Bigos
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Przepisy

Ten wegetariański gulasz to prawdziwe mistrzostwo świata! Zamiast mięsa użyj...

Macie dość mięsnych dań? Z odsieczą przyjdą nam weganie i ich pomysłowe przepisy. Czas wypróbować propozycję na kapuściany gulasz z ciecierzycą.

Wegańska kuchnia ma rzeszę swoich zwolenników i równie pokaźną grupę przeciwników. Nic nie jest jednak czarno-białe. Niejeden mięsożerca będzie zaskoczony, gdy skosztuje tego ciekawego dania nieco przypominającego tradycyjny bigos.

Nie będzie to jednak bigos, a coś w rodzaju gulaszu. I w tym miejscu należy się słówko wyjaśnienia.
Gulasz, pochodząca z Węgier potrawa, swą nazwę zawdzięcza bydłu (węg. gulya - bydło). Tak, tak – gulasz to dawne danie pasterzy, którzy wypasali swoją trzodę gdzieś na węgierskich równinach, zwanych pusztą.

Taka „mięsna” nazwa to żadna nowina dla wegan. Mają swoje roślinne mleko, mają plastry na kanapkę w formie sera, mogą mieć też gulasz!

W poniższym przepisie za treściwy, konkretny posmak odpowiadać będzie sos sojowy i wędzona papryka. Nie pomińcie tych niezbędnych składników!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • Ok. 40 dag grzybów (mogą być to pieczarki, ale warto postarać się o jakieś szlachetniejsze odmiany)
  • 3 cebule
  • Ok. 30 dag gotowanej ciecierzycy (można użyć gotowej, sprzedawanej w puszce)
  • Papryka wędzona w proszku
  • Sos sojowy
  • Papryka słodka w proszku
  • Ziele angielskie, liść laurowy
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Cebulę przesmażamy na patelni z dodatkiem grzybów.
  • Pod koniec smażenia dodajemy po łyżce papryki słodkiej i wędzonej (uważajcie, by nie przypalić papryki – robi się wtedy dość gorzka).
  • Płuczemy kapustę i szatkujemy ją (niepłukana może być zbyt kwaśna).
  • Dodajemy kapustę, liść laurowy i ziele angielskie na patelnię i smażymy przez kilka minut. Warto dodać nieco wody, jeżeli widzicie, że kapusta może się przypalać.
  • Dodajemy ciecierzycę i sos sojowy i smażymy do momentu, w którym kapusta będzie miękka.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Źródło: kulinarnapolska.org

Kochacie jednogarnkowe dania? Ten sycący, węgierski gulasz nie ma sobie równych
Flickr
Newsy
Przepis na idealnie doprawiony gulasz wołowy z papryką. Madziarzy cmoknęliby z zachwytu
Polak, Węgier, dwa bratanki… Popularne polsko-madziarskie powiedzenie ma zastosowanie także w kuchni! Pora na przepyszny gulasz prosto znad Dunaju!

Co prawda placek po węgiersku z krajem Liszta i Bartoka nie ma nic wspólnego, ale nasza miłość do węgierskiej kuchni tkwi w nas znacznie głębiej. Aromatyczne gulasze, wspaniałe dorodne czerwone papryki, papryki w proszku – to wszystko przywędrowało do polskiej kuchni właśnie z Węgier. Madziarzy nieco inaczej przyrządzają swój gulasz. W Budapeszcie i okolicach tym mianem określa się gęstą, zawiesistą zupę z mięsem i papryką. Z kolei jednogarnkowe drugie danie, które u nas znamy właśnie jako gulasz, tam nazywa się „pörkölt”. Innym podobnym daniem jest nad Dunajem także paprykarz. Nie ma nic on jednak wspólnego z naszą pastą do ryb ze Szczecina. Jest za to sosem paprykowym na bazie mięsa z kurczaka. Wróćmy jednak do naszego gulaszu. Zostawmy całe to nazewnictwo z boku i cieszmy się doskonałym węgierskim smakiem. Jak zwał, tak zwał! Sos w węgierskim stylu nie obędzie się bez mięsa wołowego. Wybierzmy szlachetne mięso, by nie zawieść się potem na twardość i gumowatości mięsnych kawałków. Ważny jest także wybór dorodnej papryki. Przepis na gulasz węgierski Składniki: 50 dag dobrego mięsa wołowego 2 czerwone papryki 1 żółta papryka Pół papryczki chilli 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 25 dag) 3 szklanki bulionu wołowego Papryka ostra w proszku Papryka słodka w proszku Papryka wędzona w proszku Liść laurowy i ziele angielskie Olej Sól i pieprz 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, następnie delikatnie obtoczcie je w mące. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie pokrojoną wołowinę. Dodajcie na patelnię obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Obsmażcie całość....

potrawka gołąbkowa
gotujmy.pl/mniam1
Newsy
Genialny sposób na ekspresowy obiad. Potrawka gołąbkowa do słoików
Kiedy w tygodniu nie mamy czasu na codzienne pichcenie, musimy skorzystać z alternatywnych rozwiązań. Takich jak choćby ugotowanie potrawki gołąbkowej na zapas.

Wczesna pobudka, ciężka praca, potem późny powrót do domu. Do tego jeszcze sprzątanie, prasowanie, pranie – obowiązki każdej gospodyni domowej nie należą do najłatwiejszych. Czasem przy tym nawale spraw nie ma już nawet chwili na gotowanie codziennych obiadów. By nie zostać w środku tygodnia z samymi kanapkami, warto pomyśleć strategicznie. Jednym z pomysłów na szybki obiad w tygodniu jest przygotowanie potrawki gołąbkowej w słoikach. Nasze danie nie będzie zawierało w sobie ryżu – ten dogotujecie „na bieżąco”. Oczywiście w naszych „gołąbkach” wszystko odbędzie się bez zawijania. Szybkość wykonania i nienaganny smak w jednym. Tak przygotowane danie śmiało możemy poddać pasteryzacji. Zakonserwowane słoiczki będą naszą „deską ratunku” przez dłuższy czas. Zawsze wtedy, gdy cierpimy na brak czasu i brak pomysłu na wykarmienie całej rodziny. Do przygotowania naszego „długoterminowego” dania będziemy potrzebowali jednej kapusty, nieco mięsa i trochę pomidorów. Smak? Po prostu doskonały Potrawka gołąbkowa do słoików – przepis Składniki: 1 kapusta średniej wielkości Ok. 25 dag boczku Ok. 50 dag kiełbasy 2 cebule 10 dag koncentratu pomidorowego Pieprz i sól Liść laurowy i ziele angielskie Opcjonalnie: oregano, papryka w proszku, tymianek Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy 1-2 szklankami wody i dusimy do miękkości. W tym czasie pokrojony boczek podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Następnie dodajemy na patelnię pokrojoną w „talarki” kiełbasę. Kiedy kapusta będzie miękka, a mięso z cebulą odpowiednio zrumienione, dodajemy je do garnka. Doprawiamy kapustę...

Dodajcie to do bigosu, a w życiu nie zrobicie go inaczej. Najlepiej będzie smakował na 3. dzień
Flickr
Newsy
Dodajcie to do bigosu, a w życiu nie zrobicie go inaczej. Najlepiej będzie smakował na 3. dzień
Lubicie jeść bigos, ale nie przepadacie za smakiem boczku i kiełbasy? Przygotujcie ten oto przepyszny wegetariański bigos z dodatkiem podsmażanych na maśle pieczarek. Gwarantujemy, że oczaruje was swoim smakiem.

Bigos to pyszne, rozgrzewające i bardzo syte danie. Większość Polaków uwielbia, gdy bigos ma kawałki wędzonego boczku lub kiełbasy. Bigos z naszego przepisu jest wegeteriański i nie ma w nim nawet kawałka mięsa. Znajdziecie w nim za to podsmażane na maśle aromatyczne pieczarki, marchewkę, cebulę i kompozycję oryginalnych przypraw, m.in. ostrej papryczki chili. Jeśli jednak należycie do grona mięsożerców, nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić bogaty już bigos wegetariański na pieczarkach w dodatek w postaci mięsa. Kiełbasa podwawelska, dowolnie wybrane kawałki smażonej wieprzowiny - wybierajcie to, co lubicie najbardziej. Tak przygotowany bigos będzie najlepiej smakował na drugi a nawet na trzeci dzień. Potrawa jest jednak tak pyszna, że prawdopodobnie zjecie ją ze smakiem już pierwszego dnia. Jak ją przygotować? Przepis znajdziecie poniżej. Przepis na bigos bez mięsa Składniki: 1 duża kapusta Kilogram pieczarek 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki mąki 3 łyżki masła Pęczek koperku Sól, pieprz i ostra papryka do smaku liść laurowy Ziele angielskie Kminek Majeranek Przygotowanie: Szatkujemy kapustę, przekładamy ją do dużego garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Kapustę obgotowujemy i odcedzamy.  Ponownie zalewamy kapustę wodą tak, by sięgała ona na nie więcej niż 3/4 ilości kapusty i gotujemy. Dodajemy kostkę rosołową,  startą na tarce marchewkę (grube oczka) i solimy. Do bigosu dodajemy podsmażone na maśle pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w paski. Przyprawiamy przyprawą do bigosu, dodajemy szczyptę ostrej papryki i koperek. Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka minut. Smacznego!

Bigos
Adobe Stock
Newsy
Ten błąd w przygotowywaniu bigosu popełnia większość z was. Podpowiadamy, jak tego uniknąć
Bigos to danie naprawdę polskie. Przez lata stracił niestety nieco swojego blasku. Często bigosem nazywa się inne dania na bazie kapusty. I popełnia się błędy podczas jego gotowania.

Trochę kapusty byle jakiego rodzaju z wkrojoną podłej jakości parówką – gotując „bigos” w ten sposób na pewno nie oddamy należnego kulinarnego hołdu naszym przodkom. To prawda, w każdym domu funkcjonują różne wersje tej fantastycznej potrawy. Sam bigos to w końcu nieskończona możliwość innowacji i różnych niekonwencjonalnych rozwiązań. Jakie powinny być proporcje kapusty do bigosu? Ale istnieją podstawy, których bezwzględnie należy się trzymać. Kapusta słodka, powoli gotowana na bulionie, niezbędny dodatek kapusty kiszonej – w proporcjach „pół na pół” – to staropolski bigosowy kanon. Nie stanie się oczywiście nic złego, jeżeli zdecydujemy się na proporcje 1:2 – w ten sposób bigos przygotowuje wiele doświadczonych pań domu. Jakie mięso dodać do bigosu? Nie warto oszczędzać na mięsie do bigosu. Jeżeli chcemy ugotować szlachetne, tradycyjne danie, nie posiłkujmy się resztkami z wczorajszego obiadu, tylko podsmażmy i podpieczmy specjalnie wybrane kawałki mięsa. Niezbędne będzie użycie wędlin – przynajmniej w stosunku 1/3 do reszty mięs gotowanych i pieczonych – to one nadadzą bigosowi ten charakterystyczny aromat dymu. Oprócz tego zdradzimy wam, jakiego błędu nie popełniać, by bigos stał się jeszcze lepszy w smaku. O co chodzi? Wstrzymajmy się z dodawaniem pieprzu niemalże na koniec gotowania. Ten prosty zabieg poprawi smak naszej potrawy. Przepis na bigos staropolski Składniki: 50 dag poszatkowanej świeżej kapusty 50 dag kapusty kiszonej (również drobno pokrojonej) Garść wymoczonych i obgotowanych grzybów (najlepiej prawdziwków) Garść śliwek wędzonych 1 l bulionu 2 spore cebule Kilka ząbków siekanego czosnku 20 dag wędzonego boczku 25 dag łopatki wieprzowej...