Paprykarz
Gotujmy.pl/bogusia82
Przepisy

Unikatowy sposób na przyrządzenie domowego paprykarza szczecińskiego. Kultowy smakołyk 

Smaki młodości można odtwarzać w domowych warunkach! Kiedyś, kiedy w sklepach było tyle co nic, dosłownie się nim zajadaliśmy. Ten współczesny, sklepowy, już tak nie smakuje. Chcecie spróbować samodzielnie odtworzyć jego smak?

Produkty home made to dobro samo w sobie. To także spożywanie wedle zasady wiem, co jem. Coraz częściej spotykamy się z podobnym podejściem do odżywiania. I słusznie! W końcu nawet powiedzenie mówi, że w zdrowym ciele mieszka zdrowy duch. Trudno się nie zgodzić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedyś to było

Paprykarz szczeciński pamięta lata, kiedy na półkach obok octu stała mąka i niewiele więcej. Nasze kubki smakowe znają go jednak niemalże na pamięć. Przepis na domowy paprykarz szczeciński jest prosty i szybki. Może ponownie zagościć na naszych kanapkach. Tym bardziej, że to dobra alternatywa dla wędliny i serów.

Składniki na paprykarz z wędzoną makrelą:

  • 1 duża wędzona makrela
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 100-200 g koncentratu pomidorowego 
  • kilka łyżek pikantnego ketchupu
  • słodka papryka w proszku
  • chilli
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy do smażenia + tyle samo oliwy do masy
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania domowego paprykarza

Gotujemy i studzimy ryż. Makrelę dokładnie obieramy z ości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i  smażymy na złocisty kolor. Dodajemy cukier,  koncentrat oraz keczup. Mieszamy całość na małym ogniu. Po kilku minutach wyłączamy.

Miksujemy ryż z makrelą, dodajemy cebulę z koncentratem i ketchupem. Dokładnie łączymy, doprawiamy papryką, chilli, solą i pieprzem. Dokładamy 2-3 łyżki oliwy i raz jeszcze mieszamy.

Gotowy paprykarz nadaje się do przechowywania do 2 tygodni w słoikach w lodówce. Dla przedłużenie świeżości produktu można na jego wierzch dodać odrobinę oleju. 

Kupny paprykarz

Puszki konserwowe z paprykarzem to zmielone mięso rybie z ryżem, cebulą, koncentratem pomidorowym, olejem roślinnym i dodatkiem różnych przypraw. Mimo sentymentów do paprykarza z dawnych lat, warto spróbować tego domowej roboty. Zaskoczy was łatwością przygotowania!

Paprykarz szczeciński miał swój początek w połowie lat 60. XX wieku. Pomnika doczekał się dopiero współcześnie. Odsłonięto go w październiku 2020 roku na szczecińskiej Łasztowni. Kultowy przysmak był wynikiem pomysłu na zagospodarowanie odpadów rybnych wykrawanych z zamrożonych bloków rybnych. 

W paprykarzu szczecińskim z pierwszej linii produkcyjnej można było znaleźć pulpę pomidorową sprowadzaną z Bułgarii i Węgier, ostrą afrykańską papryczkę, warzywa i przyprawy. Pierwsze puszki paprykarza zeszły z taśmy ze znakiem jakości Q. W czasach świetności paprykarz potrafił trafić na eksport aż w 32 krajach!

paprykarz przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Mamy tu fanów paprykarza szczecińskiego? Z łatwością zrobicie go sami w domu
Paprykarz to jeden z symboli PRLu. Jeżeli chcesz sobie przypomnieć jego smak, możesz go przygotować sama w domu! Wystarczy kilka składników.

Konserwa rybna z ryżem w sosie pomidorowym jest już tak popularną w Polsce przekąską, że została wpisana na listę produktów tradycyjnych! Smak paprykarza znany jest u nas od blisko 50 lat i choć koneserzy preferują oryginalny produkt z puszki, to z łatwością możecie sami zrobić paprykarza w domu! Afrykańskie korzenie polskiej konserwy Pierwszy paprykarz pojawił się w Polsce w latach 60. XX wieku. Polscy technolodzy pracujący na statkach u wybrzeży Afryki Zachodniej byli zachwyceni daniem spożywanym w okolicach Senegalu, które było bardzo podobne do naszego paprykarza. Ponieważ składniki konserwy były bardzo tanie (mięso było pozyskiwane ze ścinków przy produkcji ryb), paprykarz szczeciński z ogromnym powodzeniem natychmiast podbił PRL. Danie stało się bardzo popularne i szybko zaczęły powstawać wariacje na jego temat – używano mięsa z innych ryb lub dodawano kaszę zamiast ryżu. Dopiero w 2010 roku sprawa ta została uporządkowana prawnie i od tamtego czasu tylko oryginalny paprykarz szczeciński może nosić tę nazwę. W dodatku wówczas stał się polskim produktem tradycyjnym! Przepis na paprykarza szczecińskiego Paprykarz składa się z kilku łatwo dostępnych składników, a jego przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego zachęcamy do przygotowania domowej wersji tego przysmaku. Do jej przygotowania potrzebujecie: 250 dag mięsa dowolnej wędzonej ryby. Polecamy wymieszać ze sobą różne gatunki – doskonale sprawdza się makrela, morszczuk i pstrąg. 1 woreczek (100 gram) białego ryżu 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pół szklanki bulionu 1 marchew 1 duża cebula 1 korzeń pietruszki 1 łyżka papryki słodkiej Pół łyżki papryki ostrej Sól Pieprz Przygotowanie Dokładnie obierz ryby ze skóry i ości, pozostawiając samo...

Paprykarz szczeciński
Gotujmy.pl/Alaaa
Newsy
Dziecinne prosty przepis na domowy paprykarz rodem z PRL-u. Wychodzi już za pierwszym razem
Na sklepowych półkach nie brakuje puszek chlubnie nazywanych paprykarzem szczecińskim. Nie trzeba jednak być wybitnym znawcą kuchni, żeby zauważyć ogromną różnicę pomiędzy smakiem puszkowanego jedzenia, a domowym, pysznym paprykarzem.

Przepis na paprykarz szczeciński został opracowany w połowie lat 60. Wówczas pieścił podniebienia większości Polaków. Na przestrzeni lat receptura ulegała jednak licznym zmianom. Dziś mało kto wie, jak przyrządzić smakowity paprykarz rodem z PRL-u, dlatego spieszymy z pomocą. Paprykarz to nie tylko zwykła pasta z ryżu, ryby i warzyw. To także część polskiej tradycji . Produkt doczekał się bowiem nawet własnego pomnika, który odsłonięto na początku października 2020 roku w Szczecinie. Niewielu również wie, że paprykarz, obok pozostałych niemal dwóch tysięcy produktów regionalnych, został dodany do oficjalnej listy polskich produktów tradycyjnych . Składniki na paprykarz szczeciński: ok. 250 gramów wędzonej ryby (dorsza, makreli, węgorza, pstrąga albo morszczuka) 100 gramów białego ryżu 1 cebula 1 pietruszka 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 szklanki bulionu warzywnego Ok 150 ml passaty pomidorowej lub koncentratu (trzeba uważać, żeby nie wyszło za rzadkie) Szczypta soli i pieprzu Słodka i wędzona papryka mielona Podane składniki wystarczą na około cztery porcje . Przygotowanie: W małym garnku ugotujcie ryż zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej roślinny i zeszklijcie wcześniej pokrojoną cebulę. Marchewkę i pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie ją na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodaj marchewkę, pietruszkę, paprykę i podlej bulionem. Gotuj aż do miękkości warzyw. Do całości dodaj rozdrobnioną rybę oraz ryż. Całość gotuj przez ok. 4 minuty. Na patelnię wlej passatę lub koncentrat pomidorowy, a także przyprawy:...

Jak zrobić danie meksykańskie? Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami
Gotujmy.pl/Admin
Newsy
Jak zrobić danie meksykańskie? Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami
Lubicie dania meksykańskie? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na danie meksykańskie z ryżem i warzywami. Gwarantujemy, że pokochacie jego ognisty temperament!

Meksykańskie dania to potrawy obok których trudno jest przejść obojętnie. Są ogniste, temperamentne i zawsze dobrze przyprawione. Co powiecie na pysznego kurczaka po meksykańsku z dodatkiem chili oraz bogatej kompozycji aromatycznych przypraw? Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami Kuchnia meksykańska charakteryzuje się intensywnym, zazwyczaj pikantnym lub słodko-pikantnym smakiem. W przepisach bardzo często znajdziemy kukurydzę, chili, cebulę, paprykę, czosnek, limonki, ryż oraz oczywiście mięso – najczęściej wieprzowinę, wołowinę oraz kurczaka. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pysznego kurczaka z ryżem i warzywami w stylu meksykańskim. Jest naprawdę wyborny. Składniki: 1 opakowanie Kurczaka po meksykańsku Kamis 250 g filetów z piersi kurczaka 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki Kilka różyczek brokułów 1 marchewka Szklanka kukurydzy w puszce Garść zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki oleju 100 ml (2/5 szkl.) wody Ryż Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażamy przez 2 minuty na gorącym oleju. Zawartość opakowania dokładnie mieszamy ze 100 ml wody i dodajemy do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, kukurydzę, rozdrobnione brokuły, zieloną fasolkę szparagową, pokrojoną w plasterki marchewkę i wszystko dusimy do miękkości warzyw. Gorące danie podajemy z ryżem. Dla urozmaicenia smaku Kurczaka po meksykańsku, można posypać danie na wierzchu drobno posiekanymi papryczkami chili. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Jednogarnkowe danie z indykiem, które robi się samo i wszystkim smakuje. Idealne, gdy nie masz czasu na stanie w kuchni Gęste, jednogarnkowe...

jedzenie w prl
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Tak gotowano w czasach PRL! Aż łza się w oku kręci!
Jeśli tęsknicie do smaków ze swojego dzieciństwa lub młodości, to mamy dla was nie lada gratkę! Dziś wspominamy przepisy z PRL – sprawdźcie jakie!

Stare przepisy z PRLu wracają do łask i nic dziwnego! Są tanie i proste w przygotowaniu. W tamtych trudnych czasach zdobycie różnych składników graniczyło z cudem, a o stosowanych przez nas na co dzień przyprawach nikt nawet nie słyszał. Dlatego kuchnia PRL-u bogata jest w proste przepisy, z łatwo dostępnych składników. Kogel mogel Dziś pewnie mało kto by się odważył na ten deser w obawie przed chorobami, które mogą znajdować się w surowych jajkach. W końcu kogel mogel to po prostu surowe żółtka ucierane z cukrem! Mimo to, jako dzieci zajadaliśmy się tym przysmakiem. Fasolka po bretońsku Fasola z koncentratem pomidorowym to kolejne danie kuchni PRL. W wersji „na bogato” zawierało jeszcze kiełbasę lub inne mięsa. Z tego powodu część osób nie przepadała za tym daniem, ponieważ zamawiając fasolkę po bretońsku w lokalu czasami nie wiadomo było jakiego wkładu mięsnego można się spodziewać… Sałatka jarzynowa Sałatka z powodzeniem przetrwała do naszych czasów. Najczęściej przygotowywana jest na święta, choć wiele gospodyń przygotowuje sałatkę po rosole. W końcu najlepsza sałatka jarzynowa to ta z jarzyn z rosołu! Paprykarz szczeciński Paprykarz to kolejny przysmak, który dotrwał do naszych czasów i nadal można kupić go w sklepie. Ryba z ryżem, pomidorami i papryką nadal ma wielu zwolenników, choć nie wszyscy przepadają za tym daniem. Kotlety z mortadeli Gdy na sklepowych półkach brakowało dosłownie wszystkiego, ludzie łapali się czegokolwiek, by móc wyczarować obiad. Tak powstały kotlety z mortadeli, czyli plastry kiełbasy składającej się z mielonego mięsa, przypraw i tłuszczu  obtoczone w bułce tartej i smażonej na patelni, jak kotlety. Mortadela była dużo łatwiej dostępna i zdecydowanie tańsza od mięsa, dlatego takie kotleciki...