
Ten piernik jest najlepszy na Boże Narodzenie. Ale pamiętaj - trzeba go zrobić dwa tygodnie wcześniej
Nie od dziś wiadomo, że idealny piernik lubi poleżakować zanim zostanie zjedzony. Jego przygotowanie powinno się więc rozpocząć na wiele dni przed Wigilią. Dlatego już teraz spieszymy do was z tym wyjątkowym przepisem!
Przepis na piernik staropolski
Będziesz potrzebować
- 1 kilogram mąki pszennej
- 250 gramów masła do pieczenia (najlepiej sprawdzi się „Kasia”)
- 400 ml miodu
- 1 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków (lub zwykłego)
- ½ szklanki mleka
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 torebka przyprawy do piernika
- Skórka z jednej pomarańczy
- Marmolada do przełożenia
- Polewa czekoladowa na wierzch
Przygotowanie
- W niewielkim rondelku umieść miód, cukier i masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Pamiętaj o mieszaniu. Tak przygotowaną miksturę odstaw na bok do całkowitego wystudzenia.
- Po kilkunastu minutach mieszankę przelej do większej miski, a następnie dodaj do niej mąkę pszenną, jajka, sól, przyprawę do piernika, skórkę z pomarańczy i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Całość zacznij wyrabiać rękoma.
- Kiedy składniki się już połączą przełóż ciasto najlepiej do szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (może być do lodówki) na ok. 2 tygodnie.
- Po upływie tego czasu ciasto podziel na 3 w miarę równe części, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 1 centymetra.
- Przygotuj 3 foremki (najlepiej żeby miały ten sam rozmiar), wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie umieść w nich rozwałkowane ciasto (każdy kawałek ciasta powinien mieć swoją blachę). Jeśli nie masz aż tylu takich samych foremek możesz umieścić ciasto w jednej, ale dużej blaszce.
- Tak przygotowany piernik piecz przez ok. 20 minut w nagrzanym do 170 st. C piekarniku.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno chwilę odpocząć. Po upływie kilkunastu minut możesz zacząć przekładać upieczone kawałki marmoladą w kolejności piernik, marmolada, piernik, marmolada, piernik.
- Na sam koniec polej ciasto czekoladą.
Gotowe!