Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy

Smak dzieciństwa. Rewolucyjny przepis na chleb w jajku. Dlaczego wcześniej tak nie robiliśmy?

Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować ten prosty i wspaniały przepis na śniadanie. Poniżej przedstawimy wam trzy wersje tego dania.
Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty”. Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 2-3 jaja
  • Tłuszcz do smażenia (najlepiej masło, ale może być to także olej roślinny albo smalec)
  • Chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą nam z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać do tego dania. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!)
  • Sól

Przygotowanie:

  • Jaja roztrzepujemy w naczyniu na gładką masę i od razu ją solimy.
  • Rozgrzewamy tłuszcz na patelni.
  • Chleb maczamy w masie jajecznej. Możemy dodać do jajek nieco mleka. Wtedy nasze „grzanki” zyskają trochę na delikatności.
  • Chleb smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.

Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możemy dodać do masy jajecznej nieco naszego ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił. Do masy jajecznej możemy dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Możecie eksperymentować do woli! Poniżej nasza propozycja:

Składniki:

  • 2-3 jaja
  • Łyżka masła
  • Chleb
  • Łyżka mleka
  • Sól
  • Ok. 5 dag tartego sera
  • Ok. 5 dag pokrojonej w kostkę szynki
  • Pokrojony w kostkę szczypiorek (kilka łodyżek)
  • Kilka plasterków pomidora

Przygotowanie:

  • Postępujemy tak samo jak w poprzednim przepisie do momentu przewrócenia chleba na drugą stronę.
  • Wtedy na patelnię równomiernie wsypujemy pokrojony szczypiorek, a następnie układamy na „grzankach” plasterki pomidora.
  • Całość posypujemy tartym serem i natychmiast przykrywamy pokrywką.
  • Gdy ser na górze będzie się topił, nasze danie będzie gotowe.

Ostatnim wariantem naszego chleba w jajku będzie opcja dla łasuchów. Jeżeli lubicie śniadania na słodko, spróbujcie naszej wariacji na temat tostów francuskich. Zamiast chleba tostowego, możecie wykorzystać do niej stare bułki, chałkę czy drożdżówki! Pamiętajcie tylko, by przez pomyłkę nie posolić takich „grzanek”!

Składniki:

  • Pieczywo
  • 2-3 jaja
  • Mleko
  • Cukier
  • Cynamon
  • Masło

Przygotowanie:

  • Oprócz tradycyjnego moczenia pieczywa w jajku, pierwszym krokiem będzie krótkie moczenie naszych bułek w mleku.
  • Do masy jajecznej dodajemy 2 łyżeczki cukru (ilość różni się w zależności od poziomu słodkości naszego pieczywa) i łyżeczkę cynamonu w proszku.
  • Podwójnie moczone pieczywo smażymy z obu stron na maśle, na średnim ogniu.
Komentarze
Czernina
iskierka.ag/gotujmy.pl
Przepisy Zupa, która budzi kontrowersje przez jeden składnik. Umiejętnie przyrządzona czernina zrobi furorę na waszym stole
Czernina, zwana niegdyś także czarną polewką, to zupa, która nikogo nie pozostawi obojętnym. Po pierwsze z powodu swojego głównego składnika. Po drugie – z powodu okazji, na jaką kiedyś się ją jadało.
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Czernina to zupa przygotowywana na bazie gęsiej krwi. Zapytacie, komu dziś w głowie jedzenie potraw z krwi? Spokojnie, przecież królowa grilla, nasza ulubiona kaszanka również przyrządzana jest z krwi, tyle że z tej wieprzowej. Jedzenie tego rodzaju kiełbasy weszło nam, nomen omen, w krew. Coraz częściej nie stronimy także od krwistych i półkrwistych wołowych steków. Co stoi zatem na przeszkodzie, aby spróbować tradycyjnego dania naszych przodków? Teoretycznie nic, ale tutaj do gry wchodzi historia. Czarna polewka to przecież tradycyjna zupa, którą ojciec panny podawał niechcianemu zięciowi. Pamiętamy czarną polewkę z kart „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza. Gdyby nie ten z pozoru niewinny gest, historia sporu Sopliców i Horeszków w ogóle nie miałaby miejsca! Cóż, warto więc przyrządzać czerninę bez obecności ukochanych naszych dzieci. Ot tak, na wszelki wypadek! A teraz do rzeczy. Czas na przygotowanie samej zupy. Można by rzec w skrócie, że jest to po prostu wzbogacony rosół, zmieszany z krwią gęsi lub królika. Co jednak zrobić, by czarna polewka smakowała tak jak na dawnych staropolskich stołach? Spieszymy z praktycznymi podpowiedziami. Umiejętnie przyrządzona czernina zrobi furorę na waszym stole. I nie tylko wśród domowych entuzjastów historii. Do dzieła! Składniki: Gęsie mięso – najlepiej szyje i żołądki na rosół Ok. szklanka gęsiej krwi 1,5 litra rosołu z gęsi (przepis znajdziecie tutaj: Porcja włoszczyzny Cebula Ziele angielskie, liść laurowy Pieprz czarny Ocet Cukier 10 dag śliwek suszonych 5 dag rodzynek Pół szklanki wiśni (użyjmy tych mrożonych) Kilka owoców jałowca Sól, pieprz czarny Tymianek Przygotowanie: Do gotowego rosołu...

Przeczytaj