Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!
Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku!
Gulasz po węgiersku – przepis
Do przygotowania potrzebujecie:
Zobacz także:
- 2 duże cebule
- 1 marchewkę
- 2 papryki czerwone
- 200-300 g pieczarek
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
- 1 litr bulionu
- Oliwę
- Smalec
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki)
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
- Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku.
- Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły.
- Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut.
- Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
- Garnek przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso zmięknie.
- Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki i podsmażone wcześniej pieczarki i koncentrat pomidorowy.
- Na małej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zamieszaj i dodaj do garnka z gulaszem. Wymieszaj i zagotuj. Smacznego!
Źródło zdjęcia: bogusia82/gotujmy.pl