Zwykle jadamy go na Święta Bożego Narodzenia, ale nie oznacza to, że nie możemy nawet teraz przygotować bigosu! Mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie niesamowity bigos – nawet, jeśli jeszcze nigdy go nie gotowaliście.
Historia bigosu
To charakterystyczne danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej, różnych rodzajów mięsa, grzybów i dodatku suszonych owoców. Wywodzi się z czasów, gdy myślistwo było bardzo popularne – myśliwi po udanym polowaniu gotowali w wielkim garnku kapustę z dodatkiem upolowanego mięsa i grzybów, które zebrali w lesie. Dlatego pierwotnie bigos zawierał dziczyznę, jednak dziś robi się go najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego.
Przepis na tradycyjny polski bigos z grzybami
Do przygotowania tego pysznego bigosu będziecie potrzebowali:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 40 g suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 500 g cebuli
- 60 g słoniny
- 200 ml czerwonego słodkiego wina (porto, madera, malaga)
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 jagód jałowca
- 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna)
- 200 g wędzonej szynki
- 200 g podwędzanej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- cukier, sól, pieprz
Z tych składników przygotujecie ok. 8 porcji bigosu. Jego przyrządzenie nie jest trudne i potrwa ok. 4 godziny.
Zobacz także:
Staropolski smak bigosu podkreślą 4 rodzaje mięs - podwędzana kiełbasa, wędzony boczek, wędzona szynka i słonina.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby wypłuczcie, zalejcie 250 ml wody i moczcie przez 45 min.
- Warzywa wypłuczcie, obierzcie i pokrójcie na kawałki.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- Mięsa wypłuczcie, pokrójcie na duże kawałki, zalejcie 1 l wody, dodajcie warzywa i połowę cebuli.
- Gotujcie 30 min, dodajcie grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, i gotujcie następne 30 min.
- Grzyby i mięsa wyjmijcie, mięsa pokrójcie w kostkę o boku 2 cm, grzyby pokrójcie w paski, wywar przecedźcie, mocno odciskając warzywa.
- Kapustę lekko odciśnijcie, sok zachowajcie, a kapustę pokrójcie, zalewając wywarem z gotowania mięsa.
- Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec i duście na małym ogniu przez 1 godz.
- Słoninę wypłuczcie, pokrójcie w drobną kostkę, usmażcie z pozostałą cebulą i dodajcie do kapusty razem z mięsami oraz pokrojonymi na plasterki wędlinami i boczkiem.
- Duście 1 godz. na małym ogniu pod przykryciem.
- Do bigosu wlejcie wino, doprawcie solą, pieprzem i cukrem.
- Duście 10 min i podajcie.
Bigos możecie przyrządzić z 1,5 kg kiszonej kapusty i 500 g białej kapusty. Do bigosu możecie dodać 2 łyżki powideł śliwkowych i doprawić go miodem zamiast cukru.
Kilkakrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży.
Źródło: gotujmy.pl