Najpopularniejsze ciasta, które są uwielbiane przez większość Polaków to zdecydowanie sernik oraz szarlotka. Każdy ma inne upodobania – bez spodu, na kruchym spodzie, z rodzynkami, owocami, pieczony, na zimno, z owocami... Możliwości jest naprawdę wiele.  

Jesienią warto urozmaicić tradycyjny sernik na przykład... pierniczkami! Dzięki puszystej piance na wierzchu ciasto zyska na lekkości. Zachwyci twoich domowników, gości, a nawet teściową. Z pewnością poprosi o przepis. 

Przepis na Jesienny sernik z pierniczkami i pianką

Składniki na masę serową 

  • 1kg sera (najlepiej w wiaderku) 

  • 5 jajek w rozmiarze L lub XL 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 budynie waniliowe 
  • 150g masła 
  • olejek pomarańczowy według uznania 

Składniki na piankę 

Zobacz także:

  • 200ml śmietanki kremówki 30% 
  • cukier puder 
  • 2 kopiaste łyżki mleka w proszku 
  • 1 płaska łyżka żelatyny 
  • 3 łyżki gorącej wody 

Dodatkowo: 

  • 400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie 
  • 50g mlecznej czekolady 

Ucieramy przez 3-5 minut masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, aż zrobi się jasnożółta. W kolejnym kroku dosypujemy budynie w proszku (najlepiej wybrać takie bez dodatku cukru), ser z wiaderka (zwykły twaróg trzeba zmielić trzykrotnie) i olejek pomarańczowy według uznania. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Należy je bardzo delikatnie wmieszać trzepaczką - to sekret lekkości sernika. 

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy blaszkę, w której będziemy piec ciasto. Najlepiej sprawdzi się prostokątna blacha o wymiarach 24 cm x 35 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. 

Nakładamy połowę masy serowej, na której należy poukładać równomiernie pierniczki. Przykrywamy je pozostałą masą i wkładamy sernik do piekarnika. Pieczemy go około 60-70 minut, aż się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu ciasta można przygotować lekką piankę. 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się wszystkich grudek i studzimy. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Ważne, by była dobrze schłodzona. Dodajemy do niej mleko w proszku oraz cukier puder wedle uznania, a na koniec przestudzoną żelatynę. Tak wymieszaną masę wykładamy na ostudzonym serniku i wkładamy do lodówki, aby całość stężała. Dzięki temu łatwiej będzie pokroić później ciasto. 

Sernik można dodatkowo udekorować startą czekoladą albo kakao. 

Źródło: gotujmy.pl