Wątróbka
MOs810/Wikipedia Commons
Przepisy

Soczysta wątróbka drobiowa Magdy Gessler. Koleżanki będą błagać o przepis!

Wątróbka nie musi być nudna! Wypróbuj ten przepis Magdy Gessler na to pyszne danie, które zawiera jeden specjalny dodatek - dzięki niemu wątróbka jest wyjątkowo smaczna!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Pachnąca, soczysta wątróbka to świetny pomysł na obiad! Sprawdźcie, jak ją przygotować, żeby zrobić piorunujące wrażenie na swoich gościach. Podpowiadamy – skorzystajcie z tego przepisu Magdy Gessler!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Właściwości wątróbki

Mięso z wątróbki jest bardzo polecane przez lekarzy. Zawiera ona m.in.:

  • Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy polecany kobietom w ciąży,
  • Duże ilości żelaza, które powinny jeść osoby cierpiące na anemię ,
  • Bardzo dużo białka przy stosunkowo niskiej cenie!

Wątróbkę powinny też koniecznie jeść dzieci, bowiem mięso to bogate jest w taurynę – odpowiada ona za rozwój organizmu małego człowieka!

Przepis na wątróbkę Magdy Gessler

Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tej genialnej wątróbki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • Mąka
  • 2 kwaśne jabłka
  • Masło
  • Mleko
  • Konfitury z jarzębiny
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do miski włóż wątróbki i zalej mlekiem tak, by dokładnie je przykryło. Odstaw do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia pokrój wątróbkę na kawałki, oprósz mąką i smaż na maśle.
  3. Przełóż wątróbki na blachę lub do naczynia żaroodpornego i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.
  4. Teraz posiekaj cebulę i pokrój obrane jabłka w kostkę. Usmaż na maśle.
  5.  Podsmażoną cebulę i jabłka wymieszaj z tłuszczem po smażeniu wątróbek. Takim sosem polej wątróbki podane na talerzu, a obok dodaj łyżkę konfitury z jarzębiny. Smacznego!
Komentarze
kotlety schabowe przepis
AdobeStock
Przepisy Kotlety schabowe po staropolsku. Jeden dodatek wynosi smak na kolejny poziom!
Chcesz przygotować coś naprawdę wyjątkowego? Wypróbuj ten przepis, który zawiera jeden specjalny składnik!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Jeżeli uwielbiacie kotlety schabowe, ale znudziła się wam klasyczna wersja w panierce podawana z kapustą, to mamy dla was coś nowego! Przełamcie rutynę i wypróbujcie ten przepis na schabowe po staropolsku! Schabowe najlepsze na obiad Kotlety wieprzowe wciąż mają wielu miłośników. I nic dziwnego! Mięso ze schabu jest soczyste, sycące i bardzo aromatyczne. Dziś odchodzi się od wieprzowiny, ponieważ jest tłustsza od drobiu i nie powinny jej jeść osoby cierpiące na podwyższony cholesterol. Jednak żaden, nawet najlepiej karmiony kurczak nie będzie smakował tak, jak soczyste kotlety wieprzowe ze schabu! Przepis na staropolskie kotlety schabowe Ta wersja kotletów z pewnością spodoba się osobom będącym na diecie. A to dlatego, że kotlety w wersji staropolskiej nie zawierają panierki! Co jeszcze sprawia, że to danie jest wyjątkowe? W przeciwieństwie do tradycyjnych, panierowanych schabowych jest niezwykle aromatyczne – zawdzięcza to kolendrze. Przygotujcie te składniki, żeby przyrządzić to pyszne danie: 1 kg mięsa wieprzowego ze schabu 2 ząbki czosnku Ziele angielskie 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka goździków Pół szklanki oleju Pieprz Przyprawa do mięs Przygotowanie Pokrój schab na 10 równych porcji. W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, dodaj olej i dokładnie obtocz w nich kotlety. Odstaw do lodówki na dwa dni. Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty i odsącz. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety przez około 15 minut. Smacznego!

Przeczytaj
barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....

Przeczytaj