Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek i przypraw oraz sposobu konserwacji.
Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa).
Gdzie sięgają polskie tradycje jedzenia i wyrabiania kiełbasy?
W dawnej Rzeczpospolitej Obojga Narodów każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę. I choć od czasów Augusta III i powiedzenia „za króla Sasa łyżką kiełbasa” minęły już niemal całe epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków.
Kiełbasę je się na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, ale także jako główne danie obiadowe. Kiełbasa łączy smak, sytość i wygodę. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Klienci mogą śmiało przebierać i wybierać w jej gatunkach.
Zobacz także:
Mało która „kupna” kiełbasa dorówna tej, którą można zrobić samemu. Poniższy przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik.
Przepis na domową pieczoną kiełbasę
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- Pełna szklanka mleka
- Główka czosnku
- Gałka muszkatołowa – pół łyżeczki
- Czarny pieprz – pół łyżeczki
- Sól i sól azotanowa
- Szklanka zimnej wody
Przygotowanie:
- Szklankę mleka połączcie ze wszystkimi przyprawami, przetartym przez praskę czosnkiem i z zeszkloną cebulą.
- Dodajcie całość do mięsa.
- Zalejcie mieszankę lodowatą wodą i dokładnie połączcie składniki.
- Mięso po 10 minutach powinno zacząć się dobrze sklejać.
- Przykryjcie je folią i włóżcie do lodówki na nie mniej niż 16 godzin.
- Po wyjęciu z lodówki podzielcie całość na dwie części i rozprowadźcie w kształcie kiełbasy na folii spożywczej.
- Owińcie kiełbaski i zawiążcie końce sznurkiem jak w wędzarni.
- Odstawcie na pół godziny.
- Rozgrzejcie piekarnik do 90 st. C. Kiełbasa powinna piec się bez folii około 3 godziny.
- Ostudźcie gotową kiełbasę po wyjęciu z piekarnika
- Pokrójcie na mniejsze kawałki i podawajcie z chrzanem, piklami i świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
Źródło: gotujmy.pl