gołąbki
Gotujmy.pl
Przepisy

Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. To danie zaskoczy wszystkich. Niebywałe, co znajduje się w środku

Kto z nas nie lubi tradycyjnych, polskich gołąbków zawijanych w białą kapustę? A co powiecie na totalnie odmienioną wersję tego dania - a konkretnie na gołąbki z aromatycznym farszem z... kaszanki?
Anna Borkowska
styczeń 11, 2021

Tradycyjne polskie gołąbki to podstawa naszej rodzimej kuchni. Danie to wymaga jednak czasu i nie robi się w przysłowiowe „5 minut”. Dzięki naszemu przepisowi możecie jednak znacznie skrócić czas przygotowywania tej potrawy. Wystarczy, że zamiast tradycyjnego mięsnego farszu użyjecie... gotowej kaszanki.

Przygotowanie takich gołąbków zamiast 2 godzin, zajmie wam połowę tego czasu. Farsz bez większego nakładu pracy jest już bowiem gotowy. Wystarczy ugotować kapustę i zawinąć gołąbki, a następnie włożyć je do piekarnika.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki (na 8 sztuk):

  • główka kapusty
  • 600 gram kaszanki
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • pieprz do smaku
  • pół kostki rosołowej
  • ¾ szklanki wody

Przygotowanie:

Na początku myjemy kapustę i usuwamy z niej głąb. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wkładamy do niej kapustę. Parzymy ją, aż wierzchnie liście staną się miękkie. Delikatnie zdejmujemy poszczególne liście. Do naszych gołąbków potrzebujemy ich 8. Kilka przyda się nam do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego i do przykrycia wierzchu gołąbków przed pieczeniem.

Pora, aby zająć się przygotowaniem farszu. Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie rumienimy na maśle lub oleju. Kaszankę przekładamy do miski a następnie dodajemy do niej usmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kiedy liście nieco ostygną, nakładamy w nie farsz i zawijamy szczelnie gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy licie kapusty, a następnie wykładamy na nie gołąbki.

W około ¾ szklanki wody rozpuszczamy kostkę rosołową i zalewamy gołąbki. Na wierzch dania kładziemy liście kapusty i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Gołąbki należy piec przez około 40 minut w 180°C.

Smacznego!

Komentarze
schabowe przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy Tym mini-schabowym w sosie nikt się nie oprze. Koleżanki będą błagać o przepis
Znudzeni tradycyjnymi schabowymi? Wypróbujcie przepis na mini-schabowe w pysznym sosie!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Ogromny kotlet schabowy zajmujący połowę talerza, a do tego tłuczone ziemniaki i kapusta, to dla wielu osób obiad marzenie. Ale nie każdy ma na tyle pojemny żołądek, by zmieścić takiego kotleta! Odgrzewane później mięso nie jest już tak smaczne, a szkoda też je wyrzucać. Można kupować mniejsze kawałki, a można też po prostu poporcjować je na części i usmażyć. Co powiecie na mini-schabowe? Przepis na mini-schabowe w sosie Kotlety z tego przepisu wychodzą nieco inne, niż tradycyjny schabowy. Są jednak tak pyszne, że koniecznie musicie ich spróbować! Wszystko jest zasługą wyjątkowego sosu, który nadaje im charakteru i sprawia, że są niesamowicie soczyste, a dzięki warstwie panierki cudownie chrupiące. Do przygotowania schabowych kotlecików będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg schabu 0,5 kg pieczarek 5 łyżek musztardy 1 cebula 5 łyżek pikantnego ketchupu 2 jaja Bułka tarta Olej Pół szklanki śmietany 12% Sól Pieprz Przygotowanie Mięso pokrójcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w plastry. Rozbijcie tłuczkiem tak, jak zawsze. Następnie każdy kotlet podzielcie na 4 części. Przyprawcie mięso solą i pieprzem. Do miseczki wbijcie jajka i roztrzepcie widelcem. Kotlety po kolei maczajcie w jajku, obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy usmażą się z obu stron, odłóżcie je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie on nadmiar tłuszczu) Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni. Następnie dodajcie pieczarki pokrojone w plasterki i doprawcie solą i pieprzem. Kiedy pieczarki nieco zmiękną, dodajcie 5 łyżek ketchupu, musztardy i pół szklanki śmietany. Zamieszajcie i zagotujcie. Gotowym sosem polejcie usmażone kotlety. Smacznego!...

Przeczytaj