Kiełbasa bez chemii
Gotujmy.pl
Przepisy

Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania

Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Kwestia smaku

Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek oraz sposobu konserwacji. Wszystko, co do niej dodacie, wpłynie na jej finalny odbiór.

Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa).

Za króla Sasa, łyżką kiełbasa

Każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę. I choć od czasów Augusta III minęły epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków. Kiełbasę jemy na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, czy w końcu główne danie obiadowe.

Kiełbasa to smak, sytość i wygoda. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Możemy przebierać. Mało jednak która dogoni tą, którą możemy zrobić samemu. Przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik.

Do przygotowania domowej kiełbasy potrzebne wam będą:

  • wieprzowina – 1 kg;

  • wołowina – 0,5 kg;

  • jedna duża cebula;

  • pełna szklanka mleka;

  • czosnek;

  • gałka muszkatołowa – pół łyżeczki;

  • czarny pieprz – pół łyżeczki;

  • sól – 21 g i sól azotanowa;

  • zimna woda – 240 ml.

Od czego zacząć?

Na samym początku kroimy mięso na kawałki. Wieprzowinę na większe, wołowinę na mniejsze. Każdy kawałek lekko ubijamy.

Szklankę mleka łączymy ze wszystkimi przyprawami, przetartym przez praskę czosnkiem i zeszkloną cebulą. Dodajemy do mięsa. Całość zalewamy lodowatą wodą i dokładnie mieszamy.

Mięso po 10 minutach powinno zacząć się sklejać. To dobry znak. Przykrywamy je folią i wkładamy do lodówki na nie mniej niż 16 godzin.

Po wyjęciu z lodówki dzielimy całość na 2 części i rozprowadzamy w kształcie kiełbasy na folii spożywczej. Owijamy kiełbaski i zawiązujemy końce sznurkiem jak w wędzarni. Odstawiamy na pół godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 90 stopni. Kiełbasa powinna się piec około 3 godziny. Będzie gotowa, gdy temperatura w jej wnętrzu osiągnie 72 stopnie.

Upieczoną studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z chrzanem, piklami i świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Nie zapomnicie tego smaku!

 

Źródło: PlanetaPolska.com

 

Komentarze
mięso w słoiku przepis
AdobeStock
Przepisy Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy jeden genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach
Jeśli masz ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne! Tajemnica dobrego mięsa? Chcesz, żeby twoje własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musisz pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujesz z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne. Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcesz, żeby twoje mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałuj tłuszczu! Mięso w słoikach – przepis Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kilogramy mięsa wieprzowego, w tym: 700 g karkówki 500 g boczku 700 g mięsa z łopatki 600 g podgardla Oraz: 7-8 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych Główkę czosnku Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyj i pokrój w kostkę. Zasyp je dwiema łyżkami soli, dodaj łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przełóż mięso do słoików. Układaj je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlej trochę wody (4-5 łyżek). Gotowe słoiki zakręć i wstaw do garnka z...

Przeczytaj