Któż z nas tego nie przerabiał. Prośby i groźby nie działają, a niesforny gagatek przy stole nie chce jeść wątróbki… Kulinaria to tylko jedno z pól międzypokoleniowej wojny. Dzieci często jednak nie wiedzą nawet co tracą. Smak wątróbki owszem, jest dość specyficzny, ale za to wyjątkowo ciekawy.

Mimo wszystko jakiś czynnik sprawia, że nasi najmłodsi często „składają broń”, gdy przychodzi do konsumpcji smażonej wątróbki. W czym rzecz? Zapewne chodzi tutaj o dość cierpki smak tego mięsa. Są jednak sposoby, by temu zaradzić.

Wśród dostępnych na rynku wątróbek najczęściej wybieramy do smażenia te wieprzowe i kurze. My dzisiaj opiszemy nasz sposób na tę drobiową. Zdradzimy wam jeden mały kulinarny trik, dzięki któremu wasza wątróbka nabierze większej delikatności i nie będzie zbytnio cierpka w smaku. Tym tajemniczym rozwiązaniem jest marynowanie mięsa w mleku. Warto zanurzyć kawałki wątróbki w naczyniu z mlekiem dzień przed przyrządzeniem tego dania. Efekt będzie zaskakujący.

Oto przepis na wątróbkę smażoną z cebulką w mleku:

Zobacz także:

Składniki:

  • Ok. 60 dag wątróbki kurzej
  • 3 sporych rozmiarów cebule
  • Półtorej szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Dokładnie myjemy mięso, kroimy na kawałki i zostawiamy w mleku na noc w lodówce.
  • Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju.
  • Zdejmujemy cebulę z patelni, a wrzucamy na nią nasze wątróbki.
  • Kiedy wątróbka zaczyna dochodzić, wrzucamy z powrotem na patelnię cebulę i dusimy jeszcze przez kilka minut.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.

Źródło: gotujmy.pl