gęś faszerowana przepis
AdobeStock
Przepisy

Tradycyjna polska gęś, że palce lizać! Ten farsz oczaruje cię swoim smakiem!

Jeżeli lubisz przepisy staropolskiej kuchni, to ten na pewno ci się spodoba! Stara receptura na tradycyjną, faszerowaną gęś po polsku - jest wyśmienita!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Idą święta, a z nimi czas na przygotowywanie wyjątkowych potraw, które gotujemy tylko na wielkie okazje. Jeśli chcesz oczarować swoich gości, to w tym roku przygotuj dla nich polską faszerowaną gęś!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zapomniana gęsina

Dziś pewnie coraz mniej osób pamięta, że dawniej gęsina była bardzo często spożywana w Polsce. To tłuste i pożywne mięso, które kiedyś królowało na polskich stołach. Hodowla gęsi była u nas nieprawdopodobnie rozwinięta i w XIX wieku cała Europa jadła gęsi pochodzące z Polski! Potrawy z dorodnej i tłustej gęsi były uznawane za symbol luksusu – każdy porządny gospodarz chcąc zaimponować swoim gościom, na główne danie serwował właśnie gęś. Do dziś zachowały się przepisy na przygotowanie gęsiny na wiele sposobów. Dziś mamy dla was recepturę na tradycyjną, faszerowaną gęś!

Przepis na faszerowaną gęś po polsku

Aby przyrządzić tę wyjątkową potrawę z gęsiny, przygotujcie:

  • 1 porcję gęsi (około 4 kg)
  • 1 gęsią wątróbkę
  • 3 saszetki kaszy gryczanej
  • 3 plastry boczku
  • 1 dużą cebulę
  • 1 marchew
  • Kilka podgrzybków
  • Natkę pietruszki
  • 1 jajo
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Z gęsi wyjmij podroby. Mięso osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem.
  2. Marchew, cebulę i boczek pokrój dokładnie w kostkę. Plastry boczku smaż na patelni, aż puści tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i marchewkę.
  3. Gdy składniki się podsmażą, wsyp kaszę, przesmaż i wlej 3 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
  4. Pokrój drobno wątróbkę, grzyby i pietruszkę, a następnie wsyp do patelni z kaszą.
  5. Rozbij jajko, wymieszaj trzepaczką i dodaj do kaszy. Wszystko dokładnie zamieszaj, dodaj liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego oraz dopraw solą i pieprzem.
  6. W gęsią szyję wbij wykałaczki i zwiąż dratwą. Następnie włóż do środka farsz i zasznuruj gęś z drugiej strony.
  7. Przełóż gęś do dużego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Piecz przez 20 minut (do zrumienienia mięsa).
  8. Wyjmij mięso z piekarnika, przykryj dokładnie folią aluminiową i wstaw z powrotem do piekarnika do 180 stopni. Przyjmuje się, że gęś powinna się piec tyle godzin, ile waży. Więc gęś ważąca 4 kilogramy powinna piec się przez 4 godziny.
  9. Gotową gęś rozsznurować i pokroić na porcje. Podawać z sosem. 
Komentarze
Wątróbka
MOs810/Wikipedia Commons
Przepisy Soczysta wątróbka drobiowa Magdy Gessler. Koleżanki będą błagać o przepis!
Wątróbka nie musi być nudna! Wypróbuj ten przepis Magdy Gessler na to pyszne danie, które zawiera jeden specjalny dodatek - dzięki niemu wątróbka jest wyjątkowo smaczna!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Pachnąca, soczysta wątróbka to świetny pomysł na obiad! Sprawdźcie, jak ją przygotować, żeby zrobić piorunujące wrażenie na swoich gościach. Podpowiadamy – skorzystajcie z tego przepisu Magdy Gessler! Właściwości wątróbki Mięso z wątróbki jest bardzo polecane przez lekarzy. Zawiera ona m.in.: Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy polecany kobietom w ciąży, Duże ilości żelaza, które powinny jeść osoby cierpiące na anemię , Bardzo dużo białka przy stosunkowo niskiej cenie! Wątróbkę powinny też koniecznie jeść dzieci, bowiem mięso to bogate jest w taurynę – odpowiada ona za rozwój organizmu małego człowieka! Przepis na wątróbkę Magdy Gessler Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tej genialnej wątróbki: 1 kg wątróbki drobiowej 1 duża cebula Mąka 2 kwaśne jabłka Masło Mleko Konfitury z jarzębiny Olej Sól Pieprz Przygotowanie Do miski włóż wątróbki i zalej mlekiem tak, by dokładnie je przykryło. Odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój wątróbkę na kawałki, oprósz mąką i smaż na maśle. Przełóż wątróbki na blachę lub do naczynia żaroodpornego i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Teraz posiekaj cebulę i pokrój obrane jabłka w kostkę. Usmaż na maśle.  Podsmażoną cebulę i jabłka wymieszaj z tłuszczem po smażeniu wątróbek. Takim sosem polej wątróbki podane na talerzu, a obok dodaj łyżkę konfitury z jarzębiny. Smacznego!

Przeczytaj
kotlety schabowe przepis
AdobeStock
Przepisy Kotlety schabowe po staropolsku. Jeden dodatek wynosi smak na kolejny poziom!
Chcesz przygotować coś naprawdę wyjątkowego? Wypróbuj ten przepis, który zawiera jeden specjalny składnik!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Jeżeli uwielbiacie kotlety schabowe, ale znudziła się wam klasyczna wersja w panierce podawana z kapustą, to mamy dla was coś nowego! Przełamcie rutynę i wypróbujcie ten przepis na schabowe po staropolsku! Schabowe najlepsze na obiad Kotlety wieprzowe wciąż mają wielu miłośników. I nic dziwnego! Mięso ze schabu jest soczyste, sycące i bardzo aromatyczne. Dziś odchodzi się od wieprzowiny, ponieważ jest tłustsza od drobiu i nie powinny jej jeść osoby cierpiące na podwyższony cholesterol. Jednak żaden, nawet najlepiej karmiony kurczak nie będzie smakował tak, jak soczyste kotlety wieprzowe ze schabu! Przepis na staropolskie kotlety schabowe Ta wersja kotletów z pewnością spodoba się osobom będącym na diecie. A to dlatego, że kotlety w wersji staropolskiej nie zawierają panierki! Co jeszcze sprawia, że to danie jest wyjątkowe? W przeciwieństwie do tradycyjnych, panierowanych schabowych jest niezwykle aromatyczne – zawdzięcza to kolendrze. Przygotujcie te składniki, żeby przyrządzić to pyszne danie: 1 kg mięsa wieprzowego ze schabu 2 ząbki czosnku Ziele angielskie 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka goździków Pół szklanki oleju Pieprz Przyprawa do mięs Przygotowanie Pokrój schab na 10 równych porcji. W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, dodaj olej i dokładnie obtocz w nich kotlety. Odstaw do lodówki na dwa dni. Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty i odsącz. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety przez około 15 minut. Smacznego!

Przeczytaj