
Opinie na temat krupniku są podzielone. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jednak jedna z bardziej sycących polskich zup. Klasyka naszej narodowej kuchni. Zwłaszcza jeśli krupnik przyrządzimy zgodnie z prawidłami dawnego gotowania.
Zupa na wywarze
Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną.
Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujecie krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucicie ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie.
Zupa podana na żeberkach wieprzowych wydaje się jednak najbardziej pełna smaku. Jej aromat najbardziej przypomina to, co podawały nam mamy i babcie lata temu. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta.
Przepis na krupnik jak u mamy
Składniki:
- 30 dag świeżych żeberek ekstra
- 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 4-6 ziarenek ziela angielskiego
- świeżo posiekana natka pietruszki
- 3 ziemniaki
- 3 liście laurowe
- kawałek selera
- kawałek pora
- pietruszka
- marchewka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki.
- Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy.
- Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.
- Wrzucamy do garnka starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler - marchewkę opcjonalnie możecie także pokroić w talarki i wrzucić do garnka razem z ziemniakami.
- Dodajemy też kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.
- Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy.
- Sypiemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
- Z zupy można wyjąć żeberka i oddzielić mięso od kości. Przyda się przy podawaniu zupy.
- Wlewamy do talerza nasz wiejski krupnik, wkładamy kilka kawałków mięsa i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!