gołąbki
Gotujmy.pl
Przepisy

Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. To danie zaskoczy wszystkich. Niebywałe, co znajduje się w środku

Kto z nas nie lubi tradycyjnych, polskich gołąbków zawijanych w białą kapustę? A co powiecie na totalnie odmienioną wersję tego dania - a konkretnie na gołąbki z aromatycznym farszem z... kaszanki?

Tradycyjne polskie gołąbki to podstawa naszej rodzimej kuchni. Danie to wymaga jednak czasu i nie robi się w przysłowiowe „5 minut”. Dzięki naszemu przepisowi możecie jednak znacznie skrócić czas przygotowywania tej potrawy. Wystarczy, że zamiast tradycyjnego mięsnego farszu użyjecie... gotowej kaszanki.

Przygotowanie takich gołąbków zamiast 2 godzin, zajmie wam połowę tego czasu. Farsz bez większego nakładu pracy jest już bowiem gotowy. Wystarczy ugotować kapustę i zawinąć gołąbki, a następnie włożyć je do piekarnika.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki (na 8 sztuk):

  • główka kapusty
  • 600 gram kaszanki
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • pieprz do smaku
  • pół kostki rosołowej
  • ¾ szklanki wody

Przygotowanie:

Na początku myjemy kapustę i usuwamy z niej głąb. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wkładamy do niej kapustę. Parzymy ją, aż wierzchnie liście staną się miękkie. Delikatnie zdejmujemy poszczególne liście. Do naszych gołąbków potrzebujemy ich 8. Kilka przyda się nam do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego i do przykrycia wierzchu gołąbków przed pieczeniem.

Pora, aby zająć się przygotowaniem farszu. Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie rumienimy na maśle lub oleju. Kaszankę przekładamy do miski a następnie dodajemy do niej usmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kiedy liście nieco ostygną, nakładamy w nie farsz i zawijamy szczelnie gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy licie kapusty, a następnie wykładamy na nie gołąbki.

W około ¾ szklanki wody rozpuszczamy kostkę rosołową i zalewamy gołąbki. Na wierzch dania kładziemy liście kapusty i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Gołąbki należy piec przez około 40 minut w 180°C.

Smacznego!

gołąbki z kaszą
Gotujmy.pl
Newsy
Czym zastąpić ryż w gołąbkach? Dodajcie ten składnik a zakochacie się w ich smaku
Lubicie jeść gołąbki, ale pragniecie jakiejś odmiany? Zróbcie gołąbki z kaszą gryczaną z dodatkiem boczku. Gwarantujemy, że zakochacie się w ich obłędnym smaku.

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z nadzieniem z ryżu. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, podsmażoną na rumiano cebulkę i całość zawijamy w ugotowane licie kapusty, po czym danie ląduje w garnku lub w piekarniku. Co powiecie na gołąbki, do których zamiast ryżu dodaje się kaszę? Gołąbki z kaszą gryczaną Jeżeli marzy wam się odmieniona wersja tradycyjnych gołąbków, zamiast ryżu dodajcie do zmielonego mięsa kaszę gryczaną. Do farszu z powodzeniem możecie dodać zarówno kaszę jęczmienną, jak i gryczaną. Tak przygotowane gołąbki będą się świetnie komponować z sosem – pieczarkowym lub pomidorowym. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z podsmażonym na rumiano boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Jak przygotować to obłędne w smaku danie? To banalnie proste. Składniki: Główka kapusty, 1,5 szklanki kaszy gryczanej 500 gram pieczarek 5 dag żółtego sera  Garść suszonych grzybów Świeżo mielona sól i pieprz do smaku Olej do smażenia, Kostka rosołowa Oraz: Około 250 gram wędzonego boczku natka pietruszki do udekorowania Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zdejmujemy z niej delikatnie liście. Grzyby namaczamy na około 2 godziny w misce z wodą. Gotujemy je następnie do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane grzyby miksujemy razem z wodą w której się gotowały. W oddzielnym garnku gotujemy na sypko kaszę i studzimy ją. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju do miękkości. Przyprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia pieczarek, dodajemy ugotowane i zmiksowane grzyby. Smażymy aż płyn...

Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Uwielbiacie jeść gołąbki? Przygotujcie je na bazie mięsa z gęsiny. W takiej wersji smakują naprawdę wybornie!

Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbk i , ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego . Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę , po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny? Gołąbki z farszem z gęsiny Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie: Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokroić. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Usiekać drobno obraną cebulę i...

golabki z kaszanka
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Znudziły wam się gołąbki z ryżem? Zróbcie do nich nadzienie z kaszanki, a zapomnicie o tradycyjnej wersji na długo
Nie dość, że są nieziemsko pyszne, to jeszcze robi się je o wiele szybciej niż te klasyczne. Polecamy!

Gołąbki to jedno z bardzo popularnych i uwielbianych przez Polaków dań. Tradycyjnie podawane z farszem z ryżu, sosem pomidorowym i ziemniakami to idealna potrawa na sobotni lub niedzielny obiad. To, co często zniechęca do ich przyrządzania to kłopoty z rwącą się kapustą oraz czas, który trzeba przeznaczyć na zrobienie farszu. Ten przepis jest o wiele szybszy, dlatego koniecznie go wypróbujcie. Gołąbki faszerowane kaszanką - przepis Z poniższego przepisu wyjdzie wam 8 gołąbków. Składniki 1 duża główka kapusty 600g kaszanki 1 cebula 0,5 kostki rosołowej bez glutaminianu sodu 3/4 szklanki wody Sól i pieprz do smaku Składniki na sos pieczarkowy do gołąbków 300g pieczarek 2-3 łyżki śmietany 1-2 łyżki mąki 1-2 szczypty mielonej słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę oczyśćcie z zewnętrznych liści i wytnijcie głąb. W dużym garnku (większym od kapusty, żeby miała przestrzeń) zagotujcie osoloną wodę i włóżcie do niej warzywo. Gdy liście zaczną mięknąć i będą odstawać od kapusty, możecie je wyjmować. Gdy będziecie mieć ok. 12 liści, jesteście gotowi do kolejnego etapu. Potrzebujecie 8 liści na gołąbki oraz do wyłożenia naczynia i do przykrycia potrawy. Gdy liście przestygną, wytnijcie z nich grube nerwy lub rozbijcie lekko tłuczkiem. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i przesmażcie na rozgrzanej patelni na oleju, aż stanie się złocista. Do większej miski włóżcie kaszankę i cebulę i dokładnie wymieszajcie. Możecie delikatnie doprawić do smaku. Na środku każdego liścia połóżcie 2-3 łyżki farszu kaszankowego i zawińcie gołąbki. Wyłóżcie dno żaroodpornej formy liśćmi kapusty. Połóżcie na nich gołąbki i zalejcie gorącą wodą (3/4...

gołąbki
AdobeStock
Newsy
Macie już dość obierania kapusty na gołąbki? Znamy świetny sposób. Zajmie wam minutę
Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty włoskiej, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz.  Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy. Jak przygotować kapustę na gołąbki? Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta włoska jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście. Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do   dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu. Po wyjęciu kapusty z wrzątku studzimy ją, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc około 30 minut. Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie? Przepis na gołąbki z kapustą pekińską Składniki: Główka kapusty pekińskiej 250 g mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 cebula Olej Słoik sosu do spaghetti Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście. Liście zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3...