Bigos
Adobe Stock
Przepisy

Super sycący bigos staropolski z kiełbasą i śliwkami! W mig znika z półmiska!

Na Wigilię nie ma nic lepszego od bigosu staropolskiego! Idealne połączenie kapusty, grzybów, śliwek i kiełbasy sprawia, że tęsknimy za tym przysmakiem cały rok. Na szczęście już niedługo bigos ponownie zagości na naszych stołach!
Weronika Kępa
listopad 17, 2020

Choć jego przygotowanie jest czasochłonne, tych godzin spędzonych w kuchni na pewno nie pożałujesz.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Będziesz potrzebować

  • 500 gramów świeżej kapusty
  • 500 gramów kiszonej kapusty
  • 400 gramów mięsa wieprzowego (może być karkówka)
  • 300 gramów wiejskiej kiełbasy
  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 30 gramów suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut.
  2. Namoczone grzyby odcedź i pokrój w cienkie paski, ale wody nie wylewaj. Dolejesz ją później do bigosu, dzięki czemu wzbogacisz jego smak.
  3. Kapustę kiszoną odcedź z wody (pod żadnym pozorem jej nie płucz, wtedy straci swój smak), a następnie posiekaj.
  4. Tak przygotowaną kapustę kiszoną umieść w dużym garnku i dolej do niej szklankę wody.
  5. Świeżą kapustę również posiekaj, a następnie dodaj do garnka z kapustą kiszoną. Całość gotuj pod przykrywką przez około godzinę na wolnym ogniu.
  6. W tym czasie zajmij się mięsem wieprzowym. Pokrój je w kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym smalcu, aż do całkowitej miękkości przez ok. 15 minut. Nie zapominaj w tym czasie o mieszaniu.
  7. Po godzinie gotowania kapusty dodaj przyprawy – 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 1 łyżeczka pieprzu, kminku i majeranku. To również dobry moment na dodanie do powstającego bigosu wcześniej pokrojonych grzybów i wody pozostałej z ich namaczania. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Po kilku minutach dodaj również podsmażone na patelni mięso i ponownie wymieszaj. Gotuj wszystko pod przykrywką, na wolnym ogniu, cały czas pilnując, by kapusta się nie przypaliła (jeśli widzisz, że konsystencja jest zbyt gęsta możesz dolać jeszcze trochę przefiltrowanej wody).
  9. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodaj ją do garnka z gotującym się bigosem.
  10. Kiełbasę wiejską również pokrój w kostkę i dodaj do bigosu. Całość dokładnie wymieszaj.
  11. Teraz przyszedł czas na suszone śliwki. Posiekaj je drobno i zwieńcz nimi swoje pyszne danie.
  12. Tak przygotowany bigos gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 3 godziny. Składniki potrzebują trochę czasu zanim idealnie się połączą. 
  13. Czerwone wino dodaj najwcześniej 2 godziny przed zdjęciem bigosu z ognia.

Gotowe!

Pamiętaj, że bigos smakuje najlepiej nawet 3 dni po przyrządzeniu. Jeśli więc nie zależy ci na czasie pozostaw go w lodówce na te kilkadziesiąt godzin, a nie pożałujesz!

Źródło: dobrowolscy.pl, aniagotuje.pl

Komentarze
babka ziemniaczana przepis
AdobeStock
Przepisy Obłędna babka ziemniaczana z boczkiem! Twoje kubki smaku oszaleją!
Masz ochotę na coś nowego? Spróbuj babki ziemniaczanej z tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

W Polsce ziemniak jest prawdziwym królem wśród warzyw. Ziemniaki dodajemy do zup, drugiego dania, robimy z nich danie główne i sałatki. Dziś mamy dla was fenomenalny przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem – przepyszne i proste w przygotowaniu danie! Babka z Podlasia Babkę ziemniaczaną od wieków przyrządza się na północnym wschodzie naszego kraju. Jest popularna także na Białorusi, skąd najprawdopodobniej do nas przywędrowała. Na Podlasiu i Suwalszczyźnie każda gospodyni wie, jak upiec taką babkę! Dziś przygotowuje się ją także w innych częściach Polski, dzięki czemu zyskała ona różne oryginalne nazwy. Ślązacy mówią na nią „kartoflak”, ale możecie też spotkać takie określenia jak „pyrczok” czy „bulbynek”. Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem Do przygotowania tego dania potrzebujecie: 1 kg ziemniaków 1 dużą cebulę 1 ząbek czosnku 100g boczku 1 jajo 2 łyżki mąki Sól Pieprz Przygotowanie Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Ziemniaki i cebulę umyj, obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odciśnij z ziemniaków wodę i włóż do miski. Czosnek obierz i pokrój drobno. Do miski z ziemniakami dodaj cebulę, czosnek, jajko, mąkę oraz po jednej łyżeczce soli i pieprzu. Na koniec dorzuć podsmażony boczek i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę ziemniaczaną przełóż do keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 1,5 godziny. I gotowe!

Przeczytaj