Niewiele osób wie, że rzodkiewka to źródło wielu cennych witamin i minerałów, między innymi potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, czy potasu. To małe i niepozorne warzywo powinno więc stanowić jeden z głównych składników diety każdego człowieka.
Dla tych, którzy nie przepadają za jej tradycyjnym smakiem mamy smakowitą alternatywę w postaci marynaty, którą przygotujesz bez wydawania pieniędzy. Zapewne wszystko masz w domu!
Będziesz potrzebować
- 2 pęczki dojrzałych rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- Pół łyżeczki cukru
- Opcjonalnie 1 łyżeczka gorczycy i dwa goździki
Wymienione składniki starczą na jeden słoik o pojemności 250 ml. W zależności od liczby słoików, które chcesz zapełnić, zwiększ proporcje.
Przygotowanie
- Umyj i osusz rzodkiewki, a następnie odetnij od nich liście i ogonki.
- Rzodkiewki pokrój na połówki (chyba, że są duże, wtedy pokrój na ćwiartki), a następnie włóż do przygotowanego wcześniej (wyparzonego) słoika.
- Obierz czosnek i dodaj w całości do rzodkiewek.
- Dodaj liście laurowe i ziele angielskie (to jest też moment, w którym możesz dodać gorczycę i goździki).
- Wodę, ocet, sól oraz cukier włóż do małego rondelka i gotuj na małym ogniu przez około dziewięć minut (do momentu aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą).
- Zalewę odstawiamy do wystudzenia.
- Rzodkiewki zalewamy zimną marynatą, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na trzy dni (nie trzeba ich pasteryzować). Po tym czasie są gotowe do jedzenia!
Zdrowo, smacznie i tanio
Sami przyznacie, że przepis jest prosty i nie wymaga dużego nakładu finansowego! Większość składników jest typowa dla każdego polskiego domu, a sama rzodkiewka kosztuje niecałe dwa złote za pęczek!
Zobacz także:
Warto w nią zainwestować nie tylko z uwagi na niesamowity smak. Przede wszystkim jest zdrowa. Jej regularne spożywanie zapobiega między innymi łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów. Pomaga też złagodzić męczący kaszel, a nawet dolegliwości wątrobowe!
Źródło: przyslijprzepis.pl
Zdjęcie: Gotujmy.pl