przepis na bitki wieprzowe
Gotujmy.pl/reanja
Przepisy

Staropolskie bitki, jak marzenie. Zapomniany przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście

Staropolskie bitki wieprzowe to jedno z tych dań, które przyrządzisz nawet z bardzo ograniczonym asortymentem kuchennym. Nie musisz mieć w domu dziesiątek garnków, ani nawet piekarnika. One i tak będą rozpływać się w ustach!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Bitki to danie, które zachwyci niejedno fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos grzybowy tworzą bowiem połączenie, któremu trudno dorównać.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na staropolskie bitki wieprzowe

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram ulubionego chudego mięsa wieprzowego (może to być karczek, szynka, a nawet łopatka)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 gramów ulubionych grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 400 ml rosołu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 gramów serka topionego
  • 4 łyżki musztardy
  • Mąka
  • Olej
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr.
  2. Mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, rozbij przy pomocy tłuczka, a następnie każdy kawałek posyp z obu stron mąką.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę aż do zarumienienia.
  4. Kiedy będzie gotowa przełóż ją na talerz, a następnie posmaruj musztardą z obu stron.
  5. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Całość zeszklij na oleju pozostałym ze smażenia mięsa.
  6. Na patelnię z cebulą i czosnkiem ponownie umieść wieprzowinę. Dodaj rozmrożone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem, zamieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 1,5 godziny.
  7. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z garnka. Do pozostałego w naczyniu wywaru dodaj rozdrobiony serek topiony. Całość zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Do tak przygotowanego sosu ponownie włóż bitki i duś jeszcze przez ok. 15 minut. 

Gotowe!

Komentarze
pieczeń rzymska przepis
Gotujmy.pl
Newsy Znakomita pieczeń rzymska z niezwykłą polewą. Danie, które pokochasz bez reszty
Idą święta, a to znakomity czas na przygotowywanie popisowych dań! Podaj swoim gościom tę pieczeń rzymską, a oniemieją z wrażenia!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Jeśli szukasz przepisów na świąteczne dania, to doskonale trafiłaś! Pieczeń rzymska to świetny pomysł na obiad w trakcie świąt. Twoi goście będą zachwyceni i wyjdą od ciebie najedzeni jak nigdy – pieczeń jest niezwykle sycąca! Wyjątkowe danie Pieczeń rzymska, zwana też „klopsem”, to zapiekane w piekarniku mięso mielone z dodatkiem warzyw i przypraw. Czasami dodaje się też do środka ugotowane jajka. Jest bardzo smaczna i sycąca, dlatego to doskonałe danie na święta i inne rodzinne spotkania. Przepis na pieczeń rzymską w czerwonym winie Lista składników na pieczeń jest dość długa, dlatego zapisz je dokładnie i niczego nie pomiń! 1 kg mielonej jagnięciny Pół kg mielonej wieprzowiny Pół kg mielonej cielęciny Bułka tarta 2 kromki białego chleba bez skórek Pół szklanki mleka 1 duże jajo 1 żółtko 1 cebula 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku 1 pomidor Szklanka czerwonego wina 100 g cukru Pietruszka Szałwia Tymianek Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Pieprz cayenne Ser Parmigiano-Reggiano Zmielone ziele angielskie Przygotowanie Do miski wlej mleko, dodaj kawałki chleba i rozgnieć. Dodaj żółtko, jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Następnie do gotowej masy dodaj ser Parmigiano-Reggiano oraz bułkę tartą i zamieszaj. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Dodaj pokrojony czosnek, a gdy ostygnie przełóż do miski. Do miski z cebulą i czosnkiem dodaj mięso i dokładnie wymieszaj. Posmaruj blachę do pieczenia olejem i połóż na niej mięso. Uformuj z niego równy bochenek. Blachę z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę. Mięso powinno się piec tak długo, aż będzie dość...

Przeczytaj