Nie od dziś wiadomo, że idealny piernik lubi poleżakować zanim zostanie zjedzony. Jego przygotowanie powinno się więc rozpocząć na wiele dni przed Wigilią. Dlatego już teraz spieszymy do was z tym wyjątkowym przepisem!

Przepis na piernik staropolski 

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 250 gramów masła do pieczenia (najlepiej sprawdzi się „Kasia”)
  • 400 ml miodu
  • 1 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków (lub zwykłego)
  • ½ szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • Marmolada do przełożenia
  • Polewa czekoladowa na wierzch

Przygotowanie

  1. W niewielkim rondelku umieść miód, cukier i masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Pamiętaj o mieszaniu. Tak przygotowaną miksturę odstaw na bok do całkowitego wystudzenia.
  2. Po kilkunastu minutach mieszankę przelej do większej miski, a następnie dodaj do niej mąkę pszenną, jajka, sól, przyprawę do piernika, skórkę z pomarańczy i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Całość zacznij wyrabiać rękoma. 
  3. Kiedy składniki się już połączą przełóż ciasto najlepiej do szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (może być do lodówki) na ok. 2 tygodnie. 
  4. Po upływie tego czasu ciasto podziel na 3 w miarę równe części, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 1 centymetra. 
  5. Przygotuj 3 foremki (najlepiej żeby miały ten sam rozmiar), wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie umieść w nich rozwałkowane ciasto (każdy kawałek ciasta powinien mieć swoją blachę). Jeśli nie masz aż tylu takich samych foremek możesz umieścić ciasto w jednej, ale dużej blaszce.
  6. Tak przygotowany piernik piecz przez ok. 20 minut w nagrzanym do 170 st. C piekarniku.
  7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno chwilę odpocząć. Po upływie kilkunastu minut możesz zacząć przekładać upieczone kawałki marmoladą w kolejności piernik, marmolada, piernik, marmolada, piernik.
  8. Na sam koniec polej ciasto czekoladą.

Gotowe!