
Ta soljanka rybna powala na łopatki! Prosta, szybka i TANIA receptura!
Jedna z tradycyjnych zup kuchni rosyjskiej ma ciekawą historię. Rzecz w pochodzeniu jej nazwy. Obecnie powszechnie rozumie się rosyjską nazwę „soljanka” jako odniesienie do czegoś słonego. Tymczasem, jak się okazuje, w dawnej Rosji tę zupę nazywano „seljanką”. Ta nazwa wiązała się z kolei z wiejskim (czyli „sielskim”) pochodzeniem dania.
Zarówno w Rosji, jak i w Polsce, później utarła się jednak pierwsza wersja nazwy. I to właśnie pod nią Rosjanie i wszyscy miłośnicy smacznej kuchni widzą różnego rodzaju zupy na bazie całej gamy składników. Od prostego wiejskiego dania, soljanka przeszła metamorfozę do wyszukanego dania z wykwintnymi dodatkami jak kapary czy oliwki.
Poniżej znajdziecie naszą propozycję na soljankę. Będzie to rybna wersja tej smacznej i pożywnej zupy rodem zza naszej wschodniej granicy. Ważna uwaga – podajemy przepis na tanią soljankę, która z pewnością nie przetrzebi waszych portfeli!
Składniki:
- Ok. 2 kg dowolnej ryby
- Marchew, seler, 2 cebule, pietruszka
- Ok. 2-4 ogórki kiszone
- Ok. pół szklanki przecieru pomidorowego (możecie zastąpić go koncentratem pomidorowym)
- Śmietana do zabielenia zupy na talerzu
- Cytryna
- Ziele angielskie, liść laurowy
- Sól i pieprz
- Łyżeczka kminku
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Filetujemy i obieramy ze skóry rybę. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny.
- Z resztek ryby (głowa, płetwy, kręgosłup, ości) i warzyw gotujemy bulion. Dorzucamy do środka liść laurowy i ziele angielskie. Po ok. 2 godzinach gotowania odcedzamy wywar.
- Na patelni obok podsmażamy drugą cebulą wraz z przecierem pomidorowym, następnie dodajemy taki sos do zupy.
- Dodajemy do zupy pokrojone ogórki kiszone i rybie mięso, przegotowujemy zupę.
- Doprawiamy do smaku i podajemy z kleksem ze śmietany i natką pietruszki.
- Możemy wzbogacić zupę droższymi składnikami, takimi jak choćby oliwki i kapary, które dodajemy na 10 min przed końcem gotowania zupy.
Źródło: mojegotowanie.pl