Tosty
Adobe Stock
Przepisy

Smakowite tosty, które twoje dzieci pokochają. Błyskawiczne i tanie w przygotowaniu. Wystarczą 4 składniki!

Czym byłoby śniadanie bez tostów… Polacy wprost uwielbiają je jeść! Z dżemem, masłem, serem, miodem, pomidorem, a nawet czekoladą! To przysmak, który od lat kradnie serca dzieci i dorosłych.

Nie od dziś wiadomo, że nasi milusińscy szybko się nudzą, jeśli chodzi o kulinaria. Wybrzydzają, że znowu to samo, że to już było i niedobre. Mamy jednak na to radę! Czas zamienić zwykłe tosty w coś, co przykuje ich uwagę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Będziesz potrzebować

  • Chleb tostowy (pszenny lub żytni)
  • Jajka
  • Masło
  • Sól

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła.
  2. W kromkach chleba tostowego wytnij okrąg (możesz to zrobić na przykład przy pomocy zwykłej szklanki).
  3. Tak przygotowane kromki chleba połóż na roztopionym maśle.
  4. Kiedy jedna strona pieczywa już się zarumieni (po ok. 2 minutach) obróć ją na drugą stronę.
  5. Do wykrojonych wcześniej okręgów wlej po jednym jajku w całości.
  6. Całość dopraw szczyptą soli (jeśli lubisz możesz też dodać pieprz i słodką paprykę).
  7. Patelnie przykryj pokrywką. Dzięki temu jajka ładnie się zetną (nie musisz ich ścinać całkowicie, jeśli twoje dzieci lubią bardziej płynną konsystencje jajka sadzonego, to poczekaj tylko do tego momentu).
  8. Jeśli tosty zaczynają się przypalać od spodu, a jajko wciąż nie jest ścięte tak jak lubisz, obróć tosty na drugą stronę, tak aby żółtko dotykało patelni i smaż przez chwilę.
  9. Po ok. 3 minutach tosty są gotowe!
  10. Dla ozdoby możesz posypać je szczypiorkiem.

Tak przygotowane tosty idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania. Oczywiście każdy może do nich dodać to, co lubi najbardziej - pomidorka, ogórka, szynkę czy ser żółty. Jeśli twoje jajko ma płynną konsystencję, wtedy najlepiej będzie zjeść tosty sztućcami. Jeśli jednak postawiłaś na całkowicie ścięty nabiał, wtedy bez obaw możesz wziąć je w rękę.

Takie śniadanie bez dwóch zdań najwięcej radości sprawi dzieciom, które będą zafascynowane nowym sposobem jedzenia. Pamiętaj, że w ten sposób możesz kombinować nie tylko z chlebem tostowym, ale również z parówkami. Układając je w łódkę lub kształt serca i wlewając do środka jajko także uzyskasz niesamowity efekt, który twoje dzieci zapamiętają na długo!

Źródło: gotujmy

Tosty
Adobe Stock
Przepisy
Uwielbiasz tosty, ale nie masz tostera? Wcale go nie potrzebujesz! Możesz zrobić je w inny sposób
Czym byłoby śniadanie bez rozpływających się w ustach tostów! Ci, którzy myślą, że ich zrobienie jest niemożliwe bez specjalnego opiekacza grubo się mylą. Do przyrządzenia przysmaku wystarczy… patelnia!

Choć śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, tak naprawdę niewiele osób ma czas na jego przygotowywanie. Najbardziej lubimy więc rozpoczynać poranek od w miarę szybkich i nieskomplikowanych posiłków. Obok płatków z mlekiem, jednym z najczęściej spożywanych przez Polaków śniadań są tosty. Tak naprawdę tosty to danie, które można zrobić na wiele sposobów i to chyba ich największa zaleta! Okazuje się, że z łatwością przyrządzisz je nie tylko w tradycyjnym opiekaczu, bądź tosterze, ale również na patelni! Całość zajmie ci nie więcej niż 7 minut. Przepis na tosty Będziesz potrzebować 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki ulubionej szynki 4 plasterki ulubionego sera (lub więcej jeśli chcesz) 2 plasterki cebuli 2 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka 2 jajka Masło Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra Przygotowanie Chleb tostowy posmaruj masłem. Na 2 kromki chleba tostowego nałóż składniki w następującej kolejności: szynka, ser, plaster cebuli, pomidora i ogórka, a następnie znowu szynka, ser. Tak przygotowane kanapki nakryj pozostałymi dwoma kromkami chleba tostowego posmarowanego wcześniej masłem. W misce rozkłóć jajka, a następnie dopraw je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz ostrą. W jajku powoli zamocz przygotowane wcześniej kanapki. Tosty smaż na rozgrzanej patelni z masłem, na średnim ogniu, ok. 2 minut na każdej ze stron. Gotowe! Składniki potrzebne do przygotowania tego śniadania możesz dowolnie modyfikować wedle własnego uznania. Jeśli bardzo lubisz ser – daj go więcej. Jeśli nie przepadasz za szynką lub pomidorem – pomiń je lub zamień z czymś równie pysznym!

grzanka czosnkowa
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszne i chrupiące domowe grzanki czosnkowe. Dzieciaki będą prosić o dokładkę
Nie macie pomysłu na szybką przekąskę dla dzieci? Usmażcie im pyszne i aromatyczne grzanki z czosnkiem! Powstają w mig i smakują obłędnie!

Grzanki to jeden z ulubionych dodatków do wszelkiego rodzaju zup i sałatek, w tym popularnego „Cezara”. Świetnie smakują też solo, zwłaszcza, gdy natrzemy je aromatycznym czosnkiem. Jak przyrządzić takie pyszne i chrupiące grzanki? To naprawdę proste! Zacznijmy od wyboru odpowiedniego chleba. Chleb do przygotowania grzanek wcale nie musi być świeży. O wiele lepiej smakuje, gdy jest on nieco sczerstwiały. Podczas gdy jedni wolą przygotowywać grzanki z chleba pszennego, inni preferują chleb razowy lub graham. W naszym przepisie na pyszne i aromatyczne grzanki użyto chlebka pszennego. Do przygotowania takich grzanek potrzebujesz: 3 kromki chleba pszennego (nie musi być świeży) 1 ząbek czosnku odrobinę oliwy do smażenia Do dzieła! Przygotowanie: Weź chleb i pokrój go na cienkie kromki. Na patelni rozgrzej dwie łyżeczki oliwy i usmaż chleb na złoto z obu stron. Uważaj, żeby chlebek się nie przypalił. W razie potrzeby zawsze możesz dodać odrobinę oliwy. Ząbek czosnku obierz ze skórki. Gdy już usmażysz swój chlebek, dokładnie natrzyj grzanki z obu stron czosnkiem. Po usmażeniu i natarciu czosnkiem, grzanki są bardzo chrupiące i pięknie pachną. Tak przygotowane chlebki możesz podawać z pokrojonymi w drobną kosteczkę pomidorami, które możesz posypać odrobiną pieprzu, soli i bazylii oraz skropić oliwą z oliwek. Gwarantujemy, że twoje dzieci wprost je pokochają!

sznycle z kurczaka przepis
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Najprostsze sznycle z kurczaka po hawajsku. Długo nie zapomnicie tego smaku
Jeśli jesteście fanami pizzy hawajskiej, to połączenie z pewnością też wam posmakuje. Sznycle z kurczaka duszone w syropie z ananasów to petarda zarezerwowana tylko dla wyrafinowanych smakoszy. Pierwsze spotkanie z tym daniem z pewnością na długo pozostanie w waszej pamięci.

Mięso drobiowe często gości na polskich stołach. Jednak w takim wydaniu mało kto go próbował. Przyrządzone w ananasowej zalewie staje się przyjemnie słodkie i co tu dużo mówić… po prostu przepyszne. Wasze dzieci z pewnością pokochają te kotlety, wy też nimi nie pogardzicie. Przepis na sznycle z kurczaka po hawajsku Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 1 jajka 2 łyżek masła 2 łyżek oleju ½ szklanki syropu z ananasów z puszki 4 plastrów ananasa z puszki 4 łyżeczek konfitury żurawinowej Mleka i bułki tartej do panierowania Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie przetnijcie je w poprzek na pół. Tak przygotowane mięso przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie, przy pomocy tłuczka, na kotlety o grubości ok. 0,5 cm. Następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron. Przygotujcie dwa głębsze talerze – w pierwszym umieśćcie rozkłócone jajko z mlekiem, w drugim bułkę tartą. Kotlety panierujcie w kolejności: jajko z mlekiem, bułka tarta, jajko z mlekiem, bułka tarta. Na patelni rozgrzejcie olej z masłem, a następnie umieśćcie na niej mięso. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Po kilku minutach do kotletów dodajcie również syrop z ananasa. Całość duście przez ok. 4 minuty, nie zapominając o przewróceniu drobiu na drugą stronę. Tak przygotowane kotlety zdejmijcie z patelni, a w zamian umieśćcie na niej plastry z ananasa (powinny się tylko lekko podgrzać). Na talerzu umieśćcie najpierw mięso. Na każdym kawałku połóżcie plaster ananasa, a w wydrążoną w nim dziurkę nałóżcie żurawinę. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Sałatka jarzynowa
Adobe Stock
Przepisy
Klasyczna, uwielbiana przez wszystkich polska sałatka jarzynowa. Wrzucasz do miski kilka składników i gotowe!
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż godzinę. Może właśnie dlatego skradła nasze serca…

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Przygotowujemy ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej! Jej przygotowanie z pewnością nie sprawi ci żadnych problemów! Będziesz potrzebować 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 1 cebula 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 3 duże jajka 5 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj i NIE OBIERAJ. Wszystkie warzywa umieść w garnku z wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut (aż do miękkości). Po upływie tego czasu wyjmij warzywa z wody i odstaw do ostygnięcia. Kiedy warzywa wystygną na tyle, że będziesz mógł ich dotknąć, zacznij obierać je ze skórki. Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę i umieść w dowolnej misce (pamiętaj, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników). W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieść jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotuj na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody). Jajka spłucz zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skorupkę. Zanim zaczniesz je kroić daj im chwilę na ostygnięcie. Zabierz się za tą czynność dopiero po kilku minutach. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Jabłko dokładnie umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Posiekane ogórki, jabłko i jajka umieść w misce. Z puszki z groszkiem konserwowym wylej wodę, a sam groszek również umieść w misce. Do całości dodaj majonez (najlepiej samodzielnie przygotowany, a nie...