gulasz węgierski przepis
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy

Ten gulasz to MARZENIE! Dosłownie rozpływa się w ustach!  

Szukasz przepisu który sprawi, że twoi bliscy oniemieją z zachwytu? Wypróbuj ten przepis na gulasz po węgiersku!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!

 

Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku!

Gulasz po węgiersku – przepis

Do przygotowania potrzebujecie:

  • 2 duże cebule
  • 1 marchewkę
  • 2 papryki czerwone
  • 200-300 g pieczarek
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1 litr bulionu
  • Oliwę
  • Smalec
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku.
  2. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły.
  4. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut.
  5. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  6. Garnek przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso zmięknie.
  7. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki i podsmażone wcześniej pieczarki i koncentrat pomidorowy.
  8. Na małej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zamieszaj i dodaj do garnka z gulaszem. Wymieszaj i zagotuj. Smacznego!

 

Źródło zdjęcia: bogusia82/gotujmy.pl

Komentarze
szaszłyk
pixabay
Przepisy Proste, aromatyczne szaszłyki z piekarnika. Obiad, który robi się sam!
Wracasz do domu, jesteś głodny a w lodówce są tylko warzywa i kawałek piersi z kurczaka? To świetnie! Do przygotowania tego obiadu będziesz potrzebować maksymalnie 30 minut.
Magdalena Kieblesz
listopad 05, 2020

Obiad musi być smaczny, pożywny i szybki do zrobienia. Zgadzacie się? Jeśli tak, to warto skorzystać z prostego przepisu, dzięki któremu wyczarujecie danie idealne czyli aromatyczne szaszłyki.  Są pyszne, sycące i zdrowe. Wcale nie potrzebujemy grilla aby je przyrządzić. Skąd wziął się szaszłyk? Teorii jest mnóstwo. I jedna tutaj pasuje.  Tatarzy krymscy jak my, nie mieli dużo czasu na przygotowanie posiłków więc nabijali kawałki mięsa na swoje szable, opiekali je nad rozpalonym ogniem i voilà.   Do zrobienia szaszłyków nie będziemy potrzebować szabli J Wystarczą drewniane patyczki o długości około 20 cm. Nasze składniki: 400 g piersi z kurczaka, odpowiednio zamarynowana i przyprawiona Cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 5 pieczarek cebula Łyżeczkę ostrej papryki chili sól pieprz 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Pierś pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski i dodaj składniki marynaty: łyżeczkę ostrej papryki chili, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy. Całość starannie wymieszaj. Następnie pokrój papryki, pieczarki, cukinie i cebulę. Gdy mięso się zamarynuje, zacznij nabijać składniki na patyczki . Gotowe szaszłyki możesz posypać jeszcze ulubioną przyprawą. Następnie włóż je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 25 minut. Polecam przekręcanie ich co kilka minut, wtedy będą idealnie opieczone. I gotowe! Smacznego J

Przeczytaj
magda gessler przepisy
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy Pyszne i soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler! Domownicy będą chcieli WIĘCEJ!
Chcesz zrobić kotlety mielone, które oczarują domowników i sprawią, że będą cię błagać o dokładkę? Koniecznie wypróbuj ten przepis od Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Znana restauratorka Magda Gessler od lat z powodzeniem ratuje upadające lokale. Ma świetne pomysły nie tylko na kreatywne nazwy restauracji i odświeżenie wystroju. Kluczem do sukcesu jest pyszne jedzenie z przepisów Magdy Gessler! Dziś pokażemy wam, jak zrobić soczyste kotlety mielone z przepisu restauratorki. Rozpływają się w ustach!   Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby kotletów mielonych. Za tym przysmakiem przepadają nawet małe dzieci! Kotlety są proste w przygotowaniu, pyszne i pasuje do nich mnóstwo dodatków – doskonale smakują z kapustą albo buraczkami. Kotlety mielone Magdy Gessler – przepis Do przygotowania tych soczystych kotletów potrzebujecie: Kilogram mielonego mięsa wieprzowego 2 jaja Dwie bułki kajzerki Mleko 2 duże cebule Masło (ok. 50 gram) Bułkę tartą Sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli. Gotową cebulę studzimy i mieszamy razem z mięsem w dużym naczyniu. Dodajemy sól, pieprz, jajka i 50 ml wody. Kajzerki namaczamy w mleku, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Uzyskaną papkę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kulki, które następnie obtaczamy  w bułce tartej i smażymy na głębokim i rozgrzanym tłuszczu. Wskazówka Magdy Gessler Pamiętaj o tym, żeby zwracać uwagę na to, gdzie kupujesz mięso! To sprzedawane w marketach często nie jest zbyt smaczne, dlatego najlepiej zaopatrzyć się w nie w porządnym sklepie mięsnym lub u dobrego rzeźnika. Źródło: przyslijprzepis.pl Źródło zdjęcia: ziutula/gotujmy.pl

Przeczytaj
kurczak kfc przepis
VioletoweKucharzenie
Przepisy Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić! Panierowany kurczak z KFC – składniki Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba: Dwie duże piersi z kurczaka Jogurt naturalny Czosnek granulowany Sól Pieprz Olej Do ciasta: Pół szklanki mleka Dwa jaja ¾ szklanki mąki pszennej Łyżkę mąki ziemniaczanej Płaską łyżeczkę soli Do panierki: Łyżkę słodkiej papryki Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli Pół łyżeczki soli Dwie szklanki mąki Przygotowanie Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki. Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa. Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników. Źródło: kulinarnapolska.pl Źródło zdjęcia: ...

Przeczytaj