Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!

 

Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku!

Gulasz po węgiersku – przepis

Do przygotowania potrzebujecie:

Zobacz także:

  • 2 duże cebule
  • 1 marchewkę
  • 2 papryki czerwone
  • 200-300 g pieczarek
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1 litr bulionu
  • Oliwę
  • Smalec
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku.
  2. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły.
  4. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut.
  5. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  6. Garnek przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso zmięknie.
  7. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki i podsmażone wcześniej pieczarki i koncentrat pomidorowy.
  8. Na małej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zamieszaj i dodaj do garnka z gulaszem. Wymieszaj i zagotuj. Smacznego!

 

Źródło zdjęcia: bogusia82/gotujmy.pl