Pizza na cienkim
Flickr/Camille Miranda
Przepisy

Swojska pizza z tego przepisu smakuje lepiej niż ta z pizzerii. Zrób od razu z dwóch porcji

Tęsknicie za smakiem pizzy? Przypominamy jak odtworzyć ją w domowych warunkach. Spróbujcie ją zrobić na cienkim cieście!
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Pizza to klasyczna potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Polskie warunki zaadaptowały ją szczególnie. Lokale specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy widać na każdym kroku. 

Placek z ciasta drożdżowego

Pizza, choć nie jest daniem skomplikowanym, ma liczne rzesze fanów. To nic innego jak płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami. Prawdziwą pizzę powinno się piec w mocno nagrzanym piecu. Jako danie podawać można ją zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Okrągłe i wypiekane

Placki z drożdży były znane wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. Od zawsze formowano je w okrągłe placki, po czym wypiekano w wysokich temperaturach. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy.

Znane nam wszystkim pizzerie pojawiły się pierwszy raz w XVIII wieku w Neapolu. Pizza z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej.

Składniki na swojską pizzę na cienkim cieście:

  • Ciasto:

- 300 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy

  • Na wierzch:

- 2 kiełbasy
- 1 duża papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 3 jajka
- 6 średnich pieczarek
- 1 mała cebula
- 40 dag sera żółtego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka oleju
- przyprawa do pizzy

Pizza jak w domu

Do dużej miski dodajemy mąkę i drożdże rozmieszane w 50 ml letniej wody, cukier i około 100 ml wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto się klei za mocno można podsypać trochę mąki. Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie dodajemy do ciasta 2 łyżki oliwy i resztę wody, około 50 ml. Wyrabiamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto odstawiamy znów na 10 minut pod przykryciem, w ciepłe miejsce. Wykładamy je potem na dużą blaszkę od piekarnika, posmarowaną olejem.

W sosie pomidorowym do posmarowania ciasta łączymy 3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki keczupu, łyżkę oliwy oraz 1 łyżkę przyprawy do pizzy. Mieszamy składniki i smarujemy ciasto. 

Na wierzch pizzy kładziemy przygotowane wcześniej składniki. Obrane, umyte i pokrojone w kawałki pieczarki smażymy z cebulą posiekaną w drobną kostkę. To pierwsza warstwa na pizzy, na którą kolejno kładziemy plastry kiełbasy, paprykę, ugotowane jajko i kukurydzę.

Całość przykrywamy tartym, żółtym serem i ulubioną przyprawą do pizzy. Na koniec wkładamy placek do pieca rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Bliscy będą mieli niespodziankę. Smacznego!

Komentarze
Ciasto z patelni
windwardnorth/Adobe Stock
Newsy Ciasto z patelni? O dziwo smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika, a do tego szybko się robi
Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni. Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka. Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką . Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę… Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Składniki: Jedno spore, dojrzałe jabłko 3 duże łyżki cukru Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju) 1 jajko Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju. 150 ml mleka 15 dag mąki Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego Przygotowanie: Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”. Patelnię smarujemy masłem i wsypujemy na nią równomiernie łyżeczkę cukru. Następnie wykładamy...

Przeczytaj