Podczas pieczenia całego kurczaka najsmaczniej wychodzą nam zwykle podudzia i skrzydełka. Ich mięso jest jednocześnie delikatne i odpowiednio tłuste. Dobrze wypieczone potrafią po prostu rozpływać się w ustach. Problem sprawiają za to piersi. To cenne mięso ma inne właściwości niż choćby udka – to przede wszystkim mniej tłuszczu.

To wszystko decyduje o tym, że pierś z kurczaka potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie czy upieczenie. Jak pogodzić ogień z wodą i umiejętnie upiec całego kurczaka „na jednym ogniu”? To wcale nie musi być trudne zadanie.

Do tego kulinarnego triku będziemy potrzebowali pokrojonego w plastry boczku. Tłuszcz z tego wieprzowego mięsa sprawi, że nasza pierś nie wysuszy się nam na wiórka! Skorzystajcie z tego patentu, żeby móc cieszyć się smakiem całego kurczaka, a nie tylko jego poszczególnych części.

Przepis na soczystego kurczaka pieczonego z boczkiem w całości:

Zobacz także:

Składniki:

  • Cały kurczak (najlepiej zagrodowy)
  • 15 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • Szczypta soli ziołowej
  • Pół łyżeczki rozmarynu
  • Pół łyżeczki cząbru
  • Pół łyżeczki bazylii
  • Ćwierć łyżeczki tymianku
  • Kilka łyżek oleju
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Przygotowanego do pieczenia kurczaka ustawiamy w żaroodpornym naczyniu.
  • Podważamy delikatnie skórkę kurczaka na piersiach i umieszczamy pod nią plasterki wędzonego boczku. Szczelnie wypełnijmy kurczaka boczkiem – w ten sposób zapewnimy mu izolację przed wysuszeniem.
  • Przyprawy i zioła wsypujemy do jednej miseczki, dodajemy do nich olej i mieszamy.
  • Powstałą  marynatą dokładnie nacieramy naszego kurczaka.
  • Kurczaka pieczemy piersiami do góry.
  • Pieczemy mięso przez godzinę w temperaturze 160 st. C., a następnie przewracamy go na drugą stronę i pieczemy przez kolejne ok. 45 min

Źródło: gotujmy.pl