sernik
Gotujmy.pl/Babeczka35
Przepisy

Ten sernik pochwali nawet twoja teściowa. Jest wyjątkowo lekki i aksamitny

Sekretem tego sernika jest dodatek w postaci pysznych pierniczków w czekoladzie. To właśnie one nadają mu wyjątkowy smak.

Najpopularniejsze ciasta, które są uwielbiane przez większość Polaków to zdecydowanie sernik oraz szarlotka. Każdy ma inne upodobania – bez spodu, na kruchym spodzie, z rodzynkami, owocami, pieczony, na zimno, z owocami... Możliwości jest naprawdę wiele.  

Jesienią warto urozmaicić tradycyjny sernik na przykład... pierniczkami! Dzięki puszystej piance na wierzchu ciasto zyska na lekkości. Zachwyci twoich domowników, gości, a nawet teściową. Z pewnością poprosi o przepis. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na Jesienny sernik z pierniczkami i pianką

Składniki na masę serową 

  • 1kg sera (najlepiej w wiaderku) 

  • 5 jajek w rozmiarze L lub XL 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 budynie waniliowe 
  • 150g masła 
  • olejek pomarańczowy według uznania 

Składniki na piankę 

  • 200ml śmietanki kremówki 30% 
  • cukier puder 
  • 2 kopiaste łyżki mleka w proszku 
  • 1 płaska łyżka żelatyny 
  • 3 łyżki gorącej wody 

Dodatkowo: 

  • 400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie 
  • 50g mlecznej czekolady 

Ucieramy przez 3-5 minut masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, aż zrobi się jasnożółta. W kolejnym kroku dosypujemy budynie w proszku (najlepiej wybrać takie bez dodatku cukru), ser z wiaderka (zwykły twaróg trzeba zmielić trzykrotnie) i olejek pomarańczowy według uznania. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Należy je bardzo delikatnie wmieszać trzepaczką - to sekret lekkości sernika. 

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy blaszkę, w której będziemy piec ciasto. Najlepiej sprawdzi się prostokątna blacha o wymiarach 24 cm x 35 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. 

Nakładamy połowę masy serowej, na której należy poukładać równomiernie pierniczki. Przykrywamy je pozostałą masą i wkładamy sernik do piekarnika. Pieczemy go około 60-70 minut, aż się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu ciasta można przygotować lekką piankę. 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się wszystkich grudek i studzimy. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Ważne, by była dobrze schłodzona. Dodajemy do niej mleko w proszku oraz cukier puder wedle uznania, a na koniec przestudzoną żelatynę. Tak wymieszaną masę wykładamy na ostudzonym serniku i wkładamy do lodówki, aby całość stężała. Dzięki temu łatwiej będzie pokroić później ciasto. 

Sernik można dodatkowo udekorować startą czekoladą albo kakao. 

Źródło: gotujmy.pl

królewski sernik z brzoskwiniami
Gotujmy.pl
Newsy
Kremowy sernik z bezą i brzoskwiniami. Świetny pomysł na pyszne wielkanocne ciasto
Żadne święta wielkanocne nie mogą się obejść bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych. Jest prosty, szybki i genialny w smaku. Przygotujcie go na Wielkanoc, a wasi goście będą wniebowzięci!

Coraz bliżej do świąt. Czy wiecie już, co upieczenie w tym roku na Wielkanoc? Święta wielkanocne na pewno nie mogą się obejść bez sernika. To absolutny numer 1 każdej Wielkanocy. Co powiecie na iście królewski sernik z bezą i soczystymi brzoskwiniami? Przepyszny, kremowy sernik z brzoskwiniami i bezą Sernik to absolutna podstawa każdych świąt. Chcecie, żeby były one w tym roku wyjątkowe? Przygotujcie ten oto królewski sernik z bezą i pysznymi brzoskwiniami. To ciasto nie ma sobie równych i na pewno zrobi furorę na waszym wielkanocnym stole. Podajcie je do kawy i herbaty, a goście będą się nim zajadać! Składniki: Ciasto Ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg Masło – 175 g Szklanka cukru Żółtka – 8 szt Białka – 8 szt Olejek cytrynowy do ciast – 1 op Brzoskwinie – 1 puszka Budyń waniliowy – 2 opakowania Beza Białko – 4 szt Cukier puder – 8 łyżek Oraz 1 brzoskwinie 150 ml śmietany 36% Świeża mięta - 1 pęczek Przygotowanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy żółtka, olejek, a następnie budynie i cały czas miksujemy. Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 170C. Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Zdobimy ubitą śmietaną...

piernikowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy to propozycja, której nie może zabraknąć w waszym świątecznym repertuarze.

Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole.  Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach. Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g świeżego masła 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową: 1 kg dwukrotnie zmielonego sera 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego Odrobina soli Sposób przygotowania: Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego. Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość...

Przepis na pyszny sernik kokosowe bueno. Goście będą się nim zajadać ze smakiem
Pixabay
Newsy
Przepis na pyszny sernik kokosowe bueno. Goście będą się nim zajadać ze smakiem
Macie ochotę na sernik? Ten z naszego przepisu jest tak pyszny, że dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotujcie go na święta a każdy poprosi o dokładkę!

Już za tydzień Wielkanoc. Czy myśleliście już, jakie upiec ciasta? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na obłędnie delikatny i kremowy sernik kokosowe bueno. To proste i pyszne ciasto praktycznie robi się samo a jego smak dosłownie powala na kolana. Sernik kokosowe bueno Sernik kokosowe bueno to pyszne i proste ciasto, które idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Świetnie się będzie komponowało z popołudniową kawą i herbatą. Ciasto jest kremowe, delikatne i wprost rozpływa się w ustach. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch! Składniki: Tortownica 24cm 150g herbatników kakaowych 100g orzechów włoskich 100g margaryny 3 łyżki cukru 500g sera białego 100ml mleka kokosowego 100ml śmietany kremówki 30% 120g cukru pudru 4 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 olejku śmietankowego 70g wiórek kokosowych 240g kremu bueno 100g margaryny palmy 1 czekolada mleczna 1/3 tabliczki białej czekolady Kilka orzechów do dekoracji Przygotowanie: Spód: Herbatniki kruszymy wraz z dodatkiem orzechów. Margarynę topimy, po czym łączymy z kruszonką. Spód tortownicy wykładamy papierem i masą ciasteczkową. Całość wkładamy do lodówki. Ser: Żółtka, mleczko kokosowe, kremówkę, margarynę i cukier puder mieszamy mikserem. Dodajemy ser, budyń śmietankowy oraz olejek. Mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kokosem, drugą miksujemy z kremem kinder bueno. Białka ubijamy ze szczyptą soli i również dzielimy na dwie części. Łączymy z jedną i drugą masą. Wykładamy na spód ciasteczkowy najpierw masę bueno, a następnie masę kokosową. Sernik pieczemy ok 60 minut w temp 180st, a następnie jeszcze 20 minut...

ciasto rajski ptak
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy
Rajski ptak - ciasto proste w zrobieniu, ale tak efektowne, że goście będą zbierać szczęki z podłogi
Proste, choć nieco czasochłonne ciasto, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania! Zachwyci każdego!

Ciasto rajski ptak swoją nazwę zawdzięcza niesamowitym kolorom, które można osiągnąć dzięki galaretkom. To od ciebie zależy jak będzie wyglądało ciasto – my proponujemy wersję niebieską, ale śmiało eksperymentuj. Różowa masa z zieloną galaretką, a może żółta z fioletową? Wszystko w twoich rękach. Przepis na ciasto Rajski ptak Składniki na biszkopt 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru Pół szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na masę serową Pół kilograma twarogu z wiaderka (lub zwykłego dokładnie zmielonego) Ćwierć szklanki cukru pudru 1 galaretka szafirowa Pół szklanki śmietanki 30% Pół szklanki wody 1 opakowanie Ptasiego mleczka (kokosowego lub waniliowego) Składniki na masę kokosową 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki wiórków kokosowych Składniki na warstwę wierzchnią 1 galaretka niebieska Półtorej szklanki wody Przygotowanie biszkoptu Wyjmij jajka z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż białka staną się lśniące. Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną do ubitych jajek – dzięki tej metodzie dodasz lekkości biszkoptowi. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką. Formę 21x25cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyjmij ciasto i upuść razem z formą na podłogę lub blat. Gdy wystygnie, przekrój biszkopt na pół. Przygotowanie masy serowej...