Idą święta, a z nimi czas na przygotowywanie wyjątkowych potraw, które gotujemy tylko na wielkie okazje. Jeśli chcesz oczarować swoich gości, to w tym roku przygotuj dla nich polską faszerowaną gęś!

Zapomniana gęsina

Dziś pewnie coraz mniej osób pamięta, że dawniej gęsina była bardzo często spożywana w Polsce. To tłuste i pożywne mięso, które kiedyś królowało na polskich stołach. Hodowla gęsi była u nas nieprawdopodobnie rozwinięta i w XIX wieku cała Europa jadła gęsi pochodzące z Polski! Potrawy z dorodnej i tłustej gęsi były uznawane za symbol luksusu – każdy porządny gospodarz chcąc zaimponować swoim gościom, na główne danie serwował właśnie gęś. Do dziś zachowały się przepisy na przygotowanie gęsiny na wiele sposobów. Dziś mamy dla was recepturę na tradycyjną, faszerowaną gęś!

Przepis na faszerowaną gęś po polsku

Aby przyrządzić tę wyjątkową potrawę z gęsiny, przygotujcie:

  • 1 porcję gęsi (około 4 kg)
  • 1 gęsią wątróbkę
  • 3 saszetki kaszy gryczanej
  • 3 plastry boczku
  • 1 dużą cebulę
  • 1 marchew
  • Kilka podgrzybków
  • Natkę pietruszki
  • 1 jajo
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Z gęsi wyjmij podroby. Mięso osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem.
  2. Marchew, cebulę i boczek pokrój dokładnie w kostkę. Plastry boczku smaż na patelni, aż puści tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i marchewkę.
  3. Gdy składniki się podsmażą, wsyp kaszę, przesmaż i wlej 3 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
  4. Pokrój drobno wątróbkę, grzyby i pietruszkę, a następnie wsyp do patelni z kaszą.
  5. Rozbij jajko, wymieszaj trzepaczką i dodaj do kaszy. Wszystko dokładnie zamieszaj, dodaj liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego oraz dopraw solą i pieprzem.
  6. W gęsią szyję wbij wykałaczki i zwiąż dratwą. Następnie włóż do środka farsz i zasznuruj gęś z drugiej strony.
  7. Przełóż gęś do dużego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Piecz przez 20 minut (do zrumienienia mięsa).
  8. Wyjmij mięso z piekarnika, przykryj dokładnie folią aluminiową i wstaw z powrotem do piekarnika do 180 stopni. Przyjmuje się, że gęś powinna się piec tyle godzin, ile waży. Więc gęś ważąca 4 kilogramy powinna piec się przez 4 godziny.
  9. Gotową gęś rozsznurować i pokroić na porcje. Podawać z sosem.