solianka przepis
IwonaF/gotujmy.pl
Przepisy

Soljanka mięsna, którą pokochasz! Obłędnie pyszny i prosty przepis od Magdy Gessler!

Jeżeli lubicie przepisy od Magdy Gessler, to koniecznie wypróbujcie ten na wyjątkową soljankę! Danie proste w przygotowaniu - a do tego jakie pyszne!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Wiemy, że uwielbiacie przepisy Magdy Gessler, dlatego dziś mamy coś specjalnego! Gdy raz spróbujecie tej soljanki mięsnej, to już nie będziecie chcieli jeść nic innego! Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Soljanka – wschodni przysmak

Grzybowa, rybna lub mięsna – soljanka to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej i białoruskiej, popularne także we wschodnich częściach naszego kraju. Przygotowuje się ją na bazie wybranego mięsa, ryb lub grzybów, a obowiązkowym dodatkiem jest cytryna lub woda z kiszonych ogórków. Solianka musi być kwaśna!

Soljanka mięsna z przepisu Magdy Gessler

Aby przygotować to tradycyjne danie wschodniej kuchni w wersji mięsnej, będziecie potrzebowali:

  • 300 g wołowiny
  • 300 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • 100 g kiełbasy
  • 100 g mięsa wędzonego
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebulę
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Kilka średniej wielkości pieczarek
  • 1 pietruszkę
  • Pół selera
  • 1 por
  • Kilka kiszonych ogórków
  • Szklankę wody z kiszonych ogórków
  • Dwie duże łyżki masła
  • 1 cały mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • Kilka liści laurowych
  • 3 ziela angielskie
  • 1 cytryna
  • Natka koperku
  • Śmietana
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Mięso włóż do dużego garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso i zagotuj. Gdy wywar zacznie się gotować, to zmniejsz ogień i gotuj przez około 3 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości!
  2. Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z garnka, oddziel od kości i pokrój w paski. Pokrojone kawałki wrzuć z powrotem do wywaru i gotuj na małym ogniu.
  3. W tym czasie posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj koncetrat pomidorowy i zamieszaj.  Całość wrzuć do garnka z mięsem.
  4. Kiełbasę i wędzone mięso pokrój, podsmaż i dodaj do wywaru. Nie myj patelni po kiełbasie! Przyda się w następnych krokach.
  5. Na osobnej patelni podsmaż pieczarki i wrzuć do garnka.
  6. Kiszone ogórki zetrzyj na dużych oczkach i smaż na patelni po kiełbasie i wędzonce. Gdy woda już odparuje, dodaj je do wywaru.
  7. Teraz do garnka wlej szklankę wody po ogórkach, kapary i oliwki oraz pieprz i plastry cytryny. Pamiętaj, że podstawą soljanki jest kwaśno-słony smak! Możesz dolać więcej wody z ogórków, jeśli chcesz żeby wywar był bardziej kwaśny.
  8. I gotowe! Soljankę podaje się z łyżką śmietany na środku, posypaną koperkiem lub pietruszką. Koniecznym dodatkiem do tego dania jest świeży chleb z masłem.

 

Źródło: beszamel.se.pl

Komentarze
gulasz węgierski przepis
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy Ten gulasz to MARZENIE! Dosłownie rozpływa się w ustach!  
Szukasz przepisu który sprawi, że twoi bliscy oniemieją z zachwytu? Wypróbuj ten przepis na gulasz po węgiersku!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!   Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku! Gulasz po węgiersku – przepis Do przygotowania potrzebujecie: 2 duże cebule 1 marchewkę 2 papryki czerwone 200-300 g pieczarek 2 łyżki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 litr bulionu Oliwę Smalec 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 listki laurowe 4 ziela angielskie Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki) 2 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryj i gotuj na...

Przeczytaj
schab duszony z fasola i kielbasa
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy Sycące danie na chłodne dni. Nikt nie oprze się temu schabowi z fasolką
Niezwykle rozgrzewające i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka. Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny. Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą Składniki 1,2 kg schabu wieprzowego 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 cebula 1 czerwona papryka średniej wielkości 2 duże marchewki 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 duża łyżka kaszy manny Sól i pieprz do smaku Listek laurowy Ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki. Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka. Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli. Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem. Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią. Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka. Drobno posiekaj natkę pietruszki...

Przeczytaj
bigos przepis
Wikimedia
Przepisy Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza! Przepis na bigos Będziesz potrzebować  1 kilogram świeżej kapusty 800 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki) 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot) 200 gramów wiejskiej kiełbasy 100 gramów boczku wędzonego 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki) 30 gramów suszonych śliwek 30 gramów wędzonych śliwek 3 duże cebule ¼ szklanki śliwowicy 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej  Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka Przygotowanie Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku). Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki. Kapustę kiszoną odcedź z wody , posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku). Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę...

Przeczytaj
krupnik przepis
Adobe Stock
Newsy Magda Gessler sprzedaje krupnik za niebotyczną cenę. Bez trwonienia pieniędzy zrobisz go w domu taniej 
Rozgrzewający krupnik to danie, po które sięgamy bardzo często, szczególnie zimą. Znana restauratorka, Magda Gessler, sprzedaje go za 50 złotych za 900 ml. Wydając tę samą kwotę w sklepie i przyrządzając zupę samodzielnie uzyskasz aż dwa razy tyle przysmaku.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Nie od dziś wiadomo, że ceny dań w restauracjach oraz sklepach Magdy Gessler zwalają z nóg. Nie każdy może sobie na nie pozwolić. Na szczęście w sieci nie brakuje przepisów autorstwa gwiazdy. Dzięki temu z powodzeniem możesz przyrządzać różne przysmaki bez trwonienia pieniędzy.  Nie inaczej jest w przypadku krupniku na żeberkach cielęcych. Upichcony według receptury znanej restauratorki będzie smakował wybornie! Przepis na krupnik według Magdy Gessler Będziesz potrzebować 2 litry wody 500 gramów żeberek cielęcych Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 300 gramów ziemniaków 100 gramów kaszy pęczak 30 gramów suszonych grzybów 100 ml śmietany Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pietruszka Przygotowanie Żeberka umyj i umieść w dużym garnku. Dodaj również kaszę oraz suszone grzyby. Całość zalej zimną wodą do ¾ wysokości i zagotuj.  Trzymaj na ogniu przez ok. 1 godzinę lub dłużej, do momentu, w którym mięso zacznie odchodzić od kości. Po upływie tego czasu dopraw wywar solą oraz pieprzem i zamieszaj. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyj pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa obierz i umieść w całości w garnku z wywarem. Dopraw majerankiem oraz pietruszką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w niewielką kosteczkę, a następnie ugotuj je w czystym garnku. Po upływie godziny zdejmij zupę z ognia, wyjmij z niej żeberka i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój na mniejsze kawałki i ponownie umieść w garnku. W garnku umieść też ugotowane ziemniaki. Do szklanki lub małej miseczki nalej dwie chochle zupy i dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj aż do połączenia się...

Przeczytaj