kakao z kinder jajka
Adobe Stock
Przepisy

Twoje dzieci kochają Kinder jajka? Zrób im wyjątkową niespodziankę

Kinder jajko to jeden z ulubionych słodyczy wielu milusińskich. W tej kategorii nie gorzej wypada kakao. Połączenie wspomnianych przysmaków to istna bomba! Ten pomysł z pewnością skradnie serca twoich dzieci!
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Kiedy na dworze jest coraz zimniej, atmosfera w domu znacznie się podnosi i to nie tylko za sprawą włączonych kaloryferów i nerwów związanych z przygotowaniami do świąt Bożego Narodzenia. Polacy są fanami picia rozgrzewających napojów. Zimą, jak nigdy, hektolitrami pochłaniają herbaty, grzańce oraz kakao, będące przysmakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych! 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wyjątkowa niespodzianka z Kinder jajek

Tradycyjne kakao jest dziecinnie proste w przygotowaniu. W końcu wystarczy zalać sproszkowane ziarna gorącym mlekiem i gotowe. Jednak istnieje pewna receptura, która sprawia, że napój nabiera zupełnie nowego smaku. Niepowtarzalności dodaje mu Kinder jajko!

Wnętrze tej czekoladowej niespodzianki kryje w sobie niewielkie plastikowe zabawki. Niewielu jednak wie, że bardzo łatwo jest je wypełnić czym zupełnie innym. W słodyczach możesz ukryć na przykład niewielką kartkę z napisem „Kocham Cię” lub kieszonkowe. Tego typu jajko może się jednak przydać również do przygotowania kakao w zupełnie nowej odsłonie.

Przepis na kakao z Kinder jajka

  1. Kinder jajko otwór bardzo ostrożnie. Musisz uważać, żeby czekolada się nie ukruszyła, a tym bardziej nie połamała. 
  2. Następnie wyjmij z jajka ukrytą w nim zabawkę, a w zamian wsyp do środka dwie łyżeczki ulubionego kakao oraz mini pianki marshmallow. Te możesz kupić w każdym większym markecie spożywczym. 
  3. Tak przygotowane jajko musisz ponownie skleić w całość. Ten proces jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że polejesz nóż kuchenny wrzątkiem, a następnie przejedziesz nim po krawędziach przysmaku. Pod wpływem temperatury czekolada nieco się roztopi. Wtedy szybko i sprawnie złącz ze sobą dwie połówki, tak aby zawartość jajka się nie wysypała, a czekolada nie ukruszyła. 
  4. Tak przygotowane jajko możesz na chwilę włożyć do lodówki, żeby czekolada szybciej się związała. 
  5. W tym czasie w niewielkim rondelku podgrzej mleko. Powinno być naprawdę ciepłe, ale nie zagotowane. 
  6. Wyjmij jajko z lodówki i umieść w ulubionym kubku, a następnie polej je gorącym mlekiem. Pod jego wpływem czekolada zacznie się topić, a kubek wypełni przepyszne kakao. Jeśli chcesz możesz zwieńczyć swoje dzieło bitą śmietaną. 

Gotowe!

Komentarze
Czekolada
beats_/Adobe Stock
Newsy Ulubiony smakołyk dzieci i dorosłych będzie kosztował drożej. Nie uwierzysz, gdy poznasz powód
Hubert Rój
listopad 30, 2020

Polacy wychowani po 1989 roku nie pamiętają problemów ze słodkościami. Czekolada dostępna jest obecnie w sklepach we wszelkich możliwych wariantach. Są mleczne, nie brakuje białych, dla koneserów są także wersje z wysoką zawartością kakao. Choćby od 50% kakao w swoim składzie, aż do ponad 90%. Czekolada, miazga kakaowa i zamienniki Dziś już mało kto pamięta czasy, w których za smakołyk uchodził tani zamiennik czekolady, czyli wyrób czekoladopodobny. W 2020 r. niektórym wybrednym dzieciom i taki średniej jakości produkt z czasów zamierzchłej „komuny”, nie przeszedłby nawet przez gardło. Nieco inaczej byłoby pewnie ze smacznym blokiem czekoladowym swojej roboty. Ten z kolei przetrwał próbę czasu i nadal zaskakuje najmłodszych swoim smakiem. Jest jednak jeden haczyk – i do przygotowania bloku niezbędne jest kakao. Czyli produkt, który ma właśnie podrożeć. O co tutaj chodzi? Czy będziemy musieli się pożegnać z tabliczkami czekolady za mniej niż 2 zł? Czy kakao znów stanie się towarem deficytowym? Musimy was uspokoić - na razie się na to nie zanosi. Wygląda jedynie na to, że ziarna kakaowca nie będą już tak tanie, jak do tej pory. Kakao spożywane przez nas i wykorzystywane do produkcji czekolady przez europejskie przedsiębiorstwa, pochodzi właściwie tylko z jednego zakątka świata. Są to przede wszystkim afrykańskie kraje – a wśród nich dwóch głównych graczy – Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana. Razem odpowiadają za ok. 60% całej światowej produkcji nasion kakao. Światowy wyzysk Sęk w tym, że kakaowym farmerom z tych krajów przypada jedynie maleńka część zysku z czekoladowego biznesu. Za tonę ziaren otrzymują nie więcej niż 1000 dolarów. Producenci kakao domagają się z kolei kwoty znacznie wyższej....

Przeczytaj