Choć śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, tak naprawdę niewiele osób ma czas na jego przygotowywanie. Najbardziej lubimy więc rozpoczynać poranek od w miarę szybkich i nieskomplikowanych posiłków. Obok płatków z mlekiem, jednym z najczęściej spożywanych przez Polaków śniadań są tosty.

Tak naprawdę tosty to danie, które można zrobić na wiele sposobów i to chyba ich największa zaleta! Okazuje się, że z łatwością przyrządzisz je nie tylko w tradycyjnym opiekaczu, bądź tosterze, ale również na patelni! Całość zajmie ci nie więcej niż 7 minut.

Przepis na tosty

Będziesz potrzebować

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plasterki ulubionej szynki
  • 4 plasterki ulubionego sera (lub więcej jeśli chcesz)
  • 2 plasterki cebuli
  • 2 plasterki pomidora
  • 4 plasterki ogórka
  • 2 jajka
  • Masło
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra

Przygotowanie

  1. Chleb tostowy posmaruj masłem.
  2. Na 2 kromki chleba tostowego nałóż składniki w następującej kolejności: szynka, ser, plaster cebuli, pomidora i ogórka, a następnie znowu szynka, ser.
  3. Tak przygotowane kanapki nakryj pozostałymi dwoma kromkami chleba tostowego posmarowanego wcześniej masłem.
  4. W misce rozkłóć jajka, a następnie dopraw je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz ostrą.
  5. W jajku powoli zamocz przygotowane wcześniej kanapki.
  6. Tosty smaż na rozgrzanej patelni z masłem, na średnim ogniu, ok. 2 minut na każdej ze stron.

Gotowe!

Składniki potrzebne do przygotowania tego śniadania możesz dowolnie modyfikować wedle własnego uznania. Jeśli bardzo lubisz ser – daj go więcej. Jeśli nie przepadasz za szynką lub pomidorem – pomiń je lub zamień z czymś równie pysznym!

Zobacz także: