Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy

Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii

Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zupa na wywarze

Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem. 

Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie.

Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe. 

Syci aż miło

Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu.

Składniki na 4 porcje zupy:

  • 30 dag świeżych żeberek ekstra
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 3 liście laurowe
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • pietruszka
  • marchewka
  • sól morska

Ziarko do ziarnka

Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.

Wrzucamy do garnka starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler. Dodajemy też kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.

Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy. Sypiemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.

Z zupy można wyjąć żeberka i oddzielić mięso od kości. Przyda się przy podawaniu zupy. Wlewamy do talerza nasz wiejski krupnik, wkładamy kilka kawałków mięsa i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Komentarze
ciasto zebra
Gotujmy.pl
Przepisy Idealnie smaczne i puszyste ciasto zebra! Powstaje w mniej niż godzinę i smakuje obłędnie!
Jeżeli chcesz oczarować swoich gości na święta i nie spędzać przy tym mnóstwo czasu w kuchni, to wypróbuj ten przepis na bajeczne ciasto w paski!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Idą święta! To czas prezentów, spotkań z rodziną i ogromnych ilości pysznego jedzenia. W tym czasie chyba wszyscy marudzą, że po świętach nie wejdą w żadne spodnie! Poza wigilijnymi potrawami przygotowujemy też przeróżne ciasta i łakocie – najczęściej są to serniki, makowce i ciasteczka. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na ciekawe ciasto, którym zadziwicie wszystkich gości! Wyjątkowe ciasto Ciasto zebra to klasyczna, wilgotna babka. Co czyni ją wyjątkową? To oczywiście charakterystyczne paski, stąd jej nazwa. Wygląda naprawdę efektownie i z pewnością spodoba się szczególnie dzieciom! Babka w paski to świetny numer popisowy podczas spotkania rodzinnego lub ze znajomymi – jest przepyszna i wygląda niezwykle wyjątkowo, a do tego łatwo i szybko się ją przygotowuje! Przepis na ciasto zebra Aby upiec to wyjątkowe ciasto, przygotuj: 5 jajek 35 dag cukru 70 dag mąki 250 ml oleju 250 ml wody gazowanej Pół szklanki kakao Łyżkę proszku do pieczenia Przygotowanie Oddziel żółtka od białek. Następnie ubij jajka na sztywno z cukrem i dodawaj po jednym żółtku. Do miski z jajkami i cukrem powoli wsypuj mąkę, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia. Następnie dolewaj na przemian olej i wodę nie przestając miksować. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na dwie części. Do jednej miski dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Wymieszaj. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia zacznij wylewać ciasto na przemian z obu misek tak, by zaczął tworzyć się wzór w paski. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest upieczone. I gotowe! Ciasto zebra smakuje najlepiej posypane z wierzchu cukrem pudrem.  

Przeczytaj