solianka przepis
IwonaF/gotujmy.pl
Przepisy

Soljanka mięsna, którą pokochasz! Obłędnie pyszny i prosty przepis od Magdy Gessler!

Jeżeli lubicie przepisy od Magdy Gessler, to koniecznie wypróbujcie ten na wyjątkową soljankę! Danie proste w przygotowaniu - a do tego jakie pyszne!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Wiemy, że uwielbiacie przepisy Magdy Gessler, dlatego dziś mamy coś specjalnego! Gdy raz spróbujecie tej soljanki mięsnej, to już nie będziecie chcieli jeść nic innego! Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Soljanka – wschodni przysmak

Grzybowa, rybna lub mięsna – soljanka to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej i białoruskiej, popularne także we wschodnich częściach naszego kraju. Przygotowuje się ją na bazie wybranego mięsa, ryb lub grzybów, a obowiązkowym dodatkiem jest cytryna lub woda z kiszonych ogórków. Solianka musi być kwaśna!

Soljanka mięsna z przepisu Magdy Gessler

Aby przygotować to tradycyjne danie wschodniej kuchni w wersji mięsnej, będziecie potrzebowali:

  • 300 g wołowiny
  • 300 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • 100 g kiełbasy
  • 100 g mięsa wędzonego
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebulę
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Kilka średniej wielkości pieczarek
  • 1 pietruszkę
  • Pół selera
  • 1 por
  • Kilka kiszonych ogórków
  • Szklankę wody z kiszonych ogórków
  • Dwie duże łyżki masła
  • 1 cały mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • Kilka liści laurowych
  • 3 ziela angielskie
  • 1 cytryna
  • Natka koperku
  • Śmietana
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Mięso włóż do dużego garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso i zagotuj. Gdy wywar zacznie się gotować, to zmniejsz ogień i gotuj przez około 3 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości!
  2. Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z garnka, oddziel od kości i pokrój w paski. Pokrojone kawałki wrzuć z powrotem do wywaru i gotuj na małym ogniu.
  3. W tym czasie posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj koncetrat pomidorowy i zamieszaj.  Całość wrzuć do garnka z mięsem.
  4. Kiełbasę i wędzone mięso pokrój, podsmaż i dodaj do wywaru. Nie myj patelni po kiełbasie! Przyda się w następnych krokach.
  5. Na osobnej patelni podsmaż pieczarki i wrzuć do garnka.
  6. Kiszone ogórki zetrzyj na dużych oczkach i smaż na patelni po kiełbasie i wędzonce. Gdy woda już odparuje, dodaj je do wywaru.
  7. Teraz do garnka wlej szklankę wody po ogórkach, kapary i oliwki oraz pieprz i plastry cytryny. Pamiętaj, że podstawą soljanki jest kwaśno-słony smak! Możesz dolać więcej wody z ogórków, jeśli chcesz żeby wywar był bardziej kwaśny.
  8. I gotowe! Soljankę podaje się z łyżką śmietany na środku, posypaną koperkiem lub pietruszką. Koniecznym dodatkiem do tego dania jest świeży chleb z masłem.

 

Źródło: beszamel.se.pl

Komentarze
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy Przepyszne pulpety z sosem pomidorowym. Pokocha je cała rodzina. Lepszych nie jedliście
Rozpływające się w ustach pulpety w sosie pomidorowym to niezawodny sposób na niejadka. Na wszelki wypadek zrób ich więcej, bo twoje dziecko na pewno poprosi o dokładkę!
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Delikatne w smaku, a do tego pożywne i zdrowe. Jak tu ich nie kochać! Mowa oczywiście o pulpetach z indyka w sosie pomidorowym. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Zrobisz je w zaledwie 30 minut, a twoje dziecko będzie się nimi zajadać aż miło! Będziesz potrzebować 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml rosołu Passata pomidorowa 1 jajko Bułka tarta Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia Przygotowanie Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie przełóż na rozgrzaną patelnie, dodaj soli oraz pieprzu i zeszklij. Tak przygotowaną cebulę i czosnek wymieszaj z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Całość dopraw słodką papryką, solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie pulpeciki. Na rozgrzaną patelnie przełóż przygotowane mięso. Smaż z obu stron aż do zarumienienia. Do pulpecików dolej gorący bulion. Całość gotuj pod przykrywką przez ok. 10 minut. Po tym czasie do mięsa dolej passatę pomidorową i gotuj przez kolejne ok. 10 minut bez przykrywki. W międzyczasie sprawdź czy dania nie trzeba jeszcze przyprawić. Użyj soli, pieprzu, słodkiej papryki i bazylii. Gotowe! Tak przyrządzone pulpeciki możesz podawać z ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. W kuchni ogranicza cię tylko własna wyobraźnia! Źródło: przepisy.pl

Przeczytaj
Przepis na podwójny schabowy Magdy Gessler
Facebook/Magda Gessler
Przepisy Podwójny schabowy Magdy Gessler! W czym tkwi jego sekret? Wyjaśniamy!
Magda Gessler to znany w całym kraju autorytet kulinarny. Od lat przygotowuje potrawy, które pieszczą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy polskiej kuchni. Podwójnego schabowego według jej przepisu musi spróbować każdy!
Weronika Kępa
listopad 07, 2020

Czym jest kotlet schabowy nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Zajmuje on przecież zaszczytne miejsce w kulinarnym sercu każdego Polaka. Schabowy jakiego znamy składa się zazwyczaj z jednego kawałka mięsa. Magda Gessler udowadnia jednak, że dla pożeraczy kotletów nie ma rzeczy niemożliwych i proponuje wersję podwójną, zdradzając tym samym mały sekret na idealnie smakujące mięso! Będziesz potrzebować 400 g schabu karkowego 400 g schabu środkowego 2 - 3 łyżki mąki pszennej 4 jajka 6 - 8 łyżek bułki tartej 2 cebule 4 łyżki smalcu sól pieprz Przygotowanie Schab umyj i oczyść z błon. Pokrój mięso na cienkie plastry, a następnie przykryj je kawałkiem folii spożywczej i rozbij lekko tłuczkiem. Całość dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na około pół godziny – to sprawi, że będą idealne! Kiedy mięso odpoczywa zajmij się cebulą: obierz ją, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki. Na kawałek schabu środkowego nałóż startą wcześniej cebulę. Całość przykryj kawałkiem schabu karkowego, tak aby tworzyły całość. Tak przygotowane kotlety obtocz najpierw w mące (strzep jej nadmiar, jeśli trzeba), następnie w rozkłóconym jajku (z solą i pieprzem), a na koniec w świeżo zmielonej bułce tartej (najlepiej przesiać ją przez sitko). Na gorącej patelni rozpuść smalec. Schabowe smaż około 2 minut na jednej stronie. Muszą mieć piękny, złoty kolor. Nie zapomnij odsączyć kotletów przy pomocy ręcznika papierowego. Sposób podania Kotlety schabowe najlepiej smakują z kwaśnymi dodatkami. Oprócz ziemniaków z wody, piekarnika, bądź puree, na talerzu powinien pojawić się więc na przykład ogórek kiszony. Jako dodatek idealnie sprawdzi się też kapusta kiszona, kwaśna konfitura lub dowolna...

Przeczytaj
magda gessler przepisy
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy Pyszne i soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler! Domownicy będą chcieli WIĘCEJ!
Chcesz zrobić kotlety mielone, które oczarują domowników i sprawią, że będą cię błagać o dokładkę? Koniecznie wypróbuj ten przepis od Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Znana restauratorka Magda Gessler od lat z powodzeniem ratuje upadające lokale. Ma świetne pomysły nie tylko na kreatywne nazwy restauracji i odświeżenie wystroju. Kluczem do sukcesu jest pyszne jedzenie z przepisów Magdy Gessler! Dziś pokażemy wam, jak zrobić soczyste kotlety mielone z przepisu restauratorki. Rozpływają się w ustach!   Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby kotletów mielonych. Za tym przysmakiem przepadają nawet małe dzieci! Kotlety są proste w przygotowaniu, pyszne i pasuje do nich mnóstwo dodatków – doskonale smakują z kapustą albo buraczkami. Kotlety mielone Magdy Gessler – przepis Do przygotowania tych soczystych kotletów potrzebujecie: Kilogram mielonego mięsa wieprzowego 2 jaja Dwie bułki kajzerki Mleko 2 duże cebule Masło (ok. 50 gram) Bułkę tartą Sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli. Gotową cebulę studzimy i mieszamy razem z mięsem w dużym naczyniu. Dodajemy sól, pieprz, jajka i 50 ml wody. Kajzerki namaczamy w mleku, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Uzyskaną papkę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kulki, które następnie obtaczamy  w bułce tartej i smażymy na głębokim i rozgrzanym tłuszczu. Wskazówka Magdy Gessler Pamiętaj o tym, żeby zwracać uwagę na to, gdzie kupujesz mięso! To sprzedawane w marketach często nie jest zbyt smaczne, dlatego najlepiej zaopatrzyć się w nie w porządnym sklepie mięsnym lub u dobrego rzeźnika. Źródło: przyslijprzepis.pl Źródło zdjęcia: ziutula/gotujmy.pl

Przeczytaj