Wątróbka
MOs810/Wikipedia Commons
Przepisy

Soczysta wątróbka drobiowa Magdy Gessler. Koleżanki będą błagać o przepis!

Wątróbka nie musi być nudna! Wypróbuj ten przepis Magdy Gessler na to pyszne danie, które zawiera jeden specjalny dodatek - dzięki niemu wątróbka jest wyjątkowo smaczna!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Pachnąca, soczysta wątróbka to świetny pomysł na obiad! Sprawdźcie, jak ją przygotować, żeby zrobić piorunujące wrażenie na swoich gościach. Podpowiadamy – skorzystajcie z tego przepisu Magdy Gessler!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości wątróbki

Mięso z wątróbki jest bardzo polecane przez lekarzy. Zawiera ona m.in.:

  • Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy,
  • Duże ilości żelaza, które powinny jeść osoby cierpiące na anemię,
  • Bardzo dużo białka przy stosunkowo niskiej cenie!

Wątróbkę powinny też koniecznie jeść dzieci, bowiem mięso to bogate jest w taurynę – odpowiada ona za prawidłowy rozwój organizmu małego człowieka!

Zobacz także

Przepis na wątróbkę Magdy Gessler

Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tej genialnej wątróbki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • Mąka
  • 2 kwaśne jabłka
  • Masło
  • Mleko
  • Konfitury z jarzębiny
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do miski włóżcie wątróbki i zalejcie mlekiem tak, by dokładnie je przykryło. Odstawcie do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia pokrójcie wątróbkę na kawałki, oprószcie mąką i smażcie na maśle.
  3. Przełóżcie wątróbki na blachę lub do naczynia żaroodpornego i pieczcie przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.
  4. Teraz posiekajcie cebulę i pokrójcie obrane jabłka w kostkę. Usmażcie na maśle.
  5.  Podsmażoną cebulę i jabłka wymieszajcie z tłuszczem po smażeniu wątróbek. Takim sosem polejcie wątróbki podane na talerzu, a obok dodajcie łyżkę konfitury z jarzębiny. Smacznego!
Komentarze
Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...

Przeczytaj
pasztet z wątróbki przepis
Gotujmy.pl
Newsy Domowy specjał. Wyborowy pasztet z wątróbki. Po pierwszym kęsie będziesz w niebie
Warto przygotować na święta domowe wędliny - są bardzo zdrowe i smakują o niebo lepiej niż te kupowane w sklepie! Zróbcie sami pyszny pasztet z wątróbki drobiowej z tego przepisu. Palce lizać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Niedługo święta – zastanawiacie się, czym w tym roku oczarować swoich gości. Wszyscy uwielbiają wędliny domowej roboty, dlatego szczególnie polecamy przygotować coś specjalnego! To może być klasyczny, duszony schab, domowa kiełbasa albo… własnoręcznie robiony pasztet z wątróbki! Spróbujcie koniecznie pasztetu z tego przepisu – palce lizać! Zdrowa wątróbka Nie wszyscy przepadają za wątróbką. Wielka szkoda, ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin! Zawiera duże ilości m.in.: Żelaza – powinny ją jeść zwłaszcza osoby cierpiące na niedokrwistość (anemię) Witaminy A – odpowiada ona za dobrą kondycję naszych oczu i skóry Witamin z grupy B – regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność i pomagają w leczeniu wyprysków i innych problemów ze skórą Przepis na domowy pasztet z wątróbki Domowej roboty pasztet z wątróbki to świetny pomysł na wigilijną przekąskę! Doskonale sprawdzi się podany na zimno, na talerzu z wędlinami. Do przygotowania pasztetu potrzebujecie poniższych składników: 70 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki brandy 30 g suszonej natki pietruszki 30 g masła Odrobina gałki muszkatołowej Sól Pieprz Przygotowanie Umyj dokładnie wątróbkę, oczyść i pokrój na większe kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle i po chwili dodaj wątróbkę. Gdy całość się usmaży, dodaj pietruszkę, brandy, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Duś do miękkości. Kiedy mięso już zmięknie, odstaw by nieco ostygło (zbyt gorące jedzenie może uszkodzić ostrza blendera). Następnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę. Pasztet przełóż do słoika, dodaj...

Przeczytaj
Wątróbka
ania321/gotujmy.pl
Przepisy Sprawdzony i łatwy przepis na wątróbkę. Dzięki temu składnikowi wychodzi pyszna i delikatna!
Wiele dzieci grymasi, gdy na talerzu pojawia się wątróbka. Dobrze przyrządzona może okazać się prawdziwym hitem nie tylko dla dorosłych, ale i dla całej rodziny.
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Któż z nas tego nie przerabiał. Prośby i groźby nie działają, a niesforny gagatek przy stole nie chce jeść wątróbki… Kulinaria to tylko jedno z pól międzypokoleniowej wojny. Dzieci często jednak nie wiedzą nawet co tracą. Smak wątróbki owszem, jest dość specyficzny, ale za to wyjątkowo ciekawy. Mimo wszystko jakiś czynnik sprawia, że nasi najmłodsi często „składają broń”, gdy przychodzi do konsumpcji smażonej wątróbki. W czym rzecz? Zapewne chodzi tutaj o dość cierpki smak tego mięsa. Są jednak sposoby, by temu zaradzić. Wśród dostępnych na rynku wątróbek najczęściej wybieramy do smażenia te wieprzowe i kurze. My dzisiaj opiszemy nasz sposób na tę drobiową. Zdradzimy wam jeden mały kulinarny trik, dzięki któremu wasza wątróbka nabierze większej delikatności i nie będzie zbytnio cierpka w smaku. Tym tajemniczym rozwiązaniem jest marynowanie mięsa w mleku. Warto zanurzyć kawałki wątróbki w naczyniu z mlekiem dzień przed przyrządzeniem tego dania. Efekt będzie zaskakujący. Oto przepis na wątróbkę smażoną z cebulką w mleku: Składniki: Ok. 60 dag wątróbki kurzej 3 sporych rozmiarów cebule Półtorej szklanki mleka 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Dokładnie myjemy mięso, kroimy na kawałki i zostawiamy w mleku na noc w lodówce. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju. Zdejmujemy cebulę z patelni, a wrzucamy na nią nasze wątróbki. Kiedy wątróbka zaczyna dochodzić, wrzucamy z powrotem na patelnię cebulę i dusimy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Źródło: gotujmy.pl    

Przeczytaj
Pasztet staropolski przepis
Adobe Stock
Przepisy Klasyczny i niezwykle smakowity pasztet po staropolsku. Żaden inny mu nie dorówna. Cały sekret tkwi w...
Tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na idealny pasztet po staropolsku. Wystarczy, że wierzch masy posypiesz przyprawami. Wtedy żaden mu nie dorówna!
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

Pasztet po staropolsku niezwykle dobrze smakuje nie tylko z kanapką. Można go przecież również serwować z domowej roboty ćwikłą, bądź chrzanem. Tego typu przysmak idealnie dopełni każde spotkanie przy stole! Przepis na pasztet po staropolsku Będziesz potrzebować 1 kilogram udek z kurczaka 1 kilogram mięsa z królika 1 kilogram karkówki 500 gramów wątróbki wieprzowej 5 dużych cebul 7 jajek 4 czerstwe bułki Przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano Przygotowanie Mięso (udka z kurczaka, królika i karkówkę) dokładnie umyj. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, a następnie umieść w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Całość gotuj przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. W międzyczasie czerstwe bułki namocz w wodzie i odstaw na ok. 5 minut. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Z kolei cebulę obierz i również podziel na mniejsze części. Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z wywaru, ostudź i oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia wraz z namoczonymi w wodzie bułkami, cebulą i podsmażoną wątróbką. Do powstałej masy dodaj jajka, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wyrób mięso rękoma. Kontroluj konsystencję pasztetu, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt suchy dodaj do niego trochę wywaru z mięsa. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej powstałą mięsną masę. Tak przygotowany pasztet posyp z wierzchu majerankiem i oregano. Ten zabieg sprawi, że przysmak będzie aromatyczny i pyszny jak nigdy. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 1 – 1,5.  Po upływie tego czasu wyjmij...

Przeczytaj