Owsianka kokosowa
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy

Ta owsianka to najlepszy sposób na szybkie i mega sycące śniadanie

Pożywne śniadanie dla całej rodziny to nieraz duże wyzwanie. Nadeszła pora, by przygotować jednocześnie smaczną i pożywną owsiankę.

Jedzenie owsianki na śniadanie wróciło do łask. Wszystko za sprawą fantastycznych właściwości owsa. Przygotowana na mleku albo na wodzie śniadaniowa potrawa to nie tylko źródło energii na pierwszą połowę dnia.

Owsiankę docenią w pierwszej kolejności ci, którzy chcą nieco stracić na wadze. Ta niepozorna potrawa czyni prawdziwe cuda – w przeciwieństwie do oklepanych kanapek i płatków kukurydzianych jej przyswajanie przez organizm przebiega nieco wolniej. W ten sposób jedzący owsiankę dłużej utrzymują poczucie sytości.

Jakby tego było mało, owsianka to rewelacyjne źródło aminokwasów, białka, witamin i wielu cennych mikroelementów. O tym wszystkim doskonale wiedzieli już kiedyś.
Jednak od dłuższego czasu jedzenie owsianki nie było w modzie. Dzisiaj owsianka wraca wraz z wieloma świetnymi wersjami, które sprawią, że śniadanie będziemy jedli z uśmiechem na ustach.

Przed przystąpieniem do przygotowania naszej kokosowej owsianki, warto wspomnieć o kilku sposobach na jej przygotowanie. Wyróżniamy trzy główne rodzaje płatków owsianych – zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się one głównie stopniem rozdrobnienia ziarna owsa.

Wybór konkretnego rodzaju płatków należy do was i do waszych upodobań. Wszystkie można przygotowywać na różne sposoby. Większość z nas gotuje płatki owsiane na mleku. Inni wykorzystują mieszankę mleka i wody. Są tacy, którzy płatki owsiane wrzucają do miski i zalewają wrzątkiem. Wystarczy odczekać kilka minut i gotowe. Znane są również metody przygotowania owsianki w mikrofalówce.

Dzisiaj zaprezentujemy wam jeszcze inną metodę – a mianowicie eksperymentalną metodę bez gotowania! By przygotować w ten sposób płatki owsiane, należy przystąpić do działania już w przededniu śniadania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • Szklanka mleka kokosowego
  • Owoce (maliny, jagody, borówki itd. – do wyboru)
  • Nieco cukru do smaku

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane z wiórkami zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
  • Rano owsiankę można podgrzać (bez zagotowywania) i dodać do niej nieco cukru do smaku.
  • Podawać z owocami na górze.

Źródło: gotujmy.pl

Dzięki nocnej owsiance w mig zgubicie zbędne kilogramy. Robi się sama!
Adobe Stock
Newsy
Dzięki nocnej owsiance w mig zgubicie zbędne kilogramy. Robi się sama!
Jak zrobić owsiankę nocną? Wrzućcie do naczynia składniki, a na następny dzień cieszcie się pysznym i zdrowym śniadaniem.

Jedzenie owsianki polecane jest wszystkim chcącym zgubić zbędne kilogramy i zmienić swoje zgubne przyzwyczajenia żywieniowe. Płatki owsiane są najlepszą alternatywą dla kanapek z białego pieczywa z ciężkostrawną wędliną. Często jednak dobre chęci nie wystarczają i do owsiankowego śniadaniowego nie wystarcza zapału. Zwykle sprawa rozbija się o dyskusyjny smak przyrządzonych „byle jak” płatków owsianych. Mamy na to sposoby. Jak poprawić smak codziennej owsianki? Pierwszą rzeczą, która odmieni nudny smak owsianki w coś znacznie ciekawszego jest… sól. Tak, to nie żart. Maleńka szczypta soli (nie przesadzajcie z jej ilością w trosce o własne zdrowie!) znacznie podkreśli waloru płatków. Otwartą sprawą pozostaje zaś kwestia podawania owsianki. Najlepiej smakuje ona ze świeżymi owocami i orzechami. Na przykład w wydaniu „nocnym”. O co chodzi? To wersja dla leniuszków. Wystarczy włożyć do naczynia składniki wieczorem, by z rana cieszyć się gotową, mięciutką owsianką! Przepis na nocną owsiankę Składniki: Pół szklanki płatków owsianych górskich Łyżka siemienia lnianego – opcjonalnie Pół szklanki wody Pół szklanki jogurtu naturalnego lub mleka Łyżka cukru Szczypta soli Garść orzechów włoskich lub innego rodzaju Jabłko, truskawki lub inny, dowolny owoc Przygotowanie: Przygotujcie naczynie z zamknięciem lub słoik. Na dno naczynia wsypcie owsiankę i siemię lniane, po czym posypcie wszystko szczyptą soli i cukrem. Zalejcie całość wodą o temperaturze pokojowej i jogurtem lub mlekiem. Nie mieszajcie składników. Szczelnie zamknijcie i odstawcie do  lodówki na ok. 8-10 godzin. Następnego dnia posiekajcie orzechy i pokrójcie owoce i połóżcie je na wierzchu...

Dieta owsiankowa jest prosta i skuteczna. Wskoczycie w sukienkę rozmiar mniejszą
Pixabay
Newsy
Dieta owsiankowa jest prosta i skuteczna. Wskoczycie w sukienkę rozmiar mniejszą
Owsianka na diecie to absolutnie niezastąpiony produkt. Pobudza trawienie, zapewnia długotrwałą sytość i oczyszcza organizm. 

Planujecie imprezę, a sukienka lekko się nie dopina? Zastosujcie dietę owsiankową, która pozwoli wam szybko zrzucić 1-2 kilogramy!  Dieta owsiankowa trwa zaledwie dzień i polega na błyskawicznym oczyszczeniu organizmu, które może poskutkować utratą nawet 1 kilograma. Przez jeden dzień detoksu należy jeść jedynie zupę owsianą. Jak ona wygląda? Przepis na zupę owsiankową Przygotowuje się ją nieco inaczej niż klasyczną owsiankę. Istotne jest także, żeby nie zawierała ona żadnych dodatków. Składniki: 7-8 łyżek stołowych płatków owsianych (bez soli, cukru ani innych dodatków) 2 litry chudego mleka (bądź mleka sojowego light) Przygotowanie: Oba składniki gotujcie na wolnym ogniu, do czasu aż płatki owsiane będą miękkie. Tak przyrządzoną owsiankę podzielcie na 5 porcji. Aby urozmaicić smak potrawy, można dodać do każdej porcji otrąb owsianych lub odrobinę słodziku (najlepiej ksylitolu, erytrytolu lub miodu).  Dieta owsiankowa – zasady Pierwszą porcję zupy owsiankowej należy spożyć na śniadanie ok. 8 rano. Pozostałe porcje jedzcie w odstępach 2,5 godziny od poprzednich posiłków. Między posiłkami absolutnie wolno podjadać niczego. Można spożywać jedynie niesłodzone napoje takie jak czarna kawa, herbata czy woda mineralna (niegazowana). Tego typu detoks owsiankowy można powtarzać raz w tygodniu lub raz w miesiącu w celu oczyszczenia organizmu i pozbycia się zbędnego kilograma wagi (np. po świętach, weselu czy wszelkich imprezach okolicznościowych połączonych z biesiadowaniem).  Owsianka – właściwości Płatki owsiane to niezwykle zdrowa propozycja – nie tylko na śniadania. Bogate są w białko, błonnik, zdrowe aminokwasy, witaminy z grupy B, magnez czy żelazo. Ponadto: Obniżają ciśnienie krwi Obniżają poziom cholesterolu...

Pieczona owsianka z czekoladą i bananami. „To jak jedzenie ciasta na śniadanie!” - tyle że zdrowe
Gotujmy.pl
Newsy
Pieczona owsianka z czekoladą i bananami. Przepis z TikToka. „To jak jedzenie ciasta na śniadanie!”
Owsianka na mleku czy na wodzie? Dość już takich dylematów. Przyrządźcie pieczoną owsiankę z czekoladą i bananami. Ten przepis robi furorę w internecie. TikTok oszalał na jej punkcie.

W ostatnim czasie prawdziwym hitem internetu stał się przepis na zapiekaną w piekarniku owsiankę z dodatkiem zmiażdżonych bananów i czekolady. By całość była jeszcze ciekawsze w swojej teksturze,  miksuje się ją blenderem. Zobaczcie zresztą sami:         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Meera.| balanced nutrition (@dumbbellsandoats) Trzeba przyznać, że zwieńczenie tak wypieczonej owsianki czekoladowymi pastylkami robi naprawdę świetne wrażenie… Jeżeli jednak nie dysponujecie takim właśnie produktem albo nie chcecie bawić się w miksowanie składników, polecamy wam szybszą, nieco zmodyfikowaną wersję tego przepisu. Pieczona owsianka z dodatkiem serka typu włoskiego Polecamy więc wam alternatywną wersję tego dania w wykonaniu jednej z naszych czytelniczek. Zamiast bananów użyła ona do swojej pieczonej owsianki serka ricotta. To też świetny pomysł! Rzućcie okiem na przepis poniżej. Przepis na pieczoną owsiankę z czekoladą i bananami Składniki: 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych 15 dag serka ricotta lub 2 banany i odrobina mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki kokosowej lub pszennej 1 jajko Pół tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: Rozdrobnijcie serek lub banany z dodatkiem cukru. Dodajcie do banana jajko i mąkę kokosową. Wymieszajcie dobrze, a na koniec dodajcie płatki owsiane. Czekoladę gorzką pokrójcie w bardzo drobną kostkę i wrzućcie do mieszanki. Ciasto przełóżcie do niewielkiego naczynka ceramicznego lub szklanego. Rozgrzejcie piekarnik do...

Płatki owsiane wcale nie takie zdrowe? Wykryto w nich metale ciężkie, toksyny i inne groźne związki
Flickr
Newsy
Metale ciężkie w płatkach owsianych. Producenci się bronią i zarzucają badaczom manipulację!
Owsianka to podstawowe śniadanie wielu Polaków. Zyskała popularność jako smaczny i zdrowy posiłek w sam raz dla osób dbających o formę i zdrowie. Nic więc dziwnego, że informacje o potencjalnej szkodliwości tego produktu wywołały w branży burzę.

Na temat zdrowotności płatków owsianych i ich zbawiennego wpływu choćby w czasie odchudzania, napisano już długie epopeje. Nic w tym dziwnego – dietetycy wręcz cmokają z zachwytu nad właściwościami owsianki we wszelkich postaciach. Owsianka na śniadanie , owsianka przyrządzona bez gotowania nocą , a nawet całe diety owsiankowe – na bazie tego produktu opracowano już tysiące przepisów. Fundacja Pro-test opublikowała jednak szokujące wyniki badań, które rzuciły zupełnie inne światło na zdrowotne właściwości owsianki... Co badacze odkryli w składzie płatków owsianych? Specjaliści od spraw żywienia spod znaku Fundacji Pro-test wzięli pod lupę 12 różnych rodzajów płatków owsianych dostępnych w polskich sklepach. Płatki owsiane błyskawiczne, górskie, łamane, pełnoziarniste , a także te z etykietką BIO – wszystkie te rodzaje uwielbianych przez miliony Polaków płatków owsianych zostały przebadane przez specjalistów, a opinię publiczną natychmiast obiegły informacje o zawartości substancji takich jak: Nikiel – rakotwórczy pierwiastek, uznawany za jeden z metali ciężkich, odkryto we wszystkich rodzajach badanych płatków owsianych. To jednak nie szokuje najbardziej. Okazało się bowiem, że największa obecność niklu stwierdzono w płatkach z tak zwanych upraw BIO… Mikoksyny – tego rodzaju toksyny o rakotwórczych właściwościach, będące pochodną wystąpienia pleśni, wykryto w trzech badanych rodzajach płatków. Glifosat – groźny dla ludzkiego zdrowia składnik takich pestycydów jak owiany czarną legendą Roundup odnaleziono także w trzech rodzajach płatków owsianych. Światowa Organizacja Zdrowia upatruje w glifosacie czynnik zachorowania na m.in. na raka trzustki, wątroby i pęcherza…...