Pachnąca, soczysta wątróbka to świetny pomysł na obiad! Sprawdźcie, jak ją przygotować, żeby zrobić piorunujące wrażenie na swoich gościach. Podpowiadamy – skorzystajcie z tego przepisu Magdy Gessler!
Właściwości wątróbki
Mięso z wątróbki jest bardzo polecane przez lekarzy. Zawiera ona m.in.:
- Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy,
- Duże ilości żelaza, które powinny jeść osoby cierpiące na anemię,
- Bardzo dużo białka przy stosunkowo niskiej cenie!
Wątróbkę powinny też koniecznie jeść dzieci, bowiem mięso to bogate jest w taurynę – odpowiada ona za prawidłowy rozwój organizmu małego człowieka!
Przepis na wątróbkę Magdy Gessler
Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tej genialnej wątróbki:
Zobacz także:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- Mąka
- 2 kwaśne jabłka
- Masło
- Mleko
- Konfitury z jarzębiny
- Olej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Do miski włóżcie wątróbki i zalejcie mlekiem tak, by dokładnie je przykryło. Odstawcie do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia pokrójcie wątróbkę na kawałki, oprószcie mąką i smażcie na maśle.
- Przełóżcie wątróbki na blachę lub do naczynia żaroodpornego i pieczcie przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.
- Teraz posiekajcie cebulę i pokrójcie obrane jabłka w kostkę. Usmażcie na maśle.
- Podsmażoną cebulę i jabłka wymieszajcie z tłuszczem po smażeniu wątróbek. Takim sosem polejcie wątróbki podane na talerzu, a obok dodajcie łyżkę konfitury z jarzębiny. Smacznego!