Ten idealnie doprawiony salceson skradnie wasze serca. Pamiętajcie o 1 rzeczy podczas parzenia
Wikipedia commons
Przepisy

Ten idealnie doprawiony salceson skradnie wasze serca. Pamiętajcie o 1 rzeczy podczas parzenia

Nic nie dorówna domowemu jedzeniu. Salceson przygotowany samodzielnie? Tak, to możliwe!

Jeśli macie zacięcie do przygotowania własnych mięsnych wyrobów, ten przepis powinien przypaść wam do gustu.  Przedstawiamy recepturę na mięsny i pyszny domowy salceson wieprzowy.

Salceson jako wyrób kulinarny głównie jest robiony z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Odpowiednie peklowanie mięsa zapewni mu właściwą konsystencję i smak nieporównywalny do niczego innego. 

Salceson ze względu na swój skład, przybiera różne nazwy handlowe. W sklepowych ladach możemy znaleźć włoski, czarny, brunszwicki, saksoński, ozorkowy, wiejski, podrobowy. Każdy wymaga innego rodzaju mięsa i dodatków w postaci przypraw. 

Przepis na domowy salceson

Składniki:

  • 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg )

  • zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli

  • 1 główka czosnku

  • 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu 

  • osłonki do salcesonu                                 

  • 1 łyżka soli lub trochę więcej

  • 1 łyżka z czubkiem żelatyny

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżka czosnku suszonego

  • 1 łyżka kolendry mielonej

  • 1 łyżka pieprzu

  • 1 mała łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 1 mała łyżeczka ziela angielskiego, mielonego

  • 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego

Zobacz także
przepis na salceson

Najprostszy przepis na domowy salceson. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Bardzo wzbogaci jego smak

Domowy salceson

Jak zrobić smaczny domowy salceson? Ten przepis nie wymaga od was użycia głowizny

Sposób przygotowania:

  1. Początkowym etapem przygotowania salcesonu jest oddzielenie golonek od kości. Mięso tak przygotowane należy zapeklować, a kości włożyć do lodówki.
  2. W kubku mieszamy peklosól, 1 szklankę wrzątku, pokrojony czosnek z łuskami, liście, ziele, pieprz w ziarnach.
  3. Wcześniej obrobione mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami ciepłej wody. Do garnka wlewamy mieszankę przypraw. Całość powinna trafić do lodówki na około 24 godziny.
  4. Zapeklowane mięso wyjmujemy z zalewy, przekładamy do szybkowaru i zalewamy wodą.
  5. Mięso powinno się gotować do miękkości. Może nawet się rozpadać. Po ugotowaniu odcedzamy je i delikatnie studzimy.
  6. Skórki powinny zostać oddzielone od mięsa. Następnie rwiemy je palcami i formujemy gęstą masę.
  7. W finalnym etapie wszystko należy połączyć, dodać przyprawy, żelatynę i sól. Po dokładnym wymieszaniu masy napełniamy ją w osłonki, zawiązujemy i wkładamy salceson do lodówki na 12 godzin.
  8. Zostaje ostatnia czynność. Salceson wkładamy do garnka i parzymy przez godzinę w temperaturze 75 stopni.
  9. Pamiętajcie o tym, że salceson podczas parzenia łatwo może popękać, zwłaszcza jeżeli dość ściśle napełniliście osłonki. W tym celu podczas parzenia należy je delikatnie ponakłuwać - w ten sposób unikniecie problemu, a gęste, zbite mięso sprawi, że gorąca woda nie powinna przedostać się do wnętrza wyrobu.
  10. Ostudzony ponownie powinien trafić do schłodzenia. Po całkowitym zastygnięciu nadaje się do jedzenia. 
  11. Smacznego!

Źródło: Przepis z bloga “Kulinarne Fantazje Marioli”

Magda Gessler odpowiada na pytania

przepis na salceson
AdobeStock
Newsy
Najprostszy przepis na domowy salceson. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Bardzo wzbogaci jego smak
Jeśli przepadacie za domowymi wędlinami, to wypróbujcie ten przepis na salceson. Jest bardzo prosty i smakuje obłędnie!

Lubicie salceson? Najlepszy jest domowy, robiony z najlepszego mięsa i przypraw! Samodzielnie zrobiony salceson, to witaminowa bomba bogata w kolagen, który jest doskonałym remedium na bolące stawy. A do tego ta wędlina domowej roboty jest o wiele zdrowsza niż kupowana w sklepie – nie znajdziecie w niej sztucznych dodatków ani konserwantów! Przepis na salceson domowy Składniki: 1,5 kg tylnej golonki wieprzowej 1 kg nóżek wieprzowych (kolanka) 1 mała główka czosnku Przyprawa do zup w płynie Przyprawa warzywna 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Pieprz ziołowy Pieprz czarny mielony 2 łyżki octu Przygotowanie: Kolanka i golonkę umyjcie i oczyśćcie. Przełóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie ziele angielskie i liście laurowe i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, skręćcie ogień i gotujcie do miękkości (mięso będzie odpowiednio ugotowane wtedy, gdy zacznie odchodzić od kości). Odcedźcie mięso, a wodę po gotowaniu odlejcie do garnuszka. Gdy golonki i kolanka będą już ostudzone, obierzcie je i włóżcie z powrotem do wywaru. Gotujcie na małym ogniu tak długo, aż prawie cała woda wyparuje. Za pomocą cedzaka wyjmijcie mięso z garnka i odstawcie do wystudzenia. Gdy będzie już chłodne, włóżcie je do pojemników (to mogą być dowolne naczynia, które da się szczelnie zamknąć – słoiki, plastikowe pojemniki, a nawet butelki po mleku) Wywar z garnku doprawcie przyprawą do zup w płynie (świetnie podkręca smak!), pieprzem czarnym i ziołowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy wywar ostygnie, wlejcie do niego około dwie łyżki octu, by nadać mu ostrzejszego smaku. Zalejcie mięso w pojemnikach wywarem, zamknijcie szczelnie i odstawcie w ciemne i chłodne miejsce, by zawartość stężała. Później...

schab z morelami
Gotujmy.pl
Newsy
Gotowany schab z morelami wyjdzie genialnie, jeśli zamarynujcie go w tych 2 sosach. Poezja smaku
Czy jest coś lepszego na kanapkę niż samodzielnie zrobiona wędlina? Ten schab nadziewany suszonymi morelami, przyprawiony dość mocno przyprawami i gotowany w rękawie do pieczenia, to idealna propozycja na zdrowe i smaczne kanapki. Jak go przygotować? To bardzo proste!

Co powiecie na aromatyczny i soczysty schab z suszonymi morelami? Samodzielnie wykonana wędlina jest o wiele lepsza i zdrowsza niż ta zakupiona w supermarkecie. Czy jej przygotowanie jest trudne? Bynajmniej. Przepis jest bardzo prosty i zrobi go nawet osoba, która nie ma na co dzień za wiele wspólnego z kulinariami. Schab jest pyszny, aromatyczny i nie wymaga pieczenia. Po ugotowaniu i wystudzeniu mięsa, pokrójcie je na plasterki i połóżcie na pajdę świeżego chleba. Z wierzchu mięso można posmarować musztardą lub chrzanem. Tak przygotowana kanapka będzie smakowała obłędnie! Jak zrobić taki schab? Podpowiadamy! Składniki: Ok. 1,5 kg schabu 1 łyżka soli 2 łyżki przyprawy do grilla 5 ząbków czosnku Kilka łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 100 g suszonych moreli Listek laurowy 5 kulek ziela angielskiego Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Schab myjemy, osuszamy i pozbawiamy błon i przerostów. W środku robimy dziurę nożem i napychamy do niej suszone morele. Schab starannie nacieramy solą i przyprawą do grilla, a następnie obkładamy plasterkami czosnku. Mięso polewamy sosem sojowym i octem balsamicznym. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i kładziemy w garnku. Całość zalewamy wodą i dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez 1,5 godziny. Mięso wystudzamy w zalewie.   Na sam koniec wędlinę wyjmujemy z garnka i z worka, po czym schładzamy w lodówce. Kroimy na plasterki i jemy na kanapce.  Smacznego!

Domowa szynka gotowana
Pixabay/Andreas Lischka
Przepisy
Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Zrób wędlinę w domowym zaciszu. Jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa
 
Chleb domowego wyrobu, własne dżemy, konfitury, słoiki. Palce lizać! Czy domowa szynka smakuje równie dobrze?

  Nie ma to jak jedzenie, które powstaje pod naszym własnym dachem. Mając pewność produktów, które trafią do domowych wyrobów, robimy coś zarówno dla domowników, jak i własnego zdrowia.  Długoterminowa inwestycja w zdrową żywność opłaca się zawsze. Zdrowa żywność to pewny skład, ale i wszystko, co możemy zrobić sami ze sprawdzonych produktów. Szynka domowego przepisu Choć zrobienie domowej szynki wydaje się na pierwszy rzut oka niemożliwe, obalamy ten mit. Wystarczy w umiejętny sposób połączyć kilka podstawowych składników i mamy to! Czego potrzebujemy do wyrobu domowej szynki? łyżka majeranku 100 g soli 4,5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 5 sztuk owocu jałowca 3 ząbki czosnku 3 sztuki liści laurowych 1 kg szynki wieprzowej Początek gotowania wyznacza dokładne umycie i osuszenie mięsa. Kawałki zbędnego tłuszczu będą nam niepotrzebne, można je bez wyrzutów odkroić. Pokrojone kawałki powinny wylądować w siatce wędliniarskiej lub zostać obwiązane bawełnianym sznurkiem do szynek. Mięso bez tłuszczu wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Szynka ma być cała zanurzona w wodzie. Następnie dodajemy przyprawy. Całość gotujemy i od momentu wrzenia przedłużamy proces o dodatkowe 5 minut.  Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy. Szynka może zostać w środku. Kolejnego dnia ponawiamy gotowanie do momentu wrzenia i dorzucamy po raz drugi 5 minut. Ostudzić powinna się w zalewie.  Ostatnim etapem jest przełożenie ostudzonej szynki do lodówki, gdzie nabierze odpowiedniej temperatury i konsystencji. Jeszcze tego samego dnia możemy kroić domową szynkę i delektować się jej naturalnym smakiem!  ...

Domowy salceson
Gotujmy.pl/Habibi & Cats
Newsy
Jak zrobić smaczny domowy salceson? Ten przepis nie wymaga od was użycia głowizny
Lubicie konkretne, domowe i przede wszystkim smaczne jedzenie? Ten salceson podbije wasze podniebienia!

Z salcesonem jest trochę jak ze szpinakiem czy wątróbkami. Do tego smaku trzeba dorosnąć. Dopiero po czasie w pełni można docenić jego wyrazisty smak. Intensywny, charakterystyczny aromat głowizny wieprzowej może być jednak trudny do zaakceptowania przez wszystkich domowników. Odpowiednie przygotowanie głowizny wieprzowej to nie przelewki. Dlatego też na polecamy wam wszystkim przygotowanie nieco łatwiejszy salceson. Tym razem z golonki. Golonka wieprzowa także charakteryzuje się specyficznym, doskonałym smakiem. Ponadto, to mięso zawiera w sobie sporo tłuszczu. Dzięki temu wasz salceson będzie dostatecznie soczysty. Wystarczy wybrać do salcesonu odpowiednie przyprawy i zabrać się do pracy. Po uczcie z domowym salcesonem zapomnicie o wędlinach ze sklepu! Domowy salceson z golonki – przepis Składniki: 1,5-2 kg golonki wieprzowej 1 kg nóg wieprzowych Przyprawa typu „Kucharek” Pieprz czarny i ziołowy Liść laurowy i ziele angielskie Pieprz ziołowy Główka czosnku 2 łyżki octu Sól Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, przygotujcie do gotowania w garnku. Włóżcie golonkę i nogi wieprzowe do garnka, zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Gotujcie do miękkości, do momentu, w którym mięso będzie odchodziło od kości. Odcedźcie mięso, wywar przelejcie do drugiego garnka. Przestudzone mięso obierzcie ze skórki, a następnie z powrotem włóżcie do wywaru. Wygotujcie tyle wywaru, by jedynie przykrywał delikatnie mięso. Mięso z powrotem wyciągnijcie z garnka. Wywar doprawcie obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, „Kucharkiem” i pieprzem. Mięso ułóżcie w pojemnikach, zalejcie je wywarem. Szczelnie zamknijcie pojemniki i odstawcie do stężenia najpierw w chłodne miejsce, a potem do lodówki. Stężenie będzie możliwe dzięki obecności...