Sok z trzciny cukrowej
Adobe Stock
Przepisy

Ten sok to prawdziwa BOMBA dla zdrowia! Pij dwa razy dziennie, a efekty cię zaskoczą!

Sok z trzciny cukrowej nie należy do popularnych napojów pitych w Polsce. Jest on jednak niesamowicie pyszny, a na dodatek bardzo zdrowy! Mimo że wydaje się egzotyczny z łatwością przyrządzisz go w domu.

Trzcina cukrowa to produkt bogaty między innymi w kwas foliowy, witaminę B9, a także wapń i fosfor. Jej regularne spożywanie może uchronić przed różnego rodzaju wadami rozwojowymi, a nawet sprawić, że szkliwo naszych zębów będzie mocniejsze. Na tym jednak nie kończą się jej niesamowite właściwości!

Badania potwierdzają, że picie soku z trzciny cukrowej to idealny sposób na problemy z owulacją. Sprawia on, że kobieta ma między innymi większe szansę na zajście w ciążę. Napój pozytywnie wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz dodaje energii. Chyba już wiesz dlaczego warto go pić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Będziesz potrzebować

  • 4 szklanki posiekanej trzciny cukrowej (możesz ją kupić na stronach z azjatyckimi produktami, ale też w sklepach stacjonarnych z większym i różnorodnym zaopatrzeniem)
  • Pół szklanki wody
  • Pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie

  1. Trzcinę cukrową umyj, a następnie obierz ze skóry i pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Tak przygotowaną trzcinę cukrową umieść w blenderze i zmiksuj.
  3. Do powstałej masy dodaj wodę i imbir i ponownie zmiksuj.
  4. Do całości dodaj sok z limonki (jeśli lubisz kwaśne napoje możesz go dodać więcej niż w przepisie).
  5. Na koniec możesz przelać napój przez sitko, jednak nie jest to obowiązkowe.

Gotowe!

Tak przygotowany napój najlepiej wypijać dwa razy dziennie: rano i wieczorem.

Źródło: healthyhealingeats.com, zywienie.abczdrowie.pl

Sok ananasowy
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy
Ten sok to prawdziwy skarb dla zdrowia. Jest prosty w wykonaniu i daje potężny zastrzyk energii
Lubicie ananasa? Mamy dla was wspaniałą informację. Owoc ten jest źródłem cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Może być składnikiem wielu sałatek i potraw. Nadaje się też na bardzo sycący sok!

Ananas to soczysty, aromatyczny owoc. Znalazł zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Do czego jeszcze może się nam przydać? Cechy charakterystyczne Polska pamięta jeszcze czasy ananasów w puszcze. Przed długie lata dostępne były jedynie w formie konserwowej. Obecnie możesz kupić świeże ananasy nawet w osiedlowym warzywniaku. Jeśli chcesz, aby twoja zdrowa dieta była przy okazji smaczna, do jadłospisu dodaj koniecznie świeże ananasy. Ananas to gatunek rośliny uprawnej, której plantacje występują w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach i Filipinach. Ananas dojrzewa w okresie letnim. Sięgamy po niego głównie latem, bo orzeźwia i ma bardzo mało kalorii. Próbowaliście ananasa w formie soku? Warto! Zmiksowany z kolendrą Mówi się, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. W poranek warto również wkomponować szklankę świeżego soku. Jeśli lubisz ananasa zafunduj sobie prosty koktajl ananasowy z dodatkiem kolendry.  Połączenie składników z wodą kokosową doda ci energii i zadba o witalność. Koktajl na bazie ananasa będzie idealny na śniadanie lub przekąskę po treningu. Ananas ma bowiem właściwości łagodzące ból. Jest znany i polecany przez specjalistów medycyny sportowej. Masz problemy z zakwasami? Sięgnij po napój, który w mig rozprawi się z tymi przykrymi dolegliwościami. Ananasowe antidotum Dzięki właściwościom ananasa możliwe jest też obniżenie temperatury ciała podczas gorączki. Zawarte w ananasie minerały można również wykorzystać do zapobiegania osteoporozie. Głównie za prawą manganu, żelaza i miedzi łagodzi stany zapalne oskrzeli i płuc.  Błonnik z ananasem są częstym składnikiem suplementów diety. Takie rozwiązanie może w skuteczny sposób wspomagać nas w odchudzaniu. Należy jednak...

sernik z rosa
Gotujmy.pl/Justi2401
Newsy
Oto przepis na oszukany sernik z rosą. W jego składzie nie znajdziecie ani grama sera
Jest pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach! Mało kto zorientuje się, że w tym serniku nie ma… sera!

Sernik to taka klasyka wśród domowych ciast jak schabowe wśród mięsnych potraw. Nie ma świąt ani imienin bez pysznego i puszystego sernika. Jego przygotowanie nie zawsze jest dziecinnie łatwe, czasem opada, pęka i nie prezentuje się rewelacyjnie. A sernik z delikatną bezową pianką, na której pojawiają się krople rosy to już w ogóle wyższa szkoła jazdy! Mamy genialny, prosty, pyszny i BARDZO zaskakujący przepis na sernik. Gwarantujemy, że rosa wychodzi na bezie za każdym razem. Jest jeden haczyk – w tym serniku nie ma sera. Ale jest tak dobry, że każdy poprosi o dokładkę. Przepis na sernik z rosą bez sera Składniki na kruchy spód 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej 150 g miękkiego masła Pół szklanki cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę 6 białek (żółtka możesz wykorzystać później do biszkoptu) 3 śmietany 18% (330g każda) 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Składniki na bezę 6 białek 150 g cukru Przygotowanie Zacznij od przygotowywania spodu. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło pokrojone w małe kawałki. Zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki zaczną się łączyć dodaj jajka i zagnieć. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód blachy wylep ciastem lub rozwałkuj je cienko i przełóż do formy. Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut aż delikatnie się zezłoci. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach. Stopniowo dodawaj śmietanę delikatnie mieszając. Na koniec dodaj budynie w proszku i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła. Przełóż masę na podpieczony...

cukier puder
Adobe Stock
Newsy
Zbrylony i twardy jak kamień cukier puder? Użyjcie tego, a znowu stanie się sypki
Nieodpowiednie bądź dłuższe przechowywanie otwartego cukru pudru prowadzi do jego zbrylenia. Dzięki temu trikowi, ponownie szybko stanie się sypki! Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Zbrylony cukier puder to zmora niejednej gospodyni domowej. Na ten stan ma wpływ kilka czynników, a między innymi sposób jego przechowywania. Choć często również można się spotkać z taką postacią cukru już w sklepie. By uporać się z niepraktycznymi grudkami, warto zastosować jeden prosty patent. Z czego powstaje cukier? Cukier to substancja słodząca najczęściej pochodząca z trzciny cukrowej oraz buraków cukrowych. Mimo iż od wielu lat jest sporną kwestią wśród dietetyków, to jednak gości w każdym domu i stanowi dodatek do wielu potraw czy wypieków.  Drogi cukier Cukier pojawił się już wiele tysięcy lat temu, jednak przez cały ten czas był różnie postrzegany i wykorzystywany. Niegdyś był dość drogim produktem, co uniemożliwiało go nabycie przez każdego człowieka. Wówczas był zarezerwowany dla bogatszych ludzi z wyższych sfer. Początkowo był wykorzystywany jako lekarstwo i przyprawa.  Z czasem stał się jednak dobrem luksusowym, a jego spożycie z roku na rok coraz szybciej rosło. Obecnie jest jednym z najbardziej pożądanych produktów na rynku. Jest wykorzystywany niemal do wszystkiego, co też spowodowało znaczny wzrost jego spożywania.  Rodzaje cukru na rynku W sprzedaży można się spotkać z wieloma rodzajami cukru. Każdy z nich czymś się różni. Wśród dostępnych produktów należy wyróżnić, takie jak: biały cukier rafinowany - jest produkowany z buraków cukrowych, to oczyszczona wersja produktu pozbawiona melasy, dzięki czemu ma postać krystaliczną, cukier trzcinowy - wytwarzany z trzciny cukrowej, zawiera melasę, która nadaje mu charakterystyczny, delikatny, bursztynowy kolor, biały cukier z aromatem z wanilii, nazywany również po prostu cukrem wanilinowym. Ze względu na wielkość ziaren, cukier...

Ostry smak, papryczka chili
Pixabay/englishlikeanative
Newsy
Wyszło ci zbyt ostre danie? Spokojnie, dzięki tym prostym sposobom uratujesz je z łatwością
Każdemu zdarzają się kulinarne wpadki. Często bywa, że dosypujemy więcej przypraw niż byśmy chcieli. Jest na to sposób!

Gotowania można się nauczyć, ale każdemu, nawet najbardziej wytrawnemu kucharzowi, mogą przytrafić się potknięcia. O ile nie stracimy głowy i będziemy praktykować kilka prostych sztuczek, opanujemy sytuację szybciej niż się zaczęła. To aż takie proste! Słodki, słony Potrawy można zepsuć na kilka sposobów. Między innymi możemy danie przesolić lub dorzucić do ciasta za dużo cukru. Najgorzej, jeśli zmienimy jego smak w skali ostrości. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, by do garnka wsypać zbyt dużo pikantnej przyprawy. Nie każdorazowo udaje się również w precyzyjny ocenić moc i pikanterię wybranego składnika. To może zdarzyć się każdemu. Produkty bywają też kapryśne, inaczej zachowują się podczas gotowania te świeże, inaczej te, które leżą w domowej spiżarce tygodniami. Stanowczo za ostro Ważne, by wiedzieć, jak poradzić sobie w podobnej sytuacji. Sposobów na uratowanie potraw jest co najmniej kilka. Coraz bardziej lubimy ostre potrawy. Jednak podczas ich gotowania zdarza nam się przesadzić. Często danie, które właśnie przyrządzaliśmy, ląduje do kosza. Niesłusznie! Na złagodzenie ostrego smaku działają pewne sprytne metody. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.  Listę podpowiedzi znajdziesz poniżej.   Dodawanie większej ilości składników. Ten sposób jest niezwykle skuteczny. Na pewno na desce do krojenia zostało kilka warzyw, które wykorzystujesz do zrobienia dania. Jeśli danie jest zbyt pikantne, dodaj więcej składników, chociażby warzyw, które złagodzą smak przypraw. Jeśli przesadnie przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodajmy do sosu odrobinę pokrojonej w cienkie paski słodkiej papryki. Warzywo...