Tosty
Adobe Stock
Przepisy

Smakowite tosty, które twoje dzieci pokochają. Błyskawiczne i tanie w przygotowaniu. Wystarczą 4 składniki!

Czym byłoby śniadanie bez tostów… Polacy wprost uwielbiają je jeść! Z dżemem, masłem, serem, miodem, pomidorem, a nawet czekoladą! To przysmak, który od lat kradnie serca dzieci i dorosłych.
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Nie od dziś wiadomo, że nasi milusińscy szybko się nudzą, jeśli chodzi o kulinaria. Wybrzydzają, że znowu to samo, że to już było i niedobre. Mamy jednak na to radę! Czas zamienić zwykłe tosty w coś, co przykuje ich uwagę!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Będziesz potrzebować

  • Chleb tostowy (pszenny lub żytni)
  • Jajka
  • Masło
  • Sól

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła.
  2. W kromkach chleba tostowego wytnij okrąg (możesz to zrobić na przykład przy pomocy zwykłej szklanki).
  3. Tak przygotowane kromki chleba połóż na roztopionym maśle.
  4. Kiedy jedna strona pieczywa już się zarumieni (po ok. 2 minutach) obróć ją na drugą stronę.
  5. Do wykrojonych wcześniej okręgów wlej po jednym jajku w całości.
  6. Całość dopraw szczyptą soli (jeśli lubisz możesz też dodać pieprz i słodką paprykę).
  7. Patelnie przykryj pokrywką. Dzięki temu jajka ładnie się zetną (nie musisz ich ścinać całkowicie, jeśli twoje dzieci lubią bardziej płynną konsystencje jajka sadzonego, to poczekaj tylko do tego momentu).
  8. Jeśli tosty zaczynają się przypalać od spodu, a jajko wciąż nie jest ścięte tak jak lubisz, obróć tosty na drugą stronę, tak aby żółtko dotykało patelni i smaż przez chwilę.
  9. Po ok. 3 minutach tosty są gotowe!
  10. Dla ozdoby możesz posypać je szczypiorkiem.

Tak przygotowane tosty idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania. Oczywiście każdy może do nich dodać to, co lubi najbardziej - pomidorka, ogórka, szynkę czy ser żółty. Jeśli twoje jajko ma płynną konsystencję, wtedy najlepiej będzie zjeść tosty sztućcami. Jeśli jednak postawiłaś na całkowicie ścięty nabiał, wtedy bez obaw możesz wziąć je w rękę.

Takie śniadanie bez dwóch zdań najwięcej radości sprawi dzieciom, które będą zafascynowane nowym sposobem jedzenia. Pamiętaj, że w ten sposób możesz kombinować nie tylko z chlebem tostowym, ale również z parówkami. Układając je w łódkę lub kształt serca i wlewając do środka jajko także uzyskasz niesamowity efekt, który twoje dzieci zapamiętają na długo!

Źródło: gotujmy

Komentarze
mięso w słoiku przepis
AdobeStock
Przepisy Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy jeden genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach
Jeśli masz ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne! Tajemnica dobrego mięsa? Chcesz, żeby twoje własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musisz pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujesz z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne. Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcesz, żeby twoje mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałuj tłuszczu! Mięso w słoikach – przepis Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kilogramy mięsa wieprzowego, w tym: 700 g karkówki 500 g boczku 700 g mięsa z łopatki 600 g podgardla Oraz: 7-8 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych Główkę czosnku Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyj i pokrój w kostkę. Zasyp je dwiema łyżkami soli, dodaj łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przełóż mięso do słoików. Układaj je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlej trochę wody (4-5 łyżek). Gotowe słoiki zakręć i wstaw do garnka z...

Przeczytaj