seler naciowy jak jeść
pixabay.com
Przepisy

Seler naciowy – każdy popełnia przy gotowaniu ten błąd! Skutki są katastrofalne!

Lubisz jeść seler? Pewnie za każdym razem popełniasz jeden z tych karygodnych błędów podczas jego przygotowywania! Jak prawidłowo przyrządzić seler?

Seler naciowy to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Charakterystyczny zapach, pikantny smak oraz wyjątkowa chrupkość i soczystość to cechy, za które kochamy seler (lub go nienawidzimy). Warto dodawać go do zup i zielonych koktajli. Jednak pewnie wielu z was popełnia jeden poważny błąd w przygotowaniu selera – sprawdźcie jaki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości odżywcze selera

Seler naciowy w odróżnieniu od odmiany korzeniowej ma zdecydowanie mniej gorzkie liście, a jego łodygi są dużo grubsze i bardziej soczyste. To warzywo zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. glikozydy oraz flawonoidy, które mają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę serca. Właściwości selera docenią także ciężarne kobiety ze względu na jego wysoką zawartość kwasu foliowego.

Seler naciowy – robisz to źle!

Żeby móc w pełni skorzystać z witamin zawartych w selerze trzeba go odpowiednio przygotować. Pewnie wielu z was popełnia te błędy które powodują, że ilość drogocennych składników zawartych w tej roślinie drastycznie się zmniejsza.

Kupujesz nieświeży seler

Zawsze przy zakupie selera i innych warzyw zwracajcie uwagę na ich świeżość. Łatwo zginające się, „gumowate” łodygi oraz zżółkłe lub brązowe liście wyraźnie wskazują na to, że seler jest stary.

Kroisz seler przed schowaniem go do lodówki

Dla zaoszczędzenia czasu wielu z nas ma ochotę od razu pokroić seler w kostkę i odłożyć go do lodówki na później – to ogromny błąd! Pokrojony seler już w ciągu kilku godzin zacznie tracić swoje zdrowotne właściwości.

Gotujesz lub blanszujesz

To kolejny częsty i karygodny błąd. Najlepszym sposobem przygotowywania selera jest gotowanie na parze, ponieważ wtedy zachowuje on wszystkie wartości odżywcze.

Wyrzucasz liście

Nie wyrzucaj liści selera! To tam znajdują się ogromne ilości witaminy C, potasu i wapnia.

Co zrobić, żeby seler naciowy był dłużej świeży? Ten prosty sposób naprawdę działa
Flick
Newsy
Co zrobić, żeby seler naciowy był dłużej świeży? Ten prosty sposób naprawdę działa
Seler naciowy może szybko zwiędnąć. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. To prostsze niż myślicie.

Seler naciowy to świetny dodatek do sałatek, sosów i koktajli. Można też jeść go na surowo, z różnymi dipami. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Korzyści zdrowotne selera naciowego Ponieważ seler naciowy składa się głównie z wody (prawie 95%), nie zawiera on zbyt wielu witamin ani minerałów. Niemniej jednak, warzywo to jest dobrym źródłem witaminy K - jedna filiżanka zawiera około 30% zalecanego dziennego spożycia. Jedzenie selera naciowego może również pomóc w uzyskaniu wystarczającej ilości kwasu foliowego, potasu, błonnika i mikroskładnika odżywczego - molibdenu. Seler naciowy zawiera niewielkie ilości witaminy C, witaminy A i niektórych witamin z grupy B. Ma naturalnie niską zawartość kalorii, węglowodanów, tłuszczu i cholesterolu.  Jest bogaty w związki zwane fitoskładnikami, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zawarte w nim olejki eteryczne mają działanie przeciwbakteryjne i są wykorzystywane w leczeniu zapalenia oskrzeli, astmy, przewlekłych schorzeń skóry, w tym łuszczycy, a także wymiotów, gorączki i nowotworów. Seler to również starodawny środek na zgagę, ponieważ zawiera dużo wody, która może rozcieńczyć kwas żołądkowy. Zawiera błonnik, który jest dobrze znany ze swoich właściwości trawiennych. Przeciwutleniacze w selerze mogą pomóc chronić wyściółkę żołądka i zmniejszyć ryzyko wrzodów żołądka. @vivelechef How to Keep your Celery Fresh! #tiktokpartner #learnontiktok #celery #veggiesticks #foodhacks ♬ THIS ONE ROCKS - Mysterylab Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość selera? Seler naciowy powinien być trzymany w lodówce, ponieważ warzywo to lubi niską temperaturę. Jak przedłużyć...

Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? To dziecinnie proste
AdobeStock
Newsy
Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? To dziecinnie proste
Chcecie samodzielnie wyhodować pyszny i zdrowy seler naciowy? Trzymajcie się poniższych kroków.

Jest chrupiący, niskokaloryczny i ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety seler naciowy? Właściwości zdrowotne selera naciowego Seler naciowy to popularna niskokaloryczna przekąska, która może zapewnić wam wiele korzyści zdrowotnych. Warzywo to zawiera cenny błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy – wspierając lepsze trawienie i sercowo-naczyniowy – obniżając ciśnienie krwi. Seler zawiera również liczne przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać wielu chorobom. Łodyga selera naciowego zapewnia 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, a także 5 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, kwas foliowy i potas. W selerze naciowym znajdziemy również wapń, mangan, magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Oto dlaczego warto go jeść: seler naciowy zawiera związek roślinny zwany apigeniną, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe jest doskonałym źródłem ważnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki, naczynia krwionośne i narządy przed uszkodzeniem oksydacyjnym nasiona selera naciowego zawierają około 25 związków przeciwzapalnych, które mogą chronić organizm przed stanami zapalnymi jedna mała porcja selera (ok. 10 dag) naciowego zawiera 5 gramów błonnika pokarmowego - gdy dodamy do tego wysoką zawartość wody w selerze — prawie 95 procent - otrzymamy przekąskę, która wspiera zdrowy przewód pokarmowy i poprawia trawienie zapewniając regularność wypróżnień seler jest bogaty w witaminy i minerały o niskim indeksie glikemicznym ma też niską zawartość sodu Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? Wyhodowanie własnego selera naciowego jest dziecinnie proste. Wystarczy, że będziecie trzymać...

Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
AdobeStock
Newsy
Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
Składniki na ten napój znajdziecie w każdym sklepie i przyrządza się go niezwykle szybko.

Choć kawa jest smaczna i szybko stawia na nogi, to coraz częściej niektórzy ludzie zastanawiają się nad alternatywami dla tego napoju – zwłaszcza, że częste picie kawy może być uzależniające ! Istnieją jednak napoje, które mogą pobudzać podobnie do kawy, a do tego są znacznie zdrowsze. Na przykład sok z selera naciowego! Poznajcie jego wspaniałe właściwości. Właściwości selera naciowego Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Warto jednak się do niego przekonać ze względu na wysoką ilość witamin i minerałów, które znajdują się w łodygach selera! Przekonajcie się sami, jakie są właściwości soku z selera: Doskonale nawadnia organizm Zapewnia uczucie sytości na długo, a do tego ma bardzo mało kalorii – jedna szklanka takiego soku to zaledwie 35 kcal Zawiera witaminę C, K, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk i wapń Dlaczego warto pić sok z selera naciowego? Sok z selera naciowego jest szczególnie polecany osobom, które chcą przeprowadzić detoks . Seler ma bowiem właściwości moczopędne i wspaniale oczyszcza nerki i cały organizm z toksyn. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika sok z selera pozytywnie wpływa na układ trawienny i pomaga przy problemach z zaparciami oraz z zatrzymywaniem wody w organizmie . Przepis na „zielone cappuccino” Przyrządzenie soku z selera jest banalne. Podstawowa wersja tego napoju to po prostu zmiksowane łodygi selera z odrobiną wody. Jeśli nie lubicie soków z cząstkami owoców lub warzyw, to wystarczy przecedzić napój przez sitko, by uzyskać klarowny napój.         Wyświetl ten post na Instagramie.        ...

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Taki detoks trwa 3 dni
Adobe Stock
Newsy
Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Detoks trwa 3 dni
Przygotujcie się na 3-dniowy detoks. Odstawcie tłuste potrawy, alkohol i przez tych kilka dni pomagajcie zregenerować się wątrobie. Kuracja jest bardzo prosta.

Wątroba oczyszcza, filtruje i usuwa z organizmu toksyny i inne zanieczyszczenia, które dostały się tam z zewnątrz. Stałe filtrowanie powoduje, że ona sama także wymaga oczyszczenia. Inaczej zaczyna działać mniej sprawnie i mniej skutecznie pozbawiać organizm toksyn. Podpowiadamy jak ją przywrócić do dobrej formy w 3 dni, za pomocą domowych metod. 3-dniowy koktajl na odtrucie wątroby Tę miksturę przygotujecie w parę chwil. Potrzebny będzie seler naciowy i jeszcze 2 składniki. Składniki: 3 cytryny 1 szklanka posiekanej kolendry 5 łodyg selera naciowego 6 szklanek wody Przygotowanie: Umyjcie cytryny, obierzcie i umieśćcie w blenderze. Dodajcie umyte łodygi selera, kolendrę i wlejcie wodę. Po zmiksowaniu wszystkich składników mikstura jest gotowa do picia. Pijcie 1 szklankę, 3 razy dziennie: przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Stosujcie kurację przed 3 dni. Podczas detoksu unikajcie jedzenia ciężkostrawnych potraw i całkowicie odstawcie napoje alkoholowe. Po tym czasie zróbcie przynajmniej tygodniową przerwę i możecie powtórzyć 3-dniową kurację oczyszczającą. Wartości oczyszczające składników użytych w koktajlu Seler naciowy często używany jest jako baza do zielonych koktajli. Ma neutralny smak i po dodaniu dowolnych warzyw i owoców tworzy sycące, zdrowe koktajle polecane na różne dolegliwości. W tym koktajlu wykorzystano jego właściwości zdrowotne: seler poprawia pracę nerek, ułatwia usuwanie toksyn i zatrzymanych płynów, a także reguluje pracę przewodu pokarmowego. Liście kolendry mają zdolność wiązania toksycznych metali ciężkich i usuwania ich z organizmu. Badania naukowe pokazały, że pacjenci spożywający kolendrę, usuwali z moczem złogi z dodatkiem rtęci, ołowiu i aluminium. Oczyszczające i detoksykacyjne właściwości kolendry...