Salceson
Wikimedia Commons/MOs810
Przepisy

Tani przepis na salceson domowy skradnie wasze serca. Po zjedzeniu uśmiech na twarzy gwarantowany

Nic nie dorówna domowemu jedzeniu. Salceson przygotowany samodzielnie? Tak, to możliwe!
Aleksandra Jaworska
listopad 15, 2020

Jeśli macie zacięcie do przepisów, ten powinien przypaść wam do gustu. Jeżeli za to gotowanie to kolejna pozycja w zestawieniu waszych hobby, przekonacie się tym bardziej. Przedstawiamy przepis na mięsny i pyszny - domowy salceson wieprzowy.

Salceson jako wyrób kulinarny głównie jest robiony z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Odpowiednie peklowanie mięsa zapewni mu właściwą konsystencję i smak nieporównywalny do niczego innego. 

Salceson, ze względu na swój skład, przybiera różne nazwy handlowe. W sklepowych ladach możemy znaleźć włoski, czarny, brunszwicki, saksoński, ozorkowy, wiejski, podrobowy. Każdy wymaga innego rodzaju mięsa i dodatków w postaci przypraw. 

Żeby zrobić domowy salceson, potrzebujecie:

  • 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg )

  • zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli

  • 1 główka czosnku

  • 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu 

  • osłonki do salcesonu                                 

  • 1 łyżka soli lub trochę więcej

  • 1 łyżka z czubkiem żelatyny

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżka czosnku suszonego

  • 1 łyżka kolendry mielonej

  • 1 łyżka pieprzu

  • 1 mała łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 1 mała łyżeczka ziela angielskiego, mielonego

  • 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego

Sposób przygotowania:

Początkowym etapem przygotowania salcesonu jest oddzielenie golonek od kości. Mięso tak przygotowane należy zapeklować, a kości włożyć do lodówki. W kubku mieszamy peklosól, 1 szklankę wrzątku, pokrojony czosnek z łuskami, liście, ziele, pieprz w ziarnach.

Wcześniej obrobione mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami ciepłej wody. Do garnka wlewamy mieszankę przypraw. Całość powinna trafić do lodówki na około 24 godziny.

Zapeklowane mięso wyjmujemy z zalewy, przekładamy do szybkowaru i zalewamy wodą. Mięso powinno się gotować do miękkości. Może nawet się rozpadać. Po ugotowaniu odcedzamy je i delikatnie studzimy. Skórki powinny zostać oddzielone od mięsa. Następnie rwiemy je palcami i formujemy gęstą masę.

W finalnym etapie wszystko należy połączyć, dodać przyprawy, żelatynę i sól, która powinna być do wyczucia. Po dokładnym wymieszaniu masy napełniamy ją w osłonki, zawiązujemy i wkładamy salceson do lodówki na 12 godzin.

Zostaje ostatnia czynność. Salceson wkładamy do garnka i parzymy przez godzinę w temperaturze 75 stopni. Ostudzony ponownie powinien trafić do schłodzenia. Po całkowitym zastygnięciu nadaje się do jedzenia. Bon Appétit!

 

Źródło: Przepis z bloga “Kulinarne Fantazje Marioli”

 

Komentarze
surówka z rzepy przepis
babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy Przepyszna i chrupiąca surówka z rzepy. Idealna jako dodatek do obiadu, ale nie tylko
Jeśli szukasz inspiracji, to koniecznie wypróbuj ten przepis na soczystą surówkę z rzepy. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - palce lizać!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

„Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!”. Tak o tym niepozornym warzywie pisał Jan Brzechwa i miał sporo racji. Rzepa to doskonałe źródło witamin. Działa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, a także na włosy! Osoby zmagające się z wypadaniem włosów z pewnością spróbowały choć raz użyć szamponu lub płukanki z rzepy na wzmocnienie cebulek. Warto włączyć to warzywo do diety także ze względu na jego charakterystyczny smak, który wzbogaci każdą surówkę! Rzepa od lat na polskich stołach Rzepa była bardzo popularnym warzywem w średniowiecznej Polsce. Łatwa w uprawie, tania i zdrowa – czy istniało lepsze źródło witamin? Funkcjonowało nawet powiedzenie „zdrowy jak rzepa”, które niestety nie dotrwało do naszych czasów. Zanim do Polski dotarły ziemniaki, dieta polskich chłopów składała się głównie z kaszy lub rzepy podawanej z różnymi dodatkami. Rzepę można było wędzić, kisić, gotować i zasmażać – taką rzepkę w zasmażce określało się „a la polonaise”. Najlepsza surówka z rzepy Dziś przepisy z uwzględnieniem rzepy odeszły nieco w zapomnienie, jednak nadal stosowana jest ona przez polskie gospodynie. Najczęściej jemy rzepę na surowo w surówkach – nie ma lepszego chrupiącego dodatku do obiadu! Sprawdźcie ten przepis na przepyszną surówkę z rzepy, którą pochwalą wszyscy domownicy. Surówka z rzepy – przepis Do przygotowania tej surówki potrzebujecie: 3 spore rzepy 2 jabłka 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% Szczypiorek Sól Pieprz Kupując rzepę dokładnie się jej przyjrzyj! Łatwo można ją pomylić z białą rzodkiewką. Rzodkiew jest podłużna, zaś korzeń rzepy ma kształt bulwy....

Przeczytaj