Jeśli macie ochotę na naprawdę przepyszny dodatek do kanapek, który rozpieści wasze podniebienia, wypróbujcie ten sposób. Nie jest on dietetyczny, ale nie po to je się to smarowidło do kanapek.

Smalczyk ze skwarkami

Też jadło się tak u was w domach? Smalczyk ze skwarkami to rarytas, który wiele osób wspomina z dzieciństwa. Wytopiona słonina będąca nośnikiem smaku, cebula, która podkręca smak każdego dania i pyszne chrupiące skwarki. To smarowidło zachwyca smakiem i różnorodnością tekstur. 

Składniki na smalczyk ze skwarkami

  • 3 kg świeżej słoniny
  • 300 g wędzonej słoniny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka majeranku
  • Sól
  • 2 kostki smalcu

Przepis na pyszne smarowidło

  1. Zmielcie lub pokrójcie w kostkę słoninę świeżą i wędzoną. 
  2. Włóżcie słoninę do garnka i smażcie na małym gazie. 
  3. Wytapiajcie słoninę do pojawienia się lekko brązowych skwarek. Uważajcie, żeby ich nie przypalić!
  4. Obierzcie i pokrójcie czosnek i cebulę.
  5. Dodajcie do garnka ze słoniną smalec i odczekajcie do rozpuszczenia. 
  6. Przyprawcie smarowidło solą, majerankiem, czosnkiem i cebulą. 
  7. Wymieszajcie, odstawcie do ostygnięcia i odłóżcie do słoiczka. 

To smarowidło jest pyszne!

Smarowidło najlepiej smakuje na kromce świeżego, wiejskiego chleba, lekko oprószone z wierzchu solą. Świetnym dodatkiem do takiej kanapki są też kiszone ogórki. Niektórzy lubią doprawić jeszcze taką kanapkę mielonym pieprzem.

Nie jedzcie tego za często…

Choć smalczyk jest z pewnością pyszny, nie jedzcie go za często, jeśli chcecie utrzymać sylwetkę i zdrowie. To jeden z bardziej tuczących dodatków do pieczywa, jakie możemy sobie wyobrazić.  Tłuszcze zwierzęce to w większości tłuszcze nasycone, których Polacy jedzą zdecydowanie za dużo. Ich nadmiar w diecie prowadzi do wielu schorzeń takich jak choroby serca, nowotwory czy cukrzyca. Smalczyk zawiera też bardzo dużo soli, która jest odpowiedzialna za nadciśnienie. Od czasu do czasu możecie pozwolić sobie na kromkę z tym pysznym smarowidłem, ale lepiej nie przesadzajcie z jego ilością…

Zobacz także: