seler naciowy jak jeść
pixabay.com
Przepisy

Seler naciowy – każdy popełnia przy gotowaniu ten błąd! Skutki są katastrofalne!

Lubisz jeść seler? Pewnie za każdym razem popełniasz jeden z tych karygodnych błędów podczas jego przygotowywania! Jak prawidłowo przyrządzić seler?
Katarzyna Wyborska
listopad 03, 2020

Seler naciowy to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Charakterystyczny zapach, pikantny smak oraz wyjątkowa chrupkość i soczystość to cechy, za które kochamy seler (lub go nienawidzimy). Warto dodawać go do zup i zielonych koktajli. Jednak pewnie wielu z was popełnia jeden poważny błąd w przygotowaniu selera – sprawdźcie jaki!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Właściwości odżywcze selera

Seler naciowy w odróżnieniu od odmiany korzeniowej ma zdecydowanie mniej gorzkie liście, a jego łodygi są dużo grubsze i bardziej soczyste. To warzywo zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. glikozydy oraz flawonoidy, które mają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę serca. Właściwości selera docenią także ciężarne kobiety ze względu na jego wysoką zawartość kwasu foliowego.

Seler naciowy – robisz to źle!

Żeby móc w pełni skorzystać z witamin zawartych w selerze trzeba go odpowiednio przygotować. Pewnie wielu z was popełnia te błędy które powodują, że ilość drogocennych składników zawartych w tej roślinie drastycznie się zmniejsza.

Kupujesz nieświeży seler

Zawsze przy zakupie selera i innych warzyw zwracajcie uwagę na ich świeżość. Łatwo zginające się, „gumowate” łodygi oraz zżółkłe lub brązowe liście wyraźnie wskazują na to, że seler jest stary.

Kroisz seler przed schowaniem go do lodówki

Dla zaoszczędzenia czasu wielu z nas ma ochotę od razu pokroić seler w kostkę i odłożyć go do lodówki na później – to ogromny błąd! Pokrojony seler już w ciągu kilku godzin zacznie tracić swoje zdrowotne właściwości.

Gotujesz lub blanszujesz

To kolejny częsty i karygodny błąd. Najlepszym sposobem przygotowywania selera jest gotowanie na parze, ponieważ wtedy zachowuje on wszystkie wartości odżywcze.

Wyrzucasz liście

Nie wyrzucaj liści selera! To tam znajdują się ogromne ilości witaminy C, potasu i wapnia.

Komentarze
Dynia, pestki dyni
Nick Collins/unsplash.com
Przepisy Nieoczekiwane sposoby na wykorzystanie pestek dyni. Niebywałe, co można z nich zrobić! 
Sezon na dynie w pełni. Gęste zupy, pieczone w kawałkach a’la frytki, a nawet ciasta i tarty. Kulinarnych zastosowań dyni jest bez liku. Dynia dynią, ale co z jej pestkami? Okazuje się, że te poczciwe nasionka mają wspaniałe właściwości i mogą być wykorzystane na różne sposoby. Zapomnijcie o wyrzucaniu świeżych dyniowych pestek!
Hubert Rój
listopad 03, 2020

Z pewnością za każdym razem, gdy wchodzicie do sklepu, wasz wzrok przyciągają rzucające się w oczy dynie. Sezon na te warzywa wciąż trwa, a w marketach możecie upolować piękne okazy w dowolnych rozmiarach. Pora roku sprawia również, że cena na dynie jest obecnie najbardziej korzystna. Nie ma więc żadnych przeciwskazań, by nie zakupić sobie choćby jednej "główki" i trochę poeksperymentować. A pola do eksperymentów, prób i testów z pewnością nie zabraknie. Jak już wspomnieliśmy, sposobów na dynię jest cała masa - wystarczy tylko wybrać jeden z nich... a potem zabrać się za przerobienie na coś smacznego jej pestek! Te małe niepozorne nasionka kryją w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Ponadto, dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. Poniżej prezentujemy dwie możliwości na wykorzystanie pestek dyni. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Pierwszym i najbardziej popularnym sposobem na dyniowe pestki jest zwykłe podpieczenie i wysuszenie ich w piekarniku. Tak przygotowane nasiona posłużą nam jako smaczna przekąska. Jak ją przygotować?  Pieczone pestki dyni Przygotowanie: Dokładnie oczyszczamy pestki z włókien.  Równomiernie wysypujemy pestki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Opcjonalnie pestki można delikatnie polać olejem.  Pestki pieczemy 20 min w 150 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia należy przemieszać pestki, tak by upiekły się równomiernie.  Po upieczeniu solimy pestki do smaku i składujemy w zamkniętym opakowaniu, by zachowały swoją chrupkość na dłużej.  Przed spożyciem pestki należy obrać ze skorupki.   Pesto z pestek dyni Innym daniem, w którym możemy wykorzystać pestki z dyni, jest...

Przeczytaj
Wpływ pracy zdalnej na sen
Damir Spanic
Zdrowie Ten nawyk rujnuje twoje zdrowie! DRAMATYCZNY apel lekarzy!
Nowe badania snu wskazały, że codzienna praca w domu może zrujnować sen. Wyniki uczestników pomiaru monitorowano przed kwarantanną i 40 dni po kwarantannie. Czy możemy się z nich czegoś nauczyć?
Aleksandra Jaworska
listopad 03, 2020

Wybuch pandemii wywrócił do góry nogami wiele aktywności. Główną zmianę odnotowała przestrzeń pracy, powodowana piętrzącymi się obostrzeniami. Niektóre firmy zawiesiły działalność, a wiele ludzi zostało zmuszonych do przeniesienia swoich obowiązków z biura do domu. O ile pomysł ten wydawał się niektórym na rękę, o tyle badania dotyczące snu wykazują, że rutyna przed komputerem może zaburzyć procesy nocnej regeneracji. Praca bez limitu Journal of Translational Medicine  opublikowało badanie z którego w klarowny sposób wynika, że specyficzna zmiana naszego stylu życia w znacznym stopniu wpłynęła na powszechne przyzwyczajenia dotyczące snu. Mierzono zmiany senne, czas zasypiania, jakość snu oraz  senność uczestników w ciągu dnia. W badaniu wzięło udział 121 mężczyzn i kobiet w wieku od 18 do 65 lat. Obiektem monitorowania był cały cykl snu, nawyki przed rozpoczęciem kwarantanny, jak i 40 dni po jej zakończeniu. Badacze okazali się zgodni co do jednego - po kwarantannie jakość snu uległa pogorszeniu. Tytuł badania   „Czy Sars-Cov-2 zagraża naszym snom? Wpływ kwarantanny na jakość snu i wskaźnik masy ciała ”  zaakcentował też relację łączącą kwarantannę ze zmianą na gorsze w obszarze wyraźnych zaburzeń snu. Wpływ pracy zdalnej na sen. Naukowcy nie mają wątpliwości Trudno dyskutować z efektem badań naukowców z Journal of Translational Medicine. Wskaźniki także mówią same za siebie. Praca w domu, korzystanie z inteligentnych urządzeń i brak ram czasowych, które wyznaczają początek i koniec - nie służą ani wykonanej pracy, ani tym bardziej - pracownikom. Uczestnicy byli mniej aktywni fizycznie podczas kwarantanny i mieli tendencję do dokonywania...

Przeczytaj