Pizza to klasyczna potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Polskie warunki zaadaptowały ją szczególnie. Lokale specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy widać na każdym kroku. 

Placek z ciasta drożdżowego

Pizza, choć nie jest daniem skomplikowanym, ma liczne rzesze fanów. To nic innego jak płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami. Prawdziwą pizzę powinno się piec w mocno nagrzanym piecu. Jako danie podawać można ją zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Okrągłe i wypiekane

Placki z drożdży były znane wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. Od zawsze formowano je w okrągłe placki, po czym wypiekano w wysokich temperaturach. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy.

Znane nam wszystkim pizzerie pojawiły się pierwszy raz w XVIII wieku w Neapolu. Pizza z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej.

Zobacz także:

Składniki na swojską pizzę na cienkim cieście:

  • Ciasto:

- 300 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy

  • Na wierzch:

- 2 kiełbasy
- 1 duża papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 3 jajka
- 6 średnich pieczarek
- 1 mała cebula
- 40 dag sera żółtego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka oleju
- przyprawa do pizzy

Pizza jak w domu

Do dużej miski dodajemy mąkę i drożdże rozmieszane w 50 ml letniej wody, cukier i około 100 ml wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto się klei za mocno można podsypać trochę mąki. Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie dodajemy do ciasta 2 łyżki oliwy i resztę wody, około 50 ml. Wyrabiamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto odstawiamy znów na 10 minut pod przykryciem, w ciepłe miejsce. Wykładamy je potem na dużą blaszkę od piekarnika, posmarowaną olejem.

W sosie pomidorowym do posmarowania ciasta łączymy 3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki keczupu, łyżkę oliwy oraz 1 łyżkę przyprawy do pizzy. Mieszamy składniki i smarujemy ciasto. 

Na wierzch pizzy kładziemy przygotowane wcześniej składniki. Obrane, umyte i pokrojone w kawałki pieczarki smażymy z cebulą posiekaną w drobną kostkę. To pierwsza warstwa na pizzy, na którą kolejno kładziemy plastry kiełbasy, paprykę, ugotowane jajko i kukurydzę.

Całość przykrywamy tartym, żółtym serem i ulubioną przyprawą do pizzy. Na koniec wkładamy placek do pieca rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Bliscy będą mieli niespodziankę. Smacznego!