Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie, co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować to proste i wspaniałe danie. Poniżej przedstawimy wam 3 wersje tej potrawy.

Tradycyjny chleb z jajkiem

Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty”. Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego.

Składniki:

  • 2-3 jaja
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane, ale może być to także olej roślinny albo smalec)
  • chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!)
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Jaja roztrzepcie w naczyniu na gładką masę i od razu dodajcie sól.
  2. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni.
  3. Chleb maczacie w masie jajecznej. Możecie dodać do jajek nieco mleka. Wtedy „grzanki” zyskają trochę na delikatności.
  4. Chleb smażcie na patelni na złoty kolor z obu stron.

Chleb z jajkiem i żółtym serem (lub szynką)

Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możecie dodać do masy jajecznej trochę ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił.

Do masy jajecznej możecie dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Poniżej nasza propozycja:

Zobacz także:

Składniki:

  • 2-3 jaja
  • 1 łyżka masła
  • chleb
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • 5 dag tartego sera
  • 5 dag pokrojonej w kostkę szynki
  • szczypiorek
  • kilka plasterków pomidora.

Przygotowanie:

  1. Postępujcie tak samo jak w poprzednim przepisie do momentu przewrócenia chleba na drugą stronę.
  2. Wtedy na patelnię równomiernie posypcie pokrojony szczypiorek, szynkę, a następnie układacie na „grzankach” plasterki pomidora.
  3. Całość posypcie tartym serem i natychmiast przykryjcie patelnię pokrywką.
  4. Grzanki będą gotowe, gdy ser na górze będzie roztopiony.

Chleb z jajkiem na słodko

Ostatnim wariantem naszego chleba w jajku będzie opcja dla łasuchów. Jeżeli lubicie śniadania na słodko, spróbujcie naszej wariacji na temat tostów francuskich. Zamiast chleba tostowego, możecie wykorzystać do niej stare bułki, chałkę czy drożdżówki. Pamiętajcie, by przez pomyłkę nie posolić takich „grzanek”!

Składniki:

  • pieczywo
  • 2-3 jaja
  • mleko
  • cukier
  • cynamon
  • masło.

Przygotowanie:

  1. Tym razem pierwszym krokiem będzie krótkie moczenie  bułek w mleku.
  2. Do masy jajecznej dodajcie 2 łyżeczki cukru (ilość różni się w zależności od poziomu słodkości  pieczywa) i łyżeczkę cynamonu w proszku.
  3. Podwójnie moczone pieczywo smażymy z obu stron na maśle, na średnim ogniu.

Te grzanki możecie podawać z ulubionymi owocami, konfiturą lub miodem. Jeżeli chcecie rozpieścić swoje podniebienia, to możecie zjeść ją z kremem czekoladowym.