Pizza na cienkim
Flickr/Camille Miranda
Przepisy

Swojska pizza z tego przepisu smakuje lepiej niż ta z pizzerii. Zrób od razu z dwóch porcji

Tęsknicie za smakiem pizzy? Przypominamy jak odtworzyć ją w domowych warunkach. Spróbujcie ją zrobić na cienkim cieście!

Pizza to klasyczna potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Polskie warunki zaadaptowały ją szczególnie. Lokale specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy widać na każdym kroku. 

Placek z ciasta drożdżowego

Pizza, choć nie jest daniem skomplikowanym, ma liczne rzesze fanów. To nic innego jak płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami. Prawdziwą pizzę powinno się piec w mocno nagrzanym piecu. Jako danie podawać można ją zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Okrągłe i wypiekane

Placki z drożdży były znane wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. Od zawsze formowano je w okrągłe placki, po czym wypiekano w wysokich temperaturach. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy.

Znane nam wszystkim pizzerie pojawiły się pierwszy raz w XVIII wieku w Neapolu. Pizza z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej.

Składniki na swojską pizzę na cienkim cieście:

  • Ciasto:

- 300 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy

  • Na wierzch:

- 2 kiełbasy
- 1 duża papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 3 jajka
- 6 średnich pieczarek
- 1 mała cebula
- 40 dag sera żółtego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka oleju
- przyprawa do pizzy

Pizza jak w domu

Do dużej miski dodajemy mąkę i drożdże rozmieszane w 50 ml letniej wody, cukier i około 100 ml wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto się klei za mocno można podsypać trochę mąki. Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie dodajemy do ciasta 2 łyżki oliwy i resztę wody, około 50 ml. Wyrabiamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto odstawiamy znów na 10 minut pod przykryciem, w ciepłe miejsce. Wykładamy je potem na dużą blaszkę od piekarnika, posmarowaną olejem.

W sosie pomidorowym do posmarowania ciasta łączymy 3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki keczupu, łyżkę oliwy oraz 1 łyżkę przyprawy do pizzy. Mieszamy składniki i smarujemy ciasto. 

Na wierzch pizzy kładziemy przygotowane wcześniej składniki. Obrane, umyte i pokrojone w kawałki pieczarki smażymy z cebulą posiekaną w drobną kostkę. To pierwsza warstwa na pizzy, na którą kolejno kładziemy plastry kiełbasy, paprykę, ugotowane jajko i kukurydzę.

Całość przykrywamy tartym, żółtym serem i ulubioną przyprawą do pizzy. Na koniec wkładamy placek do pieca rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Bliscy będą mieli niespodziankę. Smacznego!

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
p.jola1/Gotujmy.pl
Newsy
Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
Fit pizza z mąki pełnoziarnistej zagwarantuje sytość na dłużej niż ta tradycyjna, a jednocześnie pobudzi metabolizm i nie odłoży się w boczkach.

Fit pizza to marzenie wielu osób zakochanych w kuchni włoskiej. Chociaż na ogół pizza jest zabroniona na wszystkich dietach, możecie wypróbować przepisu, który podkręci metabolizm i nie zagrozi sylwetce – a wszystko to dzięki mące pełnoziarnistej. Dietetycy od dawna są zgodni, że pieczywo czy makarony podczas diety redukcyjnej powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. Jeśli jednak wyjątkowo macie na nie ochotę, zawsze wybierajcie wersje pełnoziarniste, które zawierają znacznie więcej błonnika , a także wartościowych węglowodanów złożonych zapewniających sytość na dłuższy czas. Przepis na pełnoziarnistą pizzę Poniżej znajdziecie przepis na zdrowszą, dietetyczną pizzę, która zaspokoi wasz głód na dłuższy czas niż ta tłusta, kaloryczna i mało wartościowa z pizzerii.  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki mleka 5 dag drożdży 3 łyżki oliwy szczypta przyprawy bałkańskiej do ciasta kilka plasterków polędwicy sopockiej 1 ser mozzarella 1 pomidor 5 łyżek keczupu pikantnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej Przygotowanie: W garnku wymieszajcie mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, a następnie lekko podgrzejcie. Dodajcie 5 dag drożdży i utrzyjcie aż do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypcie po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, dodajcie 1 jajko, wlejcie zaczyn, dodajcie 3 łyżki oleju i szczyptę przyprawy bałkańskiej. Ciasto wyróbcie za pomocą haka do pizzy – mieszajcie kilka minut.  Wstawcie misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie wyciągnijcie...

pizza
Pixabay
Newsy
Chrupiąca domowa pizza, jak za dawnych lat. To danie to prawdziwa klasyka gatunku
Uwielbiają ją mali i duzi smakosze. Pizza – bo o niej mowa – to danie, które znają wszyscy, niemal w każdym zakątku świata. Jak ją przygotować, żeby była pyszna i miała chrupiące, lekko przypieczone brzegi? To proste!

Domowa pizza to prawdziwa poezja smaku. Niektórzy wolą ją w cienkiej wersji, inni lubią, gdy występuje na grubym cieście, z dużą ilością aromatycznego farszu z cebuli, pieczarek i kiełbaski. Nasza pizza nie zawiera mięsa, ale jest równie pyszna, jak ta z salami czy z kiełbasą. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom. Zachęciliśmy was do skosztowania tego dania? Sprawdźcie, jak możecie je zrobić. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko 1 łyżka oleju sól starta gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 25 dag pieczarek 2 pomidory  1 cebula 20 dag sera żółtego 1 łyżka masła sól Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy na drobne kawałeczki i dodajemy do nich 1/2 łyżeczki cukru, ciepłe mleko, jajko i mąkę, po czym całość starannie mieszamy. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i olej, po czym dobrze wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blaszce wysmarowanej olejem. Powierzchnię ciasta smarujemy olejem i koncentratem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Grzyby smażymy na tłuszczu z posiekaną cebulką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone pomidory. Całość podsmażamy chwilę razem. Nadzienie przyprawiamy wedle uznania i rozkładamy na cieście. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Jak długo należy piec pizzę? Wszystko uzależnione jest od grubości ciasta oraz od ilości składników, jakie się na nim znajdują. Jeżeli nasza pizza ma cieniutkie ciasto, wystarczy ją piec przez ok. 12 minut. Pizza na średnim cieście potrzebuje ok. 15 min., a na grubym 20-30 min. W jakiej temperaturze należy...

zakręcona pizza
Gotujmy.pl
Newsy
Ta "zakręcona" pizza wprost zniewala swoim farszem. Jest lepsza niż z Pizza Hut
Macie już dosyć zamawiania do domu pizzy? Postawcie na samodzielnie wykonaną pizzę, ale w zupełnie innym niż zwykle wydaniu. Co powiecie na zakręcone pizzowe ślimaczki z obłędnym farszem? Przygotowanie tego dania jest prostsze niż wam się wydaje.

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Szczególną popularnością cieszy się ona wśród młodszych pokoleń. Jeżeli macie już dosyć zamawiania do domu pizzy, choć raz zróbcie ją sami. Ta z naszego przepisu jest tak prosta, że będziecie chcieli robić ją codziennie. Co powiecie na zakręcone ślimaczki z farszem z pieczarkami, papryką i szynką? Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a efekt końcowy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jak się do tego zabrać? Czytajcie dalej! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 550 10 g suszonych drożdży 1 cebula 15 dag pieczarek 15 dag szynki 1 papryka 1 łyżeczka soli 2 szk. wody 2 łyżki oliwy z oliwek 8 plasterków żółtego sera 6 łyżek ketchupu pikantnego Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, drożdże i sól. Następnie nalewamy wodę oraz oliwę i starannie wyrabiamy ciasto (najlepiej przez około 5 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Gdy ciasto rośnie, zajmujemy się farszem. Cebulę drobno kroimy i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę i szynkę. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. 3. Ciasto rozwałkowujemy w podłużny prostokąt, smarujemy z wierzchu ketchupem, a następnie układamy na nim plastry sera i wykładamy farsz. 4. Ciasto zwijamy w rulon, po czym kroimy w 10 cm kawałki. Odwracamy je częścią ukrojoną w górę i układamy na blasze. 5. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Smacznego!

Trik na wyrastanie ciasta
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło? Znamy świetny trik. Chwila roboty
Na pewno uwielbiacie ciasto drożdżowe! Dowiedzcie się jak przyśpieszyć jego robienie.

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik. Ciasto drożdżowe Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn. Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody. Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia. Wyrastanie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do...