kakao z kinder jajka
Adobe Stock
Przepisy

Twoje dzieci kochają Kinder jajka? Zrób im wyjątkową niespodziankę

Kinder jajko to jeden z ulubionych słodyczy wielu milusińskich. W tej kategorii nie gorzej wypada kakao. Połączenie wspomnianych przysmaków to istna bomba! Ten pomysł z pewnością skradnie serca twoich dzieci!

Kiedy na dworze jest coraz zimniej, atmosfera w domu znacznie się podnosi i to nie tylko za sprawą włączonych kaloryferów i nerwów związanych z przygotowaniami do świąt Bożego Narodzenia. Polacy są fanami picia rozgrzewających napojów. Zimą, jak nigdy, hektolitrami pochłaniają herbaty, grzańce oraz kakao, będące przysmakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wyjątkowa niespodzianka z Kinder jajek

Tradycyjne kakao jest dziecinnie proste w przygotowaniu. W końcu wystarczy zalać sproszkowane ziarna gorącym mlekiem i gotowe. Jednak istnieje pewna receptura, która sprawia, że napój nabiera zupełnie nowego smaku. Niepowtarzalności dodaje mu Kinder jajko!

Wnętrze tej czekoladowej niespodzianki kryje w sobie niewielkie plastikowe zabawki. Niewielu jednak wie, że bardzo łatwo jest je wypełnić czym zupełnie innym. W słodyczach możesz ukryć na przykład niewielką kartkę z napisem „Kocham Cię” lub kieszonkowe. Tego typu jajko może się jednak przydać również do przygotowania kakao w zupełnie nowej odsłonie.

Przepis na kakao z Kinder jajka

  1. Kinder jajko otwór bardzo ostrożnie. Musisz uważać, żeby czekolada się nie ukruszyła, a tym bardziej nie połamała. 
  2. Następnie wyjmij z jajka ukrytą w nim zabawkę, a w zamian wsyp do środka dwie łyżeczki ulubionego kakao oraz mini pianki marshmallow. Te możesz kupić w każdym większym markecie spożywczym. 
  3. Tak przygotowane jajko musisz ponownie skleić w całość. Ten proces jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że polejesz nóż kuchenny wrzątkiem, a następnie przejedziesz nim po krawędziach przysmaku. Pod wpływem temperatury czekolada nieco się roztopi. Wtedy szybko i sprawnie złącz ze sobą dwie połówki, tak aby zawartość jajka się nie wysypała, a czekolada nie ukruszyła. 
  4. Tak przygotowane jajko możesz na chwilę włożyć do lodówki, żeby czekolada szybciej się związała. 
  5. W tym czasie w niewielkim rondelku podgrzej mleko. Powinno być naprawdę ciepłe, ale nie zagotowane. 
  6. Wyjmij jajko z lodówki i umieść w ulubionym kubku, a następnie polej je gorącym mlekiem. Pod jego wpływem czekolada zacznie się topić, a kubek wypełni przepyszne kakao. Jeśli chcesz możesz zwieńczyć swoje dzieło bitą śmietaną. 

Gotowe!

Jajko niespodzianka jest zakazane w USA
Adobe Stock
Newsy
Aż ciężko w to uwierzyć. Ten produkt jest zakazany w USA a polskie dzieci się nim zajadają
Kinder jajko to ulubione słodycze wielu milusińskich. Okazuje się jednak, że w Stanach Zjednoczonych jego sprzedaż jest surowo zabroniona. Powód może was zaskoczyć.

Zrobiona z mlecznej czekolady Kinder niespodzianka, od lat podbija serca łasuchów. Nic dziwnego, w końcu jej wnętrze skrywa niewielką zabawkę, której składanie sprawia dzieciom ogromną radość. W Polsce kupowanie tego typu łakoci jest powszechną praktyką, szczególnie w czasie Świąt Wielkanocnych. Z kolei w USA, sprzedaż produktu jest surowo zabroniona. Dlaczego w USA nie można sprzedawać Kinder jajek? Pochodzące z Niemiec Kinder jajka, wprowadzono na rynek w 1974 roku. Okazało się jednak, że smakołyku nie można sprzedawać w Stanach Zjednoczonych. Bowiem pochodząca z 1938 roku ustawa o żywności, lekach i kosmetykach, zabrania tego typu praktyk w ów kraju. Wszystko przez zabawkę umieszczoną wewnątrz jajka. Okazuje się, że amerykańskie prawo nie zezwala na sprzedaż słodyczy z przedmiotami umieszczonymi wewnątrz nich. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy, jest możliwość zadławienia się zabawką przez dziecko. Mimo iż plastikowe pudełeczko umieszczone w Kinder jajku jest dosyć duże, władze Stanów Zjednoczonych nie zamierzają uchylać zakazu. Bezpieczeństwo jest w końcu najważniejsze. Jeśli wasze podejście do sprawy jest podobne, a w domu zalegają wam Kinder jajka, zaserwujcie je w zupełnie innym wydaniu – zróbcie z nich kakao. Wasze dzieci będą zachwycone. Przepis na kakao z Kinder jajka Otwórzcie Kinder jajko bardzo ostrożnie (musicie uważać, żeby czekolada się nie ukruszyła, a tym bardziej nie połamała). Następnie wyjmijcie z jajka zabawkę, a w zamian wsypcie do środka dwie łyżeczki ulubionego kakao oraz mini pianki marshmallow. Te możecie kupić w każdym większym markecie spożywczym.  Tak przygotowane jajko musicie ponownie skleić w całość. Wystarczy, że polejecie nóż kuchenny wrzątkiem, a następnie przejedziecie nim po krawędziach przysmaku. Pod wpływem...

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny trik na kruche kotlety schabowe. Wystarczy przy panierowaniu dodać do jajka 1 składnik
Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz to idealnie przygotowane kotlety schabowe. Dzięki dodaniu jednego składnika podczas panierowania, będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu. Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej . Przygotowanie schabowych Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz. Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sekretny składnik panierki Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość. Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Przepis na kruche kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu mleko do namoczenia 1 jajko 60 ml zimnej wody gazowanej 100 g smalcu 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej olej  sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Mięso...

Kurczak w mandarynkach
Adobe Stock
Przepisy
Pieczony kurczak z mandarynkami! Dzieciaki wprost oszaleją na jego punkcie!
Kurczak w klasycznym wydaniu przestał już robić na nas wrażenie. Jednak połączenie go z mandarynkami to cudowne odkrycie. Ten sposób sprawi, że w końcu poczujesz powiew świeżości w swojej kuchni.

Sezon na mandarynki właśnie się rozpoczął. Kto by pomyślał, że ten słodki owoc, kojarzony głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, tak doskonale pasuje do pieczonego mięsa! Choć na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się dziwny, zapewniamy, że na jego punkcie oszaleją nie tylko dorośli, ale również dzieci! Jeśli więc masz w domu małego niejadka koniecznie spróbuj połączyć te smaki! Całość nie zajmie ci więcej niż 2 godziny. Będziesz potrzebować 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 4 mandarynki 1 główka czosnku Oliwa ½ szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 1 szklanka bulionu drobiowego Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek Przygotowanie Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 st. C. Kurczaka dokładnie umyj, a następnie oczyść z tego, co znajduje się w jego wnętrzu. Mięso nafaszeruj połową główki czosnku (nie musisz go obierać, wystarczy przekroić główkę w poprzek), rozmarynem, tymiankiem i dwoma mandarynkami (oczywiście najpierw obierz je ze skórki). Następnie zwiąż razem jego nogi, tak aby podczas pieczenia nic nie wypadło. Z pozostałych dwóch mandarynek wyciśnij sok. Kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem zmieszanymi z oliwą, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym. Mięso polej winem (podczas pieczenia alkohol wyparuje, a kurczak nasiąknie jedynie jego smakiem) i wyciśniętym z mandarynek sokiem. Dodaj również miodu. Tak przygotowane mięso włóż do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i piecz przez ok. 20 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i podlej kurczaka bulionem drobiowym. To sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste oraz zminimalizuje ryzyko przypalenia. Zamknij piekarnik i zmniejsz jego temperaturę do 180 st. C. W ten sposób piecz mięso przez ok. 1 godz. i 15 minut. Gotowe mięso wyjmij...

batony raw jak zrobić
AdobeStock
Przepisy
KULTOWE batony Chodakowskiej w PÓŁ GODZINY! Wystarczą jedynie DWA składniki!
Uwielbiasz fit batony Ewy Chodakowskiej? Teraz możesz sama je przygotować w domu! Są banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne!

Znana trenerka Ewa Chodakowska słynie nie tylko z nienagannej i wysportowanej sylwetki! Poza tym, że publikuje zestawy treningów i organizuje eventy sportowe w całej Polsce, dzieli się też ze swoimi fanami osobistymi przepisami na zdrowe i pożywne przekąski. Sprawdźcie, jak zrobić słynne batoniki Ewy Chodakowskiej! Daktylowe batoniki Ewy Chodakowskiej są bardzo smaczne, choć nie należą do najtańszych. Na szczęście to nie problem, ponieważ z łatwością można je przygotować samodzielnie w domu! Do przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników: Pół kilograma suszonych daktyli 280 g masła orzechowego Batony Chodakowskiej – przygotowanie Składniki umieść w robocie kuchennym i wymieszaj. Możesz dodać odrobinę wody, żeby ułatwić maszynie miksowanie. Mieszaj aż do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia (najlepiej taką, jak do keksu lub chleba) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę z daktyli i masła orzechowego. Wyrównaj powierzchnię masy. Foremkę przełóż do lodówki i odstaw na pół godziny, żeby stężała. Po pół godzinie wyjmij formę z lodówki i pokrój masę na równe batoniki. I gotowe! Jeżeli masz ochotę, to możesz modyfikować przepis i wzbogacić go o swoje ulubione dodatki, na przykład kakao lub inne rodzaje masła orzechowego. Najpopularniejsze są pasty z orzeszków arachidowych, ale w sklepach ze zdrową żywnością można kupić masło z migdałów, orzechów laskowych i innych orzeszków!   Źródło: o2.pl Źródło zdjęcia: AdobeStock