
Bitki to danie, które zachwyci niejedno fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos grzybowy tworzą bowiem połączenie, któremu trudno dorównać.
Przepis na staropolskie bitki wieprzowe
Będziesz potrzebować
- 1 kilogram ulubionego chudego mięsa wieprzowego (może to być karczek, szynka, a nawet łopatka)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 gramów ulubionych grzybów leśnych (mogą być mrożone)
- 400 ml rosołu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 gramów serka topionego
- 4 łyżki musztardy
- Mąka
- Olej
- Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie
- Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr.
- Mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, rozbij przy pomocy tłuczka, a następnie każdy kawałek posyp z obu stron mąką.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę aż do zarumienienia.
- Kiedy będzie gotowa przełóż ją na talerz, a następnie posmaruj musztardą z obu stron.
- Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Całość zeszklij na oleju pozostałym ze smażenia mięsa.
- Na patelnię z cebulą i czosnkiem ponownie umieść wieprzowinę. Dodaj rozmrożone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem, zamieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij mięso z garnka. Do pozostałego w naczyniu wywaru dodaj rozdrobiony serek topiony. Całość zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do tak przygotowanego sosu ponownie włóż bitki i duś jeszcze przez ok. 15 minut.
Gotowe!