Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy

Rewolucyjny przepis na smażony chleb w jajku. Wystarczy dodać te składniki. Dzięki temu będzie jeszcze lepszy

Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!
Hubert Rój
luty 22, 2021

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie, co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować to proste i wspaniałe danie. Poniżej przedstawimy wam 3 wersje tej potrawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjny chleb z jajkiem

Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty”. Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego.

Składniki:

  • 2-3 jaja
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane, ale może być to także olej roślinny albo smalec)
  • chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!)
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Jaja roztrzepcie w naczyniu na gładką masę i od razu dodajcie sól.
  2. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni.
  3. Chleb maczacie w masie jajecznej. Możecie dodać do jajek nieco mleka. Wtedy „grzanki” zyskają trochę na delikatności.
  4. Chleb smażcie na patelni na złoty kolor z obu stron.

Zobacz także

Chleb z jajkiem i żółtym serem (lub szynką)

Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możecie dodać do masy jajecznej trochę ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił.

Do masy jajecznej możecie dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Poniżej nasza propozycja:

Składniki:

  • 2-3 jaja
  • 1 łyżka masła
  • chleb
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • 5 dag tartego sera
  • 5 dag pokrojonej w kostkę szynki
  • szczypiorek
  • kilka plasterków pomidora.

Przygotowanie:

  1. Postępujcie tak samo jak w poprzednim przepisie do momentu przewrócenia chleba na drugą stronę.
  2. Wtedy na patelnię równomiernie posypcie pokrojony szczypiorek, szynkę, a następnie układacie na „grzankach” plasterki pomidora.
  3. Całość posypcie tartym serem i natychmiast przykryjcie patelnię pokrywką.
  4. Grzanki będą gotowe, gdy ser na górze będzie roztopiony.

Chleb z jajkiem na słodko

Ostatnim wariantem naszego chleba w jajku będzie opcja dla łasuchów. Jeżeli lubicie śniadania na słodko, spróbujcie naszej wariacji na temat tostów francuskich. Zamiast chleba tostowego, możecie wykorzystać do niej stare bułki, chałkę czy drożdżówki. Pamiętajcie, by przez pomyłkę nie posolić takich „grzanek”!

Składniki:

  • pieczywo
  • 2-3 jaja
  • mleko
  • cukier
  • cynamon
  • masło.

Przygotowanie:

  1. Tym razem pierwszym krokiem będzie krótkie moczenie  bułek w mleku.
  2. Do masy jajecznej dodajcie 2 łyżeczki cukru (ilość różni się w zależności od poziomu słodkości  pieczywa) i łyżeczkę cynamonu w proszku.
  3. Podwójnie moczone pieczywo smażymy z obu stron na maśle, na średnim ogniu.

Te grzanki możecie podawać z ulubionymi owocami, konfiturą lub miodem. Jeżeli chcecie rozpieścić swoje podniebienia, to możecie zjeść ją z kremem czekoladowym.

Komentarze
Pieczywo
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy Genialny trik na odświeżenie pieczywa. Będzie smakował jak prosto z piekarni
Pieczywo to nie tylko świetny komponent śniadania. To także dodatek do świątecznego bigosu, sałatki jarzynowej czy śledzi z cebulką.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Jeśli zrobiliście zapasy pieczywa, które mogą zostać niezjedzone w święta, podpowiadamy jak zaoszczędzić pieniądze i zjeść ten sam chleb chwilę później. Będzie się nadawał do jedzenia jak ten, dopiero co kupiony! Jak odzyskać czerstwe pieczywo? Kolejki w piekarniach to popularny, przedświąteczny widok. Polacy mają bowiem skłonność do zakupów na zapas. Pewnie też należycie do licznej grupy, która woli zamrozić niż wyrzucić. To bardzo dobre podejście, jednak nie wszystkie produkty nadają się do jedzenia po dłuższym czasie. Do odzyskania nadaje się m.in. chleb , którego z pewnością zostanie wam trochę po świętach. Czerstwy chleb, o ile nie macie na niego pomysłu, nie jest zbyt zachęcający do jedzenia. Najpopularniejszym sposobem na jego wykorzystanie jest dosuszenie go i przerobienie na bułkę tartą.  Innym, równie częstym pomysłem jest wykorzystanie go na grzanki, które mogą urozmaicić sałatkę lub zupę krem. Wystarczy uprażyć uprzednio pokrojony chleb na patelni z tłuszczem. Rumiany kolor wskaże wam czas, kiedy grzanki należy zdjąć z patelni.  Niezjedzony chleb można ponownie wykorzystać Nawet jeśli doszło do sytuacji, w której wilgoć zdążyła z niego wyparować i w ciągu dnia stał się twardy jak skała. Nic straconego! Taki chleb można jeszcze odświeżyć.  Warunkiem, który umożliwi wam decyzję będzie pleśń lub jej brak. Jeśli zauważacie choćby najmniejsze jej przejawy, chleb trzeba wyrzucić albo rozsypać w parku ptakom. Jak odświeżyć kilkudniowy  chleb? Potrzebujecie dwóch rzeczy, które macie z pewnością w domu. Przyda się bowiem woda i piekarnik rozgrzany do 150 stopni. Namoczony wodą chleb, np. przy pomocy spryskiwacza, należy umieścić na papierze do pieczenia i zostawić w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut. ...

Przeczytaj
Tosty
Adobe Stock
Przepisy Smakowite tosty, które twoje dzieci pokochają. Błyskawiczne i tanie w przygotowaniu. Wystarczą 4 składniki!
Czym byłoby śniadanie bez tostów… Polacy wprost uwielbiają je jeść! Z dżemem, masłem, serem, miodem, pomidorem, a nawet czekoladą! To przysmak, który od lat kradnie serca dzieci i dorosłych.
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Nie od dziś wiadomo, że nasi milusińscy szybko się nudzą, jeśli chodzi o kulinaria. Wybrzydzają, że znowu to samo, że to już było i niedobre. Mamy jednak na to radę! Czas zamienić zwykłe tosty w coś, co przykuje ich uwagę! Będziesz potrzebować Chleb tostowy (pszenny lub żytni) Jajka Masło Sól Przygotowanie Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. W kromkach chleba tostowego wytnij okrąg (możesz to zrobić na przykład przy pomocy zwykłej szklanki). Tak przygotowane kromki chleba połóż na roztopionym maśle. Kiedy jedna strona pieczywa już się zarumieni (po ok. 2 minutach) obróć ją na drugą stronę. Do wykrojonych wcześniej okręgów wlej po jednym jajku w całości. Całość dopraw szczyptą soli (jeśli lubisz możesz też dodać pieprz i słodką paprykę). Patelnie przykryj pokrywką. Dzięki temu jajka ładnie się zetną (nie musisz ich ścinać całkowicie, jeśli twoje dzieci lubią bardziej płynną konsystencje jajka sadzonego, to poczekaj tylko do tego momentu). Jeśli tosty zaczynają się przypalać od spodu, a jajko wciąż nie jest ścięte tak jak lubisz, obróć tosty na drugą stronę, tak aby żółtko dotykało patelni i smaż przez chwilę. Po ok. 3 minutach tosty są gotowe! Dla ozdoby możesz posypać je szczypiorkiem. Tak przygotowane tosty idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania. Oczywiście każdy może do nich dodać to, co lubi najbardziej - pomidorka, ogórka, szynkę czy ser żółty. Jeśli twoje jajko ma płynną konsystencję, wtedy najlepiej będzie zjeść tosty sztućcami. Jeśli jednak postawiłaś na całkowicie ścięty nabiał, wtedy bez obaw możesz wziąć je w rękę. Takie śniadanie bez dwóch zdań najwięcej radości sprawi dzieciom, które będą zafascynowane nowym sposobem jedzenia. Pamiętaj, że w ten...

Przeczytaj
ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy 5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.
Magda Borucińska
listopad 28, 2020

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...

Przeczytaj
placki ziemniaczane przepis
Gotujmy.pl
Newsy Na słodko, na wytrawnie, na pikantnie. Dziś Międzynarodowy Dzień Placków. Tych z naszego przepisu jeszcze nie jedliście 
Z okazji Międzynarodowego Dnia Placków mamy dla was wyjątkowy przepis na placki ziemniaczane - mamy nadzieję, że lubicie pikantne jedzenie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Wszyscy możemy się zgodzić, że absolutnym królem polskiej kuchni jest ziemniak. Dziś swoje święto obchodzi jedno z popularniejszych dań z tego warzywa – placki ziemniaczane! I to nie tylko w Polsce, ponieważ dziś świętuje cały świat! Placki ziemniaczane na świecie Wiedzieliście, że placki ziemniaczane to popularne danie nie tylko w Polsce? Jada się je jeszcze w kilku krajach, wszędzie przyrządzając je nieco inaczej. My smażymy na dużej ilości oleju starte, surowe ziemniaki doprawione solą, pieprzem i cebulą. A na przykład Szwajcarzy wcześniej podgotowują ziemniaki i z takiej masy formują placki do smażenia, a na wierzchu lubią roztopić ser lub rozbić jajko. Amerykanie i Anglicy przygotowują „hash browns”, czyli placki z grubo startych lub posiekanych ziemniaków z jajkiem i przyprawami. Chętnie jedzą je na śniadanie! Natomiast Ukraińcy jedzą „deruny”, a Białorusini „draniki”, jednak jeżeli chodzi o sposób przyrządzania, to nie ma praktycznie żadnej różnicy między nimi, a naszymi plackami. Przepis na placki po cygańsku Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemniaka mamy dla was przepis na ostre placki po cygańsku z chili! Składniki: Pół kg ziemniaków 2 jaja 1 pęczek koperku 1 pęczek tymianku 2-3 łyżki mąki 200 g szynki wieprzowej 1 cebula 1 ostra papryczka Przyprawa chili Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Sos: Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się przypiecze, dodajemy siekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę. Na koniec wrzucamy pęczek tymianku, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do zmiękczenia mięsa. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos mąką. Placki: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i...

Przeczytaj