Wielu z nas zaczyna swój poranek od świeżo zaparzonej kawy. Często sam jej zapach pozwala nam na w miarę szybki rozruch i wejście w nowy dzień z odpowiednią dozą energii.
Co jednak zrobić, gdy do gry wkracza rutyna? Warto przełamać ją ciekawym smakiem swojej porannej kawy!

Sposobów na parzenie kawy jest całkiem sporo. Od najprostszej metody, zwanej powszechnie „zalewajką”, przez różnego rodzaju ekspresy ciśnieniowe, aż do parzenia kawy na sposób turecki.
My z kolei zdradzimy wam, w jaki sposób smacznie można wykorzystać kawę rozpuszczalną.

Co zrobić z kawy rozpuszczalnej?

Niedoceniana często kawa rozpuszczalna często zalega nam na półkach. Dodając do naparu z granulek kawy kilka innych składników, możemy uzyskać niezwykle ciekawe efekty.
Intensywny smak i zapach cynamonu, a także aromat pomarańczowej skorki w połączeniu z kawą pobudzą niejednego śpiocha!

Lubicie kawę z mlekiem? Dla większego efektu możemy jeszcze dodatkowo spienić mleko. W tym celu warto zaopatrzyć się w niedrogi, a przydatny przedmiot, jakim jest spieniacz mleka do kawy. Zasilany bateriami przyrząd w mig zrobi pianę na podgrzanym mleku. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się kawą jak z kawiarni za grosze!

Zobacz także:

Przepis na kawę cynamonowo-pomarańczową:

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • 50 ml mleka
  • 150 ml wody
  • Szczypta kakao

Przygotowanie:

  • W małym rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej.
  • Kawę zaparzamy w szklance , zalewając ją przygotowanym naparem z przyprawami.
  • Opcjonalnie słodzimy kawę brązowym cukrem (możemy śmiało posłodzić ją także cukrem białym).
  • Do filiżanki lub kubka wlewamy gorące mleko i spieniamy je, jeżeli mamy taką możliwość.
  • Do mleka wlewamy powoli przygotowaną kawę.
  • Posypujemy z góry szczyptą kakao dla ozdoby.

Źródło: gotujmy.pl