Gotujmy.pl/alaaa
Przepisy

Sernik wiedeński z brzoskwiniami to idealne ciasto na Wielkanoc. Smakuje każdemu

Jeśli macie ochotę na bajecznie pyszny sernik, koniecznie zróbcie go z tego przepisu. Jest niezawodny!

Sernik to ciasto proste w przygotowaniu. Jednak by wyszło idealne, trzeba pamiętać o podstawowych zasadach przy jego przyrządzaniu.

Podstawą dobrego sernika jest twaróg. Tylko ten dobrej jakości gwarantuje wyjątkowy smak i ładny wygląd ciasta.

Twaróg tłusty i półtłusty to zawsze dobry wybór. Sernik z dobrej, gotowej masy serowej również się udaje.

Aby sernik był lekki i puszysty należy do masy serowej dodać ubite na sztywno białka jaj. Aby był kremowy i wilgotny wystarczy dodać do masy kawałki brzoskwiń.

Sernik trzeba piec maksymalnie do 180 stopni C i nie wyciągać od razu z piekarnika. Tak przygotowane ciasto będzie rozpływać się w ustach. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sernik wiedeński z brzoskwiniami

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego 
  • 7 jajek
  • 80 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 sztuka budyniu waniliowego
  • brzoskwinie w puszce
  • cukier puder

Sposób przygotowania: 

  1. Twaróg półtłusty zmielcie dwukrotnie w maszynce do mięsa.
  2. 80 g masła rozpuśćcie na średnim ogniu i odłóżcie do wystygnięcia. 
  3. Brzoskwinie wyjmijcie z puszki i wyłóżcie na sitko. Odsączcie je z nadmiaru płynu.
  4. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie.
  5. W większej misce ubijcie żółtka z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodajcie esencję waniliową oraz proszek budyniowy i dokładnie razem wymieszajcie.
  6. Następnie dodajcie porcjami zmielony twaróg i mieszajcie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
  7. Do masy dodajcie zimne, rozpuszczone masło i ponownie ją wymieszajcie. 
  8. Do białek jaj dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno.
  9. Gdy piana będzie gotowa dodajcie ją porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszajcie do połączenia się składników.
  10. Spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia.
  11. Część masy wylejcie do tortownicy, posypcie połową pokrojonych brzoskwiń. Następnie wlejcie znów część masy i posypcie nią resztą brzoskwiń. Na koniec wylejcie resztę masy serowej.
  12. Masę wyrównajcie na górze i tak przygotowane ciasto wstawcie do nagrzanego na 160 stopni C  piekarnika z termoobiegiem na 60 minut. 
  13. Po godzinie wyłączcie piekarnik i pozostawcie w nim sernik jeszcze na 15 minut.
  14. Po tym czasie wyjmijcie sernik i pozostawcie go do wystudzenia. 
  15. Gdy będzie już zimny oprószcie jego wierzch cukrem pudrem. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl
 

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
AdobeStock
Newsy
Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
Sekretem wilgotnego i miękkiego sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej! Dowiedzcie się, jak to zrobić.

Puchaty i mięciutki sernik będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych. A czy próbowaliście już zrobić sernik w kąpieli wodnej ? Sprawdźcie, jak łatwo można to zrobić! Jak piec sernik w kąpieli wodnej? Choć nazwa brzmi tajemniczo, to pieczenie ciasta w ten sposób jest bardzo proste. Potrzebna wam będzie bardzo szczelna tortownica, duża blacha do pieczenia lub głębokie naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i folia aluminiowa: Połóżcie papier na dnie tortownicy i zapnijcie ją tak, by papier wystawał na zewnątrz. Nie ma potrzeby wykładania nim boków formy ani smarowania jej masłem. Wytnijcie dwa duże arkusze folii aluminiowej, o szerokości 45 cm. Na środku jednego arkusza połóżcie formę wyłożoną kruchym i podpieczonym ciastem i owińcie szczelnie folią aluminiową. Odwróćcie tortownicę o 90 stopni i powtórzcie powyższy krok. Owiniętą tortownicę włóżcie do większej blachy i wlejcie do niej tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości tortownicy. Przepis na sernik w kąpieli wodnej Do przygotowania puszystego i wilgotnego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g cukru 30 g cukru waniliowego 80 g masła 5 białek 3 żółtka 1 łyżeczka przyprawy do sernika 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki pomarańczowej Cukier puder do posypania Oraz tortownica o średnicy 24 cm. Przygotowanie: Do miski wsypcie 250 g przesianej mąki, dodajcie 100 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę śmietany 18% oraz dwa żółtka. Wszystko szybko wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Owińcie...

królewski sernik z brzoskwiniami
Gotujmy.pl
Newsy
Kremowy sernik z bezą i brzoskwiniami. Świetny pomysł na pyszne wielkanocne ciasto
Żadne święta wielkanocne nie mogą się obejść bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych. Jest prosty, szybki i genialny w smaku. Przygotujcie go na Wielkanoc, a wasi goście będą wniebowzięci!

Coraz bliżej do świąt. Czy wiecie już, co upieczenie w tym roku na Wielkanoc? Święta wielkanocne na pewno nie mogą się obejść bez sernika. To absolutny numer 1 każdej Wielkanocy. Co powiecie na iście królewski sernik z bezą i soczystymi brzoskwiniami? Przepyszny, kremowy sernik z brzoskwiniami i bezą Sernik to absolutna podstawa każdych świąt. Chcecie, żeby były one w tym roku wyjątkowe? Przygotujcie ten oto królewski sernik z bezą i pysznymi brzoskwiniami. To ciasto nie ma sobie równych i na pewno zrobi furorę na waszym wielkanocnym stole. Podajcie je do kawy i herbaty, a goście będą się nim zajadać! Składniki: Ciasto Ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg Masło – 175 g Szklanka cukru Żółtka – 8 szt Białka – 8 szt Olejek cytrynowy do ciast – 1 op Brzoskwinie – 1 puszka Budyń waniliowy – 2 opakowania Beza Białko – 4 szt Cukier puder – 8 łyżek Oraz 1 brzoskwinie 150 ml śmietany 36% Świeża mięta - 1 pęczek Przygotowanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy żółtka, olejek, a następnie budynie i cały czas miksujemy. Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 170C. Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Zdobimy ubitą śmietaną...

Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat
Gotujmy.pl/akrobatka 2
Newsy
Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat
Izaura czyli sernik na wilgotnym i aromatycznym murzynku smakuje wspaniale. Ten przepis jest unikatowy!

To wspaniałe ciasto cieszy się popularnością od lat! Znane jeszcze w latach 80, kiedy leciał serial „Izaura”. Oglądaliście?   Izaura to pyszne połączenie delikatnego, czekoladowego murzynka i puszystego, wilgotnego sernika. Każdy kęs to przyjemność nie do opisania. Wielu smakoszy piecze go od lat bo zawsze się sprawdza czy na święta czy na inne miłe okoliczności. Do kawy i herbaty pasuje idealnie. Ten smak nie ma sobie równych!  Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku Składniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru 3 łyżki dobrej jakości kakao 4 jajka w temperaturze pokojowej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody Masa serowa 500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jaja w temperaturze pokojowej 125 g masła w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa 150 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 30 % Sposób przygotowania: Ciasto Masło, kakao, cukier wsypcie do garnka i zalejcie wodą.  Garnek ze składnikami podgrzewajcie na średnim ogniu, mieszajcie do połączenia i rozpuszczenia się składników. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w masę, zdejmijcie ją z ognia i pozostawcie do wystudzenia.  Białka i zółtka oddzielcie od siebie.  Następnie do ostudzonej masy dodajcie żółtka i dobrze zmiksujcie.  Wsypcie do niej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszajcie.  Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodajcie ją do masy i delikatnie ją do niej wmieszajcie.  Gotowe ciasto przelejcie do formy o wymiarach 23x39 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa Masło...

sernik z mlekiem w proszku
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie. Zakochacie się w tym smaku
Nietypowy sernik bazujący na mleku w proszku, które nadaje mu wyjątkowego smaku. Jeśli nigdy wcześniej go nie jedliście to koniecznie musicie wypróbować.

Macie w zwyczaju dodawać do sernika rodzynki, olejki zapachowe (np. migdałowy, rumowy lub pomarańczowy)? Ten sernik ich nie potrzebuje! Dodatek mleka w proszku sprawia, że nic więcej masie serowej nie potrzeba. Ten składnik nada pysznego smaku i sprawi, że ciasto będzie miało kremową konsystencję. Ten sernik na kruchym kakaowym spodzie ma również pyszne ciasto na wierzchu. Koniecznie upieczcie to ciasto na wyjątkową okazję – urodziny, imieniny albo z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia. Przepis na kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie Składniki na ciasto kakaowe 3 szklanki mąki pszennej 250g margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 2-3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 1 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Składniki na masę serową 1,5kg zmielonego twarogu lub sera, który musicie zmielić trzy razy 10 jajek 100g mąki ziemniaczanej 100g mleka w proszku 100g masła 400g cukru pudru Przygotowanie Mąkę przesiejcie do miski, aby ją napowietrzyć. Zagniećcie z margaryną pokrojoną na kawałki, a następnie dodajcie pozostałe składniki. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zlepić, możecie dodać więcej śmietany. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części, zawińcie w folię spożywczą i schowajcie do lodówki. Oddzielcie białka od żółtek i zmiksujcie je na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misie utrzyjcie masło z cukrem na puch, a następnie wmiksujcie żółtka. Do masy dodajcie po kolei zmielony twaróg, mleko w proszku i mąkę. Miksujcie, aż składniki dobrze się połączą. Dodajcie ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie wmieszajcie za pomocą trzepaczki albo miksując na najwolniejszy obrotach tylko do połączenia się mas. Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do...