jedzenie w prl
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy

Tak gotowano w czasach PRL! Aż łza się w oku kręci!

Jeśli tęsknicie do smaków ze swojego dzieciństwa lub młodości, to mamy dla was nie lada gratkę! Dziś wspominamy przepisy z PRL – sprawdźcie jakie!

Stare przepisy z PRLu wracają do łask i nic dziwnego! Są tanie i proste w przygotowaniu. W tamtych trudnych czasach zdobycie różnych składników graniczyło z cudem, a o stosowanych przez nas na co dzień przyprawach nikt nawet nie słyszał. Dlatego kuchnia PRL-u bogata jest w proste przepisy, z łatwo dostępnych składników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kogel mogel

Dziś pewnie mało kto by się odważył na ten deser w obawie przed chorobami, które mogą znajdować się w surowych jajkach. W końcu kogel mogel to po prostu surowe żółtka ucierane z cukrem! Mimo to, jako dzieci zajadaliśmy się tym przysmakiem.

Fasolka po bretońsku

Fasola z koncentratem pomidorowym to kolejne danie kuchni PRL. W wersji „na bogato” zawierało jeszcze kiełbasę lub inne mięsa. Z tego powodu część osób nie przepadała za tym daniem, ponieważ zamawiając fasolkę po bretońsku w lokalu czasami nie wiadomo było jakiego wkładu mięsnego można się spodziewać…

Sałatka jarzynowa

Sałatka z powodzeniem przetrwała do naszych czasów. Najczęściej przygotowywana jest na święta, choć wiele gospodyń przygotowuje sałatkę po rosole. W końcu najlepsza sałatka jarzynowa to ta z jarzyn z rosołu!

Paprykarz szczeciński

Paprykarz to kolejny przysmak, który dotrwał do naszych czasów i nadal można kupić go w sklepie. Ryba z ryżem, pomidorami i papryką nadal ma wielu zwolenników, choć nie wszyscy przepadają za tym daniem.

Kotlety z mortadeli

Gdy na sklepowych półkach brakowało dosłownie wszystkiego, ludzie łapali się czegokolwiek, by móc wyczarować obiad. Tak powstały kotlety z mortadeli, czyli plastry kiełbasy składającej się z mielonego mięsa, przypraw i tłuszczu  obtoczone w bułce tartej i smażonej na patelni, jak kotlety. Mortadela była dużo łatwiej dostępna i zdecydowanie tańsza od mięsa, dlatego takie kotleciki cieszyły się w PRL-u dużą popularnością.

Źródło: katarzyna-gileta-klepka.smaczneblogi.pl/

kogel mogel zapiekany
Gotujmy.pl
Newsy
Któż nie kocha tego klasyka PRLu. Oto przepis na pyszny kogel-mogel w nowej wersji
Też zajadaliście się koglem-moglem, gdy byliście dziećmi? Kto nie zna tego prostego deseru! Przypomnijcie sobie jego smak i przygotujcie jego unowocześnioną wersję - jest równie pyszna.

Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina dania, które jedliśmy w PRLu. I nic dziwnego – w końcu kojarzą te smaki z najlepszymi latami swojej młodości! Dawniej brakowało wielu produktów, dlatego gospodynie musiały wykazać się niesamowitą kreatywnością nie tylko w kwestii przygotowywania dań, ale i całej logistyki! Gdy było wiadomo, że trzeba odstać w kolejce by kupić podstawowe produkty lub ktoś nam przekazał wiadomość, że pojutrze będzie można kupić schab w jednym sklepie, to trzeba było naprzód planować domowe posiłki! Pamiątki z tamtych lat to uwielbiane do dziś zimne nóżki, paprykarz szczeciński czy kogel-mogel. Ten ostatni to ulubiony deser dzieci, ponieważ przygotowywało się go szybko, z minimalnej ilości składników. Gdy czekolada i inne słodycze nie były w ogóle dostępne w sklepach, jajko z cukrem było jedynym, na co dzieci mogły sobie pozwolić. Przypomnijmy sobie ten smak z przepisem na kogel-mogel w nieco unowocześnionej wersji! Przepis na pieczony kogel-mogel Odświeżony kogel-mogel różni się sposobem przygotowania – zamiast jeść je na surowo, jajka pieczemy w piekarniku! W tym celu wykorzystamy kokilki i dodamy smaczne dodatki. Kokilek nie trzeba wykładać papierem ani smarować ich masłem – będziemy bezpośrednio do środka wkładać świeże owoce. Składniki 40 dag truskawek lub malin 5 żółtek 30 g cukru 1 saszetka cukru wanilinowego 2 dojrzałe banany 10 dag orzechów laskowych Przygotowanie Kroimy banana i wkładamy go do czystych kokilek wraz z truskawkami. Do miski dodajemy żółtka, cukier biały i wanilinowy. Miksujemy. Ubitymi z cukrem żółtkami zalewamy owoce. Następnie posypujemy wierzch orzechami (możemy je wcześniej posiekać) Układamy kokilki na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika....

Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel? Wykorzystajcie te triki
AdobeStock
Newsy
Lubicie kogel-mogel, ale boicie się surowych jajek? Wykorzystajcie te bezpieczne triki
Choć kogel-mogel jest bardzo smaczny, to jedzenie takiego deseru grozi zakażeniem Salmonellą. Sprawdźcie, jak się przed tym chronić.

Dawniej kogel-mogel to był jeden z najpopularniejszych deserów dla dzieci. Gdy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, jajka z cukrem były łatwo dostępną słodką przekąską. Jednak spożywanie kogla-mogla wiąże się z ryzykiem zakażenia Salmonellą znajdującą się w niektórych surowych jajkach. Czy da się zrobić bezpieczny kogel-mogel? Poznajcie triki, które wam to ułatwią. Salmonella w jajkach Niestety, nie da się na pierwszy rzut oka rozpoznać jajka skażonego Salmonellą. O tym, że zjedliście takie jajko, dowiecie się dopiero wtedy, gdy poczujecie ostry ból brzucha, mdłości, a do tego dostaniecie gorączki i silnej biegunki. Zwykle obróbka termiczna wystarczy do tego, by pozbyć się niebezpiecznych bakterii z jajek. Ważne jest jednak, by umyć także powierzchnię jajka – również na niej mogą znajdować się bakterie. Jednak w przypadku takich potraw jak kogel-mogel umycie jajka nic nie da, skoro zjada się je na surowo. Jak się przed tym przestrzec? Sposoby na bezpieczny kogel-mogel Na szczęście można w prosty sposób zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą, stosując dwa proste triki! Pierwszy z nich polega na sparzeniu jajek we wrzątku. Należy po prostu szybko włożyć je do miski z gorącą wodą i wyciągnąć. Natomiast do drugiego sposobu potrzebna będzie kąpiel wodna. Podgrzejcie wodę w garnku, połóżcie pokrywkę odwrotnie i postawcie na niej miskę z masą jajeczną. Uważajcie, żeby woda w garnku nie była zbyt gorąca! Ma tylko podgrzać jajka, a nie je ugotować. Do mierzenia temperatury przyda się wam termometr do żywności – żółtka powinny osiągnąć temperaturę 65 stopni Celsjusza. Przepis na kogel-mogel Do przygotowania klasycznego kogla-mogla potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 6 łyżek cukru 3 żółtka Opcjonalnie:...

Przepis na domowe cukierki Irysy. Pamiętacie te słodycze z PRLu?
AdobeStock
Newsy
Przepis na domowe cukierki Irysy. Pamiętacie te słodycze z PRLu?
Nieco zapomniane już cukierki Irysy to smak, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. Zróbcie je sami w domu wykorzystując poniższy przepis!

Cukierki Irysy zna każdy, kto wychowywał się w PRLu. Do dziś wiele osób wspomina je z nostalgią, podobnie jak amoniaczki , blok czekoladowy czy krem sułtański . Dostępne były Irysy z makiem, sezamem, kakaowe i śmietankowe. Irysy - smak dawnych lat Jeżeli przepadaliście za Irysami, to mamy dobrą wiadomość – nadal można je kupić w sklepach, choć jest to coraz trudniejsze. Na szczęście przepis na te cukierki jest banalnie prosty i każdy może je wykonać w domu! Potrzebna będzie tylko paczka krówek, cukier, mleko i ulubione dodatki – na przykład mak. Niezbędne są także foremki do cukierków. Idealnie sprawdzą się małe, papierowe foremki do babeczek lub pralinek. Wypróbujcie prosty przepis na cukierki Irysy! Przepis na cukierki Irysy Do przygotowania klasycznych Irysów jak sprzed lat potrzebne wam będą papierowe lub silikonowe foremki na małe babeczki oraz składniki z poniższej listy: Składniki: 25 dag cukierków typu krówki 15 ml mleka Mak Cukier puder Masło Przygotowanie: Foremki do cukierków wysmarujcie masłem. Do garnka wsypcie 25 dag krówek i wlejcie do nich 15 ml mleka. Podgrzewajcie wszystko na małym ogniu tak długo, aż krówki się roztopią. Wsypcie nieco maku (według uznania) i cały czas mieszajcie. To ogromnie ważne, ponieważ masa bardzo łatwo się przypala i wystarczy chwila nieuwagi, a cukierki nie wyjdą! Cały czas mieszając, wsypujcie stopniowo cukier puder. Ilość znów zależy od waszych upodobań, dlatego najlepiej w trakcie mieszania próbujcie po prostu masy na cukierki, by sprawdzić jej smak. Uważajcie, ponieważ jest gorąca! Masa powinna się ciągnąć, nie może być zbyt rzadka. Do wysmarowanych masłem foremek wlewajcie gotową masę. Trzeba zrobić to szybko, ponieważ masa prędko zastygnie. Odstawcie,...

paprykarz przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Mamy tu fanów paprykarza szczecińskiego? Z łatwością zrobicie go sami w domu
Paprykarz to jeden z symboli PRLu. Jeżeli chcesz sobie przypomnieć jego smak, możesz go przygotować sama w domu! Wystarczy kilka składników.

Konserwa rybna z ryżem w sosie pomidorowym jest już tak popularną w Polsce przekąską, że została wpisana na listę produktów tradycyjnych! Smak paprykarza znany jest u nas od blisko 50 lat i choć koneserzy preferują oryginalny produkt z puszki, to z łatwością możecie sami zrobić paprykarza w domu! Afrykańskie korzenie polskiej konserwy Pierwszy paprykarz pojawił się w Polsce w latach 60. XX wieku. Polscy technolodzy pracujący na statkach u wybrzeży Afryki Zachodniej byli zachwyceni daniem spożywanym w okolicach Senegalu, które było bardzo podobne do naszego paprykarza. Ponieważ składniki konserwy były bardzo tanie (mięso było pozyskiwane ze ścinków przy produkcji ryb), paprykarz szczeciński z ogromnym powodzeniem natychmiast podbił PRL. Danie stało się bardzo popularne i szybko zaczęły powstawać wariacje na jego temat – używano mięsa z innych ryb lub dodawano kaszę zamiast ryżu. Dopiero w 2010 roku sprawa ta została uporządkowana prawnie i od tamtego czasu tylko oryginalny paprykarz szczeciński może nosić tę nazwę. W dodatku wówczas stał się polskim produktem tradycyjnym! Przepis na paprykarza szczecińskiego Paprykarz składa się z kilku łatwo dostępnych składników, a jego przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego zachęcamy do przygotowania domowej wersji tego przysmaku. Do jej przygotowania potrzebujecie: 250 dag mięsa dowolnej wędzonej ryby. Polecamy wymieszać ze sobą różne gatunki – doskonale sprawdza się makrela, morszczuk i pstrąg. 1 woreczek (100 gram) białego ryżu 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pół szklanki bulionu 1 marchew 1 duża cebula 1 korzeń pietruszki 1 łyżka papryki słodkiej Pół łyżki papryki ostrej Sól Pieprz Przygotowanie Dokładnie obierz ryby ze skóry i ości, pozostawiając samo...