ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Przepisy

Ten fantastyczny deser nie wymaga pieczenia! Udaje się za KAŻDYM razem!

Nie przejmuj się, jeśli nie masz piekarnika - te pyszne desery nie wymagają pieczenia i są bardzo łatwe w przygotowaniu!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Chcesz robić słodkie desery, a nie masz piekarnika? Nic nie szkodzi! Istnieje mnóstwo przepisów na ciasta i inne łakocie, które nie wymagają pieczenia. Sprawdź te przepisy – palce lizać!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Podstawa to herbatniki!

Bazą większości ciast, które nie wymagają pieczenia są… zwykłe herbatniki! Gdy nie mamy czasu lub możliwości, żeby upiec spód ciasta, to wystarczy wyłożyć blachę do pieczenia herbatnikami i na nich układać warstwy kremu, orzechów i innych składników, których używa się w ciastach bez pieczenia. Sprawdźcie te przepisy na desery na herbatnikach – są bardzo proste w przygotowaniu!

Serniki bez pieczenia

Innym fantastycznym ciastem, które nie wymaga użycia piekarnika jest sernik na zimno! W tym przypadku również możesz użyć herbatników na spód. To ciasto mimo, że nie jest pieczone, wymaga sporo cierpliwości – masa sernika potrzebuje kilku godzin w lodówce, aby stężeć. Jednak warto czekać! Na wierzchnią warstwę ciasta warto użyć galaretki i świeżych owoców. Sernik na zimno to świetny deser na lato!

Wypróbujcie te przepisy:

Domowe czekoladki

Słodyczami, które zdecydowanie nie wymagają pieczenia, są domowe pralinki! Czekoladki są niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Najłatwiejsze przepisy wymagają jedynie czekolady, nadzienia i foremek. Nadzieniem może być co tylko chcecie – orzechy, masa kajmakowa czy masło orzechowe.

Spróbujcie pralinek z tych przepisów:

Komentarze
Sposób na odświeżenie sałaty
Pixabay
Triki kulinarne Co zrobić, żeby sałata zawsze była jędrna i chrupiąca? BAJECZNIE prosta metoda!
Zdrowe odżywianie jeszcze nigdy nie było tak modne jak dzisiaj. Jednym z głównych elementów każdej diety jest oczywiście sałata! Podpowiemy więc, jak sprawić, by zawsze była jędrna i chrupiąca.
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Niezależnie od rodzaju, sałata przechowywana przez kilka dni zazwyczaj traci swój urok. Aby nie chodzić po nią codziennie do sklepu warto zastosować jeden prosty trik. Możesz mieć pewność, że twoja sałata już zawsze będzie wyglądać apetycznie i zdrowo! Na szybko Za chwilę mają przyjść goście, a ty właśnie zauważyłaś, że twoja sałata straciła świeżość? Nic straconego. Kluczem do sukcesu, a jednocześnie sekretną metodą na przywrócenie jej jędrności w kilka minut jest… woda! Wystarczy, że włożysz liście ulubionej sałaty do miski pełnej zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny (wystarczy jedna łyżka) i pozostawisz na około 6 minut . Po tym czasie sałata będzie jak nowa, a twoi goście zachwyceni! Na spokojnie W przypadku, kiedy masz więcej niż kilka minut czasu, możesz zastosować też drugą metodę na odświeżenie sałaty. Tutaj również niezbędna jest woda. Wystarczy, że zanurzysz w niej liście sałaty i dodasz kilka kostek lodu. Tak przygotowaną wstaw do lodówki na całą noc. Rano będziesz mogła z niej przyrządzić przepyszne śniadanie dla całej rodziny! Źródło: mashed.com

Przeczytaj
Tajemnica kotleta schabowego
Adobe Stock
Triki kulinarne Jeden błąd i kotlety schabowe całkowicie stracą smak. Makłowicz zdradza tajemnicę!
Kotlet schabowy to jedno z wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Przyrządzanie go co najmniej raz w tygodniu sprawia, że uważamy się za istnych mistrzów w tej sztuce. Okazuje się jednak, że nie do końca!
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Szybki, prosty, syty, smaczny i tani – taki właśnie jest kotlet schabowy. Nic więc dziwnego, że w Polsce przygotowuje się go w każdą niedzielę. Rozbite tłuczkiem mięso wieprzowe owinięte w pyszną i chrupiącą panierkę, temu nie da się oprzeć! Całości zazwyczaj dopełniają ziemniaczki prosto z wody i ulubiona surówka. Komu już leci ślinka? Makłowicz zdradza tajemnicę Znany krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, udowadnia jednak, że Polacy niewiele wiedzą o kotlecie schabowym, a uznając go za swoje danie narodowe popełniamy błąd! Twierdzi, że koncepcja na przyrządzanie w ten sposób mięsa została zapożyczona z Austrii. Dopiero wtedy zyskała ogromną popularność w naszym kraju. Na tym jednak nie koniec! Makłowicz przyznaje również, że schabowy to w istocie sznycel po wiedeńsku dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele pieniędzy. - Schabowy to jest nic innego, jak sznycel po wiedeńsku dla ubogich. Bo zamiast cielęciny, używamy wieprzowiny. Istotna różnica Cena dobrej jakości cielęciny może sięgać nawet 90 złotych za kilogram. Nie jest więc tajemnicą, że wieprzowina to tańsze, ale też bardziej kaloryczne mięso! To właśnie dlatego sięgamy po nią częściej. Zmiana mięsa na cielęce może jednak bardzo pozytywnie wpłynąć na smak znanych nam dotąd kotletów schabowych. Ta jedna, ale bardzo ważna uwaga pozwoli ulepszyć nasze danie! Źródło: otopress.pl

Przeczytaj
Pieczone żeberka
Pixabay/Eukalyptus
Przepisy Dzięki jednemu trikowi upieczone żeberka będą rozpływać się w ustach. Znają go tylko najlepsi kucharze
Jak upiec żeberka, żeby były super miękkie i soczyste? Poznajcie tajemnicę
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

    Sekret soczystych żeberek to przede wszystkim wybór odpowiedniego mięsa, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Co jeszcze?  Mięso rozpływające się w ustach. Mięso soczyste i miękkie. Wychodzi wam inaczej? Jest kilka sposobów na sprawienie, by nie tylko mięso takie jak wieprzowina, wyszła pyszna i delikatna w smaku. Istotnym elementem gotowania z mięsem w roli głównej jest sprawdzanie czasu pieczenia. Dla przykładu czas pieczenia wieprzowiny wynosi około dwóch godzin. Zostawienie jej w piekarniku przysłowiową chwilę dłużej sprawi, że pojedyncze porcje się rozpadną. W innym przypadku, kiedy zostawimy mięso w piekarniku trochę krócej, może spowodować, że wieprzowina nie będzie odpowiednio miękka. Sprawdzanie czasu pieczenia oraz pilnowanie, by mięso wyciągnąć w odpowiednim momencie to jeden z sekretów udanego jego przyrządzania Innym ważnym elementem pieczenia mięsa jest prawidłowe podejście do samego końca gotowania. Żeby mięso zachowało chrupkość bez utraty smaku, należy zmniejszyć końcowe grzanie na 120 stopni. To pozwoli, by mięso delikatnie skwierczało i jednocześnie miękło. Mięso pieczone w piekarniku lubi też towarzystwo sosów. Szczególnie jeśli podlewamy danie w trakcie pieczenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu całość może przypominać aromatyczny gulasz. Palce lizać!   Źródło: Blog “Kuchnia to sztuka”    

Przeczytaj