Ptysie
Pixabay/la-fontaine
Przepisy

Wcale nie są trudne do zrobienia. Słodkie ptysie wywołają uśmiech na waszych twarzach

Wielbiciele słodkości znają je doskonale. Niezależnie od sposobu podania, z kremem czy bitą śmietaną, trudno się nimi nie zachwycać!
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Ptysie to słodki przysmak, który najczęściej oglądamy zza lady osiedlowej cukierni. Jeśli uważacie, że w domu zrobilibyście lepsze, podpowiadamy łatwy przepis.

Ten kaloryczny deser można potraktować w całkiem kreatywny sposób. Wystarczy do piankowego kremu dorzucić przetarte maliny, kwaskowate porzeczki czy aronię.

Ptysie na Andrzejki

Andrzejki wypadają w wigilię imienin Andrzeja. To wieczór wróżb odprawianych w nocy z 29 na 30 listopada.  To także okazja do zabawy i wspólnego biesiadowania ze znajomymi. 

Andrzejkowa patera słodkości, z ptysiami w roli głównej, wygląda co najmniej znakomicie. Praca nad deserem opłaca się szczególnie, bo efekt końcowy po prostu zachwyca! Można nadziać je ulubionym kremem lub śmietaną. Wszystko w zależności od tego, jakiej konsystencji masę wolicie.

Ptysie klasyczne

Czego potrzebujecie na 10 sztuk średniej wielkości przysmaku:

Ciasto:

  • 125 ml wody
  • 63 g masła
  • szczypta soli
  • 75 g mąki
  • 2 jajka

Krem piankowy:

  • 240 g cukru
  • 100 ml wody
  • 4 białka
  • łyżeczka pasty z wanilii

Dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

W małym garnku gotujemy wodę. Dodajemy masło i sól. Kiedy masło się roztopi, wsypujemy całą mąkę naraz i nie wyłączając gazu, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto sklei się w kulkę, zacznie odchodzić od ścianek rondelka i znikną z niego wszystkie grudki.

Tak przygotowaną masę studzimy i wyłączamy gaz. Po pierwszym etapie wbijamy do ciasta jedno jajko i ucieramy, najlepiej za pomocą miksera. Czynność ponawiamy, ucierając z ciastem drugie jajko. Możemy rozgrzać piekarnik do 190 stopni.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z zakończeniem w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ciastka o średnicy 3-4 cm. Ważne, by zachować duży odstęp między kolejnymi ptysiami.

Całość wstawiamy do pieca na ok. 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Nasz deser, po wyjęciu, powinien być lekko rumiany i wyrośnięty. Ciastka można pokroić dopiero po wystygnięciu.

Do zrobienia kremu piankowego potrzebny będzie syrop cukrowy. Do rondelka wrzucamy cukier, wlewamy wodę, gotujemy do 118 stopni. W momencie, gdy temperatura syropu spanie do 112-114 stopni, czas na białka. Miksujemy je i powoli wlewamy do nich nasz ostudzony syrop.

Ubijamy do czasu, aż krem zgęstnieje. Wystudzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego, ptysie kroimy na pół i nadziewamy. Nasz przysmak można oprószyć cukrem pudrem. Tak przygotowany deser wytrzyma w temperaturze pokojowej nawet do 3 dni!

 

Źródło: Magazyn-kuchnia.pl

 

Komentarze
młynek do pieprzu jak otworzyć
AdobeStock
Triki kulinarne Myślałeś, że młynek do pieprzu jest jednorazowy? Jeden trik i w sekundę go otworzysz
Lubisz przyprawy w gotowych młynkach, ale szkoda ci wyrzucić puste opakowanie? Wypróbuj ten trik, dzięki któremu możesz użyć młynka ponownie!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

W stosunku do żywności sprzedawanej w sklepach jesteśmy coraz bardziej nieufni. Nie dziwi więc fakt, że wiele osób chętnie rezygnuje z przypraw w proszku i wybiera zdrowsze alternatywy. Dużą popularnością cieszy się pieprz sprzedawany w szklanych młynkach – pozwala to zaoszczędzić trochę pieniędzy, ponieważ porządny młynek sporo kosztuje. Jednak ta oszczędność wydaje się być tylko pozorna. W końcu taki młynek ze szkła po zużyciu całego pieprzu znajdującego się w środku nadaje się już tylko do wyrzucenia. Ale czy na pewno? Sprawdźcie to!   Kupiłaś w supermarkecie pieprz w jednorazowym młynku – pieprz się skończył, młynek trzeba wyrzucić. Biorąc pod uwagę najnowsze trendy o ekologicznym stylu życia w zgodzie z naturą i z szacunkiem dla środowiska, naprawdę tworzenie jeszcze większej ilości odpadów może powodować wyrzuty sumienia. Czy to oznacza, że czas zainwestować w porządny (i drogi) młynek do pieprzu? Skądże znowu! Pozornie jednorazowy młynek można za pomocą prostego triku otworzyć i użyć ponownie. Jak otworzyć jednorazowy młynek? Otwieranie jednorazowego młynka jest bardzo proste. Potrzebujecie jedynie garnka, wody i oczywiście młynka. W garnku zagotuj wodę. Do gotującej się wody na kilka sekund włóż młynek, zanurzając całą plastikową część. Ostrożnie, gorące! Wyjmij młynek. Wrzątek nieco rozmiękczył plastik, więc łatwo będzie usunąć osłonkę. Zdejmij ją i dokładnie wyczyść młynek z resztek pieprzu. Dokładnie wysusz butelkę i osłonkę. Gotowe! Do opróżnionego młynka możesz wsypać nowy pieprz lub inne przyprawy.   Źródło: webniusy.com

Przeczytaj