Pamiętacie ten hit PRL-u? Tanie jak barszcz i łatwe w przygotowaniu kotlety z mortadeli
Gotujmy.pl
Przepisy

Pamiętacie ten hit PRL-u? Tanie jak barszcz i łatwe w przygotowaniu kotlety z mortadeli

Mówi się, że „potrzeba jest matką wynalazków”. Nie inaczej było w przypadku kotletów z mortadeli. Bowiem, w czasach PRL-u ten smakołyk idealnie zastępował trudno dostępny i drogi schab.

Panierowana w jajku i bułce tartej oraz smażona na oleju mortadela to istny rarytas przywodzący na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Choć PRL to już przeszłość, fanów tej potrawy do dziś nie brakuje.

Wielu Polaków często wraca do tego szybkiego, taniego i prostego przepisu. Jeśli go jeszcze nie znacie, koniecznie przetestujcie! 

Przygotowanie przepysznych kotlecików z mortadeli nie zajmie wam bowiem więcej niż 20 minut. Składniki na pewno macie w lodówce!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety z mortadeli

Składniki:

  • 500 gramów mortadeli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz
Zobacz także
Rumsztyk był przebojem w PRL-owskich barach. Niezbędne są 2 dodatki, pamiętacie jakie?

Rumsztyk był przebojem w PRL-owskich barach. Niezbędne są 2 dodatki, pamiętacie jakie?

Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto do czego wciąż się ją wykorzystuj

Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto, do czego wciąż się ją wykorzystuje

Przygotowanie:

  1. Mortadele pokrójcie na kawałki o grubości ok. 1 centymetra.
  2. W niewielkiej miseczce umieśćcie jajko, a następnie rozkłóćcie je widelcem.
  3. Do jajka dodajcie 1 łyżkę majonezu, 1 łyżeczkę chrzanu, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. W tak przygotowanej miksturze zamoczcie po kolei wszystkie kawałki pokrojonej wcześniej mortadeli.
  5. Na duży i płaski talerz wysypcie pół szklanki bułki tartej.
  6. Wyjmijcie kawałki mortadeli z miski z jajkiem i przełóżcie je na talerz z bułką tartą, a następnie dokładnie obtoczcie z obu stron.
  7. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju i umieśćcie na niej panierowaną mortadelę. Kotlety smażcie z obu stron przez ok. 3 minuty, aż do zarumienienia. 

Gotowe!

Koniecznie pamiętajcie, by z usmażonych kotletów odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną mortadelę możecie podawać z ulubioną surówką i gotowanymi, bądź pieczonymi ziemniaczkami.

kotlety z mortadeli z serem
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Kotlety z mortadeli z sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie gości tym kultowym daniem PRLu
Tak dobre, że na jakiś czas zdetronizują wasze ukochane kotlety schabowe!

To danie z pewnością wiele osób pamięta z dzieciństwa. W czasach PRLu, gdy zdobycie niektórych składników było wyjątkowo utrudnione, panie domu wznosiły się na wyżyny kreatywności, by przyrządzić coś pysznego. Jedną z popisowych potraw w wielu domach były kotlety z mortadeli obtoczone w panierce z jajka i bułki tartej. Przypominamy to niedrogie danie z łatwo dostępnych składników nieco odmienionej i „wypasionej” wersji. Kotleciki z mortadeli nafaszerowane ciągnącym się serem z pewnością podbiją wasze podniebienia i przypomną dawne czasy. Dobrym dodatkiem będą także podsmażone na oleju pieczarki. To również wyjątkowo prosty i szybki przepis, idealny, gdy nie macie czasu na czasochłonne gotowanie wyrafinowanych potraw. Kotleciki z mortadeli można zaserwować z pajdą świeżego, wiejskiego chleba, gotowanymi ziemniakami albo kaszą np. gryczaną lub jęczmienną. Doskonale smakują z prostą surówką z kapusty, buraczkami albo mizerią, możecie także podać je z ugotowanym na parze kalafiorem. Według niektórych osób takie kotlety przypominają schabowe . Smak może nie jest identyczny, ale to dobry zamiennik, gdy tradycyjne schaboszczaki nam się znudzą. Przepis na kotlety z mortadeli faszerowane serem Z przepisu wyjdzie porcja dla 4 osób. Składniki Kawałek mortadeli – tak, żeby powstało 8 plastrów o grubości około 0,5cm 4 grubsze plasterki sera 2 jajka 50ml mleka 1 szklanka tartej bułki 2 łyżki mąki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie W płaskiej misce lub głębokim talerzu rozkłóćcie jajka z mlekiem i doprawcie je solą i pieprzem. W drugiej miseczce wymieszajcie bułkę tartą z mąką. Mortadelę obierzcie ze skóry i pokrójcie w grubsze plastry. Na jednym kawałku połóżcie plaster sera i...

panierowanie kotletow schabowych
Newsy
Ta marynata przebija wszystko. Zróbcie ją, a schabowy będzie tak soczysty w środku, że padniecie z wrażenia
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. To jednak nie oznacza, że zawsze trzeba przygotowywać go w tej samej marynacie.

Pomysłów na marynatę do kotletów schabowych jest naprawdę mnóstwo. Toteż obiad, w którym wspomniane mięso odgrywa główną rolę, nie musi być wcale nudny i zawsze smakować tak samo. Jeśli więc macie już dosyć monotonii, ale ponad wszystko kochacie to danie, koniecznie spróbujcie wykorzystać do jego przyrządzenia majonez.  Marynata na bazie majonezu nie tylko wzbogaci smak mięsa, ale również sprawi, że będzie ono o wiele bardziej soczyste i rozpływające się w ustach. Receptura jest dziecinnie prosta. Przepis na kotlety schabowe z dodatkiem majonezu Będziecie potrzebować 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 1 jajka 1 łyżki majonezu 1 łyżki soku z cytryny Świeżego koperku Świeżej natki pietruszki Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, zróbcie dokładnie to samo ,pomijając oczywiście krojenie. Natkę pietruszki i koperek posiekajcie drobno (jeśli bardzo lubicie ich smak skrójcie więcej, ale do marynaty potrzebujecie tylko po 1 łyżce każdego z wymienionych składników). W głębokim talerzu umieśćcie majonez, jajko, sok z cytryny, sól, pieprz, a także posiekaną natkę pietruszki i koperek. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia składników. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze kotlety, a następnie umieśćcie je w szklanym bądź ceramicznym naczyniu i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc. Do głębokiego talerza wsypcie bułkę tartą, a następnie obtoczcie w niej...

mortadela z jajkiem żabie oczko przepis prl
Adobe Stock
Newsy
Jedliście kiedyś "żabie oczko"? Tą potrawą zajadali się wszyscy w PRL-u
Lubicie kulinarne podróże w przeszłość? Pamiętacie mortadelowe kotlety z dodatkiem sadzonego jajka? Czas ponownie ponownie przetestować "żabie oczka".

Wszystkiego było za mało, wszystko było na kartki i wszyscy psioczyli na swój los. Tak wyglądał schyłkowy PRL w pigułce.  Jak to więc w ogóle możliwe, że starsze pokolenia nieraz wracają do przeszłości z tak dużym sentymentem? Można to wytłumaczyć na dwa sposoby. Po pierwsze takie podróże do przeszłości są czymś jednak naturalnym dla osób wspominającym swoją młodość. Wydaje się, że musi być jakiś inny powód. A tym powodem były PRL-owskie kulinaria. Było przaśnie, było skromnie, ale było za to także bardzo swojsko. W momentach kiedy każdy rodzaj mięsa na czele z wieprzowiną był na wagę złota, doceniano także pośledniejsze wędliny, dzisiaj często pogardzane. Przykładem może być mortadela. Receptura tej kiełbasy swoje korzenie ma we Włoszech. To stamtąd przyszedł patent na mielone drobno mięso z dodatkiem słoniny. Jak zrobić żabie oczka rodem z PRL-u? Sam Bóg raczy jednak wiedzieć, co znajduje się w środku dzisiejszych tanich mortadeli i podobnych wyrobów. Jeśli jednak macie dostęp do wysokiej jakości wędliny tego rodzaju, zróbcie na obiad „żabie oczka”. Co to takiego? Pod tą zmyślną nazwą kryje się proste, awaryjne danie, które uratuje was w podbramkowej sytuacji. Wystarczy, że podsmażycie plastry mortadeli, rozbijecie na nich po jednym jajku i voila – ciekawe, smaczne i szybkie danie w sam raz do podania na obiad z ziemniakami i surówką! Przepis na żabie oczko z mortadeli i jajka Składniki: 3-4 plastry mortadeli 3-4 jajka Sól Pieprz Olej lub inny tłuszcz do smażenia Opcjonalnie: jajko, bułka tarta i mąka do panierowania Przygotowanie: Mortadelę pokrójcie w dość grube plastry (ok. 1-2 cm grubości). Mortadelę można także zapanierować w mące, dodatkowym jajku i bułce...

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie… sosu pomidorowego.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie przecieru pomidorowego powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 700 ml domowego bulionu 3 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżki mąki pszennej 1 ząbka czosnku 2 cebul 1 jajka Bułki tartej Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, suszonej bazylii Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie) i zeszklijcie na oleju. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, połowę podsmażonej cebulki, sól, pieprz oraz ok. 2 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. Do pozostałej na patelni cebulki dodajcie starty na tarce ząbek czosnku. Całość podsmażcie, a następnie podsypcie mąką. W czystym garnku podgrzejcie bulion i zmieszajcie go z przecierem pomidorowym. Tak przygotowany dodajcie do zasmażki, doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią. Sos podduście przez chwilę pod...