Sok z trzciny cukrowej
Adobe Stock
Przepisy

Ten sok to prawdziwa BOMBA dla zdrowia! Pij dwa razy dziennie, a efekty cię zaskoczą!

Sok z trzciny cukrowej nie należy do popularnych napojów pitych w Polsce. Jest on jednak niesamowicie pyszny, a na dodatek bardzo zdrowy! Mimo że wydaje się egzotyczny z łatwością przyrządzisz go w domu.
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Trzcina cukrowa to produkt bogaty między innymi w kwas foliowy, witaminę B9, a także wapń i fosfor. Jej regularne spożywanie może uchronić przed różnego rodzaju wadami rozwojowymi, a nawet sprawić, że szkliwo naszych zębów będzie mocniejsze. Na tym jednak nie kończą się jej niesamowite właściwości!

Badania potwierdzają, że picie soku z trzciny cukrowej to idealny sposób na problemy z owulacją. Sprawia on, że kobieta ma między innymi większe szansę na zajście w ciążę. Napój pozytywnie wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz dodaje energii. Chyba już wiesz dlaczego warto go pić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Będziesz potrzebować

  • 4 szklanki posiekanej trzciny cukrowej (możesz ją kupić na stronach z azjatyckimi produktami, ale też w sklepach stacjonarnych z większym i różnorodnym zaopatrzeniem)
  • Pół szklanki wody
  • Pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie

  1. Trzcinę cukrową umyj, a następnie obierz ze skóry i pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Tak przygotowaną trzcinę cukrową umieść w blenderze i zmiksuj.
  3. Do powstałej masy dodaj wodę i imbir i ponownie zmiksuj.
  4. Do całości dodaj sok z limonki (jeśli lubisz kwaśne napoje możesz go dodać więcej niż w przepisie).
  5. Na koniec możesz przelać napój przez sitko, jednak nie jest to obowiązkowe.

Gotowe!

Tak przygotowany napój najlepiej wypijać dwa razy dziennie: rano i wieczorem.

Źródło: healthyhealingeats.com, zywienie.abczdrowie.pl

Komentarze
Sok ananasowy
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy Ten sok to prawdziwy skarb dla zdrowia. Jest prosty w wykonaniu i daje potężny zastrzyk energii
Lubicie ananasa? Mamy dla was wspaniałą informację. Owoc ten jest źródłem cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Może być składnikiem wielu sałatek i potraw. Nadaje się też na bardzo sycący sok!
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Ananas to soczysty, aromatyczny owoc. Znalazł zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Do czego jeszcze może się nam przydać? Cechy charakterystyczne Polska pamięta jeszcze czasy ananasów w puszcze. Przed długie lata dostępne były jedynie w formie konserwowej. Obecnie możesz kupić świeże ananasy nawet w osiedlowym warzywniaku. Jeśli chcesz, aby twoja zdrowa dieta była przy okazji smaczna, do jadłospisu dodaj koniecznie świeże ananasy. Ananas to gatunek rośliny uprawnej, której plantacje występują w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach i Filipinach. Ananas dojrzewa w okresie letnim. Sięgamy po niego głównie latem, bo orzeźwia i ma bardzo mało kalorii. Próbowaliście ananasa w formie soku? Warto! Zmiksowany z kolendrą Mówi się, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. W poranek warto również wkomponować szklankę świeżego soku. Jeśli lubisz ananasa zafunduj sobie prosty koktajl ananasowy z dodatkiem kolendry.  Połączenie składników z wodą kokosową doda ci energii i zadba o witalność. Koktajl na bazie ananasa będzie idealny na śniadanie lub przekąskę po treningu. Ananas ma bowiem właściwości łagodzące ból. Jest znany i polecany przez specjalistów medycyny sportowej. Masz problemy z zakwasami? Sięgnij po napój, który w mig rozprawi się z tymi przykrymi dolegliwościami. Ananasowe antidotum Dzięki właściwościom ananasa możliwe jest też obniżenie temperatury ciała podczas gorączki. Zawarte w ananasie minerały można również wykorzystać do zapobiegania osteoporozie. Głównie za prawą manganu, żelaza i miedzi łagodzi stany zapalne oskrzeli i płuc.  Błonnik z ananasem są częstym składnikiem suplementów diety. Takie rozwiązanie może w skuteczny sposób wspomagać nas w odchudzaniu. Należy jednak...

Przeczytaj
Ostry smak, papryczka chili
Pixabay/englishlikeanative
Newsy Wyszło ci zbyt ostre danie? Spokojnie, dzięki tym prostym sposobom uratujesz je z łatwością
Każdemu zdarzają się kulinarne wpadki. Często bywa, że dosypujemy więcej przypraw niż byśmy chcieli. Jest na to sposób!
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Gotowania można się nauczyć, ale każdemu, nawet najbardziej wytrawnemu kucharzowi, mogą przytrafić się potknięcia. O ile nie stracimy głowy i będziemy praktykować kilka prostych sztuczek, opanujemy sytuację szybciej niż się zaczęła. To aż takie proste! Słodki, słony Potrawy można zepsuć na kilka sposobów. Między innymi możemy danie przesolić lub dorzucić do ciasta za dużo cukru. Najgorzej, jeśli zmienimy jego smak w skali ostrości. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, by do garnka wsypać zbyt dużo pikantnej przyprawy. Nie każdorazowo udaje się również w precyzyjny ocenić moc i pikanterię wybranego składnika. To może zdarzyć się każdemu. Produkty bywają też kapryśne, inaczej zachowują się podczas gotowania te świeże, inaczej te, które leżą w domowej spiżarce tygodniami. Stanowczo za ostro Ważne, by wiedzieć, jak poradzić sobie w podobnej sytuacji. Sposobów na uratowanie potraw jest co najmniej kilka. Coraz bardziej lubimy ostre potrawy. Jednak podczas ich gotowania zdarza nam się przesadzić. Często danie, które właśnie przyrządzaliśmy, ląduje do kosza. Niesłusznie! Na złagodzenie ostrego smaku działają pewne sprytne metody. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.  Listę podpowiedzi znajdziesz poniżej.   Dodawanie większej ilości składników. Ten sposób jest niezwykle skuteczny. Na pewno na desce do krojenia zostało kilka warzyw, które wykorzystujesz do zrobienia dania. Jeśli danie jest zbyt pikantne, dodaj więcej składników, chociażby warzyw, które złagodzą smak przypraw. Jeśli przesadnie przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodajmy do sosu odrobinę pokrojonej w cienkie paski słodkiej papryki. Warzywo...

Przeczytaj
sernik z rosa
Gotujmy.pl/Justi2401
Newsy Oto przepis na oszukany sernik z rosą. W jego składzie nie znajdziecie ani grama sera
Jest pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach! Mało kto zorientuje się, że w tym serniku nie ma… sera!
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Sernik to taka klasyka wśród domowych ciast jak schabowe wśród mięsnych potraw. Nie ma świąt ani imienin bez pysznego i puszystego sernika. Jego przygotowanie nie zawsze jest dziecinnie łatwe, czasem opada, pęka i nie prezentuje się rewelacyjnie. A sernik z delikatną bezową pianką, na której pojawiają się krople rosy to już w ogóle wyższa szkoła jazdy! Mamy genialny, prosty, pyszny i BARDZO zaskakujący przepis na sernik. Gwarantujemy, że rosa wychodzi na bezie za każdym razem. Jest jeden haczyk – w tym serniku nie ma sera. Ale jest tak dobry, że każdy poprosi o dokładkę. Przepis na sernik z rosą bez sera Składniki na kruchy spód 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej 150 g miękkiego masła Pół szklanki cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę 6 białek (żółtka możesz wykorzystać później do biszkoptu) 3 śmietany 18% (330g każda) 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Składniki na bezę 6 białek 150 g cukru Przygotowanie Zacznij od przygotowywania spodu. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło pokrojone w małe kawałki. Zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki zaczną się łączyć dodaj jajka i zagnieć. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód blachy wylep ciastem lub rozwałkuj je cienko i przełóż do formy. Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut aż delikatnie się zezłoci. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach. Stopniowo dodawaj śmietanę delikatnie mieszając. Na koniec dodaj budynie w proszku i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła. Przełóż masę na podpieczony...

Przeczytaj
placki z jabłkami przepis
Adobe Stock
Przepisy Danie za 5zł! Sekret tych puszystych placuszków tkwi w...
Puszyste placuszki jabłkowe na kefirze to niezawodna propozycja na każdy rodzaj głodu. Podczas ich przygotowywania koniecznie pamiętaj, żeby przesiać mąkę! Ta napowietrzy ciasto i sprawi, że będą niebiańsko lekkie i puszyste.
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Na śniadanie, obiad czy kolację – tak naprawdę to danie idealnie sprawdzi się w każdej roli, ale to nie koniec jego zalet. Przede wszystkim jest bajecznie proste i… tanie! Większość składników na pewno masz w domu, na resztę wydasz nie więcej niż 5 złotych! Przepis na placuszki z jabłkami na kefirze Będziesz potrzebować 1,5 szklanki mąki pszennej 400 ml kefiru 1 duże jajko 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder  Olej do smażenia Przygotowanie Zacznij od najważniejszego, czyli od przesiania sypkich składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dwóch łyżeczek cukru pudru (wszystko umieść w dość dużej misce, powinna pomieścić wszystkie wymienione w przepisie składniki). Do przesianych sypkich składników dodaj kefir, łyżeczkę cynamonu oraz żółtko (białko zostaw w małej miseczce, za chwile ci się przyda). Całość dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę. Tak przygotowane owoce dodaj do ciasta i wymieszaj. Pozostałe białka zmiksuj na sztywną masę, a następnie dodaj do reszty składników i bardzo delikatnie wymieszaj. To sprawi, że placuszki wyjdą naprawdę puszyste. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, a następnie nałóż na nią ciasto tworząc niewielkie placuszki. Obsmaż je z obu stron aż do zarumienienia. Po kilku minutach zdejmij placki z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie posyp cukrem pudrem. Gotowe! Placuszki jabłkowe na kefirze to ulubione danie wielu gwiazd, między innymi znanej polskiej blogerki kulinarnej, Kingi Paruzel.         Wyświetl ten post na...

Przeczytaj