Pieczona kiełbasa
Gotujmy.pl/Zgobisz
Przepisy

Tęsknicie za smakiem kiełbasy z grilla? Z piekarnika też wyjdzie smakowita

Co zrobić aby kiełbasa z piekarnika była chrupiąca jak z grilla? Mamy kilka pomysłów.

Sezon grillowy to narodowy nawyk Polaków. Lubimy biesiady, zatem pretekst o grillu ze znajomymi trudno odrzucić. W dobie pandemii grillowanie co prawda będzie musiało poczekać, ale smak kiełbasy z grilla możemy odtworzyć w warunkach domowych. Kiełbasę można w końcu upiec!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chrupiąca jak z grilla

Kiełbasa w piekarniku zachowuje się inaczej niż podczas grillowania. Naturalny ogień przypieka ją bez dodatkowych ozdobników. Tej z piekarnika poświęcimy chwilę czasu więcej. Na początek możemy postawić na ostrą marynatę, która nasączy mięso. Dobrym połączeniem będzie musztarda z papryką.

Chrupkość gwarantuje sam sposób pieczenia kiełbasy. Błędem jest ustawianie piekarnika tylko na dół lub wyłącznie górę. Najlepiej postawić na termoobieg, jak również pieczenie w trybie góra- dół. Kiełbasa ma szansę upiec się równomiernie. Taka opcja pozwoli nam ją odpowiednio zrumienić.

Zwyczajna, śląska, biała

Każda kiełbasa nadaje sią na ruszt grilla, jak i do domowego piekarnika. Najczęściej wybieramy zwyczajną, śląską, swojską, serdelkową lub białą. Wszystkie jej rodzaje możemy zapiec w piekarniku. Bez konieczności rozpalania grilla ogrodowego możemy w warunkach domowych uzyskać jej podobny smak. 

Mięso można w trakcie pieczenia podlewać wcześniej zrobioną marynatą. Kiełbasa lubi towarzystwo dodatków. Korniszony, ostre sosy, czy bagietki czosnkowe będą jej najlepszym uzupełnieniem. Dzięki nim również poczujemy się jak na prawdziwym grillu!

Pieczona kiełbasa w piekarniku polana marynatą

Jeśli chcemy przyrządzić kiełbasę z marynatą, należy przygotować wcześniej średniej wielkości blaszkę do pieczenia. Równie dobrze sprawdzi się naczynie żaroodporne. Do marynaty potrzebujemy: ketchupu, musztardy, słodkiej papryki w proszku, miodu oraz kilku kropel tabasco.

Biała z piekarnika

Z białą kiełbasą postępuje się w taki sam sposób, z tą różnicą, że nie nacina się jej skórki. Danie można podawać, np. z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty. W takim połączniu smakuje obłędnie! Będziecie zachwyceni.

pieczona biała kiełbasa
Adobe Stock
Newsy
Wiemy co zrobić, żeby pieczona biała kiełbasa, smakowała idealnie
Biała kiełbasa to produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do Wielkanocnego żurku. Wspaniale sprawdzi się również jako dodatek do zupy chrzanowej, kiszonej kapusty lub ziemniaków. Jej przygotowanie jest banalnie proste, o ile stosujesz się do kilku, ważnych zasad.

Białą kiełbasę można serwować jako dodatek do wielu dań między innymi żurku, zupy chrzanowej, ale również kiszonej kapusty czy ziemniaków. Nie brakuje też takich, którzy pochłaniają ją na śniadanie lub kolację w towarzystwie pospolitej kajzerki.  Biała kiełbasa smakuje wybornie w każdym wydaniu Trzeba przyznać, że biała kiełbasa w każdym wydaniu smakuje wybornie. Jednak nie od dziś wiadomo, że najzdrowszym i najlepszym sposobem jej przyrządzania jest pieczenie w piekarniku.  Ta metoda nie tylko minimalizuje ilość przyswajalnego do organizmu tłuszczu, ale również sprawia, że smak jest po prostu wyborny. Jak się jednak okazuje,  nie każdy wie, jak prawidłowo upiec białą kiełbasę.   Wiele pań domu zastanawia się pewnie, co w tym skomplikowanego. Wystarczy przecież nagrzać piekarnik, położyć kiełbasę na blaszce, piec przez kilkadziesiąt minut i gotowe. Nic bardziej mylnego! Idealna kiełbasa potrzebuje więcej uwagi i specjalnego traktowania. Przed pieczeniem obsmaż kiełbasę Aby kiełbasa zachowała swój niepowtarzalny smak, przed włożeniem do piekarnika najlepiej ją trochę obsmażyć. Wystarczy, że na rozgrzanej patelni umieścisz łyżkę oleju, a następnie włożysz na nią kiełbasę. Produkt smaż z dwóch stron, na rumiany kolor, nie dłużej niż 4 minuty. Tak przygotowany przysmak możesz umieścić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w dowolnym naczyniu żaroodpornym . Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C. Kiełbasę należy piec przez ok. 20 minut. Zamarynuj kiełbasę w ziołach Jeśli nie masz czasu ani ochoty na bawienie się w obsmażanie kiełbasy, to nic straconego. Będzie smakować równie dobrze kiedy ją zamarynujesz.  Wystarczy, że w małej miseczce umieścisz 3 łyżki oleju bądź oliwy, przeciśnięty przez...

Prawie każdy źle przyrządza kiełbasę z grilla. Nie popełniajcie tego błędu
Pixabay
Newsy
Prawie każdy źle przyrządza kiełbasę z grilla. Nie popełniajcie tych błędów
Kiełbasa z grilla to synonim majówki. Nie da się wyobrazić sobie długiego weekendu majowego bez tej potrawy. Ale czy na pewno wiecie jak prawidłowo ją przyrządzać?

Kiełbasa z grilla to klasyk w majówkowym menu. Chociaż każdy przynajmniej raz w życiu ją jadł, jest duża szansa, że w wielu przypadkach była ona przygotowywana… nieprawidłowo!  Jak zrobić kiełbasę z grilla? W przygotowaniu idealnej kiełbasy z grilla, najistotniejsze jest… unikanie błędów. Choć brzmi to banalnie, kiełbasy z grilla nie da się zepsuć, jeśli tylko będziecie postępować według poniższych zasad: Odpowiednio przechowujcie mięso – nie powinno być trzymane w foliowych workach i plastikowych opakowaniach (zwłaszcza, jeśli gromadzą wodę), najlepiej zawinąć je w papier spożywczy. Kiełbasę, jeśli posiadacie jej zbyt duże ilości, można także zamrozić, jednak należy ją stopniowo rozmrażać, a od razu po rozmrożeniu przygotować na ciepło. Nie należy przechowywać, ani tym bardziej ponownie mrozić kiełbasy. Nie należy nakłuwać kiełbasy w trakcie smażenia Należy zawsze smażyć kiełbasę na aluminiowych tackach z kanalikami na tłuszcz Dwie ostatnie zasady wynikają z faktu, że wyciekający z kiełbasy na rozpalone węgle tłuszcz, wytwarza szkodliwe, rakotwórcze związki. Jaką kiełbasę na grilla wybrać? Aby mieć pewność, że wasza kiełbasa z grilla przyrządzona jest maksymalnie zdrowo, zadbajcie także o wybór produktu wysokiej jakości. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie mięso z zaufanego gospodarstwa, najlepiej pochodzące z polskich gospodarstw (tego typu mięso pokonuje znacznie krótszą podróż od gospodarstwa do sklepu). Na grilla nie dają się kiełbasy mocno wysuszone (np. kabanosy, salami) o niskiej zawartości wody. Na grilla wybierajcie kiełbasy średnio rozdrobnione z większą zawartością wody, np.: śląską zwyczajną białą kaszankę Pamiętajcie też, że czerwone mięso serwowane najczęściej na grillu (takie jak...

Biała kiełbasa z grilla. Oryginalny przepis na staropolską kiełbasę
lalunia/Gotujmy.pl
Newsy
Biała kiełbasa z grilla. Oryginalny przepis na staropolską kiełbasę
Biała kiełbasa z grilla może brzmieć nietypowo, ale gwarantujemy, że od teraz nie będziecie chcieli jej przyrządzać w żaden inny sposób.

Chociaż biała kiełbasa to tradycyjny specjał wielkanocny, można ją także przygotować na dziesiątki innych sposobów m.in. zapiekaną w kapuście , w sosie chrzanowym lub w szarym sosie (według przepisu Magdy Gessler). Dzisiaj podpowiadamy jak stworzyć własną, ręcznie robioną kiełbasę, a następnie upiec ją na grillu! Przepis na białą kiełbasę z grilla Ta wyjątkowo delikatna w smaku kiełbasa wymaga odrobiny pracy, jednak efekt końcowy będzie tego absolutnie wart! Podajcie ją na letnim przyjęciu ogrodowym, a na pewno zachwycicie wszystkich gości.  Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg tłustej wieprzowiny (np. karkówki) sól pieprz ok. 3 łyżek majeranku 3 ząbki czosnku Cienkie jelita wieprzowe 1,5 szklanki bardzo zimnej wody Przygotowanie: Mięso porządnie umyjcie i odcedźcie. Chude części wieprzowiny pokrójcie w drobną kostkę, a te tłustsze – zmielcie w maszynce do mięsa. Czosnek obierzcie, rozetrzyjcie z łyżką soli, dodajcie pieprz i majeranek. Mięso połączcie ze sobą, wlejcie do niego 1,5 szklanki lodowatej wody i wyrabiajcie, aż mięso wchłonie cały płyn. Odstawcie na 6-8 godzin w chłodne miejsce. Mięso po tym czasie jeszcze raz starannie wyróbcie.  Jelita umyjcie w ciepłej wodzie i pozostawcie je w niej na 1,5 godziny, aby wszystkie zanieczyszczenia dobrze się wypłukały. Jelita wypełnijcie masą mięsną za pomocą specjalnej końcówki do kiełbas przy maszynce do mięsa albo robocie kuchennym. Kiełbasę pozostawcie w lodówce na ok. 24 godziny. Następnie włóżcie ją do przegotowanej, gorącej wody na 35 minut i przykryjcie pokrywką. Przygotowaną w ten sposób kiełbasę upieczcie na grillu na rumiany kolor z obydwu stron.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Spiralki z boczku z...

kiełbasa
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Błyskawiczny obiad za kilka złotych: kiełbasa z cebulą z piekarnika. Sekretem smaku jest pyszna 
marynata
Szukacie pomysłu na obiad, a znudził się Wam tradycyjny kurczak i chcielibyście coś innego? Wypróbujcie przepis na kiełbasę z piekarnika!

Zapiekana kiełbasa to doskonały pomysł na obiad czy wcześniejszą kolację. Dzięki wyjątkowej marynacie danie nabierze niepowtarzalnego aromatu, obok którego nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sos jest delikatnie pikantny, co jednocześnie podkreśla smak mięsa. Idealnie sprawdzi się z ziemniakami i surówką czy też podane ze świeżym pieczywem.  Kiełbasa z piekarnika z cebulką - przepis Decydując się na przygotowanie danej potrawy, koniecznie zwróćcie uwagę na wybór kiełbasy. Jako iż jest głównym składnikiem całego dania, to powinna wówczas być dobrej jakości. Będzie ona jednocześnie gwarancją udanego dania. Tę potrawę możecie również przygotować na Wielkanoc. Wystarczy jedynie wymienić zwykłą kiełbasę na białą. Goście z pewnością będą zadowoleni! Składniki: 700- 800 g kiełbasy (podwawelska, śląska czy toruńska) 1 cebula olej około ½ szklanki do podlania  Marynata: 4 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki szczypta chili Wykonanie: Kiełbasę podzielcie na kawałki około 8 cm. Ponacinajcie ją delikatnie nożem. Do miseczki dodajcie musztardę, ketchup, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszajcie. Naczynie żaroodporne wysmarujcie delikatnie olejem, a następnie ułóżcie w nim kawałki kiełbasy. Mięso posmarujcie przygotowaną marynatą. Obraną cebulę pokrójcie w drobne piórka oraz dodajcie je do naczynia żaroodpornego do kiełbasy. Całość podlejcie wodą. Tak przygotowane danie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczcie przez około 50 minut bez przykrycia. Kiełbasa powinna się wyraźnie...