
To był prawdziwy hit czasów PRL. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu kotlety z mortadeli. Podajemy przepis
Panierowana w jajku i bułce tartej oraz smażona na oleju mortadela to istny rarytas przywodzący na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Choć PRL to już przeszłość, fanów tej potrawy do dziś nie brakuje.
Wielu Polaków często wraca do tego szybkiego, taniego i prostego przepisu. Jeśli go jeszcze nie znacie, koniecznie przetestujcie!
Przygotowanie przepysznych kotlecików z mortadeli nie zajmie wam bowiem więcej niż 20 minut. Składniki na pewno macie w lodówce!
Przepis na kotlety z mortadeli
Będziesz potrzebować
- 500 gramów mortadeli
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- Bułka tarta do panierowania
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
- Mortadele pokrój na kawałki o grubości ok. 1 centymetra.
- W niewielkiej miseczce umieść jajko, a następnie rozkłóć je widelcem.
- Do jajka dodaj 1 łyżkę majonezu, 1 łyżeczkę chrzanu, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- W tak przygotowanej miksturze zamocz po kolei wszystkie kawałki pokrojonej wcześniej mortadeli.
- Na duży i płaski talerz wysyp pół szklanki bułki tartej.
- Wyjmij kawałki mortadeli z miski z jajkiem i przełóż je na talerz z bułką tartą, a następnie dokładnie obtocz z obu stron.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej panierowaną mortadelę. Kotlety smaż z obu stron przez ok. 3 minuty, aż do zarumienienia.
Gotowe!
Koniecznie pamiętaj, by z usmażonych kotletów odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną mortadelę możesz podawać z ulubioną surówką i gotowanymi, bądź pieczonymi ziemniaczkami.