sernik
Gotujmy.pl/Babeczka35
Przepisy

Ten sernik pochwali nawet twoja teściowa. Jest wyjątkowo lekki i aksamitny

Sekretem tego sernika jest dodatek w postaci pysznych pierniczków w czekoladzie. To właśnie one nadają mu wyjątkowy smak.
Magda Borucińska
listopad 21, 2020

Najpopularniejsze ciasta, które są uwielbiane przez większość Polaków to zdecydowanie sernik oraz szarlotka. Każdy ma inne upodobania – bez spodu, na kruchym spodzie, z rodzynkami, owocami, pieczony, na zimno, z owocami... Możliwości jest naprawdę wiele.  

Jesienią warto urozmaicić tradycyjny sernik na przykład... pierniczkami! Dzięki puszystej piance na wierzchu ciasto zyska na lekkości. Zachwyci twoich domowników, gości, a nawet teściową. Z pewnością poprosi o przepis. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na Jesienny sernik z pierniczkami i pianką

Składniki na masę serową 

  • 1kg sera (najlepiej w wiaderku) 

  • 5 jajek w rozmiarze L lub XL 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 budynie waniliowe 
  • 150g masła 
  • olejek pomarańczowy według uznania 

Składniki na piankę 

  • 200ml śmietanki kremówki 30% 
  • cukier puder 
  • 2 kopiaste łyżki mleka w proszku 
  • 1 płaska łyżka żelatyny 
  • 3 łyżki gorącej wody 

Dodatkowo: 

  • 400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie 
  • 50g mlecznej czekolady 

Ucieramy przez 3-5 minut masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, aż zrobi się jasnożółta. W kolejnym kroku dosypujemy budynie w proszku (najlepiej wybrać takie bez dodatku cukru), ser z wiaderka (zwykły twaróg trzeba zmielić trzykrotnie) i olejek pomarańczowy według uznania. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Należy je bardzo delikatnie wmieszać trzepaczką - to sekret lekkości sernika. 

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy blaszkę, w której będziemy piec ciasto. Najlepiej sprawdzi się prostokątna blacha o wymiarach 24 cm x 35 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. 

Nakładamy połowę masy serowej, na której należy poukładać równomiernie pierniczki. Przykrywamy je pozostałą masą i wkładamy sernik do piekarnika. Pieczemy go około 60-70 minut, aż się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu ciasta można przygotować lekką piankę. 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się wszystkich grudek i studzimy. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Ważne, by była dobrze schłodzona. Dodajemy do niej mleko w proszku oraz cukier puder wedle uznania, a na koniec przestudzoną żelatynę. Tak wymieszaną masę wykładamy na ostudzonym serniku i wkładamy do lodówki, aby całość stężała. Dzięki temu łatwiej będzie pokroić później ciasto. 

Sernik można dodatkowo udekorować startą czekoladą albo kakao. 

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Babka z mikrofali
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy Babeczka z kubeczka w 5 minut. Rewelacyjny przepis na szybkie ciasteczko o smaku czekolady. Pycha!
Babka pieczona w mikrofali to hit wśród młodszych, zabieganych ludzi. Możemy śmiało zmodyfikować nieco ten prosty przepis na mikrofalowego murzynka i stworzyć inne małe cudeńka!
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Pieczenie ciasta w mikrofali może brzmieć dla niektórych dość niedorzecznie. Okazuje się jednak, że jest proste jak drut i niezwykle szybkie. Taki wypiek to świetny sposób na niezapowiedzianą wizytę gości. W mig przygotować możemy babkę, którą zdążymy podać gościom na ciepło do kawy. Będą zaskoczeni i zachwyceni! Najpopularniejszą wersją babki z mikrofali jest murzynek, czyli ciasto z dodatkiem kakao. Poniżej podamy więc ten klasyczny przepis. Następnie przejdziemy do naszych nieco ciekawszych propozycji. Babeczki czekoladowe (lub kakaowe) (2 porcje na 2 kubki) Składniki: 4 łyżki mąki 4 łyżeczki cukru Czekolada roztopiona z kilku kostek (ew. 2 łyżki kakao) 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wrzucamy do miski wszystkie składniki. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli nie dysponujemy mikserem, użyjmy ubijaczki do piany. Pieczemy w mikrofalówce nastawionej na dużą moc (ok. 600 W) przez ok. 5 min. Sprawdzamy drewnianą wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Ozdabiamy babeczkę posypując ją cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Warto udekorować babeczkę owocami sezonowymi.  Babeczki orzechowe Składniki: Składniki na bazę ciasta takie same jak powyżej z wyjątkiem czekolady lub kakao, którego tym razem nie dodamy do ciasta. 1-2 łyżki masła orzechowego Łyżka posiekanych orzechów arachidowych (bądź innych) Przygotowanie: Do masy dodajemy łyżkę masła orzechowego i większość orzechów. Resztą masła smarujemy z góry upieczoną babeczkę i posypujemy dla ozdoby orzechami. Babeczki kawowe Składniki i przygotowanie: Takie same jak w dwóch poprzednich wersjach. Do...

Przeczytaj