Wegetariańskie flaczki z boczniaków
Pixabay/ivabalk
Przepisy

Smakują jak tradycyjne flaczki ale są bez mięsa. Idealnie miękkie według łatwego przepisu

Bez flaków trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie wesele, ale i niedzielny obiad. Tę prawdziwie polską zupę można jednak modyfikować.

Zwolenników flaków jest tyle samo co osób za flakami nie przepadających. Nie zmienia to jednocześnie faktu, że to pożywna i uwielbiana przez Polaków zupa. Największym problemem jest sama nazwa dania, za którą idzie sedno jej głównego składnika.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Flaki bez flaków?

W dobie popularności wegetarianizmu i diet o obniżonej zawartości tłuszczów zwierzęcych, smakosze szukają coraz to nowszych rozwiązań. Bogactwo i dostępność produktów znacznie sprawę ułatwiają.

Znane nam wszystkim flaki można zastąpić, delikatną w smaku odmianą grzyba. Mowa o boczniakach, które uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych.

Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Boczniaki stosunkowo łatwo rozpoznać. Są koloru popielatego i mają kapelusze w kształcie muszli.

Wegetariańska wersja flaczków

Jeden z przepisów na wersję zupy bez mięsa podaje autorka bloga Królestwo garów. Musimy kupić:

  • 500 g boczniaków

  • 1 marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • kawałek selera

  • 3 ziarna ziela angielskie

  • 6 ziaren pieprzu

  • 1 łyżeczka imbiru mielonego

  • gałka muszkatołowa

  • 1,5-2 łyżeczka majeranku

  • sól

  • świeżo zmielony pieprz

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

  • olej lub oliwa do smażenia

Oczyszczone boczniaki kroimy w paski, a marchewkę, pietruszkę i seler najlepiej zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pokrojone boczniaki wrzucamy na tłuszcz, dodajemy wcześniej starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość smażymy. Wlewamy bulion, gotujemy. Na koniec dodajemy imbir, majeranek i czekamy aż się zagotuje. efekt końcowy wzmocni sól, pieprz, gałka muszkatołowa i voila!

 

Źródło: WP Kuchnia/Przepis autorki bloga “Królestwo garów”

 

flaczki z boczniaków
Adobe Stock
Newsy
Doskonałe flaczki z… boczniaków. Smakują identycznie jak te tradycyjne, a są łatwiejsze do zrobienia
Tradycyjne flaczki mogą się wydawać dla niektórych zbyt skomplikowane do przygotowania, a poza tym sam smak podrobów nie wszystkim odpowiada. Takim osobom, a także wegetarianom, polecamy flaczki, ale z boczniakami.

Flaczki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Gości na stołach nie tylko podczas niedzielnych obiadów, a także podczas większych uroczystości. Jej fanami są szczególnie mężczyźni. Zupa jest smaczna i treściwa.  Właściwości boczniaków Boczniaki ze względu na swoje cechy są uznawane za grzyby z właściwościami leczniczymi. Dzięki zawartości różnych związków mają wpływ na obniżenie poziomu cukru czy cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo należy dodać, iż poprawiają stan naczyń krwionośnych, chronią komórki przed uszkodzeniem bądź starzeniem się. Nie tracą swoich cennych właściwości nawet podczas obróbki termicznej! Boczniaki są łatwe w przygotowaniu oraz idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań. Wegetarianie czy weganie zastępują nim w swojej diecie mięso, przykładowo jako mięso do schabowych, zamiennik śledzi do różnego rodzaju potraw czy właśnie zamiast podrobów do flaczków. Boczniaki jako alternatywa mięsa Nie wszyscy lubią smak czy konsystencję flaków, dlatego też ta potrawa jest dosyć specyficzna. Dodatkowo przerobienie tego rodzaju mięsa może być niekiedy czasochłonne i kłopotliwe. Dla wszystkich, którzy nie lubią marnować czasu w kuchni, a chcieliby zaskoczyć gości tym daniem, na pomoc przychodzą boczniaki. Niepozorne grzyby, które w idealny sposób są w stanie zastąpić mięso. Poza tym ta wersja flaczków będzie znacznie łatwiejsza do przyrządzenia. Przepis na flaki z boczniaków Składniki: 500 g boczniaków 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera przyprawa do flaków vegeta pieprz  słodka mielona papryka ostra mielona papryka majeranek gałka muszkatołowa imbir  masło do smażenia...

flaki wołowe
Adobe Stock
Newsy
Flaczki gotujecie na wywarze wołowym czy drobiowym? Tylko 1 z nich podkręca ich smak tak, że ach
Lubicie gotować flaki? Jakiego bulionu używacie jako podkład do tego wołowego dania? Od tego zależy smak całej potrawy.

Flaczki to dzisiaj rarytas kuchni polskiej. Kiedyś jednak daleko im było do tego miana. Skąd się wzięły i jaka jest ich historia? Jak to niestety zwykle bywa z naszymi daniami narodowym, i flaki nie wyróżniają naszej kuchni spośród innych kuchni narodowych. Wyciąg z historii flaków Flaki przyrządza się w Czechach, w Bułgarii, w innych krajach europejskich, a przede wszystkim w dalekiej Azji. Podania historyczne mówią, że właśnie flaczki były jednym z ulubionych dań króla Władysława Jagiełły, naszego zwycięskiego wodza z pól Grunwaldu. Mimo tego, nie można upatrywać we flakach dania królewskiego. Ich powodzenie wzięło się, jak to zwykle bywa, z biedy. Chęć wykorzystania wszystkich części wołowego mięsa od zarania dziejów skłaniała ludzi do eksperymentów z podrobami. Obyczaje się zmieniają i dzisiaj danie na bazie żołądków wołowych wśród młodszych smakoszy budzi już mieszane uczucia. Flaczki nadal w cenie Flaczki po zamojsku czy po warszawsku wciąż są jednak uznawane za rarytas polskiej kuchni. Niezależnie od ich pochodzenia, warto pielęgnować tradycję ich przyrządzania. Gotowanie flaków nie ogranicza się tylko do wrzucenia do wody zawartości torebki z flakami zakupionymi w sklepie. By danie miało swój odpowiedni, tradycyjny smak, nie obędzie się bez ugotowania treściwego, aromatycznego wywaru. I to właśnie bulion drobiowy lepiej podkreśla cały smak flaków wołowych. Zupa na bazie wywaru wołowego będzie bardziej monotonna, nudna w smaku. Przepis na flaki wołowe Składniki: Flaki wołowe 1 kg Mięso kurze na wywar Cebula Marchewka Pietruszka Seler Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz Gałka muszkatołowa Papryka ostra Papryka słodka Majeranek Sól Pieprz...

jak zagęścić flaki
reniz / gotujmy.pl
Newsy
Prawie wszyscy popełniają ten błąd przy zagęszczaniu flaków. To rujnuje ich smak. Wiemy, co robicie źle
Czasami źle zrobiona zasmażka, może całkowicie zepsuć smak flaczków. Sprawdźcie, czy popełniacie ten błąd.

Flaczki mają tylu zwolenników, co przeciwników. Można by powiedzieć, że albo się kocha to danie, albo się go nienawidzi! Charakterystyczny zapach podrobów nie każdemu przypadnie do gustu, ale bardzo wiele osób chętnie się nimi zajada. Flaczki to świetny pomysł na sycący obiad, choć jeśli chcecie przyjmować nimi gości, to lepiej dowiedzieć się wcześniej, czy wszyscy lubią flaki. Przyrządzenie tego dania jest całkiem łatwe, ale trzeba umieć poprawnie je zagęścić. Jeden błąd i flaki wyjdą niesmaczne! Dowiedzcie się co zrobić, by były idealne. Jak zagęszczać flaki? Flaczki można zagęścić na 3 proste sposoby. Który z nich stosujecie? Śmietana – chyba najmniej popularna metoda. Sprawia, że danie jest za delikatne w smaku. Sprawdzi się zarówno tradycyjna śmietana, jak i ta w wersji roślinnej. Bułka tarta – do wrzących flaków należy wsypać trochę bułki tartej. Wystarczy chwilę zaczekać, by bułka napęczniała i zagęściła flaczki. Zasmażka – na patelni albo w rondelku należy rozpuścić masło. Następnie wsypuje się do niego odrobinę mąki i miesza. Tak przygotowaną zasmażkę można wlać do zupy. Uwaga! Jeśli będziecie smażyć zbyt długo, przypalona zasmażka całkowicie zniszczy smak flaków! Przepis na flaczki Skoro już wiecie jak poprawnie zagęścić flaki, to czemu by nie przygotować ich jutro na obiad? Wykorzystajcie ten świetny przepis! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg flaków wołowych 2 udka z kurczaka 1 pietruszka 2 marchwie Pół selera 1 cebula Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Liść laurowy Przyprawa do flaków Majeranek Sól Pieprz Oraz masło i mąka do zasmażki! Przygotowanie: Flaki dobrze wypłuczcie i...

Flaki z przepisu Magdy Gessler
ONS.pl/Flickr
Newsy
Magda Gessler na początku gotowania flaków wrzuca do nich 1 składnik. Jej trik jest genialny. Flaki nabierają niesamowitego smaku
Przepis na flaki Magdy Gessler zaskoczyłby was chyba tylko wtedy, gdyby zabrakło w nim zaskoczeń i niespodzianek.

Cóż, trzeba to sobie powiedzieć jasno. Znana restauratorka nie byłaby sobą, gdyby nie wprowadziła do swojej receptury na flaki pewnej innowacji. Tradycyjne, skromne flaczki po zamojsku byłyby za proste i zbyt nudne dla ekscentrycznej showmanki TVN-u. Gessler „łamie” przepisy Gwiazda „Kuchennych rewolucji” musiała więc troszeczkę „zamieszać” w swojej recepturze na tę tradycyjną potrawę. Co takiego dodaje Gessler do swojej zupy? Tym składnikiem jest niezwykle szlachetna gicz cielęca, która nadaje flakom iście królewski sznyt. Przyznacie, że brzmi to naprawdę smacznie. Jeśli macie dostęp do cielęcego mięsa wysokiej jakości, nie wahajcie się wypróbować tego przepisu. Poza dodatkiem tego szlachetnego mięsa i imbirem, Gessler stawia w swoim przepisie na znane wszystkim pozostałe składniki. Nie zabraknie więc włoszczyzny – selera, marchwi, pietruszki, a także przyprawy, na czele oczywiście z obowiązkowym majerankiem. Przed zabraniem się za przygotowanie flaków zadbajcie także o dobry, świeży surowiec podstawowy, czyli żołądki wołowe. Przepis na flaki Magdy Gessler Składniki: 1 kg flaków wołowych (żołądki) 1 mała gicz cielęca 2 marchewki 1 pietruszka Ćwierć korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarnach Sól Świeżo starty imbir 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Gałka muszkatołowa 2–3 łyżki słodkiej papryki Majeranek Przygotowanie: Flaki ugotujcie w garnku z giczą cielęcą wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. W trakcie gotowania dodajcie do środka pokrojoną włoszczyznę. Posólcie i przyprawcie pieprzem do smaku. „Wyłówcie” gicz z zupy i dokładnie oddzielcie od kości mięso, które z powrotem wrzućcie do...