anna lewandowska przepisy
AdobeStock
Przepisy

Ta kawa nie tylko świetnie smakuje, ale też podnosi odporność! Poznaj niezwykły przepis Ani Lewandowskiej!

Szukacie przepisów na wzmocnienie odporności? Spróbujcie tej kawy z receptury Ani Lewandowskiej! Świetnie smakuje i chroni przed przeziębieniem!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Sportsmenka Ania Lewandowska znana jest ze swoich sukcesów sportowych, małżeństwa z Robertem i świetnych przepisów. Jednak wiedzieliście, że Ania potrafi też robić doskonałą kawę? Sprawdźcie jej przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa na wzmocnienie odporności?

Jesienna aura zdecydowanie zachęca do siedzenia w domu pod kocykiem. W tym czasie jesteśmy senne i ospałe, mamy mniej energii, a do tego łapiemy różne infekcje. Dlatego właśnie zimnych, jesiennych poranków nie wyobrażamy sobie bez kubka kawy. Ania Lewandowska podzieliła się swoim autorskim przepisem na kawę, która nie tylko doskonale smakuje, ale i podnosi odporność!

Jesienne złote latte na zwiększenie odporności – przepis

Do przygotowania tej kawy będziecie potrzebowały:

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe albo owsiane)
  • Łyżeczkę kurkumy
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Łyżeczkę oleju kokosowego
  • Łyżeczkę cukru (najlepiej brązowego)
  • Wanilię (nasiona)
  • 1 kawę espresso

Przygotowanie

Na małym ogniu gotujemy mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz kurkumy) i olej. Mieszamy. Gdy całość się zagotuje, lekko ją studzimy i przelewamy do blendera. Dodajemy kurkumę oraz przygotowane espresso i miksujemy. Gotową kawę przelewamy do kubka lub grubej szklanki. I gotowe!

Źródło: Instagram/@annalewandowskahpba

Komentarze
Latte z cynamonem
Thanbr/Adobe Stock
Przepisy Anna Lewandowska dodaje cukier do kawy i pije ją codziennie, by podnieść odporność. Mamy przepis
Chwila zapomnienia z pysznym korzennym latte od Ani Lewandowskiej? Dlaczego nie! Będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Anna Lewandowska potrafi zainspirować. Nie tylko do prowadzenia aktywnego trybu życia, ale także do kulinarnych eksperymentów. Tym razem poradziła na swoim Instagramie, jak przyrządzić pyszną latte w sam raz na jesienny, szary poranek. Jak przystało na latte, nie obędzie się bez mleka. Ania słynie jednak z niekonwencjonalnego podejścia do składników. Tym razem wybrała opcję wegańską – zamiast mleka krowiego postanowiła użyć mleka roślinnego. Możecie więc wybrać np. spośród mleka sojowego, owsianego czy ryżowego. Dobra wiadomość dla lubiących słodkości – Ania także posłodziła swoje latte. Celebrytka nie byłaby jednak sobą, gdyby użyła do tego zwykłego cukru. Lewandowska postanowiła wykorzystać do swojego latte cukier kokosowy. A oto cały przepis na rozgrzewające, przeciwzapalne latte od Ani Lewandowskiej: Składniki: 400 ml mleka roślinnego (sojowe, owsiane, kokosowe, ryżowe itd.) Łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cynamonu Odrobina sproszkowanej wanilii (unikajcie cukru wanilinowego) Łyżeczka oleju kokosowego Łyżeczka cukru kokosowego Filiżanka kawy espresso Przygotowanie: Gotujemy mleko na wolnym ogniu. Do mleka dodajemy przyprawy, cukier i olej kokosowy. Przelewamy całość do blendera. Po dolaniu espresso blendujemy i przelewamy do eleganckiej szklanki. Źródło: instagram.com

Przeczytaj
Kawa
Pixabay/Couleur
Newsy Wsypcie odrobinę do kawy a wasze poświąteczne kilogramy same zaczną spadać
Jeśli chcecie schudnąć przed Sylwestrem to najwyższy czas na zabranie się za zbędne kilogramy. Jeden trik sprawi, że spojrzycie na wagę ze znaczną ulgą.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Kawa to podstawowe źródło kofeiny. Polacy sięgają po filiżankę kawy od 1 do 3 razy dziennie. Zawarte w niej substancje stawiają na nogi, przyspieszają przemianę materii i dodają energii na najbliższe godziny. Kawa jako naturalne źródło kofeiny Kawa jest uzyskiwana z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców, uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej. Właśnie tam poznano ich właściwości lecznicze i cenne zastosowanie. Pestki są dodatkowo suszone i prażone, na skutek czego brązowieją. Kawa to także napój parzony z palonych i zmielonych ziaren kawowca Kofeina jest najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy, który w bezpośredni sposób wpływa na jej właściwości lecznicze. Kofeina znalazła też szerokie zastosowanie w preparatach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych, przeciwbólowych oraz  pobudzających. Dawka lecznicza wynosi 200 mg. Co dodać do kawy, żeby schudnąć? Po kawę sięgacie niemalże codziennie. Tak wynika z badań i statystyk spożycia kawy. Jedni preferują dodatek do kawy w postaci śmietanki, a inny wzbogacają kawę o cukier. Mało kto spodziewałby się, że można w stosunku do kawy zachować się zupełnie inaczej. Mamy pomysł: urozmaićcie ją o kurkumę.  Kawa z kurkumą pomoże wam w zgubieniu zbędnych kilogramów Kawa stawia na nogi ludzi na cały świecie. Okazuje, że kawą z kurkumą powinny się szczególnie zainteresować osoby dbające o smukłą sylwetkę. Kawa w takim wydaniu nie tylko smakuje, ale i zapewnia dodatkową dawkę energii. Można ją przygotować na rozmaite sposoby. Podpowiadamy jak. Składniki: 10-15 g mielonej kawy 3 g masła 2 g kurkumy 2 g cynamonu Jeśli zależy wam na uczuciu...

Przeczytaj
Kawa z masłem
Pixabay
Newsy Dodaj to do kawy, a poskromisz swój apetyt. Zaskakujące połączenie smaków, które cię zachwyci
Kawa to prawie stan umysłu. Na pewno są wśród was osoby, który nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki jej aromatycznego naparu. Kawa ma moc także w połączeniach. Zdradzimy wam jedno z nich.
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Kawa jest sporządzana  z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zwykle podajemy ją na gorąco, ze śmietanką lub w towarzystwie rozmaitych deserów. Pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się około XVI wieku. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Główne źródło kofeiny Jeśli należycie do sów wiecie, że nic nie działa lepiej na pobudzenie niż kubek pachnącej kawy. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa kahwa. Do większości języków europejskich weszła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Wcześniej w Polsce była znana jedynie regionalnie. Dziś pijemy ją z pasją w kawiarniach, ale równie chętnie, w domowym zaciszu. Kawa to dobry pretekst do spotkania z przyjaciółkami, randki, a nawet rozmowy rekrutacyjnej na wymarzone, zawodowe stanowisko. Sekret tkwi w dodatkach Zwyczajowo do kawy dodajemy mleczko i cukier. Jednak względem kawy możemy pójść o krok dalej. Pewien napój na bazie kofeiny przywędrował do USA wraz z imigrantami z Indii, Mongolii i Tybetu, gdzie w ten sposób piję się również mocną herbatę. Mowa o kawie z masłem . Tak, dobrze czytacie. Trend łączenia tych dwóch produktów zjednuje sobie coraz więcej sympatyków. Przykładowo, w kawiarni Philz Coffee w San Francisco kawę serwuje się według życzenia klienta, często z dwiema łyżeczkami niesolonego masła. Maślane espresso Masło w kawie to nie tylko gwarancja bogatego, nieco wyróżniającego się smaku. Połączenie kawy z masłem to przede wszystkim doskonały pomysł na poskromienie apetytu. Napój na bazie kofeiny i masła jest wyjątkowo aromatyczny i hamuje chęć sięgnięcia po kolejną przekąskę. Głównie za sprawą kaloryczności. Filiżanka takiej kawy to nawet 400...

Przeczytaj
zlote mleko
unsplash.com/@sarahjgualtieri
Newsy Kubek tego mleka doskonale podnosi odporność, obniża cholesterol i cukier. Wystarczy dodać jeden składnik
Słyszeliście o złotym mleku? Wzmacnia odporność, rozgrzewa w chłodne dni, a do tego rewelacyjnie smakuje.
Magda Borucińska
listopad 29, 2020

Złote mleko to napój na bazie mleka kokosowego. Z powodzeniem można zastąpić je innym mlekiem roślinnym (na przykład migdałowym czy sojowym) albo krowim. Niezwykłego koloru oraz zdrowotnych właściwości dodaje zawarta w nim kurkuma .  Właściwości kurkumy  Przez lata niedoceniana kurkuma okazała się być nie tylko przyprawą, która dodaje daniom żółtego koloru. To prawdziwa zdrowotna bomba. Działa antynowotworowo, obniża poziom cholesterolu i cukru, usprawnia działanie układu pokarmowego, nerek i wątroby, dzięki czemu doskonale oczyszcza organizm, wspomaga odporność i zapobiega infekcjom.  Jak działa mleko z kurkumą? To doskonała mikstura, która sprawdzi się w przypadku przeziębienia i mokrego kaszlu, obniżonej odporności, bólu głowy czy odchudzania, ponieważ pomoże pozbyć się niechcianych kilogramów.  Jak przygotować złote mleko?  Złote mleko można przygotować na dwa sposoby. Na początek polecamy przygotować mleko z dodatkiem sproszkowanej kurkumy. Jeśli wam zasmakuje, zróbcie pastę z kurkumy – to świetny sposób, który pozwoli później szybko przygotować ulubiony napój do picia. Taka pasta jest świeża aż przez 3 tygodnie. Można ją wzbogacić o składniki rozgrzewające, takie jak czarny pieprzy i imbir.  Przepis na pastę z kurkumy  Składniki: 3 kopiaste łyżki sypkiej kurkumy  Pół szklanki wody  Opcjonalnie: 2-3 szczypty czarnego pieprzu i sproszkowanego imbiru  Przygotowanie: Zagotujcie wodę i wrzuć przyprawy.  Gotujcie przez kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Mieszajcie często i uważajcie, żeby pasta się nie przypaliła.  Zbyt rzadka pasta potrzebuje kilku dodatkowych chwil gotowania, a zbyt gęsta odrobiny wody.  Całość przełóżcie do szklanego...

Przeczytaj