przepis na piernik staropolski
Gotujmy.pl/iziona
Przepisy

Ten piernik jest najlepszy na Boże Narodzenie. Ale pamiętaj - trzeba go zrobić dwa tygodnie wcześniej

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Warto więc zacząć już myśleć o tegorocznych świątecznych wypiekach. Na stole nie może przecież zabraknąć pysznego piernika. To niemal ostatnia chwila, by zdążyć z jego przygotowaniem!
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Nie od dziś wiadomo, że idealny piernik lubi poleżakować zanim zostanie zjedzony. Jego przygotowanie powinno się więc rozpocząć na wiele dni przed Wigilią. Dlatego już teraz spieszymy do was z tym wyjątkowym przepisem!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na piernik staropolski 

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 250 gramów masła do pieczenia (najlepiej sprawdzi się „Kasia”)
  • 400 ml miodu
  • 1 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków (lub zwykłego)
  • ½ szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • Marmolada do przełożenia
  • Polewa czekoladowa na wierzch

Przygotowanie

  1. W niewielkim rondelku umieść miód, cukier i masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Pamiętaj o mieszaniu. Tak przygotowaną miksturę odstaw na bok do całkowitego wystudzenia.
  2. Po kilkunastu minutach mieszankę przelej do większej miski, a następnie dodaj do niej mąkę pszenną, jajka, sól, przyprawę do piernika, skórkę z pomarańczy i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Całość zacznij wyrabiać rękoma. 
  3. Kiedy składniki się już połączą przełóż ciasto najlepiej do szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (może być do lodówki) na ok. 2 tygodnie. 
  4. Po upływie tego czasu ciasto podziel na 3 w miarę równe części, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 1 centymetra. 
  5. Przygotuj 3 foremki (najlepiej żeby miały ten sam rozmiar), wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie umieść w nich rozwałkowane ciasto (każdy kawałek ciasta powinien mieć swoją blachę). Jeśli nie masz aż tylu takich samych foremek możesz umieścić ciasto w jednej, ale dużej blaszce.
  6. Tak przygotowany piernik piecz przez ok. 20 minut w nagrzanym do 170 st. C piekarniku.
  7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno chwilę odpocząć. Po upływie kilkunastu minut możesz zacząć przekładać upieczone kawałki marmoladą w kolejności piernik, marmolada, piernik, marmolada, piernik.
  8. Na sam koniec polej ciasto czekoladą.

Gotowe!

Komentarze
tort
gotujmy.pl
Newsy Prosty, ale jaki efektowny. Ten tort na lekkim biszkopcie zachwyci wszystkich gości
To proste ciasto można przygotować na wiele okazji. Idealnie sprawdzi się również jako niedzielny deser do kawy czy herbaty. Gwarantujemy, że wszystkim będzie smakować, bo jest po prostu pyszne.
Magdalena Kieblesz
grudzień 01, 2020

Każdy z nas uwielbia od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Nasza propozycja na tort makowo-brzoskwiniowy ma same zalety. Nie dosyć, że ciasto obłędnie smakuje to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia. Do wykonania tortu będziemy potrzebować składników, które kupimy w każdym sklepie. Oto nasz przepis na prosty tort makowo-brzoskwiniowy Składniki: Biszkopt: 4 jajka  4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  3 łyżki maku 8 łyżek cukru (do wypieków)  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wypełnienie: 1 puszka brzoskwiń  600 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru  1 łyżka żelatyny  Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.  Dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając naszą masę. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy mak i delikatnie wszystko mieszamy na gładką konsystencję ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, jeśli ma wymiar 29 na 35 cm. Wykładamy na nią równo ciasto. Następnie pieczemy je w 170 stopniach przez około 10-12 minut.  Gdy ciasto będzie gotowe wyjmujemy je i studzimy. Gdy będzie chłodne, kroimy je na 3 kwadraty o boku 18 cm. Wypełnienie: Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, którą zostawiamy dla dalszych etapów. Jedną z brzoskwiń odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w kostkę.   Żelatynę namaczamy w 1/3 wody. 250 ml zalewy zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Resztę zalewy ponownie zostawiamy.  Całość mieszamy do rozpuszczenia. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy kawałki owoców. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na paterze układamy...

Przeczytaj