Wiemy, że uwielbiacie przepisy Magdy Gessler, dlatego dziś mamy coś specjalnego! Gdy raz spróbujecie tej soljanki mięsnej, to już nie będziecie chcieli jeść nic innego! Sprawdźcie, jak ją przygotować.
Soljanka – wschodni przysmak
Grzybowa, rybna lub mięsna – soljanka to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej i białoruskiej, popularne także we wschodnich częściach naszego kraju. Przygotowuje się ją na bazie wybranego mięsa, ryb lub grzybów, a obowiązkowym dodatkiem jest cytryna lub woda z kiszonych ogórków. Solianka musi być kwaśna!
Soljanka mięsna z przepisu Magdy Gessler
Aby przygotować to tradycyjne danie wschodniej kuchni w wersji mięsnej, będziecie potrzebowali:
- 300 g wołowiny
- 300 g mięsa wieprzowego z łopatki
- 100 g kiełbasy
- 100 g mięsa wędzonego
- 2 duże marchewki
- 1 cebulę
- 3-4 ząbki czosnku
- Kilka średniej wielkości pieczarek
- 1 pietruszkę
- Pół selera
- 1 por
- Kilka kiszonych ogórków
- Szklankę wody z kiszonych ogórków
- Dwie duże łyżki masła
- 1 cały mały koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- Kilka liści laurowych
- 3 ziela angielskie
- 1 cytryna
- Natka koperku
- Śmietana
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie
- Mięso włóż do dużego garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso i zagotuj. Gdy wywar zacznie się gotować, to zmniejsz ogień i gotuj przez około 3 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości!
- Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z garnka, oddziel od kości i pokrój w paski. Pokrojone kawałki wrzuć z powrotem do wywaru i gotuj na małym ogniu.
- W tym czasie posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj koncetrat pomidorowy i zamieszaj. Całość wrzuć do garnka z mięsem.
- Kiełbasę i wędzone mięso pokrój, podsmaż i dodaj do wywaru. Nie myj patelni po kiełbasie! Przyda się w następnych krokach.
- Na osobnej patelni podsmaż pieczarki i wrzuć do garnka.
- Kiszone ogórki zetrzyj na dużych oczkach i smaż na patelni po kiełbasie i wędzonce. Gdy woda już odparuje, dodaj je do wywaru.
- Teraz do garnka wlej szklankę wody po ogórkach, kapary i oliwki oraz pieprz i plastry cytryny. Pamiętaj, że podstawą soljanki jest kwaśno-słony smak! Możesz dolać więcej wody z ogórków, jeśli chcesz żeby wywar był bardziej kwaśny.
- I gotowe! Soljankę podaje się z łyżką śmietany na środku, posypaną koperkiem lub pietruszką. Koniecznym dodatkiem do tego dania jest świeży chleb z masłem.
Zobacz także:
Źródło: beszamel.se.pl