
Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania
Kwestia smaku
Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek oraz sposobu konserwacji. Wszystko, co do niej dodacie, wpłynie na jej finalny odbiór.
Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa).
Za króla Sasa, łyżką kiełbasa
Każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę. I choć od czasów Augusta III minęły epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków. Kiełbasę jemy na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, czy w końcu główne danie obiadowe.
Kiełbasa to smak, sytość i wygoda. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Możemy przebierać. Mało jednak która dogoni tą, którą możemy zrobić samemu. Przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik.
Do przygotowania domowej kiełbasy potrzebne wam będą:
-
wieprzowina – 1 kg;
-
wołowina – 0,5 kg;
-
jedna duża cebula;
-
pełna szklanka mleka;
-
czosnek;
-
gałka muszkatołowa – pół łyżeczki;
-
czarny pieprz – pół łyżeczki;
-
sól – 21 g i sól azotanowa;
-
zimna woda – 240 ml.
Od czego zacząć?
Na samym początku kroimy mięso na kawałki. Wieprzowinę na większe, wołowinę na mniejsze. Każdy kawałek lekko ubijamy.
Szklankę mleka łączymy ze wszystkimi przyprawami, przetartym przez praskę czosnkiem i zeszkloną cebulą. Dodajemy do mięsa. Całość zalewamy lodowatą wodą i dokładnie mieszamy.
Mięso po 10 minutach powinno zacząć się sklejać. To dobry znak. Przykrywamy je folią i wkładamy do lodówki na nie mniej niż 16 godzin.
Po wyjęciu z lodówki dzielimy całość na 2 części i rozprowadzamy w kształcie kiełbasy na folii spożywczej. Owijamy kiełbaski i zawiązujemy końce sznurkiem jak w wędzarni. Odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 90 stopni. Kiełbasa powinna się piec około 3 godziny. Będzie gotowa, gdy temperatura w jej wnętrzu osiągnie 72 stopnie.
Upieczoną studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z chrzanem, piklami i świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Nie zapomnicie tego smaku!
Źródło: PlanetaPolska.com