Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy

Rewolucyjny przepis na smażony chleb w jajku. Wystarczy dodać te składniki. Dzięki temu będzie jeszcze lepszy

Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie, co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować to proste i wspaniałe danie. Poniżej przedstawimy wam 3 wersje tej potrawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjny chleb z jajkiem

Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty”. Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego.

Składniki:

  • 2-3 jaja
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane, ale może być to także olej roślinny albo smalec)
  • chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!)
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Jaja roztrzepcie w naczyniu na gładką masę i od razu dodajcie sól.
  2. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni.
  3. Chleb maczacie w masie jajecznej. Możecie dodać do jajek nieco mleka. Wtedy „grzanki” zyskają trochę na delikatności.
  4. Chleb smażcie na patelni na złoty kolor z obu stron.
Zobacz także
Rosół z lubczykiem

Jak ugotować babciny niedzielny rosół na samym kurczaku? Koniecznie wybierzcie takie kawałki mięsa

kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? 1 szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

Chleb z jajkiem i żółtym serem (lub szynką)

Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możecie dodać do masy jajecznej trochę ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił.

Do masy jajecznej możecie dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Poniżej nasza propozycja:

Składniki:

  • 2-3 jaja
  • 1 łyżka masła
  • chleb
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • 5 dag tartego sera
  • 5 dag pokrojonej w kostkę szynki
  • szczypiorek
  • kilka plasterków pomidora.

Przygotowanie:

  1. Postępujcie tak samo jak w poprzednim przepisie do momentu przewrócenia chleba na drugą stronę.
  2. Wtedy na patelnię równomiernie posypcie pokrojony szczypiorek, szynkę, a następnie układacie na „grzankach” plasterki pomidora.
  3. Całość posypcie tartym serem i natychmiast przykryjcie patelnię pokrywką.
  4. Grzanki będą gotowe, gdy ser na górze będzie roztopiony.

Chleb z jajkiem na słodko

Ostatnim wariantem naszego chleba w jajku będzie opcja dla łasuchów. Jeżeli lubicie śniadania na słodko, spróbujcie naszej wariacji na temat tostów francuskich. Zamiast chleba tostowego, możecie wykorzystać do niej stare bułki, chałkę czy drożdżówki. Pamiętajcie, by przez pomyłkę nie posolić takich „grzanek”!

Składniki:

  • pieczywo
  • 2-3 jaja
  • mleko
  • cukier
  • cynamon
  • masło.

Przygotowanie:

  1. Tym razem pierwszym krokiem będzie krótkie moczenie  bułek w mleku.
  2. Do masy jajecznej dodajcie 2 łyżeczki cukru (ilość różni się w zależności od poziomu słodkości  pieczywa) i łyżeczkę cynamonu w proszku.
  3. Podwójnie moczone pieczywo smażymy z obu stron na maśle, na średnim ogniu.

Te grzanki możecie podawać z ulubionymi owocami, konfiturą lub miodem. Jeżeli chcecie rozpieścić swoje podniebienia, to możecie zjeść ją z kremem czekoladowym.

pizza z czerstwego pieczywa przepis
Adobe Stock
Newsy
Zostały wam resztki chleba? Zamiast bułki tartej zróbcie z nich pyszne danie na kolację
Większość osób uważa, że wyrzucanie pieczywa nawet tego skrajnie czerstwego, to grzech. Niektórzy więc karmią nim ptaki, inni zamieniają go na bułkę tartą, jeszcze inni przyrządzają z niego grzanki lub tosty. Okazuje się jednak, że z czerstwego pieczywa można również zrobić przepyszne danie, które do złudzenia przypomina pizzę.

Do odwzorowania tego przepisu, oprócz twardych bułek lub chleba, potrzebujecie jeszcze 8 innych składników i przypraw. Bez obaw, na pewno wszystkie macie w swojej kuchni. No to do dzieła! Przepis na „pizzę” z czerstwego pieczywa Będziecie potrzebować Kilku kromek czerstwego chleba lub bułek 2 jajek 2 łyżek mleka 70 gramów sypanej mozzarelli lub sera w plastrach 3 plastrów wędliny 4 pieczarek ½ papryki czerwonej 3 łyżek keczupu Oleju do smażenia Przypraw i ziół: 1 łyżeczki oregano, bazylii i granulowanego czosnku, pieprzu oraz soli Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie jajka, mleko, oregano, czosnek oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszajcie. Czerstwe pieczywo pokrójcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w przygotowanej przed chwilą mieszance i odstawcie do namoczenia na ok. 10 minut. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej oraz namoczone pieczywo wraz z całą pozostałą zawartością miski. Przy pomocy drewnianej łyżki rozprowadźcie masę po dnie naczynia, tak aby uzyskała okrągły kształt spodu do pizzy.  Po ok. 3 minutach smażenia masa powinna stać się nieco bardziej zwarta, wtedy musicie ją przewrócić na drugą stronę. Najlepiej będzie, jeśli zawołacie na pomoc jakiegoś członka rodziny. Na „cztery ręce” wszystko powinno pójść sprawnie. Podczas gdy druga strona „pizzy” dochodzi, na tej już podpieczonej możecie zacząć układać składniki. Nie zapomnijcie jednak, by uprzednio posmarować ją keczupem, a dopiero później wzbogacić przysmak o pokrojoną paprykę, pieczarki oraz szynkę.  Na koniec wierzch „pizzy” posypcie tartą mozzarellą, przykryjcie patelnię pokrywką i smażcie jeszcze przez kilka minut, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Gotowe!

nacinany chlebek czosnkowy przepis
Gotujmy.pl/Ostra na Słodko
Newsy
Czosnkowy, nacinany chlebek nafaszerowany serem. Oszalejecie na punkcie jego smaku
W świecie kulinarnym nie ma nic gorszego od monotonii. Od czasu do czasu warto więc urozmaicać potrawy i produkty, szczególnie te, które pojawiają się na naszych stołach od lat. Mowa tu między innymi o spożywanym codziennie chlebie. Zapieczony z dodatkiem sera, czosnku i masła będzie smakował rewelacyjnie.

Nacinany chlebek to propozycja dla wszystkich fanów pieczywa. Przepis jest dziecinnie prosty, a efekt oszałamiający. Bowiem tak przygotowana przekąska nie tylko świetnie wygląda, ale również niesamowicie pachnie, a przede wszystkim nieziemsko smakuje. Jego przyrządzenie zajmie wam nie więcej niż 30 minut. Goście i rodzina będą zachwyceni. Przepis na czosnkowy, nacinany chlebek Będziecie potrzebować 1 bochenka chleba 3 ząbków czosnku 2 łyżek masła 250 gramów sera żółtego 1 pęczku szczypiorku Pieprzu i soli Przygotowanie Chleb natnijcie wzdłuż i wszerz, tak by powstała szachownica. Nacięcia powinny być dosyć głębokie, tak by składniki mogły przeniknąć w każdy zakamarek pieczywa. Uważajcie jednak, by przypadkowo nie przekroić całkowicie chleba. Ząbki czosnku obierzcie, drobniutko posiekajcie, a następnie wetknijcie w miejsca powstałe po nacięciach. Ser żółty pokrójcie w plastry o grubości ok. 0,5 cm (po włożeniu do piekarnika szybko się roztopi). Tak przygotowany umieśćcie w szczelinach waszego chleba.   W niewielkiej miseczce umieśćcie masło, sól, pieprz oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszajcie. Możecie dodatkowo wcisnąć do mieszanki 1 ząbek czosnku. Tak przygotowaną miksturę wyłóżcie przy pomocy łyżeczki na każde nacięcie w chlebie. Piekarnik nagrzejcie do 170 st. C. Chlebek z dodatkami pieczcie przez ok. 20 minut, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera oraz masła. Gotowe! Tak przygotowana przekąska najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika. Nie ociągajcie się, sięgnijcie po kawałek i rozkoszujcie się tym niebiańskim smakiem i aromatem. Źródło: gotujmy.pl

Pieczywo
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy
Genialny trik na odświeżenie pieczywa. Będzie smakował jak prosto z piekarni
Pieczywo to nie tylko świetny komponent śniadania. To także dodatek do świątecznego bigosu, sałatki jarzynowej czy śledzi z cebulką.

Jeśli zrobiliście zapasy pieczywa, które mogą zostać niezjedzone w święta, podpowiadamy jak zaoszczędzić pieniądze i zjeść ten sam chleb chwilę później. Będzie się nadawał do jedzenia jak ten, dopiero co kupiony! Jak odzyskać czerstwe pieczywo? Kolejki w piekarniach to popularny, przedświąteczny widok. Polacy mają bowiem skłonność do zakupów na zapas. Pewnie też należycie do licznej grupy, która woli zamrozić niż wyrzucić. To bardzo dobre podejście, jednak nie wszystkie produkty nadają się do jedzenia po dłuższym czasie. Do odzyskania nadaje się m.in. chleb , którego z pewnością zostanie wam trochę po świętach. Czerstwy chleb, o ile nie macie na niego pomysłu, nie jest zbyt zachęcający do jedzenia. Najpopularniejszym sposobem na jego wykorzystanie jest dosuszenie go i przerobienie na bułkę tartą.  Innym, równie częstym pomysłem jest wykorzystanie go na grzanki, które mogą urozmaicić sałatkę lub zupę krem. Wystarczy uprażyć uprzednio pokrojony chleb na patelni z tłuszczem. Rumiany kolor wskaże wam czas, kiedy grzanki należy zdjąć z patelni.  Niezjedzony chleb można ponownie wykorzystać Nawet jeśli doszło do sytuacji, w której wilgoć zdążyła z niego wyparować i w ciągu dnia stał się twardy jak skała. Nic straconego! Taki chleb można jeszcze odświeżyć.  Warunkiem, który umożliwi wam decyzję będzie pleśń lub jej brak. Jeśli zauważacie choćby najmniejsze jej przejawy, chleb trzeba wyrzucić albo rozsypać w parku ptakom. Jak odświeżyć kilkudniowy  chleb? Potrzebujecie dwóch rzeczy, które macie z pewnością w domu. Przyda się bowiem woda i piekarnik rozgrzany do 150 stopni. Namoczony wodą chleb, np. przy pomocy spryskiwacza, należy umieścić na papierze do pieczenia i zostawić w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut. ...

7951
Własne
Newsy
„Bez chleba się nie najesz”. To zdanie słyszeli wszyscy. Czy powinno się jadać zupy z chlebem?
Do jakich zup podawać chleb, do jakich nie? A jeśli zupa jest podana w chlebie, to czy wypada go jeść? Podpowiadamy jak obchodzić się z chlebem do zupy.

Chleb dodawany do każdej niemal zupy to pozostałość po biednej kuchni staropolskiej. Coś więc było, w powiedzeniu, że zupą bez chleba nie można się najeść. Chleb jedzony był do zup, szczególnie tych „chudszych”, w okresach biedy czy na przednówku. Kromka pieczywa sprawiała, że obiad był bardziej sycący i kaloryczny. Dziś niektórzy do kapuśniaku, krupniku czy grochówki, jedzą nawet chleb posmarowany masłem. Robią tak nie tylko dlatego, że lubią chleb z masłem do zupy, ale także pod to, żeby się bardziej nasycić. Które zupy podawać z chlebem? Warto podawać do zupy chleb zwłaszcza wtedy, gdy uznajemy gęstą, esencjonalną i sycącą zupę, jako danie jednogarnkowe i nie podajemy po niej drugiego dania. W takim przypadku chleb nie tylko poprawi smak, ale sprawi, że zupa stanie się pełnowartościowym daniem obiadowym. Z kolei jeśli po zupie przystąpicie do jedzenia drugiego dania czy nawet deseru, warto ograniczyć objętość i kaloryczność tego pierwszego. Wówczas podajcie symboliczną ilość chleba, tylko dla smaku i zostawcie miejsce na kolejne potrawy. Zupy, do których warto podawać chleb: Żurek Kapuśniak Grochowa Fasolowa Ogórkowa Krupnik Koperkowa Barszcz czerwony Barszcz biały Ziemniaczana Flaki Gulaszowa Nie podawajcie z kolei pieczywa do zup owocowych, rosołu, zupy pomidorowej. Jakie inne pieczywo można podawać do zup? Są takie zupy, do których można i warto podawać inne pieczywo niż chleb. W zakresie podawania chleba do zupy zdania są podzielone wtedy, gdy mówimy o zupach kremach. Tu proponujemy zastosować następujące rozróżnienie: Jeśli zupy mają dodatek przypraw egzotycznych, curry, imbiru, kurkumy, można dodać do nich egzotyczne pieczywo w formie placków indyjskich, albo...