seler naciowy jak jeść
pixabay.com
Przepisy

Seler naciowy – każdy popełnia przy gotowaniu ten błąd! Skutki są katastrofalne!

Lubisz jeść seler? Pewnie za każdym razem popełniasz jeden z tych karygodnych błędów podczas jego przygotowywania! Jak prawidłowo przyrządzić seler?
Katarzyna Wyborska
listopad 03, 2020

Seler naciowy to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Charakterystyczny zapach, pikantny smak oraz wyjątkowa chrupkość i soczystość to cechy, za które kochamy seler (lub go nienawidzimy). Warto dodawać go do zup i zielonych koktajli. Jednak pewnie wielu z was popełnia jeden poważny błąd w przygotowaniu selera – sprawdźcie jaki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości odżywcze selera

Seler naciowy w odróżnieniu od odmiany korzeniowej ma zdecydowanie mniej gorzkie liście, a jego łodygi są dużo grubsze i bardziej soczyste. To warzywo zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. glikozydy oraz flawonoidy, które mają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę serca. Właściwości selera docenią także ciężarne kobiety ze względu na jego wysoką zawartość kwasu foliowego.

Seler naciowy – robisz to źle!

Żeby móc w pełni skorzystać z witamin zawartych w selerze trzeba go odpowiednio przygotować. Pewnie wielu z was popełnia te błędy które powodują, że ilość drogocennych składników zawartych w tej roślinie drastycznie się zmniejsza.

Kupujesz nieświeży seler

Zawsze przy zakupie selera i innych warzyw zwracajcie uwagę na ich świeżość. Łatwo zginające się, „gumowate” łodygi oraz zżółkłe lub brązowe liście wyraźnie wskazują na to, że seler jest stary.

Kroisz seler przed schowaniem go do lodówki

Dla zaoszczędzenia czasu wielu z nas ma ochotę od razu pokroić seler w kostkę i odłożyć go do lodówki na później – to ogromny błąd! Pokrojony seler już w ciągu kilku godzin zacznie tracić swoje zdrowotne właściwości.

Gotujesz lub blanszujesz

To kolejny częsty i karygodny błąd. Najlepszym sposobem przygotowywania selera jest gotowanie na parze, ponieważ wtedy zachowuje on wszystkie wartości odżywcze.

Wyrzucasz liście

Nie wyrzucaj liści selera! To tam znajdują się ogromne ilości witaminy C, potasu i wapnia.

seler naciowy sok
Adobe Stock
Zdrowie Przez 30 DNI piła sok z selera naciowego! Niewiarygodne, co się stało!
Pewna kobieta przez miesiąc codziennie piła sok z selera. Nie uwierzycie, co się stało! Czy było warto?
Katarzyna Wyborska
listopad 04, 2020

Pewna Amerykanka postawiła sobie wyzwanie i przez miesiąc codziennie rano piła sok z selera naciowego. Co skłoniło ją do tego pomysłu? Jak przyznaje, zachęcona zdrowotnymi właściwościami z których słynie seler postanowiła spróbować przez 30 dni pić sok z tego warzywa i zobaczyć, co się stanie. Efekty naprawdę ją zaskoczyły! Piła sok z selera przez miesiąc! Co się zmieniło? Jak przyznaje, nie spodziewała się żadnych zadziwiających rezultatów. Czytała o dobrym wpływie selera na zdrowie, cerę i ogólne samopoczucie, jednak nie wierzyła, że samo picie soku zmieni cokolwiek w jej życiu. Jednak po ukończeniu 30-dniowego wyzwania przekonała się, jak bardzo się myliła! Amerykanka zaobserwowała u siebie piorunujące efekty! Trawienie Codziennie picie soku z selera zauważalnie wpłynęło na trawienie. Kobieta stwierdziła, że nie ma już problemów z zaparciami i pozbyła się uczucia ciężkości po posiłku. Apetyt Okazało się, że seler hamuje apetyt! Amerykanka relacjonuje na swoim blogu, że gdy piła rano sok z selera, to przez cały dzień czuła się bardziej syta i nie miała ochoty na słodycze i inne kaloryczne przekąski. Energia Picie soku przez miesiąc zdecydowanie wpłynęło na samopoczucie kobiety. Jest mniej ospała, ma więcej energii i dużo wolniej się męczy podczas ćwiczeń. Właściwości selera naciowego Seler naciowy znany jest ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych i przeciwzapalnych. Może również zapobiegać chorowaniu na nowotwory. Zalety picia soku z selera docenią osoby cierpiące na nadciśnienie oraz cukrzycę.   Źródło: attunehealth.com Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Przeczytaj
przeziębienie domowe sposoby
AdobeStock
Przepisy Wypij to NA CZCZO, a choroba cię nie dopadnie! Składniki masz w lodówce!
Przyszła jesień i czujesz się osłabiona? Wypróbuj ten przepis na prawdziwą bombę witaminową - domowy sok na wzmocnienie odporności!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Jesienna aura nas nie rozpieszcza. Zimno, wilgotno i ponuro – ten czas to prawdziwe wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. Jak wzmocnić organizm jesienią i ustrzec się przed przeziębieniem? Wypróbuj ten banalnie prosty przepis na sok warzywny! Domowe soki na wzmocnienie odporności Na odporność i zdrowy organizm nie ma nic lepszego niż witaminy prosto ze świeżych warzyw i owoców. Nie ma sensu łykać multiwitaminy w tabletkach – wszystkie znajdziecie w pobliskim warzywniaku! Wystarczy wrzucić wybrane warzywa i owoce do blendera, zmiksować i już – domowy zastrzyk witamin gotowy! Dziś mamy dla was świetny i prosty przepis na witaminowy sok, idealny na jesień. Domowy sok na odporność – przepis Do przygotowania tego soku potrzebujecie: 2-3 garści świeżego szpinaku 2 duże pomarańcze 2 łodygi selera Kawałeczek imbiru (ok. 2 cm) Pomarańcze i imbir obierz, umyj seler i pokrój wszystko na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Możesz dolać odrobinę wody lub mleka. I gotowe! Jeśli konsystencja gęstej papki ci nie odpowiada, to możesz wlać więcej wody do blendera lub wycisnąć mieszankę na sitku do kubka. I gotowe!

Przeczytaj
Beata Tyszkiewicz
ons.pl
Gwiazdy To dzięki tym dwóm produktom Beata Tyszkiewicz zachowuje wigor i zdrowie! Proste i tanie składniki, które naprawdę działają!
„Pierwsza dama polskiego filmu” Beata Tyszkiewicz od lat zachwyca ubiorem, wyglądem, ale również wigorem. Dobre zdrowie aktorka zawdzięcza dwóm produktom, które jeszcze nigdy jej nie zawiodły!
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Beata Tyszkiewicz znana jest głównie z aktorstwa. Podczas swojej kariery zawodowej zagrała w wielu produkcjach, przede wszystkim o tematyce historycznej, wcielając się w rolę rozmaitych szlachcianek. Można ją więc było zobaczyć między innymi w „Lalce”, „Nocach i dniach”, „Popiołach” czy „Pannie z mokrą głową”. Poza zwykłymi obowiązkami związanymi z aktorstwem, Tyszkiewicz zawsze mocno angażowała się w życie społeczne. Wielu może ją kojarzyć jako jurorkę programu „Taniec z gwiazdami” lub autorkę felietonów tworzonych dla tygodnika telewizyjnego „Tele Tydzień”. Bardzo istotną część jej życia od lat odgrywa również pomoc dzieciom. Można więc powiedzieć, że Tyszkiewicz mimo swojego wieku żyje w ciągłym biegu. Nie ma zbyt wiele czasu na odpoczynek. Dlatego w jej życiu tak ważną rolę odgrywa zdrowie , bez którego ani rusz! Pyszny szpinak Aktorka zdradza, że jednym z podstawowych składników jej diety jest szpinak. Dla tych, którzy go nie lubią mamy złą wiadomość - musicie zmienić nastawienie. Szpinak jest bowiem źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów. Zawiera między innymi żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód oraz witaminy A, B2 i C. Regularne jedzenie szpinaku może opóźnić proces utraty pamięci oraz uchronić nas przed chorobą Parkinsona. Na tym jednak nie koniec jego niesamowitych właściwości. To zielone warzywo w swojej diecie powinny zawrzeć osoby zmagające się z anemią, nadwagą, otyłością, nadciśnieniem oraz palące papierosy. Szpinak wspomaga bowiem leczenie trzustki i zaparć, ale również sprawia, że nasze kości są mocniejsze. Szpinak można jeść na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podany z makaronem, ale również jako nadzienie do pierogów czy dodatek...

Przeczytaj
właściwości pora
Adobe Stock
Newsy To warzywo jest o wiele zdrowsze niż cebula i buraki. A do tego genialnie podnosi odporność
Pod względem zawartości żelaza bije na głowę buraki i z pewnością lepiej niż cebula chroni przed rozwojem nowotworów złośliwych. Mowa tu oczywiście o porze – roślinie biblijnej, uprawianej na świecie od czasów starożytnych. Jej regularne spożywanie bardzo pozytywnie wpływa na organizm.
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Mówi się, że cebula i buraki to najzdrowsze naturalne produkty, które każdy powinien włączyć do swojej diety. Wielu jednak zapomina o niesamowitych właściwościach pora, który mówiąc szczerze, bije na głowę dwa wcześniej wspomniane. Jeśli nie potraficie pokochać go za smak, spróbujcie się z nim zaprzyjaźnić chociażby z uwagi na jego cenne wartości odżywcze. Skąd por wziął się w Polsce? Właściwości lecznicze pora zostały docenione już w czasach starożytnych. To pochodzące z Bliskiego Wschodu warzywo podobno spożywał sam cesarz Neron. Polska usłyszała o porach dopiero za królowej Bony. Krajanie szybko docenili to warzywo i zaczęli je wykorzystywać, głównie w medycynie. Cenne właściwości pora Oprócz białka, tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika por zawiera również mnóstwo witamin – A, C, E oraz K. Warzywo jest także bogate w kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, fosfor, potas, kwas foliowy, cynk, sód oraz magnez. Ze względu na wysoką zawartość żelaza produkt polecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na anemię . Najlepiej jeść go w towarzystwie soku z cytryny, to sprawia, że żelazo jest szybciej i lepiej wchłaniane przez organizm. Okazuje się również, że por może łagodzić objawy chorób reumatycznych poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych, lepsze ukrwienie tkanek oraz zmniejszenie lub zniwelowanie bólu. Warzywo wykorzystuje się także do walki z katarem i kaszlem – zwiększa wytwarzanie śluzu i działa wykrztuśnie.  Por ma działanie moczopędne i oczyszczające . Jego spożywanie pomaga w walce z zakwaszonym organizmem. Nie można też zapomnieć, że warzywo jest źródłem inuliny wspomagającej między innymi prawidłową pracę jelit. Związek obniża również poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz...

Przeczytaj