Kiedy na dworze jest coraz zimniej, atmosfera w domu znacznie się podnosi i to nie tylko za sprawą włączonych kaloryferów i nerwów związanych z przygotowaniami do świąt Bożego Narodzenia. Polacy są fanami picia rozgrzewających napojów. Zimą, jak nigdy, hektolitrami pochłaniają herbaty, grzańce oraz kakao, będące przysmakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych! 

Wyjątkowa niespodzianka z Kinder jajek

Tradycyjne kakao jest dziecinnie proste w przygotowaniu. W końcu wystarczy zalać sproszkowane ziarna gorącym mlekiem i gotowe. Jednak istnieje pewna receptura, która sprawia, że napój nabiera zupełnie nowego smaku. Niepowtarzalności dodaje mu Kinder jajko!

Wnętrze tej czekoladowej niespodzianki kryje w sobie niewielkie plastikowe zabawki. Niewielu jednak wie, że bardzo łatwo jest je wypełnić czym zupełnie innym. W słodyczach możesz ukryć na przykład niewielką kartkę z napisem „Kocham Cię” lub kieszonkowe. Tego typu jajko może się jednak przydać również do przygotowania kakao w zupełnie nowej odsłonie.

Przepis na kakao z Kinder jajka

  1. Kinder jajko otwór bardzo ostrożnie. Musisz uważać, żeby czekolada się nie ukruszyła, a tym bardziej nie połamała. 
  2. Następnie wyjmij z jajka ukrytą w nim zabawkę, a w zamian wsyp do środka dwie łyżeczki ulubionego kakao oraz mini pianki marshmallow. Te możesz kupić w każdym większym markecie spożywczym. 
  3. Tak przygotowane jajko musisz ponownie skleić w całość. Ten proces jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że polejesz nóż kuchenny wrzątkiem, a następnie przejedziesz nim po krawędziach przysmaku. Pod wpływem temperatury czekolada nieco się roztopi. Wtedy szybko i sprawnie złącz ze sobą dwie połówki, tak aby zawartość jajka się nie wysypała, a czekolada nie ukruszyła. 
  4. Tak przygotowane jajko możesz na chwilę włożyć do lodówki, żeby czekolada szybciej się związała. 
  5. W tym czasie w niewielkim rondelku podgrzej mleko. Powinno być naprawdę ciepłe, ale nie zagotowane. 
  6. Wyjmij jajko z lodówki i umieść w ulubionym kubku, a następnie polej je gorącym mlekiem. Pod jego wpływem czekolada zacznie się topić, a kubek wypełni przepyszne kakao. Jeśli chcesz możesz zwieńczyć swoje dzieło bitą śmietaną. 

Gotowe!

Zobacz także: