Wątróbka
ania321/gotujmy.pl
Przepisy

Sprawdzony i łatwy przepis na wątróbkę. Dzięki temu składnikowi wychodzi pyszna i delikatna!

Wiele dzieci grymasi, gdy na talerzu pojawia się wątróbka. Dobrze przyrządzona może okazać się prawdziwym hitem nie tylko dla dorosłych, ale i dla całej rodziny.

Któż z nas tego nie przerabiał. Prośby i groźby nie działają, a niesforny gagatek przy stole nie chce jeść wątróbki… Kulinaria to tylko jedno z pól międzypokoleniowej wojny. Dzieci często jednak nie wiedzą nawet co tracą. Smak wątróbki owszem, jest dość specyficzny, ale za to wyjątkowo ciekawy.

Mimo wszystko jakiś czynnik sprawia, że nasi najmłodsi często „składają broń”, gdy przychodzi do konsumpcji smażonej wątróbki. W czym rzecz? Zapewne chodzi tutaj o dość cierpki smak tego mięsa. Są jednak sposoby, by temu zaradzić.

Wśród dostępnych na rynku wątróbek najczęściej wybieramy do smażenia te wieprzowe i kurze. My dzisiaj opiszemy nasz sposób na tę drobiową. Zdradzimy wam jeden mały kulinarny trik, dzięki któremu wasza wątróbka nabierze większej delikatności i nie będzie zbytnio cierpka w smaku. Tym tajemniczym rozwiązaniem jest marynowanie mięsa w mleku. Warto zanurzyć kawałki wątróbki w naczyniu z mlekiem dzień przed przyrządzeniem tego dania. Efekt będzie zaskakujący.

Oto przepis na wątróbkę smażoną z cebulką w mleku:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Ok. 60 dag wątróbki kurzej
  • 3 sporych rozmiarów cebule
  • Półtorej szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Dokładnie myjemy mięso, kroimy na kawałki i zostawiamy w mleku na noc w lodówce.
  • Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju.
  • Zdejmujemy cebulę z patelni, a wrzucamy na nią nasze wątróbki.
  • Kiedy wątróbka zaczyna dochodzić, wrzucamy z powrotem na patelnię cebulę i dusimy jeszcze przez kilka minut.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.

Źródło: gotujmy.pl

 

 

Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...

Wątróbka w mleku
AdobeStock
Newsy
W jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? W zimnym czy ciepłym? Wielu było w błędzie
Dobra obróbka wątróbki to podstawa! Sprawdźcie jak właściwie moczyć ją przed smażeniem.

Żeby przygotowana przez was wątróbka była miękka, pyszna i miękka, musicie przestrzegać pewnych zasad. Wiele sposobów obróbki może skutecznie zniszczyć ten delikatny kawałek mięsa. Wiele osób nie przepada za wątróbką, ale może to dlatego, że nie jedli jej dobrze przygotowanej. Jak przygotować wątróbkę do smażenia? Kluczowy jest proces przygotowania wątróbki do obróbki. Przed usmażeniem, musicie wykonać pewne czynności, bo inaczej wątróbki nie będzie można już uratować. To bardzo delikatne i wdzięczne mięso, które jednak łatwo zepsuć. Oczyszczenie wątróbki Pierwszą czynnością przy przygotowywaniu wątróbki, jest zdjęcie z niej błonek. Wątróbka nie powinna mieć przyczepionego woreczka żółciowego, ale jeśli go ma, koniecznie się go pozbądźcie. Wątróbka z żółcią wyjdzie bardzo gorzka, wręcz niejadalna. Moczenie wątróbki w mleku Wątróbkę musicie też przed smażeniem wymoczyć w mleku. Włóżcie ją koniecznie do ziemnego mleka. Ciepłe mleko źle wpływa na mięso wątroby! Dzięki wymoczeniu w mleku wątróbka będzie miała jasny kolor po usmażeniu, a jej smak będzie przyjemniejszy i bardziej łagodny. Solenie wątróbki Nie sólcie nigdy wątróbki przed smażeniem! Sól wyciąga z mięsa wodę i soki. Jeśli posolicie wątróbkę za wcześnie, zrobi się twarda, szara i sucha. Pamiętajcie o tej zasadzie. Smażenie wątróbki Wątróbkę smaży się krótko. Łącznie ok. 5 minut. 2-3 minuty smażenia z każdej strony są wystarczające. Wątróbka powinna być różowa w środku, ale nie surowa. Dodatki do smażonej wątróbki Wątróbka nie posmakuje każdemu. Jeśli przygotujecie do niej odpowiednie dodatki, jest duża szansa,...

wątróbka z ananasem
Gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka, jakiej jeszcze nie jedliście. Niebanalny dodatek sprawia, że smakuje wprost obłędnie
Jeżeli jesteście fanami wątróbki, koniecznie spróbujcie jej w takim oto nietypowym wydaniu. Tak podana ma pyszny i naprawdę ciekawy smak. Nawet najbardziej zatwardziali przeciwnicy wątróbki przekonają się do tego dania. Wystarczy, że dodacie do niego…

Dla jednych to rarytas, inni wprost za nią nie przepadają. Wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs. Zawiera duże ilości białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny. Czy wiecie, że ponad jedna czwarta wątroby wołowej składa się z białka? Warto dodać, że jest to białko bardzo wysokiej jakości, ponieważ dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto, wątróbka ma znacznie mniej kalorii niż wiele innych rodzajów mięs. Zawiera też duże ilości żelaza. Żelazo zawarte w wątróbce to żelazo hemowe, które jest najłatwiej przyswajalne przez ludzki organizm. Najczęściej wątróbkę podaje się usmażoną z cebulką lub upieczoną z jabłkami. A co powiecie na zmodyfikowaną wersję tego dania, a konkretnie na wątróbkę z… ananasem? Składniki: pół kg wątróbki drobiowej Ok. 6 średnich ziemniaków Ok. 6 krążków ananasa z puszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Ok. 6 pomidorków koktajlowych 2 cebule Olej do smażenia Sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz Papryka mielona do smaku, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, po czym delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przepłukaną i odsączoną z wody wątróbkę, kroimy na kawałki i dodajemy do smażącej się na patelni cebuli. Danie smażymy, aż będzie gotowe i doprawiamy do smaku.  Obieramy ziemniaki, kroimy je na kawałki i obsmażamy na oleju, na drugiej patelni. Całość przyprawiamy. Gdy ziemniaczki będą miękkie i rumiane z wierzchu, należy je wyjąć i odsączyć z tłuszczu. Na sam koniec smażenia, do wątróbki dodajemy pokrojone w kostkę ananasy, przekrojone na połowę pomidorki oraz posiekaną natkę...

 Wątróbka nierównomiernie się smaży? Wiemy w czym tkwi błąd
AdobeStock
Newsy
Wątróbka nierównomiernie się smaży, jest gorzka lub twarda? Wiemy, gdzie tkwi błąd
Wiele osób nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso nie tylko może pryskać i strzelać na patelni, ale też – źle przyrządzone – może być bardzo twarde lub przeciwnie – niedosmażone. Jak przygotować idealną w smaku wątróbkę? Przeczytajcie!

Jedni ją uwielbiają – drudzy wręcz przeciwnie – nie mogą nawet na nią patrzeć. Wątróbka – bo o niej mowa – to jedno z mięs, które budzi tyle samo podziwu, co sprzeciwu. Jednego jej jednak nie można odmówić - jest niezwykle zdrowa. Właściwości zdrowotne wątróbki Lubicie jeść wątróbkę drobiową? To świetnie, ponieważ mięso to jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, białka, witaminy B12 oraz witaminy A. Jest też niskokaloryczne - 100 wątróbki drobiowej dostarcza zaledwie 120-140 kcal - w jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? Jak prawidłowo przyrządzać wątróbkę? Wiele gospodyń domowych nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso ma to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzone strzela na patelni. Dzieje się tak, gdy przed smażeniem nie osuszymy go papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody lub mleka, w którym się moczyło. Oto inne problemy, z jakimi stykają się osoby, które przygotowują samodzielnie wątróbkę. Mięso jest twarde i suche po usmażeniu. To znak, że posoliliście je przed smażeniem. Pod żadnym pozorem tego nie róbcie, ponieważ wątróbka zrobi się wtedy twarda. Mięso solimy i przyprawiamy dopiero na sam koniec smażenia, tuż przed podaniem go do stołu. Wątróbka wychodzi gorzka. Jeżeli wasza wątróbka wychodzi gorzka , wystarczy, że przed smażeniem namoczycie ją w mleku (najlepiej na całą noc). Po usmażeniu mięso zachwyci was swoim smakiem. Wątróbka nasiąka tłuszczem. Prawdopodobnie usmażyliście ją na za mało rozgrzanym tłuszczu. Temperatura tłuszczu powinna być dość wysoka, by od razu udało się zamknąć w mięsie soki. Dodatkowo, po zdjęciu wątróbki z patelni warto ją odsączyć na ręczniku papierowym. Wątróbka...