Podczas pieczenia całego kurczaka najsmaczniej wychodzą nam zwykle podudzia i skrzydełka. Ich mięso jest jednocześnie delikatne i odpowiednio tłuste. Dobrze wypieczone potrafią po prostu rozpływać się w ustach. Problem sprawiają za to piersi. To cenne mięso ma inne właściwości niż choćby udka – to przede wszystkim mniej tłuszczu.
To wszystko decyduje o tym, że pierś z kurczaka potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie czy upieczenie. Jak pogodzić ogień z wodą i umiejętnie upiec całego kurczaka „na jednym ogniu”? To wcale nie musi być trudne zadanie.
Do tego kulinarnego triku będziemy potrzebowali pokrojonego w plastry boczku. Tłuszcz z tego wieprzowego mięsa sprawi, że nasza pierś nie wysuszy się nam na wiórka! Skorzystajcie z tego patentu, żeby móc cieszyć się smakiem całego kurczaka, a nie tylko jego poszczególnych części.
Przepis na soczystego kurczaka pieczonego z boczkiem w całości:
Zobacz także:
Składniki:
- Cały kurczak (najlepiej zagrodowy)
- 15 dag wędzonego boczku w plasterkach
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- Szczypta soli ziołowej
- Pół łyżeczki rozmarynu
- Pół łyżeczki cząbru
- Pół łyżeczki bazylii
- Ćwierć łyżeczki tymianku
- Kilka łyżek oleju
- Pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowanego do pieczenia kurczaka ustawiamy w żaroodpornym naczyniu.
- Podważamy delikatnie skórkę kurczaka na piersiach i umieszczamy pod nią plasterki wędzonego boczku. Szczelnie wypełnijmy kurczaka boczkiem – w ten sposób zapewnimy mu izolację przed wysuszeniem.
- Przyprawy i zioła wsypujemy do jednej miseczki, dodajemy do nich olej i mieszamy.
- Powstałą marynatą dokładnie nacieramy naszego kurczaka.
- Kurczaka pieczemy piersiami do góry.
- Pieczemy mięso przez godzinę w temperaturze 160 st. C., a następnie przewracamy go na drugą stronę i pieczemy przez kolejne ok. 45 min
Źródło: gotujmy.pl