Wiemy, że uwielbiacie przepisy Magdy Gessler, dlatego dziś mamy coś specjalnego! Gdy raz spróbujecie tej soljanki mięsnej, to już nie będziecie chcieli jeść nic innego! Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Soljanka – wschodni przysmak

Grzybowa, rybna lub mięsna – soljanka to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej i białoruskiej, popularne także we wschodnich częściach naszego kraju. Przygotowuje się ją na bazie wybranego mięsa, ryb lub grzybów, a obowiązkowym dodatkiem jest cytryna lub woda z kiszonych ogórków. Solianka musi być kwaśna!

Soljanka mięsna z przepisu Magdy Gessler

Aby przygotować to tradycyjne danie wschodniej kuchni w wersji mięsnej, będziecie potrzebowali:

  • 300 g wołowiny
  • 300 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • 100 g kiełbasy
  • 100 g mięsa wędzonego
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebulę
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Kilka średniej wielkości pieczarek
  • 1 pietruszkę
  • Pół selera
  • 1 por
  • Kilka kiszonych ogórków
  • Szklankę wody z kiszonych ogórków
  • Dwie duże łyżki masła
  • 1 cały mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • Kilka liści laurowych
  • 3 ziela angielskie
  • 1 cytryna
  • Natka koperku
  • Śmietana
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Mięso włóż do dużego garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso i zagotuj. Gdy wywar zacznie się gotować, to zmniejsz ogień i gotuj przez około 3 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości!
  2. Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z garnka, oddziel od kości i pokrój w paski. Pokrojone kawałki wrzuć z powrotem do wywaru i gotuj na małym ogniu.
  3. W tym czasie posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj koncetrat pomidorowy i zamieszaj.  Całość wrzuć do garnka z mięsem.
  4. Kiełbasę i wędzone mięso pokrój, podsmaż i dodaj do wywaru. Nie myj patelni po kiełbasie! Przyda się w następnych krokach.
  5. Na osobnej patelni podsmaż pieczarki i wrzuć do garnka.
  6. Kiszone ogórki zetrzyj na dużych oczkach i smaż na patelni po kiełbasie i wędzonce. Gdy woda już odparuje, dodaj je do wywaru.
  7. Teraz do garnka wlej szklankę wody po ogórkach, kapary i oliwki oraz pieprz i plastry cytryny. Pamiętaj, że podstawą soljanki jest kwaśno-słony smak! Możesz dolać więcej wody z ogórków, jeśli chcesz żeby wywar był bardziej kwaśny.
  8. I gotowe! Soljankę podaje się z łyżką śmietany na środku, posypaną koperkiem lub pietruszką. Koniecznym dodatkiem do tego dania jest świeży chleb z masłem.

 

Zobacz także:

Źródło: beszamel.se.pl