Zwykle jadamy go na Święta Bożego Narodzenia, ale nie oznacza to, że nie możemy nawet teraz  przygotować bigosu! Mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie niesamowity bigos – nawet, jeśli jeszcze nigdy go nie gotowaliście.

Historia bigosu

To charakterystyczne danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej, różnych rodzajów mięsa, grzybów i dodatku suszonych owoców. Wywodzi się z czasów, gdy myślistwo było bardzo popularne – myśliwi po udanym polowaniu gotowali w wielkim garnku kapustę z dodatkiem upolowanego mięsa i grzybów, które zebrali w lesie. Dlatego pierwotnie bigos zawierał dziczyznę, jednak dziś robi się go najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego.

Przepis na tradycyjny polski bigos z grzybami 

Do przygotowania tego pysznego bigosu będziecie potrzebowali:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 500 g cebuli
  • 60 g słoniny
  • 200 ml czerwonego słodkiego wina (porto, madera, malaga)
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 jagód jałowca
  • 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna)
  • 200 g wędzonej szynki
  • 200 g podwędzanej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • cukier, sól, pieprz

Z tych składników przygotujecie ok. 8 porcji bigosu. Jego przyrządzenie nie jest trudne i potrwa ok. 4 godziny.

Zobacz także:

Staropolski smak bigosu podkreślą 4 rodzaje mięs - podwędzana kiełbasa, wędzony boczek, wędzona szynka i słonina.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby wypłuczcie, zalejcie 250 ml wody i moczcie przez 45 min.
  2. Warzywa wypłuczcie, obierzcie i pokrójcie na kawałki.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Mięsa wypłuczcie, pokrójcie na duże kawałki, zalejcie 1 l wody, dodajcie warzywa i połowę cebuli.
  5. Gotujcie 30 min, dodajcie grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, i gotujcie następne 30 min.
  6. Grzyby i mięsa wyjmijcie, mięsa pokrójcie w kostkę o boku 2 cm, grzyby pokrójcie w paski, wywar przecedźcie, mocno odciskając warzywa.
  7. Kapustę lekko odciśnijcie, sok zachowajcie, a kapustę pokrójcie, zalewając wywarem z gotowania mięsa.
  8. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec i duście na małym ogniu przez 1 godz.
  9. Słoninę wypłuczcie, pokrójcie w drobną kostkę, usmażcie z pozostałą cebulą i dodajcie do kapusty razem z mięsami oraz pokrojonymi na plasterki wędlinami i boczkiem.
  10. Duście 1 godz. na małym ogniu pod przykryciem.
  11. Do bigosu wlejcie wino, doprawcie solą, pieprzem i cukrem.
  12. Duście 10 min i podajcie.

Bigos możecie przyrządzić z 1,5 kg kiszonej kapusty i 500 g białej kapusty. Do bigosu możecie dodać 2 łyżki powideł śliwkowych i doprawić go miodem zamiast cukru.

Kilkakrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży.

Źródło: gotujmy.pl