpić je domowym wariantem, którego skład będzie nam dobrze znany.  Domowe zamienniki batoników W internecie aż roi się od przepisów, które imitują znane i lubiane słodycze sklepowe. Można z łatwością „podrobić” m.in. Twixy, Kit Katy czy Milky Waye. Te, które stworzymy samodzielnie będą nie tylko odpowiednie do podania gościom (czego nie można powiedzieć o mało eleganckich batonikach), ale także zdrowsze. Poniżej przedstawiamy przepis na ciasto w stylu 3Bit, którego nie trzeba nawet piec! Przepis na ciasto 3Bit bez pieczenia Składniki: 500 ml mleka 3,2% 300 g herbatników typu petit beurre 300 g masy kajmakowej 250 ml śmietany 30% 200 g masła 100 g cukru 100 g cukru pudru 60 g ozdób z czekolady 60 g budyniu waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 10 g śmietanfixu 2 żółtka Przygotowanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem.  W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka.  Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy krem waniliowy. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ciasto chłodzimy w lodówce przez...

kwaśniewska
Pixabay/ONS.pl
Newsy
Kiedyś Jolanta Kwaśniewska uczyła Polaków jak jeść bezę, dziś podajemy przepis jak łatwo ją zrobić
Małe beziki czy wielkie bezowe torty, nie ma osoby, która by przeszła obok takich słodkości obojętnie. Wyglądają imponująco i świetnie smakują.

Bezę w Polsce rozpromowała była Pierwsza Dama, Jolanta Kwaśniewska. Podczas prowadzenia jednego ze swoich programów telewizyjnych, uczyła swoich odbiorców jak poprawnie ją jeść. Niby nic trudnego, a jednak! Jeśli beza składa się z dwóch części i kremu, to wówczas krem zjada się łyżeczką a blaty bezowe ręką. Przez żołądek do serca Ciasto bezowe prezentuje się wybornie, a w połączeniu z delikatnym kremem z mascarpone, można nazwać mistrzostwem świata. Przygotowaliśmy dla Was przepis na bezę z adwokatem i truskawkami, która zachwyci wszystkich gości nie tylko wyglądem, ale i obłędnym smakiem. Jest łatwa w przygotowaniu, a zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Sprawdźcie sami! Składniki: Beza: 6 białek 320 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu winnego białego szczypta soli Krem: 250 mg śmietany kremówki 500 mg mascarpone 5 kieliszków likieru adwokat 4 łyżki cukru Truskawki Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dokładnie je umyjcie, a następnie rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek.  Białka ubijcie na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Później stopniowo dodawajcie cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie idealnie biała oraz błyszcząca, dodajcie do niej ocet winny i mąkę ziemniaczaną. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Na dużej blaszce wyłóżcie papier do pieczenia. Odrysujcie na nim dwa okręgi równej wielkości. Aby ułatwić sobie pracę, możecie do odrysowania wykorzystać miskę lub talerz. Za pomocą rękawa cukierniczego, wyciśnijcie bezę na kształty odrysowanych wcześniej okręgów. Jedna z nich powinna mieć wyższe brzegi. Tak przygotowaną blachę wstawcie do...

babeczki na święta przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić choinkowe muffiny? Dzięki nim dzieciaki wprost pokochają Boże Narodzenie
W święta warto spędzić więcej czasu ze swoimi dziećmi - chociażby przygotowując bożonarodzeniowe wypieki! Wypróbujcie przepis na smaczne babeczki udekorowane choinkami.

Choć Boże Narodzenie makowcem i sernikiem stoi, to warto przygotować różne inne świąteczne wypieki! Dzieci raczej nie przepadają za tradycyjnymi ciastami, dlatego dobrym pomysłem jest upieczenie czegoś słodkiego specjalnie z myślą o małych milusińskich. W dodatku wspólne przygotowywanie ciast i ciasteczek to świetna okazja na spędzenie razem czasu, a dzieci na pewno będą w przyszłości cudownie wspominały ten czas – tak, jak wy z rozrzewnieniem wracacie myślami do świąt u babci. Przepis na choinkowe muffinki Pysznym pomysłem na wypieki dla dzieci są proste babeczki ze świąteczną dekoracją! Zielony krem z dodatkiem kolorowych płatków będzie wyglądał jak choinka – i do tego jest pyszny! Waszym dzieciom na pewno będą bardzo smakowały. Do przygotowania tych babeczek będziecie potrzebowali poniższych składników: 25 dag mąki pszennej 150 g masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady Pół łyżeczki sody 1 łyżka proszku do pieczenia 150 ml mleka 100 g cukru 3 jaja 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki kakako A na krem „choinkowy”: 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Zielony barwnik Kolorowa posypka Przygotowanie Włóżcie masło do rondelka i powoli rozpuszczajcie je na małym ogniu. Do miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie sodę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszajcie. W drugiej miseczce za pomocą miksera zmieszajcie jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Następnie wszystkie składniki oraz pokrojoną drobno czekoladę przełóżcie do dużej miski i mieszajcie tak długo, aż się połączą tworząc gładką masę. Ciasto przelejcie do papilotek lub specjalnej formy do babeczek. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. W tym czasie do...