Bigos
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Przepisy

Ten wegetariański gulasz to prawdziwe mistrzostwo świata! Zamiast mięsa użyj...

Macie dość mięsnych dań? Z odsieczą przyjdą nam weganie i ich pomysłowe przepisy. Czas wypróbować propozycję na kapuściany gulasz z ciecierzycą.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Wegańska kuchnia ma rzeszę swoich zwolenników i równie pokaźną grupę przeciwników. Nic nie jest jednak czarno-białe. Niejeden mięsożerca będzie zaskoczony, gdy skosztuje tego ciekawego dania nieco przypominającego tradycyjny bigos.

Nie będzie to jednak bigos, a coś w rodzaju gulaszu. I w tym miejscu należy się słówko wyjaśnienia.
Gulasz, pochodząca z Węgier potrawa, swą nazwę zawdzięcza bydłu (węg. gulya - bydło). Tak, tak – gulasz to dawne danie pasterzy, którzy wypasali swoją trzodę gdzieś na węgierskich równinach, zwanych pusztą.

Taka „mięsna” nazwa to żadna nowina dla wegan. Mają swoje roślinne mleko, mają plastry na kanapkę w formie sera, mogą mieć też gulasz!

W poniższym przepisie za treściwy, konkretny posmak odpowiadać będzie sos sojowy i wędzona papryka. Nie pomińcie tych niezbędnych składników!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • Ok. 40 dag grzybów (mogą być to pieczarki, ale warto postarać się o jakieś szlachetniejsze odmiany)
  • 3 cebule
  • Ok. 30 dag gotowanej ciecierzycy (można użyć gotowej, sprzedawanej w puszce)
  • Papryka wędzona w proszku
  • Sos sojowy
  • Papryka słodka w proszku
  • Ziele angielskie, liść laurowy
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Cebulę przesmażamy na patelni z dodatkiem grzybów.
  • Pod koniec smażenia dodajemy po łyżce papryki słodkiej i wędzonej (uważajcie, by nie przypalić papryki – robi się wtedy dość gorzka).
  • Płuczemy kapustę i szatkujemy ją (niepłukana może być zbyt kwaśna).
  • Dodajemy kapustę, liść laurowy i ziele angielskie na patelnię i smażymy przez kilka minut. Warto dodać nieco wody, jeżeli widzicie, że kapusta może się przypalać.
  • Dodajemy ciecierzycę i sos sojowy i smażymy do momentu, w którym kapusta będzie miękka.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Źródło: kulinarnapolska.org

Komentarze