Ten idealnie doprawiony salceson skradnie wasze serca. Pamiętajcie o 1 rzeczy podczas parzenia
Wikipedia commons
Przepisy

Ten idealnie doprawiony salceson skradnie wasze serca. Pamiętajcie o 1 rzeczy podczas parzenia

Nic nie dorówna domowemu jedzeniu. Salceson przygotowany samodzielnie? Tak, to możliwe!

Jeśli macie zacięcie do przygotowania własnych mięsnych wyrobów, ten przepis powinien przypaść wam do gustu.  Przedstawiamy recepturę na mięsny i pyszny domowy salceson wieprzowy.

Salceson jako wyrób kulinarny głównie jest robiony z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Odpowiednie peklowanie mięsa zapewni mu właściwą konsystencję i smak nieporównywalny do niczego innego. 

Salceson ze względu na swój skład, przybiera różne nazwy handlowe. W sklepowych ladach możemy znaleźć włoski, czarny, brunszwicki, saksoński, ozorkowy, wiejski, podrobowy. Każdy wymaga innego rodzaju mięsa i dodatków w postaci przypraw. 

Przepis na domowy salceson

Składniki:

  • 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg )

  • zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli

  • 1 główka czosnku

  • 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu 

  • osłonki do salcesonu                                 

  • 1 łyżka soli lub trochę więcej

  • 1 łyżka z czubkiem żelatyny

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżka czosnku suszonego

  • 1 łyżka kolendry mielonej

  • 1 łyżka pieprzu

  • 1 mała łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 1 mała łyżeczka ziela angielskiego, mielonego

  • 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego

Zobacz także
przepis na salceson

Najprostszy przepis na domowy salceson. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Bardzo wzbogaci jego smak

Domowy salceson

Jak zrobić smaczny domowy salceson? Ten przepis nie wymaga od was użycia głowizny

Sposób przygotowania:

  1. Początkowym etapem przygotowania salcesonu jest oddzielenie golonek od kości. Mięso tak przygotowane należy zapeklować, a kości włożyć do lodówki.
  2. W kubku mieszamy peklosól, 1 szklankę wrzątku, pokrojony czosnek z łuskami, liście, ziele, pieprz w ziarnach.
  3. Wcześniej obrobione mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami ciepłej wody. Do garnka wlewamy mieszankę przypraw. Całość powinna trafić do lodówki na około 24 godziny.
  4. Zapeklowane mięso wyjmujemy z zalewy, przekładamy do szybkowaru i zalewamy wodą.
  5. Mięso powinno się gotować do miękkości. Może nawet się rozpadać. Po ugotowaniu odcedzamy je i delikatnie studzimy.
  6. Skórki powinny zostać oddzielone od mięsa. Następnie rwiemy je palcami i formujemy gęstą masę.
  7. W finalnym etapie wszystko należy połączyć, dodać przyprawy, żelatynę i sól. Po dokładnym wymieszaniu masy napełniamy ją w osłonki, zawiązujemy i wkładamy salceson do lodówki na 12 godzin.
  8. Zostaje ostatnia czynność. Salceson wkładamy do garnka i parzymy przez godzinę w temperaturze 75 stopni.
  9. Pamiętajcie o tym, że salceson podczas parzenia łatwo może popękać, zwłaszcza jeżeli dość ściśle napełniliście osłonki. W tym celu podczas parzenia należy je delikatnie ponakłuwać - w ten sposób unikniecie problemu, a gęste, zbite mięso sprawi, że gorąca woda nie powinna przedostać się do wnętrza wyrobu.
  10. Ostudzony ponownie powinien trafić do schłodzenia. Po całkowitym zastygnięciu nadaje się do jedzenia. 
  11. Smacznego!

Źródło: Przepis z bloga “Kulinarne Fantazje Marioli”

Magda Gessler odpowiada na pytania

przepis na salceson
AdobeStock
Newsy
Najprostszy przepis na domowy salceson. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Bardzo wzbogaci jego smak
Jeśli przepadacie za domowymi wędlinami, to wypróbujcie ten przepis na salceson. Jest bardzo prosty i smakuje obłędnie!

Lubicie salceson? Najlepszy jest domowy, robiony z najlepszego mięsa i przypraw! Samodzielnie zrobiony salceson, to witaminowa bomba bogata w kolagen, który jest doskonałym remedium na bolące stawy. A do tego ta wędlina domowej roboty jest o wiele zdrowsza niż kupowana w sklepie – nie znajdziecie w niej sztucznych dodatków ani konserwantów! Przepis na salceson domowy Składniki: 1,5 kg tylnej golonki wieprzowej 1 kg nóżek wieprzowych (kolanka) 1 mała główka czosnku Przyprawa do zup w płynie Przyprawa warzywna 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Pieprz ziołowy Pieprz czarny mielony 2 łyżki octu Przygotowanie: Kolanka i golonkę umyjcie i oczyśćcie. Przełóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie ziele angielskie i liście laurowe i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, skręćcie ogień i gotujcie do miękkości (mięso będzie odpowiednio ugotowane wtedy, gdy zacznie odchodzić od kości). Odcedźcie mięso, a wodę po gotowaniu odlejcie do garnuszka. Gdy golonki i kolanka będą już ostudzone, obierzcie je i włóżcie z powrotem do wywaru. Gotujcie na małym ogniu tak długo, aż prawie cała woda wyparuje. Za pomocą cedzaka wyjmijcie mięso z garnka i odstawcie do wystudzenia. Gdy będzie już chłodne, włóżcie je do pojemników (to mogą być dowolne naczynia, które da się szczelnie zamknąć – słoiki, plastikowe pojemniki, a nawet butelki po mleku) Wywar z garnku doprawcie przyprawą do zup w płynie (świetnie podkręca smak!), pieprzem czarnym i ziołowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy wywar ostygnie, wlejcie do niego około dwie łyżki octu, by nadać mu ostrzejszego smaku. Zalejcie mięso w pojemnikach wywarem, zamknijcie szczelnie i odstawcie w ciemne i chłodne miejsce, by zawartość stężała. Później...

Domowa szynka gotowana
Pixabay/Andreas Lischka
Przepisy
Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Zrób wędlinę w domowym zaciszu. Jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa
 
Chleb domowego wyrobu, własne dżemy, konfitury, słoiki. Palce lizać! Czy domowa szynka smakuje równie dobrze?

  Nie ma to jak jedzenie, które powstaje pod naszym własnym dachem. Mając pewność produktów, które trafią do domowych wyrobów, robimy coś zarówno dla domowników, jak i własnego zdrowia.  Długoterminowa inwestycja w zdrową żywność opłaca się zawsze. Zdrowa żywność to pewny skład, ale i wszystko, co możemy zrobić sami ze sprawdzonych produktów. Szynka domowego przepisu Choć zrobienie domowej szynki wydaje się na pierwszy rzut oka niemożliwe, obalamy ten mit. Wystarczy w umiejętny sposób połączyć kilka podstawowych składników i mamy to! Czego potrzebujemy do wyrobu domowej szynki? łyżka majeranku 100 g soli 4,5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 5 sztuk owocu jałowca 3 ząbki czosnku 3 sztuki liści laurowych 1 kg szynki wieprzowej Początek gotowania wyznacza dokładne umycie i osuszenie mięsa. Kawałki zbędnego tłuszczu będą nam niepotrzebne, można je bez wyrzutów odkroić. Pokrojone kawałki powinny wylądować w siatce wędliniarskiej lub zostać obwiązane bawełnianym sznurkiem do szynek. Mięso bez tłuszczu wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Szynka ma być cała zanurzona w wodzie. Następnie dodajemy przyprawy. Całość gotujemy i od momentu wrzenia przedłużamy proces o dodatkowe 5 minut.  Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy. Szynka może zostać w środku. Kolejnego dnia ponawiamy gotowanie do momentu wrzenia i dorzucamy po raz drugi 5 minut. Ostudzić powinna się w zalewie.  Ostatnim etapem jest przełożenie ostudzonej szynki do lodówki, gdzie nabierze odpowiedniej temperatury i konsystencji. Jeszcze tego samego dnia możemy kroić domową szynkę i delektować się jej naturalnym smakiem!  ...

Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Gotujmy.pl/Madzik323
Newsy
Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Marzą wam inne niż zwykle gołąbki? Przygotujcie gołąbki, w których do mięsnego farszu dodaje się poszatkowane liście kapusty. Czym różnią się one od tradycyjnych gołąbków?

Jeśli lubicie jeść gołąbki, ale marzy wam się coś innego i równie smacznego, przygotujcie gołąbki w nieco innym wydaniu . Zróbcie na obiad siekane gołąbki z młodej kapusty.  Siekane gołąbki z młodej kapusty to gołąbki bez zawijania, w których do farszu dodaje się sparzone i drobno pokrojone liście kapusty. Jak je przygotować? Czytajcie dalej! Przepis na siekane gołąbki z młodej kapusty Mimo iż z zewnątrz wyglądają, jak zwykłe mielone, siekane gołąbki z młodej kapusty to tak naprawdę gołąbki bez zawijania . Danie robi się z połączenia mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, przypraw i kapusty, którą, zamiast owijania farszu, dodaje się do środka. Potrawa świetnie smakuje zarówno z chlebem, jak i z ziemniakami. Koniecznie przygotujcie do niej aksamitny pomidorowy sos . Genialnie podkręca jej smak! Składniki: 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/2 kg młodej białej kapusty 1 woreczek ryżu 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka przyprawy kucharek 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i parzymy gorącą wodą z dodatkiem soli. Dobrze odcedzamy, ale pozostawiamy wywar. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy mięso i mieszamy z ostudzonym ryżem, następnie dodajemy osączoną kapustę, jaja, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy klopsy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z kapusty ok. 1,5 litra wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Sos pomidorowy zagęszczamy...

Baleron
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Wyborny, domowy baleron. Niczym nie naszprycowany. Smak nie do opisania
Lubicie domowe wędliny? Pytanie retoryczne. Znamy przepis na przysmak, który obok szynki jest najwyżej cenioną polską wędliną.

Baleron historycznie pochodzi od francuskiego słowa paleron, które oznacza zwierzęcą łopatkę. Klasyczna wędlina o tej nazwie ma też dużo wspólnego ze swoim specyficznym, rolowanym i okrągłym kształtem.  Ulubiona wędzonka Polacy chętnie sięgają po wędliny. Raczymy się nimi podczas okolicznościowych imprez w małym gronie, ale też zajadamy podczas śniadania czy pożywnej kolacji. Wśród cenionych wędlin znajdziemy chudą szynkę, pieczony pasztet, kiełbasę własnego wyrobu oraz baleron. Ten ostatni jest wędzonką, do której wracamy przy każdej nadarzającej się okazji. To rodzaj wędliny zwyczajowo produkowany z karczku wieprzowego bez kości, w całości lub dużych częściach. Surowiec mięsny jest kolejno peklowany i sznurowany albo umieszczany w siatce kurczliwej do wędlin. Rozchodzi się o kalorie Ostateczna wersja baleronu jest gotowana oraz poddawana wędzeniu. Po tym ważnym etapie produkt jest dodatkowo parzony. Bez parzenia otrzymamy równie pyszny baleron wędzony. Baleron najlepiej przed podaniem chłodzić w lodówce. Będzie się lepiej kroił, a nawet wyda się zdecydowanie smaczniejszy! Przeciętny plaster baleronu o wadze 17 g dostarcza 26 kcal energii , zawiera 2,6 g białka, 1,7 g tłuszczu, 0,2 g węglowodanów i 0,1 g błonnika, co w przeliczeniu na 100 g produktu daje 150 kcal, 15 g białka, 10 g tłuszczu, 1,3 g węglowodanów i 0,6 g błonnika przy zawartości 80% mięsa w opisywanym produkcie. Domowy baleron Wędliny robione w domu to idealna alternatywa dla wędlin kupnych. Po pierwsze wiemy co jemy, mięso nie jest sztucznie nasączone wodą ani nieznanego pochodzenia substancjami. Domowa wędlina może wyjść też taniej niż ta pochodząca ze sklepowej lady. Za to nasz baleron przygotujemy bez dostępu do wędzarni. Składniki na domowy baleron bez wędzenia:...