Nie od dziś wiadomo, że nasi milusińscy szybko się nudzą, jeśli chodzi o kulinaria. Wybrzydzają, że znowu to samo, że to już było i niedobre. Mamy jednak na to radę! Czas zamienić zwykłe tosty w coś, co przykuje ich uwagę!

Będziesz potrzebować

  • Chleb tostowy (pszenny lub żytni)
  • Jajka
  • Masło
  • Sól

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła.
  2. W kromkach chleba tostowego wytnij okrąg (możesz to zrobić na przykład przy pomocy zwykłej szklanki).
  3. Tak przygotowane kromki chleba połóż na roztopionym maśle.
  4. Kiedy jedna strona pieczywa już się zarumieni (po ok. 2 minutach) obróć ją na drugą stronę.
  5. Do wykrojonych wcześniej okręgów wlej po jednym jajku w całości.
  6. Całość dopraw szczyptą soli (jeśli lubisz możesz też dodać pieprz i słodką paprykę).
  7. Patelnie przykryj pokrywką. Dzięki temu jajka ładnie się zetną (nie musisz ich ścinać całkowicie, jeśli twoje dzieci lubią bardziej płynną konsystencje jajka sadzonego, to poczekaj tylko do tego momentu).
  8. Jeśli tosty zaczynają się przypalać od spodu, a jajko wciąż nie jest ścięte tak jak lubisz, obróć tosty na drugą stronę, tak aby żółtko dotykało patelni i smaż przez chwilę.
  9. Po ok. 3 minutach tosty są gotowe!
  10. Dla ozdoby możesz posypać je szczypiorkiem.

Tak przygotowane tosty idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania. Oczywiście każdy może do nich dodać to, co lubi najbardziej - pomidorka, ogórka, szynkę czy ser żółty. Jeśli twoje jajko ma płynną konsystencję, wtedy najlepiej będzie zjeść tosty sztućcami. Jeśli jednak postawiłaś na całkowicie ścięty nabiał, wtedy bez obaw możesz wziąć je w rękę.

Takie śniadanie bez dwóch zdań najwięcej radości sprawi dzieciom, które będą zafascynowane nowym sposobem jedzenia. Pamiętaj, że w ten sposób możesz kombinować nie tylko z chlebem tostowym, ale również z parówkami. Układając je w łódkę lub kształt serca i wlewając do środka jajko także uzyskasz niesamowity efekt, który twoje dzieci zapamiętają na długo!

Źródło: gotujmy

Zobacz także: