Pachnąca, soczysta wątróbka to świetny pomysł na obiad! Sprawdźcie, jak ją przygotować, żeby zrobić piorunujące wrażenie na swoich gościach. Podpowiadamy – skorzystajcie z tego przepisu Magdy Gessler!

Właściwości wątróbki

Mięso z wątróbki jest bardzo polecane przez lekarzy. Zawiera ona m.in.:

  • Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy,
  • Duże ilości żelaza, które powinny jeść osoby cierpiące na anemię,
  • Bardzo dużo białka przy stosunkowo niskiej cenie!

Wątróbkę powinny też koniecznie jeść dzieci, bowiem mięso to bogate jest w taurynę – odpowiada ona za prawidłowy rozwój organizmu małego człowieka!

Przepis na wątróbkę Magdy Gessler

Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tej genialnej wątróbki:

Zobacz także:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • Mąka
  • 2 kwaśne jabłka
  • Masło
  • Mleko
  • Konfitury z jarzębiny
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do miski włóżcie wątróbki i zalejcie mlekiem tak, by dokładnie je przykryło. Odstawcie do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia pokrójcie wątróbkę na kawałki, oprószcie mąką i smażcie na maśle.
  3. Przełóżcie wątróbki na blachę lub do naczynia żaroodpornego i pieczcie przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.
  4. Teraz posiekajcie cebulę i pokrójcie obrane jabłka w kostkę. Usmażcie na maśle.
  5.  Podsmażoną cebulę i jabłka wymieszajcie z tłuszczem po smażeniu wątróbek. Takim sosem polejcie wątróbki podane na talerzu, a obok dodajcie łyżkę konfitury z jarzębiny. Smacznego!