jedzenie w prl
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy

Tak gotowano w czasach PRL! Aż łza się w oku kręci!

Jeśli tęsknicie do smaków ze swojego dzieciństwa lub młodości, to mamy dla was nie lada gratkę! Dziś wspominamy przepisy z PRL – sprawdźcie jakie!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Stare przepisy z PRLu wracają do łask i nic dziwnego! Są tanie i proste w przygotowaniu. W tamtych trudnych czasach zdobycie różnych składników graniczyło z cudem, a o stosowanych przez nas na co dzień przyprawach nikt nawet nie słyszał. Dlatego kuchnia PRL-u bogata jest w proste przepisy, z łatwo dostępnych składników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kogel mogel

Dziś pewnie mało kto by się odważył na ten deser w obawie przed chorobami, które mogą znajdować się w surowych jajkach. W końcu kogel mogel to po prostu surowe żółtka ucierane z cukrem! Mimo to, jako dzieci zajadaliśmy się tym przysmakiem.

Fasolka po bretońsku

Fasola z koncentratem pomidorowym to kolejne danie kuchni PRL. W wersji „na bogato” zawierało jeszcze kiełbasę lub inne mięsa. Z tego powodu część osób nie przepadała za tym daniem, ponieważ zamawiając fasolkę po bretońsku w lokalu czasami nie wiadomo było jakiego wkładu mięsnego można się spodziewać…

Sałatka jarzynowa

Sałatka z powodzeniem przetrwała do naszych czasów. Najczęściej przygotowywana jest na święta, choć wiele gospodyń przygotowuje sałatkę po rosole. W końcu najlepsza sałatka jarzynowa to ta z jarzyn z rosołu!

Paprykarz szczeciński

Paprykarz to kolejny przysmak, który dotrwał do naszych czasów i nadal można kupić go w sklepie. Ryba z ryżem, pomidorami i papryką nadal ma wielu zwolenników, choć nie wszyscy przepadają za tym daniem.

Kotlety z mortadeli

Gdy na sklepowych półkach brakowało dosłownie wszystkiego, ludzie łapali się czegokolwiek, by móc wyczarować obiad. Tak powstały kotlety z mortadeli, czyli plastry kiełbasy składającej się z mielonego mięsa, przypraw i tłuszczu  obtoczone w bułce tartej i smażonej na patelni, jak kotlety. Mortadela była dużo łatwiej dostępna i zdecydowanie tańsza od mięsa, dlatego takie kotleciki cieszyły się w PRL-u dużą popularnością.

Źródło: katarzyna-gileta-klepka.smaczneblogi.pl/

Komentarze
kogel mogel zapiekany
Gotujmy.pl
Newsy Któż nie kocha tego klasyka PRLu. Oto przepis na pyszny kogel-mogel w nowej wersji
Też zajadaliście się koglem-moglem, gdy byliście dziećmi? Kto nie zna tego prostego deseru! Przypomnijcie sobie jego smak i przygotujcie jego unowocześnioną wersję - jest równie pyszna.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina dania, które jedliśmy w PRLu. I nic dziwnego – w końcu kojarzą te smaki z najlepszymi latami swojej młodości! Dawniej brakowało wielu produktów, dlatego gospodynie musiały wykazać się niesamowitą kreatywnością nie tylko w kwestii przygotowywania dań, ale i całej logistyki! Gdy było wiadomo, że trzeba odstać w kolejce by kupić podstawowe produkty lub ktoś nam przekazał wiadomość, że pojutrze będzie można kupić schab w jednym sklepie, to trzeba było naprzód planować domowe posiłki! Pamiątki z tamtych lat to uwielbiane do dziś zimne nóżki, paprykarz szczeciński czy kogel-mogel. Ten ostatni to ulubiony deser dzieci, ponieważ przygotowywało się go szybko, z minimalnej ilości składników. Gdy czekolada i inne słodycze nie były w ogóle dostępne w sklepach, jajko z cukrem było jedynym, na co dzieci mogły sobie pozwolić. Przypomnijmy sobie ten smak z przepisem na kogel-mogel w nieco unowocześnionej wersji! Przepis na pieczony kogel-mogel Odświeżony kogel-mogel różni się sposobem przygotowania – zamiast jeść je na surowo, jajka pieczemy w piekarniku! W tym celu wykorzystamy kokilki i dodamy smaczne dodatki. Kokilek nie trzeba wykładać papierem ani smarować ich masłem – będziemy bezpośrednio do środka wkładać świeże owoce. Składniki 40 dag truskawek lub malin 5 żółtek 30 g cukru 1 saszetka cukru wanilinowego 2 dojrzałe banany 10 dag orzechów laskowych Przygotowanie Kroimy banana i wkładamy go do czystych kokilek wraz z truskawkami. Do miski dodajemy żółtka, cukier biały i wanilinowy. Miksujemy. Ubitymi z cukrem żółtkami zalewamy owoce. Następnie posypujemy wierzch orzechami (możemy je wcześniej posiekać) Układamy kokilki na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika....

Przeczytaj
paprykarz przepis
Gotujmy.pl
Newsy Mamy tu fanów paprykarza szczecińskiego? Z łatwością zrobicie go sami w domu
Paprykarz to jeden z symboli PRLu. Jeżeli chcesz sobie przypomnieć jego smak, możesz go przygotować sama w domu! Wystarczy kilka składników.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Konserwa rybna z ryżem w sosie pomidorowym jest już tak popularną w Polsce przekąską, że została wpisana na listę produktów tradycyjnych! Smak paprykarza znany jest u nas od blisko 50 lat i choć koneserzy preferują oryginalny produkt z puszki, to z łatwością możecie sami zrobić paprykarza w domu! Afrykańskie korzenie polskiej konserwy Pierwszy paprykarz pojawił się w Polsce w latach 60. XX wieku. Polscy technolodzy pracujący na statkach u wybrzeży Afryki Zachodniej byli zachwyceni daniem spożywanym w okolicach Senegalu, które było bardzo podobne do naszego paprykarza. Ponieważ składniki konserwy były bardzo tanie (mięso było pozyskiwane ze ścinków przy produkcji ryb), paprykarz szczeciński z ogromnym powodzeniem natychmiast podbił PRL. Danie stało się bardzo popularne i szybko zaczęły powstawać wariacje na jego temat – używano mięsa z innych ryb lub dodawano kaszę zamiast ryżu. Dopiero w 2010 roku sprawa ta została uporządkowana prawnie i od tamtego czasu tylko oryginalny paprykarz szczeciński może nosić tę nazwę. W dodatku wówczas stał się polskim produktem tradycyjnym! Przepis na paprykarza szczecińskiego Paprykarz składa się z kilku łatwo dostępnych składników, a jego przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego zachęcamy do przygotowania domowej wersji tego przysmaku. Do jej przygotowania potrzebujecie: 250 dag mięsa dowolnej wędzonej ryby. Polecamy wymieszać ze sobą różne gatunki – doskonale sprawdza się makrela, morszczuk i pstrąg. 1 woreczek (100 gram) białego ryżu 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pół szklanki bulionu 1 marchew 1 duża cebula 1 korzeń pietruszki 1 łyżka papryki słodkiej Pół łyżki papryki ostrej Sól Pieprz Przygotowanie Dokładnie obierz ryby ze skóry i ości, pozostawiając samo...

Przeczytaj
Blok czekoladowy
gotujmy.pl/Martyna12
Newsy Najprostszy babciny przepis na blok czekoladowy. Przygotowanie tej pyszności zajmuje chwilę
Jeśli nigdy nie robiliście tego deseru, będziecie zaskoczeni prostotą jego wykonania. Poznajcie łatwy i tani przepis.
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Blok czekoladowy to chyba jeden z najbardziej popularnych łakoci z kultowych czasów PRL-u. Obecnie nie jest już tak popularny, gdy w każdym sklepie półki uginają się od przeróżnych słodkości. Niesłusznie! Są wśród was zapewne i tacy, którzy nadal darzą go wielkim sentymentem. Pyszny, domowy blok czekoladowy Na blok czekoladowy mówi się w różnorodny sposób. To wyrób czekoladopodobny, któremu popularnością może dorównać tylko kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło i Cola Cao. To słodkości, które najbardziej utkwiły w pamięci z czasów PRL-u. Zajadaliście się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją? Nie musicie odpowiadać. Znamy doskonale odpowiedź.  Bloki czekoladowe miały jednak mały mankament. Jako produkty deficytowe, nieczęsto gościły na sklepowych półkach. Z dużym prawdopodobieństwem sukcesu mogliście je znaleźć w rodzinnych i lokalnych sklepikach. Jeśli nie lubiliście zastępowania bloku czymś innym, zostawało odtworzenie go w domowych warunkach. Ówczesna gospodyni domowa musiała sia wykazać inwencją twórczą! Brakowało większości produktów, więc aby zadowolić rodzinę trzeba było się niekiedy solidnie nagłowić. Za przykład przepisu, który sprawdzi się w każdych warunkach, może posłużyć właśnie blok czekoladowy. Składał się z niewielu składników i był niezwykle prosty w wykonaniu! Wy tez macie wrażenie, że wystarczyło pomieszanie kilku składników i przysmak był właściwie gotowy? Przepis na blok z zeszytu babci Blok czekoladowy bywał popisowym deserem babć. Jeśli macie sentyment do PRL-u, sięgnijcie po domowy przepis na blok. Jest niesamowicie banalny w wykonaniu! Składniki:...

Przeczytaj
Sałatka jarzynowa
halina/gotujmy.pl
Newsy Kochacie sałatkę jarzynową? Nie popełniajcie tych błędów, bo wyjdzie niesmaczna
Co dom, to inny przepis na sałatkę jarzynową. Nasz sałatki różnią się nieco składnikami, ale podstawowe reguły są zawsze takie same.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Jedni dodają do sałatki zielony groszek, inni wolą z niego zrezygnować. Sałatka jarzynowa zmieniała swój skład na przestrzeni lat. Podobno jej korzenie sięgają XVIII-wiecznej Francji. Z czasem zaczęto dodawać do niej ziemniaka, rzepę, a nawet kalafior. Dzisiaj klasyczny przepis na sałatkę jarzynową składa się z następujących warzyw – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, por, jabłko z dodatkiem jaj, majonezu i musztardy. Nie popełniajmy tych błędów Wydawałoby się, że przygotowanie „jarzynówki” jest jak bułka z masłem. Owszem, z ugotowaniem warzyw nie powinniśmy mieć trudności. Jeżeli jednak nie będziemy stosowali się do głównych wytycznych, nasza sałatka nie będzie smakowała tak jak należy. Oto główne zasady , na które powinniśmy zwrócić uwagę: Odpowiednio pokrojone warzywa i jajka. To częsty błąd początkujących adeptów gotowania. Zbyt drobno pokrojone jajka i ziemniaki mogą się po prostu rozpaść w sałatce. Z kolei zbyt duże kawałki ogórka i jabłka będą potem za mocno wyczuwalne podczas jedzenia. Rozwiązanie? Możemy użyć do krojenia tradycyjnych krajarek sitkowych, takich jakie były w kuchniach naszych mam. Ewentualnie należy drobniej pokroić ogórki i jabłko, a ziemniaki i jajka na nieco większe kawałki. Odpowiednie proporcje. Ten błąd może się przytrafić nawet najbardziej doświadczonym gospodyniom domowym. Wystarczy chwila nieuwagi, a do naszej sałatki powędruje o jeden ziemniak za dużo. Wtedy całość może stać się zbyt mdła. Podobnie będzie z ogórkiem kiszonym, który w dużych ilościach za bardzo zakwasi nam sałatkę. Dlatego też należy trzymać się ściśle określonych składników. Odpowiednie doprawienie. Tutaj wiele będzie zależało od naszych preferencji i...

Przeczytaj