anna lewandowska przepisy
AdobeStock
Przepisy

Ta kawa nie tylko świetnie smakuje, ale też podnosi odporność! Poznaj niezwykły przepis Ani Lewandowskiej!

Szukacie przepisów na wzmocnienie odporności? Spróbujcie tej kawy z receptury Ani Lewandowskiej! Świetnie smakuje i chroni przed przeziębieniem!

Sportsmenka Ania Lewandowska znana jest ze swoich sukcesów sportowych, małżeństwa z Robertem i świetnych przepisów. Jednak wiedzieliście, że Ania potrafi też robić doskonałą kawę? Sprawdźcie jej przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa na wzmocnienie odporności?

Jesienna aura zdecydowanie zachęca do siedzenia w domu pod kocykiem. W tym czasie jesteśmy senne i ospałe, mamy mniej energii, a do tego łapiemy różne infekcje. Dlatego właśnie zimnych, jesiennych poranków nie wyobrażamy sobie bez kubka kawy. Ania Lewandowska podzieliła się swoim autorskim przepisem na kawę, która nie tylko doskonale smakuje, ale i podnosi odporność!

Jesienne złote latte na zwiększenie odporności – przepis

Do przygotowania tej kawy będziecie potrzebowały:

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe albo owsiane)
  • Łyżeczkę kurkumy
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Łyżeczkę oleju kokosowego
  • Łyżeczkę cukru (najlepiej brązowego)
  • Wanilię (nasiona)
  • 1 kawę espresso

Przygotowanie

Na małym ogniu gotujemy mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz kurkumy) i olej. Mieszamy. Gdy całość się zagotuje, lekko ją studzimy i przelewamy do blendera. Dodajemy kurkumę oraz przygotowane espresso i miksujemy. Gotową kawę przelewamy do kubka lub grubej szklanki. I gotowe!

Źródło: Instagram/@annalewandowskahpba

Latte z cynamonem
Thanbr/Adobe Stock
Przepisy
Anna Lewandowska dodaje cukier do kawy i pije ją codziennie, by podnieść odporność. Mamy przepis
Chwila zapomnienia z pysznym korzennym latte od Ani Lewandowskiej? Dlaczego nie! Będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Anna Lewandowska potrafi zainspirować. Nie tylko do prowadzenia aktywnego trybu życia, ale także do kulinarnych eksperymentów. Tym razem poradziła na swoim Instagramie, jak przyrządzić pyszną latte w sam raz na jesienny, szary poranek. Jak przystało na latte, nie obędzie się bez mleka. Ania słynie jednak z niekonwencjonalnego podejścia do składników. Tym razem wybrała opcję wegańską – zamiast mleka krowiego postanowiła użyć mleka roślinnego. Możecie więc wybrać np. spośród mleka sojowego, owsianego czy ryżowego. Dobra wiadomość dla lubiących słodkości – Ania także posłodziła swoje latte. Celebrytka nie byłaby jednak sobą, gdyby użyła do tego zwykłego cukru. Lewandowska postanowiła wykorzystać do swojego latte cukier kokosowy. A oto cały przepis na rozgrzewające, przeciwzapalne latte od Ani Lewandowskiej: Składniki: 400 ml mleka roślinnego (sojowe, owsiane, kokosowe, ryżowe itd.) Łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cynamonu Odrobina sproszkowanej wanilii (unikajcie cukru wanilinowego) Łyżeczka oleju kokosowego Łyżeczka cukru kokosowego Filiżanka kawy espresso Przygotowanie: Gotujemy mleko na wolnym ogniu. Do mleka dodajemy przyprawy, cukier i olej kokosowy. Przelewamy całość do blendera. Po dolaniu espresso blendujemy i przelewamy do eleganckiej szklanki. Źródło: instagram.com

Kawa z masłem doda wam energii z samego rana. Uwielbia ją Anna Lewandowska
Adobe Stock
Newsy
Kawa z masłem doda wam energii z samego rana. Uwielbia ją Anna Lewandowska
Jest pyszna, a do tego bardzo zdrowa i genialnie pobudza w najbardziej senny poranek. Próbowaliście już kawy z masłem?

Pewnie wielu z was nie wyobraża sobie poranka bez kubka aromatycznej kawy. Czarna, z mlekiem, a może espresso albo latte? Wybór nie ma większego znaczenia, w końcu liczy się zawartość, czyli dająca energię do działania kofeina. Kawę można jednak dodatkowo „podkręcić”, by jej pobudzające działanie było jak najdłuższe. Poznajcie przepis na ten napój, lubiany przez trenerkę Anię Lewandowską. Czym jest kawa „kuloodporna”? Pomysł na dodawanie masła do gorącego porannego napoju nie jest wcale nowy. Już w wydanej w 1952 roku książce „Siedem lat w Tybecie” jej autor Harrer Heinrich opisuje ten niecodzienny sposób przyrządzania herbaty przez miejscowych napotkanych podczas jego podróży. Jednak dopiero w 2004 roku inny pisarz Dave Asprey wpadł na pomysł, by zamienić herbatę na kawę, a nawet nadał jej nazwę - kawa kuloodporna. Uważa, że tak przygotowany napój nie tylko pobudza, ale i pomaga schudnąć - podobno dzięki piciu kawy z masłem pisarz schudł 25 kilogramów.  Jak zrobić kawę z masłem? Przygotowanie kawy w ten sposób jest bardzo proste. Wystarczy, że zrobicie ją zgodnie z tymi krokami: Przygotujcie czarną kawę tak, jak zwykle - w ekspresie, sypaną lub rozpuszczalną. Dodajcie 1 łyżeczkę masła do gorącego napoju. Wymieszajcie spieniaczem do mleka lub w energiczny sposób łyżeczką. I gotowe! Jeżeli przyrządzacie taką kawę pierwszy raz, uważajcie, by nie przesadzić z ilością masła. Duża ilość tłuszczu w napoju może być obciążająca dla nieprzyzwyczajonego do takiej kawy żołądka.   Dlaczego warto pić kawę z masłem? Choć pomysł przyrządzania takiej kawy może brzmieć niecodziennie, okazuje się, że jest ona bardzo zdrowa - pod warunkiem, że użyjecie prawdziwego...

Marzena Rogalska podała przepis na wielkanocną kawę „z prądem”. W sam raz po obfitym śniadaniu
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Marzena Rogalska podała przepis na wielkanocną kawę „z prądem”. W sam raz po obfitym śniadaniu
Przewidujecie świąteczne przejedzenie? Poczęstujcie swoich gości tym nietypowym kawowym napojem.

W ostatnim czasie Marzena Rogalska promowała na swoim Instagramie młodą baristkę, Joasię, od której zaczerpnęła ciekawy przepis na kawę „z wkładką”. Rogalska wrzuciła ten nietypowy przepis na swój instagramowy profil i zachwytów wśród komentujących nie było końca. Dlaczego warto przyrządzić kawę „z prądem” na święta? Jedna z fanek dziennikarki zaskoczyła także sugestią, że zamiast proponowanego adwokatu lub ajerkoniaku, do kawy idealnie będzie pasowało także amaretto. Polecamy wam wypróbowanie jednej z tych wersji w trakcie najbliższych świąt wielkanocnych. Taka kawa będzie perfekcyjnym wyborem po poważnej uczcie. Na przykład zaraz po sutym i obfitym niedzielnym śniadaniu wielkanocnym albo po obiedzie w Lany Poniedziałek. Dlaczego? Nie od dziś wiadomo, że mocna kawa dobrze robi na trawienie. Podobne działanie wykazują także mocniejsze trunki. Takie połączenie jest więc wskazane na objawy dużego przejedzenia świątecznego…         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Marzena Rogalska (@marzena_rogalska) Jak zrobić espresso do przepisu Marzeny Rogalskiej? By jednak wielkanocna kawa „z prądem” wyszła tak jak należy, warto byście przyrządzili jej bazę, czyli espresso, za pomocą ekspresu. Nie będzie do tego potrzeba drogiej maszynerii zajmującej pół kuchni. Wystarczy, że zaopatrzycie się w tanią i łatwą w obsłudze kawiarkę. O tym jak parzyć kawę w kawiarce pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. By do niego przejść, kliknijcie tutaj:  Krótki...

Kawa, która stała się hitem Internetu: "Nie znam osoby, która lubi espresso i ten sok, a nie smakowałaby jej ta kombinacja"
Adobe Stock
Newsy
Przepis na kawę z sokiem pomarańczowym. Tak robi się espresso orange juice, czyli spritzy americano
Jak smakuje ta kawa? Jest delikatna i lekko gazowana, idealna dla wszystkich, którzy lubią kawę w lekko słodkim i orzeźwiającym wydaniu. Podajemy przepis.

Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez kawy. Bez niej są senni i nie mają energii do pracy, a już sam zapach zaparzonej kawy działa na nich pobudzająco. Inni, podobnie czują się zaraz po obiedzie i żeby nie myśleć tylko o spaniu, sięgają po kolejną filiżankę. Ten napar z kilkoma dodatkami pozwala nadal cieszyć się aromatem kawy i kilku ożywczych dodaktów, które urozmaicają smak tradycyjnego napoju. Kawa staje się lekka, świeża, dzięki czemu działa stymulująco.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Stone (@triple_espresso_shot) Przepis na kawę z sokiem pomarańczowym Kawa, której przepis podajemy pochodzi z Tiktoka, gdzie zrobiła zawrotną karierę. Nazywana jest espresso orange juice lub spritzy americano: Składniki: 150 ml toniku 60 ml espresso 60 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) Kostki lodu Przygotowanie: Włóżcie do wysokiej szklanki kostki lodu. Wlejcie do szklanki z lodem sok pomarańczowy. Dodajcie tonik, a następnie świeżo zaparzone espresso. Udekorujcie szklankę z napojem plasterkami lub cząstkami pomarańczy. Kawa nie tylko czarna i nie tylko ze śmietanką Istnieje wiele sposobów parzenia kawy. Można do tego używać różnych rodzajów ekspresów czy temperatury wody. Różnie zaparzony napar w odmienny sposób oddziałuje na organizm. Włosi, znawcy i wielbiciele kawy uważają, że najbardziej pobudzającą kawą jest espresso. To napar zaparzony małą ilością wody, dzięki czemu staje się mocny i mocno ożywczy, a...