Sernik to ciasto proste w przygotowaniu. Jednak by wyszło idealne, trzeba pamiętać o podstawowych zasadach przy jego przyrządzaniu.

Podstawą dobrego sernika jest twaróg. Tylko ten dobrej jakości gwarantuje wyjątkowy smak i ładny wygląd ciasta.

Twaróg tłusty i półtłusty to zawsze dobry wybór. Sernik z dobrej, gotowej masy serowej również się udaje.

Aby sernik był lekki i puszysty należy do masy serowej dodać ubite na sztywno białka jaj. Aby był kremowy i wilgotny wystarczy dodać do masy kawałki brzoskwiń.

Zobacz także:

Sernik trzeba piec maksymalnie do 180 stopni C i nie wyciągać od razu z piekarnika. Tak przygotowane ciasto będzie rozpływać się w ustach. 

Przepis na sernik wiedeński z brzoskwiniami

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego 
  • 7 jajek
  • 80 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 sztuka budyniu waniliowego
  • brzoskwinie w puszce
  • cukier puder

Sposób przygotowania: 

  1. Twaróg półtłusty zmielcie dwukrotnie w maszynce do mięsa.
  2. 80 g masła rozpuśćcie na średnim ogniu i odłóżcie do wystygnięcia. 
  3. Brzoskwinie wyjmijcie z puszki i wyłóżcie na sitko. Odsączcie je z nadmiaru płynu.
  4. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie.
  5. W większej misce ubijcie żółtka z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodajcie esencję waniliową oraz proszek budyniowy i dokładnie razem wymieszajcie.
  6. Następnie dodajcie porcjami zmielony twaróg i mieszajcie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
  7. Do masy dodajcie zimne, rozpuszczone masło i ponownie ją wymieszajcie. 
  8. Do białek jaj dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno.
  9. Gdy piana będzie gotowa dodajcie ją porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszajcie do połączenia się składników.
  10. Spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia.
  11. Część masy wylejcie do tortownicy, posypcie połową pokrojonych brzoskwiń. Następnie wlejcie znów część masy i posypcie nią resztą brzoskwiń. Na koniec wylejcie resztę masy serowej.
  12. Masę wyrównajcie na górze i tak przygotowane ciasto wstawcie do nagrzanego na 160 stopni C  piekarnika z termoobiegiem na 60 minut. 
  13. Po godzinie wyłączcie piekarnik i pozostawcie w nim sernik jeszcze na 15 minut.
  14. Po tym czasie wyjmijcie sernik i pozostawcie go do wystudzenia. 
  15. Gdy będzie już zimny oprószcie jego wierzch cukrem pudrem. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl