Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Przepisy

Ta kawa powala wszystkich na kolana. Nikt jej nie odmówi

Późna jesień to pora, w której chętnie sięgamy po przyprawy korzenne, takie jak np. cynamon. Warto dodać je także do naszej codziennej kawy.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Wielu z nas zaczyna swój poranek od świeżo zaparzonej kawy. Często sam jej zapach pozwala nam na w miarę szybki rozruch i wejście w nowy dzień z odpowiednią dozą energii.
Co jednak zrobić, gdy do gry wkracza rutyna? Warto przełamać ją ciekawym smakiem swojej porannej kawy!

Sposobów na parzenie kawy jest całkiem sporo. Od najprostszej metody, zwanej powszechnie „zalewajką”, przez różnego rodzaju ekspresy ciśnieniowe, aż do parzenia kawy na sposób turecki.
My z kolei zdradzimy wam, w jaki sposób smacznie można wykorzystać kawę rozpuszczalną.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z kawy rozpuszczalnej?

Niedoceniana często kawa rozpuszczalna często zalega nam na półkach. Dodając do naparu z granulek kawy kilka innych składników, możemy uzyskać niezwykle ciekawe efekty.
Intensywny smak i zapach cynamonu, a także aromat pomarańczowej skorki w połączeniu z kawą pobudzą niejednego śpiocha!

Lubicie kawę z mlekiem? Dla większego efektu możemy jeszcze dodatkowo spienić mleko. W tym celu warto zaopatrzyć się w niedrogi, a przydatny przedmiot, jakim jest spieniacz mleka do kawy. Zasilany bateriami przyrząd w mig zrobi pianę na podgrzanym mleku. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się kawą jak z kawiarni za grosze!

Zobacz także

Przepis na kawę cynamonowo-pomarańczową:

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • 50 ml mleka
  • 150 ml wody
  • Szczypta kakao

Przygotowanie:

  • W małym rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej.
  • Kawę zaparzamy w szklance , zalewając ją przygotowanym naparem z przyprawami.
  • Opcjonalnie słodzimy kawę brązowym cukrem (możemy śmiało posłodzić ją także cukrem białym).
  • Do filiżanki lub kubka wlewamy gorące mleko i spieniamy je, jeżeli mamy taką możliwość.
  • Do mleka wlewamy powoli przygotowaną kawę.
  • Posypujemy z góry szczyptą kakao dla ozdoby.

Źródło: gotujmy.pl

jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

Przeczytaj
Babka z mikrofali
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy Babeczka z kubeczka w 5 minut. Rewelacyjny przepis na szybkie ciasteczko o smaku czekolady. Pycha!
Babka pieczona w mikrofali to hit wśród młodszych, zabieganych ludzi. Możemy śmiało zmodyfikować nieco ten prosty przepis na mikrofalowego murzynka i stworzyć inne małe cudeńka!
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Pieczenie ciasta w mikrofali może brzmieć dla niektórych dość niedorzecznie. Okazuje się jednak, że jest proste jak drut i niezwykle szybkie. Taki wypiek to świetny sposób na niezapowiedzianą wizytę gości. W mig przygotować możemy babkę, którą zdążymy podać gościom na ciepło do kawy. Będą zaskoczeni i zachwyceni! Najpopularniejszą wersją babki z mikrofali jest murzynek, czyli ciasto z dodatkiem kakao. Poniżej podamy więc ten klasyczny przepis. Następnie przejdziemy do naszych nieco ciekawszych propozycji. Babeczki czekoladowe (lub kakaowe) (2 porcje na 2 kubki) Składniki: 4 łyżki mąki 4 łyżeczki cukru Czekolada roztopiona z kilku kostek (ew. 2 łyżki kakao) 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wrzucamy do miski wszystkie składniki. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli nie dysponujemy mikserem, użyjmy ubijaczki do piany. Pieczemy w mikrofalówce nastawionej na dużą moc (ok. 600 W) przez ok. 5 min. Sprawdzamy drewnianą wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Ozdabiamy babeczkę posypując ją cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Warto udekorować babeczkę owocami sezonowymi.  Babeczki orzechowe Składniki: Składniki na bazę ciasta takie same jak powyżej z wyjątkiem czekolady lub kakao, którego tym razem nie dodamy do ciasta. 1-2 łyżki masła orzechowego Łyżka posiekanych orzechów arachidowych (bądź innych) Przygotowanie: Do masy dodajemy łyżkę masła orzechowego i większość orzechów. Resztą masła smarujemy z góry upieczoną babeczkę i posypujemy dla ozdoby orzechami. Babeczki kawowe Składniki i przygotowanie: Takie same jak w dwóch poprzednich wersjach. Do...

Przeczytaj
Kawa
Pixabay/Couleur
Newsy Wsypcie odrobinę do kawy a wasze poświąteczne kilogramy same zaczną spadać
Jeśli chcecie schudnąć przed Sylwestrem to najwyższy czas na zabranie się za zbędne kilogramy. Jeden trik sprawi, że spojrzycie na wagę ze znaczną ulgą.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Kawa to podstawowe źródło kofeiny. Polacy sięgają po filiżankę kawy od 1 do 3 razy dziennie. Zawarte w niej substancje stawiają na nogi, przyspieszają przemianę materii i dodają energii na najbliższe godziny. Kawa jako naturalne źródło kofeiny Kawa jest uzyskiwana z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców, uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej. Właśnie tam poznano ich właściwości lecznicze i cenne zastosowanie. Pestki są dodatkowo suszone i prażone, na skutek czego brązowieją. Kawa to także napój parzony z palonych i zmielonych ziaren kawowca Kofeina jest najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy, który w bezpośredni sposób wpływa na jej właściwości lecznicze. Kofeina znalazła też szerokie zastosowanie w preparatach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych, przeciwbólowych oraz  pobudzających. Dawka lecznicza wynosi 200 mg. Co dodać do kawy, żeby schudnąć? Po kawę sięgacie niemalże codziennie. Tak wynika z badań i statystyk spożycia kawy. Jedni preferują dodatek do kawy w postaci śmietanki, a inny wzbogacają kawę o cukier. Mało kto spodziewałby się, że można w stosunku do kawy zachować się zupełnie inaczej. Mamy pomysł: urozmaićcie ją o kurkumę.  Kawa z kurkumą pomoże wam w zgubieniu zbędnych kilogramów Kawa stawia na nogi ludzi na cały świecie. Okazuje, że kawą z kurkumą powinny się szczególnie zainteresować osoby dbające o smukłą sylwetkę. Kawa w takim wydaniu nie tylko smakuje, ale i zapewnia dodatkową dawkę energii. Można ją przygotować na rozmaite sposoby. Podpowiadamy jak. Składniki: 10-15 g mielonej kawy 3 g masła 2 g kurkumy 2 g cynamonu Jeśli zależy wam na uczuciu...

Przeczytaj
anna lewandowska przepisy
AdobeStock
Przepisy Ta kawa nie tylko świetnie smakuje, ale też podnosi odporność! Poznaj niezwykły przepis Ani Lewandowskiej!
Szukacie przepisów na wzmocnienie odporności? Spróbujcie tej kawy z receptury Ani Lewandowskiej! Świetnie smakuje i chroni przed przeziębieniem!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Sportsmenka Ania Lewandowska znana jest ze swoich sukcesów sportowych, małżeństwa z Robertem i świetnych przepisów. Jednak wiedzieliście, że Ania potrafi też robić doskonałą kawę? Sprawdźcie jej przepis! Kawa na wzmocnienie odporności? Jesienna aura zdecydowanie zachęca do siedzenia w domu pod kocykiem. W tym czasie jesteśmy senne i ospałe, mamy mniej energii, a do tego łapiemy różne infekcje. Dlatego właśnie zimnych, jesiennych poranków nie wyobrażamy sobie bez kubka kawy. Ania Lewandowska podzieliła się swoim autorskim przepisem na kawę, która nie tylko doskonale smakuje, ale i podnosi odporność! Jesienne złote latte na zwiększenie odporności – przepis Do przygotowania tej kawy będziecie potrzebowały: 1,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe albo owsiane) Łyżeczkę kurkumy Pół łyżeczki cynamonu Łyżeczkę oleju kokosowego Łyżeczkę cukru (najlepiej brązowego) Wanilię (nasiona) 1 kawę espresso Przygotowanie Na małym ogniu gotujemy mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz kurkumy) i olej. Mieszamy. Gdy całość się zagotuje, lekko ją studzimy i przelewamy do blendera. Dodajemy kurkumę oraz przygotowane espresso i miksujemy. Gotową kawę przelewamy do kubka lub grubej szklanki. I gotowe! Źródło: Instagram/@annalewandowskahpba

Przeczytaj