Nie od dziś wiadomo, że idealny piernik lubi poleżakować zanim zostanie zjedzony. Jego przygotowanie powinno się więc rozpocząć na wiele dni przed Wigilią. Dlatego już teraz spieszymy do was z tym wyjątkowym przepisem!
Przepis na piernik staropolski
Będziesz potrzebować
- 1 kilogram mąki pszennej
- 250 gramów masła do pieczenia (najlepiej sprawdzi się „Kasia”)
- 400 ml miodu
- 1 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków (lub zwykłego)
- ½ szklanki mleka
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 torebka przyprawy do piernika
- Skórka z jednej pomarańczy
- Marmolada do przełożenia
- Polewa czekoladowa na wierzch
Przygotowanie
- W niewielkim rondelku umieść miód, cukier i masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Pamiętaj o mieszaniu. Tak przygotowaną miksturę odstaw na bok do całkowitego wystudzenia.
- Po kilkunastu minutach mieszankę przelej do większej miski, a następnie dodaj do niej mąkę pszenną, jajka, sól, przyprawę do piernika, skórkę z pomarańczy i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Całość zacznij wyrabiać rękoma.
- Kiedy składniki się już połączą przełóż ciasto najlepiej do szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (może być do lodówki) na ok. 2 tygodnie.
- Po upływie tego czasu ciasto podziel na 3 w miarę równe części, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 1 centymetra.
- Przygotuj 3 foremki (najlepiej żeby miały ten sam rozmiar), wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie umieść w nich rozwałkowane ciasto (każdy kawałek ciasta powinien mieć swoją blachę). Jeśli nie masz aż tylu takich samych foremek możesz umieścić ciasto w jednej, ale dużej blaszce.
- Tak przygotowany piernik piecz przez ok. 20 minut w nagrzanym do 170 st. C piekarniku.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno chwilę odpocząć. Po upływie kilkunastu minut możesz zacząć przekładać upieczone kawałki marmoladą w kolejności piernik, marmolada, piernik, marmolada, piernik.
- Na sam koniec polej ciasto czekoladą.
Gotowe!