Sernik to ciasto proste w przygotowaniu. Jednak by wyszło idealne, trzeba pamiętać o podstawowych zasadach przy jego przyrządzaniu.
Podstawą dobrego sernika jest twaróg. Tylko ten dobrej jakości gwarantuje wyjątkowy smak i ładny wygląd ciasta.
Twaróg tłusty i półtłusty to zawsze dobry wybór. Sernik z dobrej, gotowej masy serowej również się udaje.
Aby sernik był lekki i puszysty należy do masy serowej dodać ubite na sztywno białka jaj. Aby był kremowy i wilgotny wystarczy dodać do masy kawałki brzoskwiń.
Zobacz także:
Sernik trzeba piec maksymalnie do 180 stopni C i nie wyciągać od razu z piekarnika. Tak przygotowane ciasto będzie rozpływać się w ustach.
Przepis na sernik wiedeński z brzoskwiniami
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 7 jajek
- 80 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 sztuka budyniu waniliowego
- brzoskwinie w puszce
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Twaróg półtłusty zmielcie dwukrotnie w maszynce do mięsa.
- 80 g masła rozpuśćcie na średnim ogniu i odłóżcie do wystygnięcia.
- Brzoskwinie wyjmijcie z puszki i wyłóżcie na sitko. Odsączcie je z nadmiaru płynu.
- Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie.
- W większej misce ubijcie żółtka z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodajcie esencję waniliową oraz proszek budyniowy i dokładnie razem wymieszajcie.
- Następnie dodajcie porcjami zmielony twaróg i mieszajcie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
- Do masy dodajcie zimne, rozpuszczone masło i ponownie ją wymieszajcie.
- Do białek jaj dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno.
- Gdy piana będzie gotowa dodajcie ją porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszajcie do połączenia się składników.
- Spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Część masy wylejcie do tortownicy, posypcie połową pokrojonych brzoskwiń. Następnie wlejcie znów część masy i posypcie nią resztą brzoskwiń. Na koniec wylejcie resztę masy serowej.
- Masę wyrównajcie na górze i tak przygotowane ciasto wstawcie do nagrzanego na 160 stopni C piekarnika z termoobiegiem na 60 minut.
- Po godzinie wyłączcie piekarnik i pozostawcie w nim sernik jeszcze na 15 minut.
- Po tym czasie wyjmijcie sernik i pozostawcie go do wystudzenia.
- Gdy będzie już zimny oprószcie jego wierzch cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl