Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Przepisy

Ta kawa powala wszystkich na kolana. Nikt jej nie odmówi

Późna jesień to pora, w której chętnie sięgamy po przyprawy korzenne, takie jak np. cynamon. Warto dodać je także do naszej codziennej kawy.

Wielu z nas zaczyna swój poranek od świeżo zaparzonej kawy. Często sam jej zapach pozwala nam na w miarę szybki rozruch i wejście w nowy dzień z odpowiednią dozą energii.
Co jednak zrobić, gdy do gry wkracza rutyna? Warto przełamać ją ciekawym smakiem swojej porannej kawy!

Sposobów na parzenie kawy jest całkiem sporo. Od najprostszej metody, zwanej powszechnie „zalewajką”, przez różnego rodzaju ekspresy ciśnieniowe, aż do parzenia kawy na sposób turecki.
My z kolei zdradzimy wam, w jaki sposób smacznie można wykorzystać kawę rozpuszczalną.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z kawy rozpuszczalnej?

Niedoceniana często kawa rozpuszczalna często zalega nam na półkach. Dodając do naparu z granulek kawy kilka innych składników, możemy uzyskać niezwykle ciekawe efekty.
Intensywny smak i zapach cynamonu, a także aromat pomarańczowej skorki w połączeniu z kawą pobudzą niejednego śpiocha!

Lubicie kawę z mlekiem? Dla większego efektu możemy jeszcze dodatkowo spienić mleko. W tym celu warto zaopatrzyć się w niedrogi, a przydatny przedmiot, jakim jest spieniacz mleka do kawy. Zasilany bateriami przyrząd w mig zrobi pianę na podgrzanym mleku. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się kawą jak z kawiarni za grosze!

Zobacz także
Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy

Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy

Jak rozpoznać, czy jesteście już uzależnieni od kawy? FB: od tego produktu, który spożywacie codziennie

Jak rozpoznać, czy jesteście już uzależnieni od kawy? Zwróćcie uwagę na te objawy

Przepis na kawę cynamonowo-pomarańczową:

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • 50 ml mleka
  • 150 ml wody
  • Szczypta kakao

Przygotowanie:

  • W małym rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej.
  • Kawę zaparzamy w szklance , zalewając ją przygotowanym naparem z przyprawami.
  • Opcjonalnie słodzimy kawę brązowym cukrem (możemy śmiało posłodzić ją także cukrem białym).
  • Do filiżanki lub kubka wlewamy gorące mleko i spieniamy je, jeżeli mamy taką możliwość.
  • Do mleka wlewamy powoli przygotowaną kawę.
  • Posypujemy z góry szczyptą kakao dla ozdoby.

Źródło: gotujmy.pl

Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów
Pixabay
Newsy
Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów
Nazwano ją kawą lockdownu. Przepis jest dosłownie banalny, a efekt powala!

Internet to nie tylko źródło informacji, ale też naprawdę niekończące się źródło inspiracji, także tych kulinarnych. W trakcie pandemii krononawirusa wiele osób ponadprzeciętnie korzystało z social mediów. Może niektórzy z was kojarzą przepis, który obiegł dosłownie cały świat. Chodzi o przepis na puszystą kawę Dalgona. Pyszna puszysta kawa hitem lockdownu Kawa Dalgona powstaje przez ubicie trzech składników: cukru, kawy rozpuszczalnej i wody. Powstaje z niej pokaźna piana, która ma słodki i intensywnie kawowy smak. Internauci wręcz zakochali się w tym przepisie. W wielu domach na potęgę dalej ubija się cukier z kawą i pija tą efektowną kawę, którą w zasadzie można nazwać deserem. Przepis na kawę Dalgona Żeby zrobić kawę Dalgona potrzebujecie tylko 3 składników. Składniki na kawę Dalgona 2 łyżeczki kawy instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki wrzącej wody Duża szklanka mleka Przygotowanie kawy Dalgona Wsypcie do miski lub filiżanki cukier i kawę instant. Zagotujcie wodę. Wlej wodę do kawy wymieszanej z cukrem. Uważajcie, żeby dodać jej dokładnie tyle samo, ile cukru i kawy. Ubijajcie kawę z cukrem i wodą. Możecie wykorzystać do tego misker, ręczny spieniacz do mleka lub zrobić to po prostu kuchenną rózgą. Bądźcie cierpliwi i ubijajcie kawę do czasu powstania efektownej pianki. Wlejcie zimne lub podgrzane mleko do szklanki. Możecie dodać o niej kostki lodu. Wyłóżcie kawową pianę na mleku. Piana powinna utrzymać się na kawie. Ozdobienie kawy Dalgona Kawa prezentuje się naprawdę szykownie już w ten sposób. Niektórzy postanowili jeszcze dodatkowo ją udekorować. Najczęściej posypywali oni kawę kakao w proszku, dekorowali kawą instant, inką , cukrem pudrem, kruszonymi herbatnikami lub...

Kawa z pomarańczą dodaje energii i obłędnie pachnie. Jak ją przygotować?
AdobeStock
Newsy
Kawa z pomarańczą dodaje energii i obłędnie pachnie. Jak ją przygotować?
Kawa z dodatkiem pomarańczy to nie tylko pyszny i aromatyczny napój. To także świetny sposób na dodanie sobie energii w chłodne, zimowe dni. 

Jak pokazują badania, 67% Europejczyków nie wyobraża sobie życia bez kawy. Napój ten nie tylko dodaje nam energii i poprawia naszą sprawność umysłową, ale też pomaga komórkom tłuszczowym rozkładać tkankę tłuszczową, poprawia sprawność fizyczną, a nawet może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Jedni piją klasyczną czarną kawę bez dodatków. Inni dodają do niej cukier i mleko, bądź tylko jeden z tych składników. A co powiecie na kawę z odrobiną pomarańczy? Dlaczego warto dodać do kawy pomarańczę? Pomarańcze są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też wspaniale pachną. Gdy dodacie je do swojej ulubionej kawy, wasz napój nie tylko zyska walory smakowe, ale też doda wam energii na cały rozpoczynający się dzień. Kawa z dodatkiem pomarańczy pobudza i w mig stawia na nogi. Jej zapach unosi się w całym domu i od razu wprawia nas w dobry nastrój. Połączenie pobudzającej kawy i orzeźwiających, naładowanych witaminami pomarańczy to duet, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Przygotujcie taką kawę swoim bliskim, a zachwytom nie będzie końca, Przepis na kawę z pomarańczą Do przygotowania kawy z pomarańczą, będziecie potrzebować tylko pięciu prostych składników. Składniki:  1,5 łyżeczka kawy rozpuszczalnej filiżanka z wrzącą wodą łyżeczka miodu 1 pomarańcza 0,5 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Na początku zaparzcie swoją ulubioną kawę. Pomarańczę umyjcie, obierzcie ze skórki i z trzech jej cząstek wyciśnijcie sok i wlejcie go do kawy. Dodajcie miód oraz odrobinę cynamonu. Dokładnie wymieszajcie. Jak zrobić loki ze skórki pomarańczy? Kawa z pomarańczą wygląda niesamowicie, gdy ozdobimy ją lokami ze skórki. Jak je przygotować?...

Piliście już kawę z koglem-moglem? Sprawdźcie przepis na pyszny deser w stylu PRL
Adobe Stock
Newsy
Piliście już kawę z koglem-moglem? Sprawdźcie przepis na pyszny deser w PRL-owskim stylu
Mała czarna z rana, cappuccino do deseru, a wieczorem jeszcze latte z dużą ilością spienionego mleka. Takie kawy znacie i zapewne lubicie. A co by było gdyby, do takiej małej czarnej lub też do kawy z mlekiem dodać smak, który większość z was zna z dzieciństwa - smak kogla-mogla. Możemy wam obiecać - byłoby pysznie! 

Kogel-mogel kręciło się kiedyś w kubku. Od tego kręcenia bolały ręce, bo ucierać trzeba było, aż masa stała się bardzo jasna, niemalże biała. To był cymes nad cymesami, na który trzeba było ciężko zapracować. Dziś jest to zaledwie chwila ucierania mikserem. Mając takie udogodnienia szkoda nie wykorzystać smakowego potencjału kogla-mogla i nie spróbować połączyć go z ulubioną kawą.  Jak przygotować kawę z koglem-moglem? Wskazówki  Pamiętajcie o dokładnym umyciu jajek. Kogel-mogel przygotowywany jest z surowych żółtek, dlatego przed rozbiciem jaj, wyparzcie ich skorupki.  Najlepsza będzie kawa ciemno lub średnio palona pod espresso. Wtedy wyrazistość kawy będzie wyczuwalna jednocześnie ze słodkim smakiem i kremową konsystencją słodkiej pianki z żółtek.  Do urozmaicenia kogla-mogla można dodać szczyptę kakao, cynamonu czy startej gorzkiej czekolady. Można też bezpośrednio do kawy wlać kieliszek ulubionego likieru, rumu lub odrobinę ekstraktu z wanilii.   Przepis na kawę z koglem-moglem   Składniki (na dwie porcje):  2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy (o ulubionej dla was mocy)  2 żółtka  2 lub 3 łyżeczki cukru cynamon albo odrobina ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)  Sposób przygotowania:  Ziarna kawy zmielcie, by kawowy aromat i smak były jak najbardziej intensywne. Jeżeli nie macie takiej możliwości możecie również użyć kawy rozpuszczalnej.  Zaparzcie kawę w kawiarce (lub zalejcie kawę rozpuszczalną gorącą wodą)  Przelejcie ją do filiżanek lub małych kubeczków.   Żółtka utrzyjcie z cukrem na białą masę. Możecie to zrobić przy pomocy miksera lub...

Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Pexels
Newsy
Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem tego owocu? Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje i jakie skrywa w sobie walory.

Kawa z czekoladą, kawa z cynamonem, kawa ze śmietaną... A co powiecie na kawę z awokado? Przygotowanie kawy z awokado to doskonały sposób na urozmaicenie porannej kawy i zamienienie jej w pyszny i sycący napój o wielu właściwościach zdrowotnych. Co to jest awokado? Awokado zyskało w ostatnim czasie ogromną popularność jako tzw. superfood. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera mnóstwo składników odżywczych. Awokado jest bogate w przeciwutleniacze i zdrowe dla serca tłuszcze. Owoc ten pomaga obniżać cholesterol we krwi, a także jest bogaty w witaminy E, C, K i B6 oraz potas i miedź. Zawiera przy tym dużą ilość błonnika, dzięki czemu obniża chęć częstszego podjadania. Awokado bardzo często jest wykorzystywane w kulinariach. Dodaje się je prawie do wszystkiego, od sałatek po kanapki, koktajle, a nawet desery, takie jak ciasta i babeczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem awokado? Dlaczego warto pić kawę z awokado? Kawa z awokado nosi swoją nazwę es alpukat i jest sprzedawana przez ulicznych sprzedawców w całej Indonezji. W przepisie tym awokado jest zwykle mieszane z kawą, syropem czekoladowym lub słodzonym skondensowanym mlekiem. Napój ten ma nie tylko ma ciekawy smak, ale też jest bardzo zdrowy, ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, a także daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu. - Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów gwarantuje błyskawiczny zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas - tłumaczy autorka książek podróżniczo-kulinarnych - Patricia Tanumihardja. Przepis na kawę z awokado Przygotujcie kawę z awokado i cieszcie się jej wykwintnym smakiem. Składniki: pół awokado 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki...