Marynowane rzodkiewki
Gotujmy.pl/Lizusek2
Przepisy

SUPER-TANIA i przepyszna przekąska z rzodkiewki! W mig znika z talerza!

Rzodkiewka, uważana za królową nowalijek, to powszechnie znane, ale jednocześnie nieco zapomniane warzywo. Niegdyś nagminnie dodawana do kanapek i twarogów, dzisiaj coraz częściej zastępowana przez ogórki, pomidory, czy paprykę. Z nami jednak odkryjesz i pokochasz ją na nowo!
Weronika Kępa
listopad 04, 2020

Niewiele osób wie, że rzodkiewka to źródło wielu cennych witamin i minerałów, między innymi potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, czy potasu. To małe i niepozorne warzywo powinno więc stanowić jeden z głównych składników diety każdego człowieka.

Dla tych, którzy nie przepadają za jej tradycyjnym smakiem mamy smakowitą alternatywę w postaci marynaty, którą przygotujesz bez wydawania pieniędzy. Zapewne wszystko masz w domu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Będziesz potrzebować

  • 2 pęczki dojrzałych rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka gorczycy i dwa goździki

Wymienione składniki starczą na jeden słoik o pojemności 250 ml. W zależności od liczby słoików, które chcesz zapełnić, zwiększ proporcje.

Przygotowanie

  1. Umyj i osusz rzodkiewki, a następnie odetnij od nich liście i ogonki.
  2. Rzodkiewki pokrój na połówki (chyba, że są duże, wtedy pokrój na ćwiartki), a następnie włóż do przygotowanego wcześniej (wyparzonego) słoika.
  3. Obierz czosnek i dodaj w całości do rzodkiewek.
  4. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie (to jest też moment, w którym możesz dodać gorczycę i goździki).
  5. Wodę, ocet, sól oraz cukier włóż do małego rondelka i gotuj na małym ogniu przez około dziewięć minut (do momentu aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą).
  6. Zalewę odstawiamy do wystudzenia.
  7. Rzodkiewki zalewamy zimną marynatą, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na trzy dni (nie trzeba ich pasteryzować). Po tym czasie są gotowe do jedzenia!

Zdrowo, smacznie i tanio

Sami przyznacie, że przepis jest prosty i nie wymaga dużego nakładu finansowego! Większość składników jest typowa dla każdego polskiego domu, a sama rzodkiewka kosztuje niecałe dwa złote za pęczek!

Warto w nią zainwestować nie tylko z uwagi na niesamowity smak. Przede wszystkim jest zdrowa. Jej regularne spożywanie zapobiega między innymi łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów. Pomaga też złagodzić męczący kaszel, a nawet dolegliwości wątrobowe!

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zdjęcie: Gotujmy.pl

Komentarze
Papryka konserwowa
Adobe Stock
Przepisy Przepis na paprykę konserwową do słoika. Jeden błąd i straci swój niepowtarzalny smak!
Marynowanie warzyw potrafi niesamowicie zmienić ich smak. Nie inaczej jest w przypadku papryki konserwowej. Właściwie przyrządzona zaostrza apetyt!
Weronika Kępa
listopad 13, 2020

Domowa papryka konserwowa prosto ze słoika to wspaniały dodatek do śniadaniowych kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik rozmaitych sałatek. Można ją także podawać solo, w charakterze przekąski. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę ! Będziesz potrzebować: 1 kg papryki (weź taką, którą najbardziej lubisz, może być czerwona, zielona, a nawet żółta – do wyboru do koloru) 1 cebula 4 ząbki czosnku Pół szklanki octu spirytusowego 10 proc. Pół szklanki cukru 3 szklanki wody Oliwa lub olej rzepakowy Przyprawy i zioła: świeży tymianek, sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca Składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 500 ml. Przygotowanie Zacznij od zalewy. W rondelku zagotuj wodę, a następnie wlej do niej ocet, dosyp cukier i płaską łyżkę soli. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj tak, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij przygotowywać papryki. Na początku dokładnie umyj warzywa. Następnie pokrój je na cztery kawałki i oczyść z nasion. Jeśli powstałe kawałki wydają ci się za duże pokrój je wzdłuż na jeszcze mniejsze części wedle uznania. Na dnie każdego słoika (bardzo ważne, żeby słoiki były czyste i niezniszczone) umieść ćwiartkę cebuli, zgnieciony nożem ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka gorczycy i gałązkę świeżego tymianku (może być też tymianek suszony). W tak przygotowanym słoiku umieść wcześniej pokrojoną paprykę. Ważne, aby układać ją w miarę ciasno. Do tak zapełnionych słoików wlej przestudzoną zalewę (może by jeszcze ciepła, ważne, żeby nie była gorąca). Pamiętaj jednak, by nie...

Przeczytaj
placki z jabłkami przepis
Adobe Stock
Przepisy Danie za 5zł! Sekret tych puszystych placuszków tkwi w...
Puszyste placuszki jabłkowe na kefirze to niezawodna propozycja na każdy rodzaj głodu. Podczas ich przygotowywania koniecznie pamiętaj, żeby przesiać mąkę! Ta napowietrzy ciasto i sprawi, że będą niebiańsko lekkie i puszyste.
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Na śniadanie, obiad czy kolację – tak naprawdę to danie idealnie sprawdzi się w każdej roli, ale to nie koniec jego zalet. Przede wszystkim jest bajecznie proste i… tanie! Większość składników na pewno masz w domu, na resztę wydasz nie więcej niż 5 złotych! Przepis na placuszki z jabłkami na kefirze Będziesz potrzebować 1,5 szklanki mąki pszennej 400 ml kefiru 1 duże jajko 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder  Olej do smażenia Przygotowanie Zacznij od najważniejszego, czyli od przesiania sypkich składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dwóch łyżeczek cukru pudru (wszystko umieść w dość dużej misce, powinna pomieścić wszystkie wymienione w przepisie składniki). Do przesianych sypkich składników dodaj kefir, łyżeczkę cynamonu oraz żółtko (białko zostaw w małej miseczce, za chwile ci się przyda). Całość dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę. Tak przygotowane owoce dodaj do ciasta i wymieszaj. Pozostałe białka zmiksuj na sztywną masę, a następnie dodaj do reszty składników i bardzo delikatnie wymieszaj. To sprawi, że placuszki wyjdą naprawdę puszyste. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, a następnie nałóż na nią ciasto tworząc niewielkie placuszki. Obsmaż je z obu stron aż do zarumienienia. Po kilku minutach zdejmij placki z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie posyp cukrem pudrem. Gotowe! Placuszki jabłkowe na kefirze to ulubione danie wielu gwiazd, między innymi znanej polskiej blogerki kulinarnej, Kingi Paruzel.         Wyświetl ten post na...

Przeczytaj
grzyby marynowane przepis
AdobeStock
Przepisy Bajecznie pyszne marynowane gąski. Smakują jak od babci
Udane grzybobranie? Czas na marynowanie grzybków! To pyszna zakąska do obiadu i spotkań ze znajomymi!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Czas grzybobrania powoli mija. Co zrobić z zebranymi grzybami? Można zjeść świeże, ususzyć, albo zamarynować! Dziś mamy dla was przepis na wyjątkowe marynowane gąski! Marynowane grzybki Grzyby w zalewie to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu! Sprawdzają się także jako przekąski w trakcie przyjęć, szczególnie w połączeniu z alkoholem. Marynowanie nie zajmuje dużo czasu i pozwala długo przechowywać zebrane grzyby. Taki słoik marynowanych grzybków to świetny prezent od grzybiarza dla znajomych! Przepis na marynowane gąski Do przyrządzenia marynowanych gąsek potrzebne będą te składniki: •    2 kilogramy gąsek •    2,5 litra wody •    Pół szklanki cukru •    Szklanka octu •    1 duża łyżka soli •    3 liście laurowe •    Ziele angielskie  I oczywiście słoiki! Przygotowanie 1.    Grzyby należy dokładnie oczyścić ze ściółki, ziemi i sprawdzić, czy nie są robaczywe. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie. 2.    Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, wrzuć do garnka grzyby. Gotuj przez około 15 minut. 3.    Ugotowane grzyby odcedź. Następnie przygotuj zalewę – wlej do garnka wodę, szklankę octu, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a na koniec wsyp cukier i sól. Całość zagotuj. 4.    Ugotowane grzyby przełóż do słoików. Gąski powinny wypełnić około ¾ pojemności słoika, nie więcej! Wlej gotującą się zalewę. 5.    Zakręć mocno wszystkie słoiki, obróć do góry dnem stawiając je na zakrętce, przykryj ręcznikiem i odstaw, by ostygły. Gotowe!  

Przeczytaj
zupa po węgiersku przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Przepisy Zmarzliście? Talerz tej smacznej i pożywnej zupy z pewnością was rozgrzeje
W jesienno-zimowe, chłodne popołudnia nie ma nic lepszego od ostrej zupy po węgiersku. Ta, choć znacznie odbiega od tradycyjnie przyrządzanych dań, z pewnością od raz rozgrzeje niejednego zmarzlucha.
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Zupa po węgiersku swoje rozgrzewające właściwości zawdzięcza między innymi przyprawom, ale również dodatkowi papryczki chili. Jej smak jest bardzo wyrazisty, ale nie przesadzony. Z pewnością polubią ją również ci, którzy na co dzień stronią od pikantnych dań. Przepis na rozgrzewającą zupę po węgiersku Będziesz potrzebować  500 gramów mięsa wołowego na gulasz 2 litry rosołu 300 gramów pieczarek 3 ziemniaki 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chili 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, imbir w proszku, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę. W małej miseczce umieść łyżeczkę pieprzu, soli, ostrej i słodkiej papryki, a następnie wymieszaj. W tak przygotowanej mieszance przypraw obtocz pokrojoną w kostkę wołowinę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i umieść na niej przyprawione mięso. Smaż je przez ok. 3 minuty, a następnie przełóż do dużego garnka.  Cebule obierz i pokrój w niewielką kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki umieść na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso i zeszklij. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść w garnku z mięsem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 50 minut. W tym czasie zajmij się warzywami. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę (przed dodaniem do zupy możesz je lekko podgotować w osobnym garnku). Paprykę umyj, usuń z niej pestki i gniazda nasienne, pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni, na której wcześniej smażyłaś mięso i cebulę. Pokrojoną paprykę, ziemniaki oraz papryczkę...

Przeczytaj