Kiełbasa bez chemii
Gotujmy.pl
Przepisy

Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania

Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa.

Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek i przypraw oraz sposobu konserwacji.

Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa).

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gdzie sięgają polskie tradycje jedzenia i wyrabiania kiełbasy?

W dawnej Rzeczpospolitej Obojga Narodów każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę. I choć od czasów Augusta III i powiedzenia „za króla Sasa łyżką kiełbasa” minęły już niemal całe epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków.

Kiełbasę je się na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, ale także jako główne danie obiadowe. Kiełbasa łączy smak, sytość i wygodę. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Klienci mogą śmiało przebierać i wybierać w jej gatunkach.

Mało która „kupna” kiełbasa dorówna tej, którą można zrobić samemu. Poniższy przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik.

Zobacz także
Mięso na kiełbasę domową

Robiąc domową kiełbasę swojską, zawsze zmieszajcie te 2 mięsa. Jej smak jest wtedy nie do opisania

magda gessler biała kiełbasa

Błyskawiczna kiełbasa w szarym sosie na obiad od Magdy Gessler. Zróbcie, a nie pożałujecie

Przepis na domową pieczoną kiełbasę

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • Pełna szklanka mleka
  • Główka czosnku
  • Gałka muszkatołowa – pół łyżeczki
  • Czarny pieprz – pół łyżeczki
  • Sól i sól azotanowa
  • Szklanka zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Szklankę mleka połączcie ze wszystkimi przyprawami, przetartym przez praskę czosnkiem i  z zeszkloną cebulą.
  2. Dodajcie całość do mięsa.
  3. Zalejcie mieszankę lodowatą wodą i dokładnie połączcie składniki.
  4. Mięso po 10 minutach powinno zacząć się dobrze sklejać.
  5. Przykryjcie je folią i włóżcie do lodówki na nie mniej niż 16 godzin.
  6. Po wyjęciu z lodówki podzielcie całość na dwie części i rozprowadźcie w kształcie kiełbasy na folii spożywczej.
  7. Owińcie kiełbaski i zawiążcie końce sznurkiem jak w wędzarni.
  8. Odstawcie na pół godziny.
  9. Rozgrzejcie piekarnik do 90 st. C. Kiełbasa powinna piec się bez folii około 3 godziny.
  10. Ostudźcie gotową kiełbasę po wyjęciu z piekarnika
  11. Pokrójcie na mniejsze kawałki i podawajcie z chrzanem, piklami i świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Źródło: gotujmy.pl

Kiełbasa suszona
Anan/Adobe Stock
Newsy
Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domowe salami na kanapki. Pycha
Domowa wędlina? Pycha! Nie znamy nikogo, kto by się oparł kiełbasie własnej roboty. Dzisiaj polecamy wam przepis na paprykowo-czosnkowe salami.

Kiełbasa , szynka , pasztety – uwielbiamy domowe wyroby wędliniarskie wszelkiego rodzaju. Warto otworzyć się na nieco inne przepisy i przetestować jeden przepis na salami swojej roboty. Jeżeli wam posmakuje, śmiało możecie je przygotować go swoim najbliższym na przykład na kolejną rodzinną uroczystość. Polacy wolą raczej tradycyjne wędzone, a potem obgotowywane kiełbasy. Dzisiaj zaprezentujemy wam prosty przepis na smaczną, chudą, domową kiełbasę suszoną, dojrzewającą powoli w cieple. To prawda, n iektórzy z nas nie przepadają za surową wędliną. Rzeczywiście, ma ona swój charakterystyczny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Jeżeli jednak lubicie salami czy szynkę parmeńską, taki smak nie będzie stanowił dla was przykrego doświadczenia. Wręcz przeciwnie – domowe salami pokochają wszyscy amatorzy surowych kiełbas.  Do przygotowania tego rodzaju kiełbasy będziecie potrzebowali gazy, którą owiniecie mięso. Jeżeli nie dysponujecie tego typu osłonką na kiełbasę, nie wahajcie użyć się niepotrzebnych pończoch. Kiełbasa spokojnie dojrzeje także w nich! Przepis na domowe salami : Składniki: Kawałek karkówki wieprzowej (ok. 80 dag) Pół szklanki cukru Pół szklanki soli 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: Zacznijcie od obtoczenia umytego mięsa w cukrze. Przykryjcie szczelnie i zostawcie mięso w lodówce na 48 g. Po tym czasie usuńcie nadmiar wody, umyjcie mięso i obtoczcie je tym razem w soli. Ponownie odstawcie mięso w chłodne miejsce na kolejne 2 dni. Następnie znów umyjcie mięso i obtoczcie w przyprawach....

Mięso na kiełbasę domową
Gotujmy.pl/Siedlce
Newsy
Robiąc domową kiełbasę swojską, zawsze zmieszajcie te 2 mięsa. Jej smak jest wtedy nie do opisania
Nic nie zastąpi smaku własnoręcznie robionej, swojskiej kiełbasy. Koniecznie zróbcie ją z tego przepisu!

Macie ochotę na pyszną kiełbasę, a sklepowe wyroby nie spełniają waszych oczekiwań smakowych? Nic dziwnego. Jeśli choć raz próbowaliście prawdziwej, swojskiej kiełbasy to wiecie, że nie ma sobie równych smakiem. Ten przepis jest naprawdę doskonały! Zmielone mięso lub podroby, dodatki smakowe i zioła. To wszystko wtłoczone do jelita lub osłonki, składa się na kiełbasę. Kiełbasy bardzo często poddaje się potem procesowi wędzenia, ale nie jest to konieczne. Niezwykły smak swojskiej kiełbasy Oczywiście nie każda swojska kiełbasa smakuje tak samo! Na smak kiełbasy składa się przede wszystkim: Rodzaj wybranego mięsa Stopień rozdrobnienia mięsa Zawartość tłuszczu w wykorzystywanym mięsie Dodatki smakowe np. zioła i przyprawy Proces obróbki kiełbasy po przygotowaniu (np. uwędzenie, suszenie, sparzenie wrzątkiem) Jak widzicie, naprawdę istotną rolę w kształtowaniu saku kiełbasy, odgrywa rodzaj wykorzystanego mięsa. Sprawdźcie, jakie najlepiej się nada. Jakie mięso na swojską kiełbasę?  Najczęściej wykorzystywanym mięsem w produkcji kiełbas jest wieprzowina. Warto dodać do kiełbasy dwa rodzaje mięsa. Proponujemy, by zmieszać ze sobą mieloną karkówkę i łopatkę wieprzową. Zmieszajcie ze sobą mięsa w proporcji 1 do 2, czyli na każdy kilogram karkówki wybierzcie 2 kilo łopatki wieprzowej. Składniki na kiełbasę swojską: 1 kg karkówki 2 kg łopatki wieprzowej Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 4 ząbki czosnku Jelito 2 łyżki soli Pół łyżeczki saletry Przygotowanie kiełbasy swojskiej:  Mięso umyjcie i zmielcie w maszynce. Zamiast tego łopatkę możecie pokroić w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajcie rozgnieciony pieprz i ziele angielskie. Połączcie składniki. Wlejcie do...

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

biała kiełbasa
Gotujmy.pl
Newsy
Biała kiełbasa zapiekana w białym winie to idealna propozycja na świąteczny obiad. Wielkanoc bez tego dania to jak mazurek bez bakalii
Już niedługo będziemy obchodzili święta wielkanocne. Wiele gospodyń domowych już teraz zastanawia się, co zaserwuje gościom na świąteczny obiad. Co powiecie na białą kiełbasę pieczoną w białym winie? Te smak na pewno zawładnie wami na długo.

Już za niecały miesiąc Wielkanoc. Czy myślicie już powoli o tym, co przygotujecie na święta? Jeżeli szukacie inspiracji, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem na przepyszną białą kiełbasę pieczoną w białym winie. Wykonanie jest banalne. Kiełbaska wychodzi przepyszna i soczysta i na pewno zasmakuje każdemu bez wyjątku. Biała kiełbasa pieczona w białym winie Wielkanoc bez białej kiełbasy to jak mazurek bez bakalii. Biała kiełbasa pieczona w białym winie to prosty pomysł na pyszny wielkanocny obiad. Tak przygotowana kiełbasa smakuje obłędnie a wszystko to dzięki aromatycznym ziołom – majerankowi, kminkowi i oregano, a także dodatkowi czosnku, cebuli i jabłek. Kiełbasa zapieczona w wytrawnym białym winie to prawdziwe mistrzostwo świata. Zróbcie na święta tę potrawę a goście na pewno będą do was wracać. Niebo w gębie! Składniki: Pół kilograma parzonej białej kiełbasy 5 cebul Mała główka czosnku 1 winne jabłko Pół szklanki białego wytrawnego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól morska 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki ziołowego pieprzu Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z ziołami. Gdy cebulka zmięknie, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego na dno. Następnie dodajemy pokrojone w cząstki jabłko. Całość zalewam winem. Do środka wkładamy przekrojoną na pół główkę czosnku. Na wierzchu kładziemy białą kiełbasę. Całość ponownie posypujemy ziołami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. Po upływie tego czasu ustawiamy piekarnik na grill i zrumieniamy danie na złocisto. Danie podajemy na gorąco. Smacznego!