Opinie na temat krupniku są podzielone.  Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jednak jedna z bardziej sycących polskich zup. Klasyka naszej narodowej kuchni. Zwłaszcza jeśli krupnik przyrządzimy zgodnie z prawidłami dawnego gotowania.

Zupa na wywarze

Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną.

Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujecie krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucicie ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie.

Zupa podana na żeberkach wieprzowych wydaje się jednak najbardziej pełna smaku. Jej aromat  najbardziej przypomina to, co podawały nam mamy i babcie lata temu. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta.

Zobacz także:

Przepis na krupnik jak u mamy

Składniki:

  • 30 dag świeżych żeberek ekstra
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 3 liście laurowe
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • pietruszka
  • marchewka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki.
  2. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy.
  3. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.
  4. Wrzucamy do garnka starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler - marchewkę opcjonalnie możecie także pokroić w talarki i wrzucić do garnka razem z ziemniakami.
  5. Dodajemy też kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.
  6. Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy.
  7. Sypiemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
  8. Z zupy można wyjąć żeberka i oddzielić mięso od kości. Przyda się przy podawaniu zupy.
  9. Wlewamy do talerza nasz wiejski krupnik, wkładamy kilka kawałków mięsa i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!