kotlety z mortadeli przepis
Gotujmy.pl/Danusia19671
Przepisy

To był prawdziwy hit czasów PRL. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu kotlety z mortadeli. Podajemy przepis

Mówi się, że „potrzeba jest matką wynalazków”. Nie inaczej było w przypadku kotletów z mortadeli. Bowiem, w czasach PRL-u ten smakołyk idealnie zastępował trudno dostępny i drogi schab.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Panierowana w jajku i bułce tartej oraz smażona na oleju mortadela to istny rarytas przywodzący na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Choć PRL to już przeszłość, fanów tej potrawy do dziś nie brakuje.

Wielu Polaków często wraca do tego szybkiego, taniego i prostego przepisu. Jeśli go jeszcze nie znacie, koniecznie przetestujcie! 

Przygotowanie przepysznych kotlecików z mortadeli nie zajmie wam bowiem więcej niż 20 minut. Składniki na pewno macie w lodówce!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety z mortadeli

Będziesz potrzebować

  • 500 gramów mortadeli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mortadele pokrój na kawałki o grubości ok. 1 centymetra.
  2. W niewielkiej miseczce umieść jajko, a następnie rozkłóć je widelcem.
  3. Do jajka dodaj 1 łyżkę majonezu, 1 łyżeczkę chrzanu, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. W tak przygotowanej miksturze zamocz po kolei wszystkie kawałki pokrojonej wcześniej mortadeli.
  5. Na duży i płaski talerz wysyp pół szklanki bułki tartej.
  6. Wyjmij kawałki mortadeli z miski z jajkiem i przełóż je na talerz z bułką tartą, a następnie dokładnie obtocz z obu stron.
  7. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej panierowaną mortadelę. Kotlety smaż z obu stron przez ok. 3 minuty, aż do zarumienienia. 

Gotowe!

Koniecznie pamiętaj, by z usmażonych kotletów odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną mortadelę możesz podawać z ulubioną surówką i gotowanymi, bądź pieczonymi ziemniaczkami.

Komentarze
schab po warszawsku przepis
Gotujmy.pl/ewaeu
Newsy Efektowna przekąska na świąteczny stół. Schab po warszawsku w galarecie z wyjątkowym składnikiem
Jeśli wciąż zastanawiasz się, co zaserwować rodzinie podczas świątecznego obiadu, podpowiadamy. Schab po warszawsku w galarecie z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Oryginalności doda mu farsz jajeczny z chrzanem!
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Choć połączenie tradycyjnej pasty jajecznej z chrzanem jest rzadko spotykane, w tym przypadku z pewnością zda egzamin. Faszerowany nią pieczony schab rozpłynie się w ustach twoich najbliższych, którzy będą błagać o dokładkę.  Przepis na schab po warszawsku w galarecie Będziesz potrzebować 1 kilogram schabu bez kości w kawałku ¼ szklanki bulionu lub wody 6 jajek 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu Szczypiorek Żelatyna  Olej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, majeranek Przygotowanie Schab umyj. W miseczce umieść 4 łyżki oleju, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła prowansalskie, majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.  Tak powstałą miksturą natrzyj mięso i wstaw je do lodówki na całą noc. Następnego dnia schłodzone mięso obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.  Po kilku minutach smażenia schab zdejmij z patelni i umieść w rękawie przeznaczonym do pieczenia, wraz z 2 łyżkami oleju i ¼ szklanki bulionu lub wody.  Piekarnik nagrzej do 200 st. C, a następnie umieść w nim mięso i piecz przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu mięso odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm. W każdym kawałku zrób kieszonkę – natnij schab w połowie grubości, tak aby powstało wgłębienie do farszu. Uważaj, żeby nie rozciąć plastra na dwa oddzielne. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kosteczkę. Umieść je w miseczce, dodaj chrzan, majonez, szczypiorek, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj. Tak przygotowany farsz umieść w kieszonkach ze schabu. Brzegi udekoruj dodatkowo szczypiorkiem i ułóż na dużym talerzu. Żelatynę przygotuj według przepisu...

Przeczytaj
przepis na bitki wieprzowe
Gotujmy.pl/reanja
Przepisy Staropolskie bitki, jak marzenie. Zapomniany przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Staropolskie bitki wieprzowe to jedno z tych dań, które przyrządzisz nawet z bardzo ograniczonym asortymentem kuchennym. Nie musisz mieć w domu dziesiątek garnków, ani nawet piekarnika. One i tak będą rozpływać się w ustach!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Bitki to danie, które zachwyci niejedno fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos grzybowy tworzą bowiem połączenie, któremu trudno dorównać. Przepis na staropolskie bitki wieprzowe Będziesz potrzebować 1 kilogram ulubionego chudego mięsa wieprzowego (może to być karczek, szynka, a nawet łopatka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300 gramów ulubionych grzybów leśnych (mogą być mrożone) 400 ml rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 gramów serka topionego 4 łyżki musztardy Mąka Olej Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, rozbij przy pomocy tłuczka, a następnie każdy kawałek posyp z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóż ją na talerz, a następnie posmaruj musztardą z obu stron. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Całość zeszklij na oleju pozostałym ze smażenia mięsa. Na patelnię z cebulą i czosnkiem ponownie umieść wieprzowinę. Dodaj rozmrożone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem , zamieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z garnka. Do pozostałego w naczyniu wywaru dodaj rozdrobiony serek topiony. Całość zblenduj  na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu ponownie włóż bitki i duś jeszcze przez ok. 15 minut.  Gotowe!

Przeczytaj
mielone z czosnkiem niedźwiedzim przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy Dodatek tej jednej przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie wniebowzięci
Choć czosnek niedźwiedzi nie należy do grona popularnych przypraw, jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dzięki niemu przyrządzicie niesamowite kotlety mielone. Ten smak z pewnością długo pozostanie w waszej pamięci.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Czosnek niedźwiedzi nie występuje pod postacią cebuli, ale zielonych liści. Z racji, że jego dzika odmiana jest pod ochroną warto go zasiać we własnym ogródku. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, nic straconego. Znajdziecie go również w popularnych dużych marketach i w sieci. Z jego dodatkiem kotlety mielone będą przepyszne! Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim Składniki 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka 1 jajko 1 cebula 1 marchewka 100 ml mleka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie świeżą bułkę, a następnie zalejcie ją ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. W dużej misce umieśćcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Na płaskim talerzu umieśćcie bułkę tartą. Z przygotowanej masy mięsnej zacznijcie formować kotleciki. Tak przygotowane obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, a następnie umieśćcie na niej kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
bitki schabowe przepis
Adobe Stock
Newsy Niezawodny przepis na bitki schabowe. Smak sosu wychodzi taki, że można się rozmarzyć
Tradycyjne kotlety schabowe już ci się przejadły? Koniecznie przetestuj więc przepis na smakowite bitki duszone w aromatycznym sosie. W końcu czasem dobrze zaszaleć, również w kwestii kulinariów.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Bitki z mięsa schabowego to perfekcyjny pomysł na domowy obiad. Twoja rodzina z pewnością pokocha ich smak, a ty zauroczysz się w łatwości przygotowania. Mięso polane aromatycznym sosem to przecież związek idealny. Całość zajmie ci nie więcej niż godzinę!  Przepis na bitki schabowe Będziesz potrzebować 500 gramów schabu bez kości 1 duża cebula Woda lub bulion Mąka lub śmietana Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek Przygotowanie Jeśli kupiłaś schab w kawałku, a nie w plasterkach, musisz go najpierw podzielić na mniejsze części. Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowany schab ułóż na desce, przykryj kawałkiem folii spożywczej, a następnie rozbij specjalnym tłuczkiem. Szczególną wagę przyłóż do miejsc, w których widać przyrosty tłuszczu (inaczej mięso będzie twarde). Rozbite tłuczkiem mięso przypraw solą oraz pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej przyprawiony schab. Mięso smaż z obu stron przez kilka minut, aż do zarumienienia.  Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na małej patelni. Po kilku minutach przełóż ją na patelnię ze schabem. Całość zalej 1 szklanką przegotowanej wcześniej wody lub bulionu i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Tak przygotowane mięso duś pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij bitki na talerz i zagęść pozostały na patelni sos. Możesz to zrobić przy pomocy 1 łyżeczki mąki pszennej lub dodając 2 łyżki śmietany do zup i sosów o dowolnej zawartości tłuszczu. Do tak przygotowanego sosu dodaj mięso. Całość gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe!

Przeczytaj