ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Przepisy

Ten fantastyczny deser nie wymaga pieczenia! Udaje się za KAŻDYM razem!

Nie przejmuj się, jeśli nie masz piekarnika - te pyszne desery nie wymagają pieczenia i są bardzo łatwe w przygotowaniu!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Chcesz robić słodkie desery, a nie masz piekarnika? Nic nie szkodzi! Istnieje mnóstwo przepisów na ciasta i inne łakocie, które nie wymagają pieczenia. Sprawdź te przepisy – palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Podstawa to herbatniki!

Bazą większości ciast, które nie wymagają pieczenia są… zwykłe herbatniki! Gdy nie mamy czasu lub możliwości, żeby upiec spód ciasta, to wystarczy wyłożyć blachę do pieczenia herbatnikami i na nich układać warstwy kremu, orzechów i innych składników, których używa się w ciastach bez pieczenia. Sprawdźcie te przepisy na desery na herbatnikach – są bardzo proste w przygotowaniu!

Serniki bez pieczenia

Innym fantastycznym ciastem, które nie wymaga użycia piekarnika jest sernik na zimno! W tym przypadku również możesz użyć herbatników na spód. To ciasto mimo, że nie jest pieczone, wymaga sporo cierpliwości – masa sernika potrzebuje kilku godzin w lodówce, aby stężeć. Jednak warto czekać! Na wierzchnią warstwę ciasta warto użyć galaretki i świeżych owoców. Sernik na zimno to świetny deser na lato!

Wypróbujcie te przepisy:

Domowe czekoladki

Słodyczami, które zdecydowanie nie wymagają pieczenia, są domowe pralinki! Czekoladki są niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Najłatwiejsze przepisy wymagają jedynie czekolady, nadzienia i foremek. Nadzieniem może być co tylko chcecie – orzechy, masa kajmakowa czy masło orzechowe.

Spróbujcie pralinek z tych przepisów:

Komentarze
ciasto 3 bit przepis
Gotujmy.pl
Newsy 3 Bit to bardzo popularne i smaczne ciasto. A z tego przepisu udaje się za każdym razem
Szukasz inspiracji na ciasto? Mamy coś dla ciebie! Jest smaczne, puszyste, a do tego nie trzeba go piec w piekarniku!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Lubicie ciasta bez pieczenia? My uwielbiamy! Są przepyszne, słodkie i kremowe, a najważniejsze, że nie trzeba mieć piekarnika żeby je zrobić! Jeśli chcecie oczarować świątecznych gości, na pewno zrobicie ogromne wrażenie takim wyjątkowym ciastem, które stanowi miłą odmianę dla tradycyjnych serników i makowców. Ciasta bez pieczenia Przepisy na słodkie ciasta, które wychodzą bez użycia piekarnika są coraz popularniejsze. Takie ciasta robi się zdecydowanie szybciej i są po prostu smaczne! Przepisów jest mnóstwo – można zrobić sernik na zimno, śmietanowca z galaretkami albo stworzyć ciasto o smaku waszych ulubionych batoników! Przekładane kremową, czekoladową masą i orzechami są może ciężkie i tłuste, ale za to jakie pyszne! Z łatwością można wyczarować ciasto bez pieczenia, smakujące jak popularne czekoladki i słodycze. Przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia Jednym z naszych ulubionych ciast o smaku batoników jest zdecydowanie 3 Bit! Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie pół godziny, a jedyny sprzęt AGD jakiego wymaga do przygotowania to lodówka. Dlatego jeśli nie masz piekarnika, to spokojnie możesz zrobić to ciasto w domu! Przygotuj te składniki: 0,5 l mleka 300 ml śmietany 30% 2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy) 1 saszetka cukru wanilinowego Kostka masła Cukier puder 1 fix śmietanowy Pół łyżki żelatyny Pół tabliczki czekolady 40-50 herbatników (zależnie od wielkości blachy) 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie Ugotuj 250 ml mleka z cukrem wanilinowym, a drugie 250 ml wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu i dodaj do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Odstaw, by się ostudziło. W miseczce utrzyj masło z dwoma łyżkami cukru pudru na gładką masę i dodaj...

Przeczytaj
sernik bez spodu przepis
AdobeStock
Newsy Pieczesz w ten sposób sernik? Nic dziwnego, że nie wychodzi. Oto najlepszy przepis
Ciasta mogą stanowić duże wyzwanie - wie o tym każdy, komu choć raz wyszedł zakalec! Dowiedzcie się, jakich błędów nie popełniać, by sernik wyszedł idealny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Starasz się jak tylko najlepiej potrafisz, a i tak wychodzą ci zakalce? Być może popełniasz jeden z częstych błędów podczas pieczenia. Ciasta mogą się wydawać pozornie łatwe w przygotowaniu, ale kto skończył z niedopieczonym zakalcem ten dobrze wie, że to wcale nie jest takie proste! Dziś mamy dla was listę często popełnianych błędów przy pieczeniu sernika oraz przepis, dzięki któremu ciasto wyjdzie idealne! Nie czytasz dokładnie przepisów Wierzymy, że zabierając się za przygotowywanie ciasta trzymasz się pilnie przepisu. Ale przyznaj się z ręką na sercu – czy odmierzasz składniki tak dokładnie, jak jest to podane w recepturze? Czy może dosypujesz na oko? Ilości podane w przepisie nie są przypadkowe! Ktoś, kto go pisał podał dokładnie takie proporcje, z jakich jemu wychodzi najlepsze ciasto, więc gdy zaczniesz eksperymentować lub nie będziesz dokładnie odmierzać, to nie dziw się, że ciasto nie wychodzi. Za mała forma Ten błąd zwykle jest spowodowany między innymi nieprzykładaniem odpowiedniej uwagi do przepisu. Zdarzy się, że „przedobrzysz” i masz za dużo ciasta. Nie chcesz go wyrzucić, więc wszystko wylewasz na blachę do pieczenia i cieszysz się, że wszystko się zmieściło. Ledwo, ledwo, ale przynajmniej nie wypływa na zewnątrz! Zadowoleni wsadzacie ciasto do piekarnika i ze zgrozą patrzycie, jak zwiększa swoją objętość. Czyżbyście zapomnieli, że będzie rosło podczas pieczenia? W efekcie wasze ciasto nie tylko będzie ogromne, ale przede wszystkim niedopieczone. A czy ktoś ma ochotę na nieupieczonego w środku zakalca? Przepis na sernik bez spodu Tym razem dokładnie odmierzaj podane składniki, a na pewno ciasto się uda! 1 kg twarogu w wiaderku 10 dag mąki ziemniaczanej Szklanka cukru (ok. 20 dag) 5 jaj Płaska łyżeczka sody Kilkanaście rodzynek Cukier wanilinowy Aromat...

Przeczytaj
Ciasto makowa panienka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy Makowa panienka - ciasto, które pięknie się nazywa i równie dobrze smakuje
Południe i podwieczorek to idealny moment na ciasto z kawką. Niektóre propozycje dosłownie zwalają z nóg. Makowa panienka jest jedną z nich. Zachwycicie gości i bliskich!
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Lubimy podjadać słodkości. Bez okazji i na święta. Szczególnie te, które możemy zrobić samodzielnie. Odrobina słodyczy Co prawda, dietetycy biją na alarm pod względem używania cukru i wyrobów ze słodzikami, jednak domowe ciasto to słodkości zupełnie innego kalibru. W przepisach na nie zamiast cukru białego możemy użyć trzcinowego, a na miejsce bitej śmietany czy płynnej czekolady, wystarczy kilka kropel syropu klonowego.  Coś nieoczywistego Wersja Makowej panienki , na którą przepis znajdziecie poniżej, to prosty i szybki przysmak. Ciasto możecie przygotować tuż przed przyjściem gości. Bez dwóch zdań jest to wypiek, który posmakuje zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy uwielbiają nietypowe połączenia. Chcecie spróbować? Składniki na ciasto Makowa panienka : Biszkopt makowy 250 g mąki pszennej 100 g cukru 50 ml oleju 50 g suchego maku 10 g proszku do pieczenia 5 świeżych jajek Krem śmietanowy 650 ml śmietany 30% 200 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Nasączenie 50 ml wody 50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki Dodatkowo 150 g brzoskwiń w puszce 100 g herbatników czekoladowych Sposób przygotowania Biszkopt makowy: jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Dodajemy olej. Dokładnie miksujemy. Wrzucamy do miski mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ponownie łączymy za pomocą miksera. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy upieczony placek. Kroimy go na dwie równe połowy. Odkładamy na chwilę....

Przeczytaj
sernik przepis
AdobeStock
Newsy Śnieżnobiały sernik z brzoskwiniami. Jest tak kremowy, że pokochacie go od pierwszego kęsa
Święta się zbliżają, a ty już przygotowujesz się do pieczenia tradycyjnych ciast. Spróbuj w tym roku upiec sernik z tego przepisu - wychodzi przepyszny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Znudził ci się tradycyjny, świąteczny sernik? Wypróbuj przepis, z którego zrobisz to pyszne ciasto, ale będzie jeszcze bardziej kremowe i soczyste niż zwykle! Wszystko dzięki brzoskwiniom. Zimą przypomną smak lata i wszystkim będą smakować. To puszyste, miękkie ciasto zawsze wychodzi i jest hitem na rodzinnych spotkaniach. Może w tym roku przygotujesz taki sernik na święta? Przełam tradycje Na święta zwykle przygotowujemy makowca, sernik i pierniki. Większość osób czeka na Wigilię, by móc bez wyrzutów sumienia najeść się tymi ciastami. W końcu są święta! Zwykle zachęcamy do wypróbowania mniej konwencjonalnych przepisów, żeby zadziwić i oczarować nimi gości, jednak święta to szczególny czas, gdy nowe rozwiązania nie zawsze mogą być ciepło przyjęte. Część osób przykłada dużą wagę do tradycji i oczekują, że na wigilijnym stole będzie barszcz, karp, pierogi i śledzie, a na deser sernik i makowiec. Ale nie musisz sztywno się trzymać starych zwyczajów! Warto nieco poeksperymentować i zrobić tradycyjne ciasto, ale nieco inaczej. Przepis na sernik z brzoskwiniami Do przygotowania tego sernika potrzebujesz: Kilogram twarogu 7-10 herbatników (tyle, by można było pokryć nimi dno blachy) 100g jogurtu greckiego Szklankę cukru 5 białek Likier brzoskwiniowy 50 g masła 4 łyżki mąki 4 brzoskwinie Przygotowanie W misce za pomocą miksera wymieszaj białka, cukier i roztopione masło. Następnie dodaj jogurt grecki, 3 łyżki likieru brzoskwiniowego oraz mąkę i wymieszaj. Dodaj do miski twaróg i na niskich obrotach mieszaj bardzo dokładnie. Uważaj, żeby nie napowietrzyć masy! Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na nim herbatniki. Następnie wlej masę twarogową i wyrównaj szpatułką. Brzoskwinie umyj,...

Przeczytaj