Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek i przypraw oraz sposobu konserwacji.

Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa).

Gdzie sięgają polskie tradycje jedzenia i wyrabiania kiełbasy?

W dawnej Rzeczpospolitej Obojga Narodów każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę. I choć od czasów Augusta III i powiedzenia „za króla Sasa łyżką kiełbasa” minęły już niemal całe epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków.

Kiełbasę je się na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, ale także jako główne danie obiadowe. Kiełbasa łączy smak, sytość i wygodę. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Klienci mogą śmiało przebierać i wybierać w jej gatunkach.

Zobacz także:

Mało która „kupna” kiełbasa dorówna tej, którą można zrobić samemu. Poniższy przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik.

Przepis na domową pieczoną kiełbasę

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • Pełna szklanka mleka
  • Główka czosnku
  • Gałka muszkatołowa – pół łyżeczki
  • Czarny pieprz – pół łyżeczki
  • Sól i sól azotanowa
  • Szklanka zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Szklankę mleka połączcie ze wszystkimi przyprawami, przetartym przez praskę czosnkiem i  z zeszkloną cebulą.
  2. Dodajcie całość do mięsa.
  3. Zalejcie mieszankę lodowatą wodą i dokładnie połączcie składniki.
  4. Mięso po 10 minutach powinno zacząć się dobrze sklejać.
  5. Przykryjcie je folią i włóżcie do lodówki na nie mniej niż 16 godzin.
  6. Po wyjęciu z lodówki podzielcie całość na dwie części i rozprowadźcie w kształcie kiełbasy na folii spożywczej.
  7. Owińcie kiełbaski i zawiążcie końce sznurkiem jak w wędzarni.
  8. Odstawcie na pół godziny.
  9. Rozgrzejcie piekarnik do 90 st. C. Kiełbasa powinna piec się bez folii około 3 godziny.
  10. Ostudźcie gotową kiełbasę po wyjęciu z piekarnika
  11. Pokrójcie na mniejsze kawałki i podawajcie z chrzanem, piklami i świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Źródło: gotujmy.pl