Soljanka
Sph/Adobe Stock
Przepisy

Ta soljanka rybna powala na łopatki! Prosta, szybka i TANIA receptura!

Soljanka nie jedno ma imię. Ta aromatyczna zupa może być przygotowana w trzech wariantach – rybnym, mięsnym i grzybowym. My stawiamy na ten pierwszy.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Jedna z tradycyjnych zup kuchni rosyjskiej ma ciekawą historię. Rzecz w pochodzeniu jej nazwy. Obecnie powszechnie rozumie się rosyjską nazwę „soljanka” jako odniesienie do czegoś słonego. Tymczasem, jak się okazuje, w dawnej Rosji tę zupę nazywano „seljanką”. Ta nazwa wiązała się z kolei z wiejskim (czyli „sielskim”) pochodzeniem dania.

Zarówno w Rosji, jak i w Polsce, później utarła się jednak pierwsza wersja nazwy. I to właśnie pod nią Rosjanie i wszyscy miłośnicy smacznej kuchni widzą różnego rodzaju zupy na bazie całej gamy składników. Od prostego wiejskiego dania, soljanka przeszła metamorfozę do wyszukanego dania z wykwintnymi dodatkami jak kapary czy oliwki.

Poniżej znajdziecie naszą propozycję na soljankę. Będzie to rybna wersja tej smacznej i pożywnej zupy rodem zza naszej wschodniej granicy. Ważna uwaga – podajemy przepis na tanią soljankę, która z pewnością nie przetrzebi waszych portfeli!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Ok. 2 kg dowolnej ryby
  • Marchew, seler, 2 cebule, pietruszka
  • Ok. 2-4 ogórki kiszone
  • Ok. pół szklanki przecieru pomidorowego (możecie zastąpić go koncentratem pomidorowym)
  • Śmietana do zabielenia zupy na talerzu
  • Cytryna
  • Ziele angielskie, liść laurowy
  • Sól i pieprz
  • Łyżeczka kminku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Filetujemy i obieramy ze skóry rybę. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Z resztek ryby (głowa, płetwy, kręgosłup, ości) i  warzyw gotujemy bulion. Dorzucamy do środka liść laurowy i ziele angielskie. Po ok. 2 godzinach gotowania odcedzamy wywar.
  • Na patelni obok podsmażamy drugą cebulą wraz z przecierem pomidorowym, następnie dodajemy taki sos do zupy.
  • Dodajemy do zupy pokrojone ogórki kiszone i rybie mięso, przegotowujemy zupę.
  • Doprawiamy do smaku i podajemy z kleksem ze śmietany i natką pietruszki.
  • Możemy wzbogacić zupę droższymi składnikami, takimi jak choćby oliwki i kapary, które dodajemy na 10 min przed końcem gotowania zupy.

Źródło: mojegotowanie.pl

Komentarze
łazanki
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy Obiad, który wystarczy na kilka dni. Łatwy przepis na doskonałe łazanki
Szukacie pomysłu na ciekawe danie z makaronem w roli głównej? Dość nudnych i oklepanych sosów pomidorowych! Czas na nasze swojskie łazanki.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Nie od dziś lubimy szukać kulinarnych inspiracji we Włoszech. Stąd właśnie przywędrowało do nas lasagne. Przez podobieństwo nazw, często zapominamy w ten sposób o naszych skromnych, ale jakże smacznych łazankach. Czas na przepyszny makaron z kapustą i boczkiem. Na wstępie musimy zadbać o smaczny makaron. Najlepszy oczywiście okaże się ten swojej roboty. Wiemy jednak, że praca nad nim to dość żmudny wysiłek. Dlatego warto wybrać się po niego do sklepu. Pamiętajcie o tym, żeby nie pomylić małych łazankowych kwadracików z dużymi płatami makaronu na lasagnę! Kiedy przygotowujemy łazanki, nie bójmy się dużych ilości składników. Duża porcja obiadu wystarczy całej rodzinie na kilka dni. Gwarancja smaku i poczucie sytości gwarantowane. Nawet dla największych głodomorów w rodzinie! Składniki: Opakowanie makaronu na łazanki (ok. 50 dag) 10 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy zwyczajnej (możecie również zmodyfikować przepis używając do dania samego boczku – w tym wypadku będziecie potrzebowali większego kawałka – ok. 50 dag) 50 dag kiszonej kapusty 2 średniej wielkości cebule Nieco oleju bądź smalcu do smażenia Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy  makaron zgodnie ze wskazaniami z opakowania. Pokrojone na drobne kawałki mięso podsmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Jeżeli korzystamy z samego tłustego boczku, warto używać oleju dość oszczędnie. Obgotowujemy kapustę kiszoną w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości. Do naszej patelni dodajemy obgotowaną kapustę, a następnie makaron. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko razem przesmażamy. Źródło: ...

Przeczytaj
Jaja sadzone, jajecznica, smażenie jajek
pressmaster
Przepisy Jajka sadzone z kurkami? Sycący i zdrowy przepis dla miłośników grzybów
Sezon na kurki już się skończył. Jeżeli upolowaliście w lesie, albo… w sklepie trochę tych fantastycznych grzybów, warto przyrządzić je smacznie razem z jajami.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach. Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby! Składniki: 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu) 200 g kurek 2 łyżki masła Natka pietruszki Sól i pieprz Świeże białe pieczywo Przygotowanie: Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie. Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!). Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek. Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć! Źródło: polomarket.pl  

Przeczytaj