bigos przepis
AdobeStock
Przepisy

Ten przepis na bigos jest wyjątkowy! Niezwykle prosty w przygotowaniu. Prawdziwie myśliwski smak!

Jeżeli masz ochotę na fantastyczny i niebanalny bigos, to wypróbuj ten przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Powoli zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a to przecież najlepszy czas na zrobienie bigosu! To tradycyjne polskie danie każdego roku gości na naszych stołach podczas świąt. Dziś mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie niesamowity bigos – nawet, jeśli jeszcze nigdy go nie gotowałyście!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Myśliwskie korzenie

To charakterystyczne danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej, różnych rodzajów mięsa, grzybów i dodatku suszonych owoców. Wywodzi się z czasów, gdy myślistwo było bardzo popularne – myśliwi po udanym polowaniu gotowali w wielkim garnku kapustę z dodatkiem upolowanego mięsa i grzybów, które zebrali w lesie. Dlatego pierwotnie bigos zawierał dziczyznę, jednak dziś robi się go najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego.

Tradycyjny polski bigos z grzybami – przepis

Do przygotowania tego pysznego bigosu potrzeba:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 500 g cebuli
  • 60 g słoniny
  • 200 ml czerwonego słodkiego wina (porto, madera, malaga)
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 jagód jałowca
  • 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna)
  • 200 g wędzonej szynki
  • 200 g podwędzanej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • cukier, sól, pieprz

Z tych składników przygotujecie ok. 8 porcji bigosu. Jego przyrządzenie nie jest trudne i potrwa ok. 4 godziny.

Przygotowanie

Suszone grzyby płuczemy, zlewamy 250 ml wody i moczymy 45 min. Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięsa płuczemy, kroimy na duże kawałki, zalewamy 1 l wody, dodajemy warzywa i połowę cebuli, gotujemy 30 min, dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, i gotujemy następne 30 min. Grzyby i mięsa wyjmujemy, mięsa kroimy w kostkę o boku 2 cm, grzyby kroimy w paski, wywar przecedzamy, mocno odciskając warzywa.

Kapustę lekko odciskamy, sok zachowujemy, a kapustę kroimy, zalewamy wywarem z gotowania mięsa, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec i dusimy na małym ogniu przez 1 godz. Słoninę płuczemy, kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty razem z mięsami oraz pokrojonymi na plasterki wędlinami i boczkiem.

Dusimy 1 godz. na małym ogniu pod przykryciem. Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy 10 min i podajemy.

Bigos możemy przyrządzić z 1,5 kg kiszonej kapusty i 500 g białej kapusty. Do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych i doprawić go miodem zamiast cukru. Kilkakrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie w książce kucharskiej Marka Łebkowskiego "Kurs gotowania"!

Marek Łebkowski książka

Komentarze
schab pieczony przepis
AdobeStock
Przepisy Niesamowicie pyszny schab pieczony w maśle. Ten jeden dodatek nada mu prawdziwie obłędny smak!
Masz ochotę na domowe wędliny? Zrób soczysty schab pieczony w maśle według tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Nie ma nic lepszego niż domowe wędliny! Wypróbuj ten przepis na przepyszny, soczysty, maślany schab. Jest tak dobry, że domownicy będą prosić o dokładkę! Zdrowa alternatywa dla sklepowych wędlin Mięso ze schabu jest świetną alternatywą dla wędlin kupowanych w sklepie. Szczególnie alergicy muszą bardzo uważać, ponieważ szynki sprzedawane w sklepie pełne są konserwantów i innych substancji, które są dla nas szkodliwe i mogą powodować alergie. Dlatego najlepiej zrobić wędliny samodzielnie w domu! Mamy wtedy pewność, że są wolne od konserwantów, zdrowe i po prostu dużo smaczniejsze. I oczywiście możemy dodać do nich co tylko chcemy, żeby jak najlepiej nam smakowały! Mięso warto kupić od sprawdzonego rzeźnika, aby mieć pewność, że jest pozbawione różnych podejrzanych substancji. Schab pieczony w maśle – przepis Aby upiec ten pyszny schab, przygotujcie: Schab wieprzowy bez kości – ok. 1-1,5 kg Masło Majeranek Czosnek Pieprz ziołowy Sól Przygotowanie Schab umyj i dokładnie osusz. Natrzyj solą i pieprzem, dodaj majeranek i czosnek. Mięso zawiń w folię i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i podsmaż na nim schab z każdej strony. Podsmażone mięso przełóż na blachę, z wierzchu posyp wiórkami masła i wlej szklankę wody. Wstaw schab do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem, który się wytworzył. Dzięki temu schab nie wyschnie! Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika, owiń folią aluminiową i odstaw, aż ostygnie. Smacznego!  

Przeczytaj
babka ziemniaczana przepis
AdobeStock
Przepisy Obłędna babka ziemniaczana z boczkiem! Twoje kubki smaku oszaleją!
Masz ochotę na coś nowego? Spróbuj babki ziemniaczanej z tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

W Polsce ziemniak jest prawdziwym królem wśród warzyw. Ziemniaki dodajemy do zup, drugiego dania, robimy z nich danie główne i sałatki. Dziś mamy dla was fenomenalny przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem – przepyszne i proste w przygotowaniu danie! Babka z Podlasia Babkę ziemniaczaną od wieków przyrządza się na północnym wschodzie naszego kraju. Jest popularna także na Białorusi, skąd najprawdopodobniej do nas przywędrowała. Na Podlasiu i Suwalszczyźnie każda gospodyni wie, jak upiec taką babkę! Dziś przygotowuje się ją także w innych częściach Polski, dzięki czemu zyskała ona różne oryginalne nazwy. Ślązacy mówią na nią „kartoflak”, ale możecie też spotkać takie określenia jak „pyrczok” czy „bulbynek”. Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem Do przygotowania tego dania potrzebujecie: 1 kg ziemniaków 1 dużą cebulę 1 ząbek czosnku 100g boczku 1 jajo 2 łyżki mąki Sól Pieprz Przygotowanie Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Ziemniaki i cebulę umyj, obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odciśnij z ziemniaków wodę i włóż do miski. Czosnek obierz i pokrój drobno. Do miski z ziemniakami dodaj cebulę, czosnek, jajko, mąkę oraz po jednej łyżeczce soli i pieprzu. Na koniec dorzuć podsmażony boczek i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę ziemniaczaną przełóż do keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 1,5 godziny. I gotowe!

Przeczytaj
kiełbasa w piwie przepis
Gotujmy.pl
Przepisy Biała kiełbasa w piwie, która rozpieści twoje podniebienie! Nie będziesz mógł przestać jej jeść! 
Za oknem deszcz i plucha, a ty masz ochotę na kiełbasę z grilla? Wypróbuj ten przepis - smakuje identycznie!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Środek jesieni, zima dopiero przed nami, a my już tęsknimy za kiełbasą z grilla! Perspektywa czekania prawie pół roku na rozpoczęcie sezonu grillowego jest naprawdę dołująca. Ale jest na to sposób! Wypróbujcie ten przepis na białą kiełbasę w piwie – smakuje jak grillowana i przypomni wam ciepłe, letnie dni! Nie tylko na święta Biała kiełbasa dawniej kojarzyła się głównie ze świętami wielkanocnymi. W końcu czymże byłoby wielkanocne śniadanie bez żurku z jajkiem i białą kiełbaską! W Polsce ten rodzaj kiełbasy stał się popularny w XIX w., a bardzo chętnie jedzą ją też Niemcy, którzy nazywają ją „Weisswurst”. Wyjątkowa biała kiełbasa w piwie – przepis Do przygotowania tej kiełbasy potrzebujecie: 750 g gotowanej, białej kiełbasy 2 duże cebule 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 butelka jasnego piwa (0,5 l) 1 cytrynę Sól Pieprz Przygotowanie Kiełbasę lekko podgotuj. W osobnym, dużym garnku zagotuj piwo. Do gotującego się piwa wrzuć kiełbasę, przykryj i zgaś ogień pod garnkiem. Poczekaj, aż piwo z kiełbasą wystygnie. Wyjmij kiełbasę z garnka i pokrój ją w plastry. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, a następnie wrzuć ją do garnka z piwem. Doprowadź piwo do wrzenia, zagęść zasmażką z mąki i masła. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Do sosu wrzuć plastry kiełbasy i zagotuj. I gotowe! Biała kiełbasa w piwie najlepiej smakuje podawana z gotowanymi ziemniakami.   Źródło: polskatradycja.pl

Przeczytaj