śmietanowiec przepis
Gotujmy.pl
Przepisy

Śmietanowiec z kolorowymi galaretkami i twoimi ulubionymi owocami! Przepis, który zrobi nawet dziecko!

Masz ochotę na proste ciasto z minimalną ilością składników i niewymagające pieczenia? Mamy coś dla ciebie!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Jeżeli jesteś poczatkującym adeptem sztuki pieczenia, to śmietanowiec jest ciastem dla ciebie! Ten bardzo prosty w przygotowaniu deser to świetna propozycja dla osób, które dopiero uczą się przygotowywać wypieki lub chcą nauczyć tego swoje dzieci. Śmietanowiec jest banalnie prosty do zrobienia i nawet maluchy mogą go zrobić – oczywiście z pomocą dorosłego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto bez pieczenia

Zwłaszcza osoby stawiające pierwsze kroki w gotowaniu i wypiekaniu ciast często się martwią, że ciasto im nie wyjdzie i z tego powodu nawet nie próbują. To prawda, że pieczenie ciast nie jest aż takie proste, jak to się wydaje. Wiele zależy od struktury samego ciasta, piekarnika oraz różnych bliżej nieokreślonych czynników, które sprawiają, że raz wypieki z tej samej receptury wychodzą idealnie, a innym razem nadają się tylko do wyrzucenia. Świetną alternatywą są ciasta, które nie wymagają pieczenia! Nie musimy się wtedy martwić piekarnikiem czy czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta.

Przepis na śmietanowiec z truskawkami

Jeśli masz ochotę na śmietanowiec, przygotuj te składniki:

  • 1 litr śmietany 18%
  • 3 opakowania galaretki, każda w innym kolorze
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 300-400 g truskawek (tyle, aby wystarczyło na ułożenie z wierzchu ciasta)
  • Szklanka cukru pudru
  • Żelatyna

Przygotowanie

  1. Trzy różnokolorowe galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej do płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokrój je w kostkę.
  2. Trzy łyżki żelatyny rozpuść w mleku.
  3. Do dużej miski wlej śmietanę i ubij na sztywno. Następnie powoli dodawaj cukier puder, a na koniec wlej ostudzoną żelatynę, cały czas ubijając.
  4. Pokrojone galaretki dodaj do ubitej masy i wymieszaj.
  5. Do średniej wielkości tortownicy przełóż masę z galaretkami. Szpatułką wygładź powierzchnię ciasta i udekoruj truskawkami. Wstaw ciasto do lodówki.
  6. Gdy ciasto się schłodzi, przygotuj dwie galaretki truskawkowe. Gdy stężeją, wylej je na ciasto i znów odstaw do lodówki.
  7. Kiedy galaretki truskawowe stężeją, śmietanowiec jest gotowy do zjedzenia.

Smacznego!

Galaretkowiec
patunia87/gotujmy.pl
Newsy Kilka składników, zero pieczenia. Efekt? To pyszne ciasto zwala z nóg
Pamiętacie galaretkowce z rodzinnych przyjęć? Te ciasta zawsze zachwycały! Szczególnie najmłodszych.
Hubert Rój
grudzień 03, 2020

Te ciasta bez pieczenia zawsze były prawdziwym hitem na wszelkiego rodzaju rodzinnych zjazdach, balach i imprezach. Efektowne, lekkie, z kwaśnym smakiem galaretki – zdecydowanie wyróżniały się spośród tradycyjnych ciast. Szczególnie chętnie tego typu desery lubią dzieci, dlatego nie wahajcie się przyrządzić ciasta z poniższego przepisu swoim pociechom na urodziny czy inne przyjęcie okolicznościowe. Do galaretkowca nie potrzebujemy biszkoptów, spodów i tak dalej. Jest to typowe ciasto bez pieczenia. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na galaretkowca o nieregularnych kształtach, czyli z galaretką wewnątrz w drobnych kawałkach.  Warto przetestować także wersje z naprzemiennymi warstwami galaretki i śmietanki z żelatyną. Takie też zrobią furorę w waszych rodzinach. Przepis na galaretkowca Składniki: Szklanka mleka 400 ml śmietany 18% tłuszczu 5 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny 3 galaretki różnokolorowe Przygotowanie: Trzy galaretki rozpuszczamy w trzech różnych naczyniach w 400 ml wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie zimne galaretki wkładamy do lodówki, żeby stężały. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy, dosypujemy cukier i żelatynę. Mieszamy energicznie, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy do ostudzenia. Masę mleczną mieszamy ze śmietaną za pomocą miksera. Galaretki wyciągamy z lodówki i kroimy w kostkę. Mieszamy masę śmietanowo-mleczną z galaretkami i przelewamy całość do szczelnej tortownicy lub innej formy. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do stężenia na kilka godzin w lodówce. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy Kolorowy galaretkowiec, w którego środku kryją się... ciepłe lody - totalna rozpusta. Każdy będzie pod jego wrażeniem
Wygląda nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje!
Magda Borucińska
grudzień 09, 2020

Ten deser wydaje się bardzo trudny do zrobienia – zwłaszcza, gdy po rozkrojeniu zobaczymy wiele warstw w jego wnętrzu. Ale wbrew pozorom jest dość prosty i nie wymaga pieczenia. Gdy wszystkie warstwy zastygną jest gotowy do podania na stół. Dodatek ciepłych lodów oblanych czekoladą to zaskakująca niespodzianka, która dodaje wyjątkowego smaku i konsystencji. Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami Składniki na spód 24 okrągłe biszkopty Niebieska galaretka 250 ml wody Składniki na środek ciasta 24 ciepłe lody oblane czekoladą Szafirowa galaretka Rubinowa  galaretka Ametystowa galaretka 600 ml wody (po 200 ml na każdą galaretkę) 600 ml śmietany 30% Składniki na wierzch 2 galaretki o tym samym smaku 700 ml wody Dekoracja 200 ml śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru-pudru Przygotowanie Spód kwadratowej lub prostokątnej(35x24 cm) blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż biszkopty, jeden obok drugiego. Wyjmij ciepłe lody z opakowania – jeśli na ich spodzie jest wafelek to możesz go odciąć. Dzięki temu lody przykleją się do biszkoptów. Rozpuść niebieską galaretkę we wrzątku i dokładnie wymieszaj; gdy ostygnie wylej ją na biszkopty. Rozpuść pozostałe galaretki, każda w 200 ml wody, wymieszaj tak długo, aż się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno śmietankę i podziel ją na 3 części (lub ubij każdą porcję w oddzielnej misce) i dolej do każdej wystudzoną galaretkę, szybko wymieszaj i wylewaj porcjami na biszkopty i ciepłe lody – tak, aby warstwy były nieregularne. Wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało całkowicie. Dwie ostatnie galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody i odstaw, aż...

Przeczytaj
ciasto czekoladowe bez pieczenia
AdobeStock
Newsy 10 minut, 3 składniki i zachwyt rodziny przez wiele tygodni. Lepszego deseru nigdy nie jedliście
Macie ochotę na coś bardzo słodkiego i czekoladowego? Wypróbujcie ten przepis na szybki deser, który można zrobić w kilka minut - i to bez użycia piekarnika!
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Szukacie inspiracji na ciekawy deser? Świąteczne ciasta prędko nam się przejedzą, dlatego warto poszukać przepisów na inne słodkości – na przykład na ten ekspresowy deser! Jest nieprawdopodobnie słodki, smaczny i do tego nie trzeba go w ogóle piec w piekarniku! Wystarczy lodówka i trochę czasu.   W święta jak co roku najemy się ciast, pierników i innych świątecznych wypieków. Są pyszne, jednak po kilku dniach przejedzą się każdemu. W końcu jak długo można jeść makowca na przemian z sernikiem? Część z was pewnie chętnie przygotowałaby na święta coś innego niż tradycyjne wypieki, jednak taka decyzja mogłaby spotkać się z dużym niezadowoleniem ze strony członków rodziny – zwłaszcza tych starszych! Lepiej więc odłożyć przyrządzanie różnych deserów na czas po świętach. Przepis na deser czekoladowy bez pieczenia Każdy łasuch uwielbia czekoladę! A co powiecie na deser, który składa się praktycznie z samej czekolady? Palce lizać! Właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu, który zawiera tylko trzy składniki. Będzie pysznym dodatkiem do kawy po obiedzie. Tylko nie jedzcie go za dużo na raz – jest bardzo słodki i można łatwo przesadzić! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 litra mleka kokosowego 200 g cukru 3 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie Do garnka wlej mleko, wsyp 200 g cukru i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie, gdy cukier już się rozpuści w mleku, włóż do garnka połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Delikatnie mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, by się rozpuściła. Pamiętaj, by nie doprowadzić do wrzenia! Kiedy składniki już się połączą, przelej je od razu do formy do pieczenia i odstaw, by masa ostygła. Gdy osiągnie temperaturę pokojową,...

Przeczytaj
ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

Przeczytaj