Panierowana w jajku i bułce tartej oraz smażona na oleju mortadela to istny rarytas przywodzący na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Choć PRL to już przeszłość, fanów tej potrawy do dziś nie brakuje.

Wielu Polaków często wraca do tego szybkiego, taniego i prostego przepisu. Jeśli go jeszcze nie znacie, koniecznie przetestujcie! 

Przygotowanie przepysznych kotlecików z mortadeli nie zajmie wam bowiem więcej niż 20 minut. Składniki na pewno macie w lodówce!

Przepis na kotlety z mortadeli

Składniki:

  • 500 gramów mortadeli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mortadele pokrójcie na kawałki o grubości ok. 1 centymetra.
  2. W niewielkiej miseczce umieśćcie jajko, a następnie rozkłóćcie je widelcem.
  3. Do jajka dodajcie 1 łyżkę majonezu, 1 łyżeczkę chrzanu, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. W tak przygotowanej miksturze zamoczcie po kolei wszystkie kawałki pokrojonej wcześniej mortadeli.
  5. Na duży i płaski talerz wysypcie pół szklanki bułki tartej.
  6. Wyjmijcie kawałki mortadeli z miski z jajkiem i przełóżcie je na talerz z bułką tartą, a następnie dokładnie obtoczcie z obu stron.
  7. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju i umieśćcie na niej panierowaną mortadelę. Kotlety smażcie z obu stron przez ok. 3 minuty, aż do zarumienienia. 

Gotowe!

Zobacz także:

Koniecznie pamiętajcie, by z usmażonych kotletów odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną mortadelę możecie podawać z ulubioną surówką i gotowanymi, bądź pieczonymi ziemniaczkami.