Wątróbka
MOs810/Wikipedia Commons
Przepisy

Soczysta wątróbka drobiowa Magdy Gessler. Koleżanki będą błagać o przepis!

Wątróbka nie musi być nudna! Wypróbuj ten przepis Magdy Gessler na to pyszne danie, które zawiera jeden specjalny dodatek - dzięki niemu wątróbka jest wyjątkowo smaczna!

Pachnąca, soczysta wątróbka to świetny pomysł na obiad! Sprawdźcie, jak ją przygotować, żeby zrobić piorunujące wrażenie na swoich gościach. Podpowiadamy – skorzystajcie z tego przepisu Magdy Gessler!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości wątróbki

Mięso z wątróbki jest bardzo polecane przez lekarzy. Zawiera ona m.in.:

  • Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy,
  • Duże ilości żelaza, które powinny jeść osoby cierpiące na anemię,
  • Bardzo dużo białka przy stosunkowo niskiej cenie!

Wątróbkę powinny też koniecznie jeść dzieci, bowiem mięso to bogate jest w taurynę – odpowiada ona za prawidłowy rozwój organizmu małego człowieka!

Zobacz także
Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad

jak przyrządzić wątróbkę

Miękka i delikatna wątróbka? Zróbcie to przed jej smażeniem, a wyjdzie poezja smaku

Przepis na wątróbkę Magdy Gessler

Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tej genialnej wątróbki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • Mąka
  • 2 kwaśne jabłka
  • Masło
  • Mleko
  • Konfitury z jarzębiny
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do miski włóżcie wątróbki i zalejcie mlekiem tak, by dokładnie je przykryło. Odstawcie do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia pokrójcie wątróbkę na kawałki, oprószcie mąką i smażcie na maśle.
  3. Przełóżcie wątróbki na blachę lub do naczynia żaroodpornego i pieczcie przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.
  4. Teraz posiekajcie cebulę i pokrójcie obrane jabłka w kostkę. Usmażcie na maśle.
  5.  Podsmażoną cebulę i jabłka wymieszajcie z tłuszczem po smażeniu wątróbek. Takim sosem polejcie wątróbki podane na talerzu, a obok dodajcie łyżkę konfitury z jarzębiny. Smacznego!
Wątróbka
gotujmy.pl/milikati
Newsy
Kiedy powinno się posolić wątróbkę? Błąd sprawi, że wyjdzie twarda jak podeszwa
Wątróbka wychodzi wam zbyt twarda? Pewnie popełniacie ten częsty błąd.

Jedni ją kochają, inni jej nienawidzą. Smażona wątróbka to koszmar wielu dzieci, które nie przepadają za jej wyrazistym smakiem. Choć rodzice podają swoim pociechom wątróbkę w dobrej wierze – w końcu zawiera ona mnóstwo witamin niezbędnych do tego, by organizm dziecka prawidłowo się rozwijał. Czasami jednak wstręt do tego dania może się brać stąd, że jest ono po prostu źle przyrządzone. Zdarzyło się wam na pewno zjeść twardą wątróbkę – nie była zbyt smaczna, prawda? Dowiedzcie się, jak ją przyrządzić by dobrze smakowała! Przepis na smażoną wątróbkę Do przygotowania klasycznej wątróbki smażonej, będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kg wątróbki drobiowej  4 cebule 1 kwaśne jabłko 2 łyżki mąki Olej do smażenia Mleko Majeranek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: W zimnej wodzie przemyjcie wątróbkę. Wytnijcie wszystkie żyłki i błony, zalejcie mlekiem i wstawcie do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie obierzcie cebulę i pokrójcie w plastry o grubości pół centymetra. Doprawcie solą, odrobiną cukru i usmażcie na rozgrzanym oleju. Jeżeli wolicie miękką cebulę do wątróbki, to smażcie na małym ogniu przez 10-15 minut. Wyjmijcie z patelni cebulę i podsmażcie na niej pokrojone w plasterki i obrane jabłko. Gdy będzie gotowe, dodajcie je do cebuli. Wątróbkę pokrójcie w plastry i oprószcie mąką. Następnie na patelnię, na której smażyliście cebulę i jabłka dolejcie oleju, rozgrzejcie i wrzućcie plastry wątróbki. Smażcie aż do zrumienienia. Pamiętajcie! Wątróbkę należy posolić dopiero na samym końcu – jeżeli zrobicie to przed smażeniem, to wyjdzie twarda jak podeszwa! Gdy będzie już gotowa, posólcie ją i...

Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak
Smażona wątróbka z dodatkiem duszonej cebuli poleca się na obiad! Wypróbujcie ten genialny przepis.

Część osób w obawie o swoje zdrowie rezygnuje z jedzenia wątróbki. Powód? Wokół tego mięsa powstało kilka szkodliwych mitów, a jeden mówi o tym, że wątróbka pełna jest toksyn z całego organizmu danego zwierzęcia. Niewiele jest w tym prawdy – wątroba oczyszcza organizm, ale nie kumuluje w sobie żadnych trucizn. Jedzenie wątróbki jest bardzo pozytywne dla zdrowia, a do tego dobrze przyrządzona wątróbka jest bardzo smaczna. Zachęcamy do wykorzystania przepisu na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na wątróbkę drobiową z duszoną cebulką Do przygotowania klasycznej wątróbki z dodatkiem duszonej cebuli, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule Natka pietruszki Mleko Masło klarowane Sól i pieprz Przygotowanie: Umyjcie wątróbkę, oczyśćcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Przełóżcie mięso do miski i zalejcie mlekiem. Odstawcie do lodówki na całą noc Następnego dnia wyjmijcie wątróbkę z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. Do osobnej miski nasypcie mąki. Obierzcie cebulę i posiekajcie ją drobno. Podobnie pokrójcie natkę pietruszki. Do garnka wlejcie masło klarowane. Gdy się rozgrzeje, wrzućcie cebulę, doprawcie solą i pieprzem i smażcie, aż się zrumieni. Odstawcie. Dodajcie masła klarowanego i smażcie na złoty kolor wątróbkę obtoczoną wcześniej w mące i doprawioną solą i pieprzem. Po usmażeniu dodajcie podduszoną cebulę. Wszystko razem na koniec wymieszajcie i podawajcie na ciepło. Smacznego! Dlaczego warto jeść wątróbkę drobiową? Podsmażona z dodatkiem cebuli wątróbka drobiowa jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera ona bowiem bardzo...

watrobka z jablkami
Newsy
Z tymi jabłkami wątróbka smakuje nieziemsko. Wspaniale podkreślają jej smak
Podroby to istna kopalnia cennych wartości odżywczych. Tym bardziej dziwi więc fakt, że Polacy tak rzadko je jedzą. Jesteśmy jednak przekonani, że wątróbka z karmelizowanymi jabłkami i cebulką podbije wasze serca.

Regularne spożywanie podrobów ma korzystny wpływ nie tylko na wzrok, ale również odporność i kondycję skóry. Ponadto podroby wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed chorobą Alzhaimera oraz depresją.  Mimo to trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna. Jeśli za nią przepadacie, koniecznie spróbujcie przyrządzić ją z karmelizowanymi jabłkami i cebulką. Palce lizać. Przepis na wątróbkę z karmelizowanymi jabłkami Będziecie potrzebować 250 gramów wątróbki drobiowej 1 jabłka 1 czerwonej cebuli ½ główki sałaty rzymskiej 1 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego 1 łyżki cukru Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na całą noc do namoczenia. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na niej cukier oraz ocet balsamiczny. Jabłko umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie na plasterki. Tak przygotowane przełóżcie na patelnie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w piórka i dodajcie do pozostałych składników. Całość duście aż do momentu, w którym sos idealnie pokryje jabłko i cebulę (na pewno to zauważycie, zaczną się ładnie mienić). Skarmelizowane składniki przełóżcie do dowolnego naczynia i odstawcie. Na tej samej patelni, na której przed chwilą przygotowaliście przepyszny sos, teraz umieśćcie olej. Kiedy się rozgrzeje, dodajcie do niego osuszoną z...

Jaka przyprawa podkreśli smak wątróbki? Z tą wychodzi przepyszna
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić wątróbkę? Przepis na wątróbkę drobiową z cebulą i majerankiem 
Wątróbka podawana razem z duszoną cebulką to tradycyjne polskie danie. Będzie jeszcze lepsze w smaku, jeśli dodajcie do niej jedną przyprawę. Bliscy będą zachwyceni jej smakiem!

Wątróbka to tradycyjna polska potrawa, która niestety nieczęsto gości na stołach. Wynika to z kwestii odpowiedniego przygotowania. Te podroby potrzebują właściwie dobranych przypraw w pewnych ilościach. Przesadzone dodatki mogą zniszczyć cały smak dania.  Sekretny składnik wątróbki Wątróbka sama w sobie jest dość delikatnym produktem, dlatego też nie powinno się jej zbytnio doprawiać różnymi przyprawami. Aby zachować jej naturalny smak, wystarczy go jedynie podkreślić. Idealnym dodatkiem do tego rodzaju podrobów jest majeranek. To zioło podkręca cały aromat dania, a jednocześnie wprowadza wartościowe składniki dla organizmu. Przygotowana wątróbka z tym dodatkiem jest przepyszna w smaku i delikatna w środku. Takie połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Właściwości majeranku Majeranek nie zawsze jest doceniany w kuchni, a wiele wnosi do potraw. Działa też wspaniale na nasze zdrowie. Przyprawa ma wiele cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Majeranek przede wszystkim ułatwia proces trawienia, wspomaga odchudzanie, zmniejsza ciążowe mdłości czy jest stosowany również jako afrodyzjak.  Przepis na przepyszną wątróbkę z majerankiem Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej 2 jabłka 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szczypta przyprawy uniwersalnej 1 szczypta majeranku sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupinek, pokrójcie ją w piórka. Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne i podzielcie je na szesnaście części. Na patelni dobrze rozgrzejcie jedną łyżkę oleju, a później dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Gdy cebula będzie gotowa przełóżcie ją do innego naczynia....