Bitki to danie, które zachwyci niejedno fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos grzybowy tworzą bowiem połączenie, któremu trudno dorównać.

Choć zwykle bitki przygotowywano dawniej z mięsa schabowego, dzisiaj prezentujemy wam nieco inną opcję. Suchy schab wieprzowy zastąpcie bardziej soczystym mięsem. Jakim? Wybór należy do was, ale świetnie sprawdzi się m.in. szynka wieprzowa czy karczek.

Przepis na staropolskie bitki wieprzowe

Składniki:

  • 1 kilogram ulubionego chudego mięsa wieprzowego (może to być karczek, szynka, a nawet łopatka)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 gramów ulubionych grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 400 ml rosołu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 gramów serka topionego
  • 4 łyżki musztardy
  • Mąka
  • Olej
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr.
  2. Mięso przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy tłuczka, a następnie każdy kawałek posypcie z obu stron mąką.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie wieprzowinę aż do zarumienienia.
  4. Kiedy będzie gotowa przełóżcie ją na talerz, a następnie posmarujcie musztardą z obu stron.
  5. Cebulę i czosnek obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę (czosnek możecie przecisnąć przez praskę). Całość zeszklijcie na oleju pozostałym ze smażenia mięsa.
  6. Na patelnię z cebulą i czosnkiem ponownie umieśćcie wieprzowinę. Dodajcie rozmrożone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalejcie gorącym bulionem, zamieszajcie i duście pod pokrywką przez ok. 1,5 godziny.
  7. Po upływie tego czasu wyjmijcie mięso z garnka. Do pozostałego w naczyniu wywaru dodajcie rozdrobiony serek topiony. Całość zblendujcie na gładką masę, doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  8. Do tak przygotowanego sosu ponownie włóżcie bitki i duś jeszcze przez ok. 15 minut. 

Gotowe!