Najpopularniejsze ciasta, które są uwielbiane przez większość Polaków to zdecydowanie sernik oraz szarlotka. Każdy ma inne upodobania – bez spodu, na kruchym spodzie, z rodzynkami, owocami, pieczony, na zimno, z owocami... Możliwości jest naprawdę wiele.
Jesienią warto urozmaicić tradycyjny sernik na przykład... pierniczkami! Dzięki puszystej piance na wierzchu ciasto zyska na lekkości. Zachwyci twoich domowników, gości, a nawet teściową. Z pewnością poprosi o przepis.
Przepis na Jesienny sernik z pierniczkami i pianką
Składniki na masę serową
-
1kg sera (najlepiej w wiaderku)
- 5 jajek w rozmiarze L lub XL
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe
- 150g masła
- olejek pomarańczowy według uznania
Składniki na piankę
Zobacz także:
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- cukier puder
- 2 kopiaste łyżki mleka w proszku
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- 400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie
- 50g mlecznej czekolady
Ucieramy przez 3-5 minut masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, aż zrobi się jasnożółta. W kolejnym kroku dosypujemy budynie w proszku (najlepiej wybrać takie bez dodatku cukru), ser z wiaderka (zwykły twaróg trzeba zmielić trzykrotnie) i olejek pomarańczowy według uznania. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Należy je bardzo delikatnie wmieszać trzepaczką - to sekret lekkości sernika.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy blaszkę, w której będziemy piec ciasto. Najlepiej sprawdzi się prostokątna blacha o wymiarach 24 cm x 35 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
Nakładamy połowę masy serowej, na której należy poukładać równomiernie pierniczki. Przykrywamy je pozostałą masą i wkładamy sernik do piekarnika. Pieczemy go około 60-70 minut, aż się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu ciasta można przygotować lekką piankę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się wszystkich grudek i studzimy. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Ważne, by była dobrze schłodzona. Dodajemy do niej mleko w proszku oraz cukier puder wedle uznania, a na koniec przestudzoną żelatynę. Tak wymieszaną masę wykładamy na ostudzonym serniku i wkładamy do lodówki, aby całość stężała. Dzięki temu łatwiej będzie pokroić później ciasto.
Sernik można dodatkowo udekorować startą czekoladą albo kakao.
Źródło: gotujmy.pl