Nie od dziś wiadomo, że nasi milusińscy szybko się nudzą, jeśli chodzi o kulinaria. Wybrzydzają, że znowu to samo, że to już było i niedobre. Mamy jednak na to radę! Czas zamienić zwykłe tosty w coś, co przykuje ich uwagę!
Będziesz potrzebować
- Chleb tostowy (pszenny lub żytni)
- Jajka
- Masło
- Sól
Przygotowanie
- Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła.
- W kromkach chleba tostowego wytnij okrąg (możesz to zrobić na przykład przy pomocy zwykłej szklanki).
- Tak przygotowane kromki chleba połóż na roztopionym maśle.
- Kiedy jedna strona pieczywa już się zarumieni (po ok. 2 minutach) obróć ją na drugą stronę.
- Do wykrojonych wcześniej okręgów wlej po jednym jajku w całości.
- Całość dopraw szczyptą soli (jeśli lubisz możesz też dodać pieprz i słodką paprykę).
- Patelnie przykryj pokrywką. Dzięki temu jajka ładnie się zetną (nie musisz ich ścinać całkowicie, jeśli twoje dzieci lubią bardziej płynną konsystencje jajka sadzonego, to poczekaj tylko do tego momentu).
- Jeśli tosty zaczynają się przypalać od spodu, a jajko wciąż nie jest ścięte tak jak lubisz, obróć tosty na drugą stronę, tak aby żółtko dotykało patelni i smaż przez chwilę.
- Po ok. 3 minutach tosty są gotowe!
- Dla ozdoby możesz posypać je szczypiorkiem.
Tak przygotowane tosty idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania. Oczywiście każdy może do nich dodać to, co lubi najbardziej - pomidorka, ogórka, szynkę czy ser żółty. Jeśli twoje jajko ma płynną konsystencję, wtedy najlepiej będzie zjeść tosty sztućcami. Jeśli jednak postawiłaś na całkowicie ścięty nabiał, wtedy bez obaw możesz wziąć je w rękę.
Takie śniadanie bez dwóch zdań najwięcej radości sprawi dzieciom, które będą zafascynowane nowym sposobem jedzenia. Pamiętaj, że w ten sposób możesz kombinować nie tylko z chlebem tostowym, ale również z parówkami. Układając je w łódkę lub kształt serca i wlewając do środka jajko także uzyskasz niesamowity efekt, który twoje dzieci zapamiętają na długo!
Źródło: gotujmy