kotlety z mortadeli przepis
Gotujmy.pl/Danusia19671
Przepisy

To był prawdziwy hit czasów PRL. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu kotlety z mortadeli. Podajemy przepis

Mówi się, że „potrzeba jest matką wynalazków”. Nie inaczej było w przypadku kotletów z mortadeli. Bowiem, w czasach PRL-u ten smakołyk idealnie zastępował trudno dostępny i drogi schab.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Panierowana w jajku i bułce tartej oraz smażona na oleju mortadela to istny rarytas przywodzący na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Choć PRL to już przeszłość, fanów tej potrawy do dziś nie brakuje.

Wielu Polaków często wraca do tego szybkiego, taniego i prostego przepisu. Jeśli go jeszcze nie znacie, koniecznie przetestujcie! 

Przygotowanie przepysznych kotlecików z mortadeli nie zajmie wam bowiem więcej niż 20 minut. Składniki na pewno macie w lodówce!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kotlety z mortadeli

Będziesz potrzebować

  • 500 gramów mortadeli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mortadele pokrój na kawałki o grubości ok. 1 centymetra.
  2. W niewielkiej miseczce umieść jajko, a następnie rozkłóć je widelcem.
  3. Do jajka dodaj 1 łyżkę majonezu, 1 łyżeczkę chrzanu, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. W tak przygotowanej miksturze zamocz po kolei wszystkie kawałki pokrojonej wcześniej mortadeli.
  5. Na duży i płaski talerz wysyp pół szklanki bułki tartej.
  6. Wyjmij kawałki mortadeli z miski z jajkiem i przełóż je na talerz z bułką tartą, a następnie dokładnie obtocz z obu stron.
  7. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej panierowaną mortadelę. Kotlety smaż z obu stron przez ok. 3 minuty, aż do zarumienienia. 

Gotowe!

Koniecznie pamiętaj, by z usmażonych kotletów odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną mortadelę możesz podawać z ulubioną surówką i gotowanymi, bądź pieczonymi ziemniaczkami.

Komentarze
Oponki serowe
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy Puszyste, serowe oponki jak za dawnych lat. Ten przepis to absolutny numer jeden wśród Polaków
Lubimy wracać wspomnieniami do smaków domowej kuchni. Niektóre dania wydają się szczególnie bliskie sercu. Co powiecie na pyszne oponki serowe, podawane na ciepło z cukrem pudrem?
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Niektóre potrawy sprawiają, że miękną nam serca. Szczególny sentyment mamy do deserów z tamtych lat. Wszyscy pamiętamy kultową wuzetkę, pleśniaka czy oponki serowe. Ostatni przysmak jest tani i bardzo łatwy  do wykonania. Można się nim zajadać właściwie na każdą okazję! Dawne smaki W zależności od tego, jaką melodię grają nasze kubki smakowe, będziemy sięgać po konkretne desery. Dla fanów kremowych ciast polecamy wuzetkę, torty i tiramisu. Fani biszkoptów odnajdą się w pleśniaku, prostym cieście z brzoskwiniami oraz muffinkach.  Całkiem innym rodzajem słodkich przysmaków są te, które wiążą się z sentymentem do rodzinnego domu i kuchni babci. Popisowym daniem naszych cioć były z pamiętne oponki z serem. Królowały na polskich stołach a sezon jesienno-zimowy to najlepszy moment, by do nich wrócić. Oponki przypominają trochę pączki. Smaży się je na głębokim tłuszczu i posypuje cynamonem. Przydadzą się jako smakowity dodatek na Sylwestra albo na mini przyjęcie urodzinowe waszego dziecka. Produkty macie pewnie w lodowce, potrzeba jeszcze tylko 1,5 godziny wolnego czasu i gotowe! Prosto nie znaczy niesmacznie Mamy zwyczaj sądzić, że tylko przepisy skomplikowane będą cieszyć gusta naszych gości. Nic bardziej mylnego! Prosta kuchnia to też smaczna kuchnia. Czasem kilka składników wystarczy, żeby wyczarować całkiem ponadprzeciętne danie. Na jedno z nich podajemy wam przepis poniżej. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszenne 225 g dobrej jakości twarogu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wódki szczypta soli Jak przygotować szybkie oponki serowe? Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie...

Przeczytaj