seler naciowy jak jeść
pixabay.com
Przepisy

Seler naciowy – każdy popełnia przy gotowaniu ten błąd! Skutki są katastrofalne!

Lubisz jeść seler? Pewnie za każdym razem popełniasz jeden z tych karygodnych błędów podczas jego przygotowywania! Jak prawidłowo przyrządzić seler?

Seler naciowy to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Charakterystyczny zapach, pikantny smak oraz wyjątkowa chrupkość i soczystość to cechy, za które kochamy seler (lub go nienawidzimy). Warto dodawać go do zup i zielonych koktajli. Jednak pewnie wielu z was popełnia jeden poważny błąd w przygotowaniu selera – sprawdźcie jaki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości odżywcze selera

Seler naciowy w odróżnieniu od odmiany korzeniowej ma zdecydowanie mniej gorzkie liście, a jego łodygi są dużo grubsze i bardziej soczyste. To warzywo zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. glikozydy oraz flawonoidy, które mają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę serca. Właściwości selera docenią także ciężarne kobiety ze względu na jego wysoką zawartość kwasu foliowego.

Seler naciowy – robisz to źle!

Żeby móc w pełni skorzystać z witamin zawartych w selerze trzeba go odpowiednio przygotować. Pewnie wielu z was popełnia te błędy które powodują, że ilość drogocennych składników zawartych w tej roślinie drastycznie się zmniejsza.

Kupujesz nieświeży seler

Zawsze przy zakupie selera i innych warzyw zwracajcie uwagę na ich świeżość. Łatwo zginające się, „gumowate” łodygi oraz zżółkłe lub brązowe liście wyraźnie wskazują na to, że seler jest stary.

Kroisz seler przed schowaniem go do lodówki

Dla zaoszczędzenia czasu wielu z nas ma ochotę od razu pokroić seler w kostkę i odłożyć go do lodówki na później – to ogromny błąd! Pokrojony seler już w ciągu kilku godzin zacznie tracić swoje zdrowotne właściwości.

Gotujesz lub blanszujesz

To kolejny częsty i karygodny błąd. Najlepszym sposobem przygotowywania selera jest gotowanie na parze, ponieważ wtedy zachowuje on wszystkie wartości odżywcze.

Wyrzucasz liście

Nie wyrzucaj liści selera! To tam znajdują się ogromne ilości witaminy C, potasu i wapnia.

Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
AdobeStock
Newsy
Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
Składniki na ten napój znajdziecie w każdym sklepie i przyrządza się go niezwykle szybko.

Choć kawa jest smaczna i szybko stawia na nogi, to coraz częściej niektórzy ludzie zastanawiają się nad alternatywami dla tego napoju – zwłaszcza, że częste picie kawy może być uzależniające ! Istnieją jednak napoje, które mogą pobudzać podobnie do kawy, a do tego są znacznie zdrowsze. Na przykład sok z selera naciowego! Poznajcie jego wspaniałe właściwości. Właściwości selera naciowego Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Warto jednak się do niego przekonać ze względu na wysoką ilość witamin i minerałów, które znajdują się w łodygach selera! Przekonajcie się sami, jakie są właściwości soku z selera: Doskonale nawadnia organizm Zapewnia uczucie sytości na długo, a do tego ma bardzo mało kalorii – jedna szklanka takiego soku to zaledwie 35 kcal Zawiera witaminę C, K, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk i wapń Dlaczego warto pić sok z selera naciowego? Sok z selera naciowego jest szczególnie polecany osobom, które chcą przeprowadzić detoks . Seler ma bowiem właściwości moczopędne i wspaniale oczyszcza nerki i cały organizm z toksyn. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika sok z selera pozytywnie wpływa na układ trawienny i pomaga przy problemach z zaparciami oraz z zatrzymywaniem wody w organizmie . Przepis na „zielone cappuccino” Przyrządzenie soku z selera jest banalne. Podstawowa wersja tego napoju to po prostu zmiksowane łodygi selera z odrobiną wody. Jeśli nie lubicie soków z cząstkami owoców lub warzyw, to wystarczy przecedzić napój przez sitko, by uzyskać klarowny napój.         Wyświetl ten post na Instagramie.        ...

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Taki detoks trwa 3 dni
Adobe Stock
Newsy
Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Detoks trwa 3 dni
Przygotujcie się na 3-dniowy detoks. Odstawcie tłuste potrawy, alkohol i przez tych kilka dni pomagajcie zregenerować się wątrobie. Kuracja jest bardzo prosta.

Wątroba oczyszcza, filtruje i usuwa z organizmu toksyny i inne zanieczyszczenia, które dostały się tam z zewnątrz. Stałe filtrowanie powoduje, że ona sama także wymaga oczyszczenia. Inaczej zaczyna działać mniej sprawnie i mniej skutecznie pozbawiać organizm toksyn. Podpowiadamy jak ją przywrócić do dobrej formy w 3 dni, za pomocą domowych metod. 3-dniowy koktajl na odtrucie wątroby Tę miksturę przygotujecie w parę chwil. Potrzebny będzie seler naciowy i jeszcze 2 składniki. Składniki: 3 cytryny 1 szklanka posiekanej kolendry 5 łodyg selera naciowego 6 szklanek wody Przygotowanie: Umyjcie cytryny, obierzcie i umieśćcie w blenderze. Dodajcie umyte łodygi selera, kolendrę i wlejcie wodę. Po zmiksowaniu wszystkich składników mikstura jest gotowa do picia. Pijcie 1 szklankę, 3 razy dziennie: przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Stosujcie kurację przed 3 dni. Podczas detoksu unikajcie jedzenia ciężkostrawnych potraw i całkowicie odstawcie napoje alkoholowe. Po tym czasie zróbcie przynajmniej tygodniową przerwę i możecie powtórzyć 3-dniową kurację oczyszczającą. Wartości oczyszczające składników użytych w koktajlu Seler naciowy często używany jest jako baza do zielonych koktajli. Ma neutralny smak i po dodaniu dowolnych warzyw i owoców tworzy sycące, zdrowe koktajle polecane na różne dolegliwości. W tym koktajlu wykorzystano jego właściwości zdrowotne: seler poprawia pracę nerek, ułatwia usuwanie toksyn i zatrzymanych płynów, a także reguluje pracę przewodu pokarmowego. Liście kolendry mają zdolność wiązania toksycznych metali ciężkich i usuwania ich z organizmu. Badania naukowe pokazały, że pacjenci spożywający kolendrę, usuwali z moczem złogi z dodatkiem rtęci, ołowiu i aluminium. Oczyszczające i detoksykacyjne właściwości kolendry...

zielony koktajl.
Flickr
Newsy
Ten pyszny koktajl to prawdziwa bomba dla zdrowia. Pijcie go regularnie a wasz brzuch będzie płaski jak deska
Szukacie pomysłu na zrzucenie brzuszka po długiej i mroźnej zimie? Dobrym sposobem będzie regularne picie tego zielonego koktajlu.

Zima sprzyja tłustszej i treściwszej diecie. Wiele osób po upływie grudnia, stycznia i lutego, wita się z wiosną, mając kilka kilogramów więcej. Nic w tym dziwnego, że wiele z was szuka szybkich możliwości szybkiego zrzucenia zbędnego balastu. Mamy na to rozwiązanie. Zielony koktajl to sposób na walkę z kilogramami i wzdęty brzuch Jest nim prawdziwa bomba dla waszego zdrowia – pyszny, zielony koktajl, który należy pić regularnie. Oprócz pomocy w odchudzaniu, jego picie pozwoli na uniknięcie problemu z wzdęciami. Nieraz na pewno na własnej skórze poczuliście tę przykrą dolegliwość. Wzdęty brzuch pęcznieje z minuty na minutę z samego rana? Czas na działanie. Tego typu problemy mogą być związane z brakiem dostatecznego nawodnienia organizmu, a także ze spożywanej w zbyt dużych ilościach soli. Picie zielonego koktajlu nie tylko pomoże w walce ze zbędnymi kilogramami, ale także pozwoli wam na przyspieszenie pracy waszego metabolizmu i pozbycie się z organizmu nadmiaru toksyn. Wszystko to za sprawą wspaniałych, różnorakich prozdrowotnych właściwości poszczególnych składników naszego koktajlu. Ogórek – pomoże w nawodnieniu organizmu Kurkuma – ma działanie przeciwzapalne Seler naciowy – wykazuje działanie moczopędne Imbir – przyspieszy przemianę materii Ananas – wspiera odchudzanie Szpinak – łagodzi objawy zdenerwowania Przepis na prozdrowotny zielony koktajl Składniki: 1 ogórek 20 dag szpinaku 2 łodygi selera naciowego 20 dag ananasa 1 limonka lub mała cytryna 1 cm kawałek świeżej kurkumy (lub 1 łyżeczka sproszkowanej) 1 cm świeżego imbiru Przygotowanie: Ogórek umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Łodygi selera oczyśćcie. Ananasa...

Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Pixabay
Newsy
Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Mamy odpowiedź!

Rabarbar to popularna roślina sezonowa, którą możecie dostać w marketach, na ryneczkach, a może nawet samodzielnie hodujecie go na własnej działce. Rabarbar jest bardzo kwaśny, ale po lekkim posłodzeniu dobrze komponuje się z mięsami , smakuje wybitnie pod kruszonką i jest naprawdę smaczny w galaretce . Z rabarbaru można robić też lody i kompot. Rabarbar – warzywo czy owoc? Sezon na rabarbar w pełni. Może przy tej okazji zastanawialiście się kiedyś czy to warzywo czy owoc? Kulturowo przyjęło się, że rośliny spożywane na słodko, w deserach lub z dodatkiem cukru to owoce, a te podawane częściej w wytrawnej wersji, to warzywa. Tymczasem to nie jest poprawna klasyfikacja. Tak naprawdę owocem jest nawet… pomidor. Do jakiej grupy zaliczyć zatem rabarbar? Niby je się go na słodko, ale z drugiej strony przecież rabarbar wcale nie ma pestek, które są zazwyczaj w owocach? Okazuje się, ze rabarbar to warzywo. Inaczej rabarbar nazywa się rzewieniem. Najczęściej jada się jego łodygi. Liście i korzenie rabarbaru mogą być trujące . Czerwone łodygi rabarbaru są kwaśne i cierpkie, ale też lekko słodkie. Im bardziej intensywny kolor łodygi, tym słodszy smak rabarbaru. Mimo to, żeby wykorzystać go w kuchni najczęściej się go dosładza i dusi, lub piecze z dodatkiem cukru albo miodu. Właściwości odżywcze rabarbaru Rabarbar jest bardzo zdrowy, chociaż niektóre osoby powinny uważać i nie przesadzać z jego ilością z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego . W rabarbarze znajdziecie: Zdrowe kwasy organiczne: kwas cytrynowy i jabłkowy Minerały: potas, magnez, żelazo i trochę jodu Witaminę A (najwięcej mają mocno dojrzałe łodygi) Witaminę c Witaminę E Kwas foliowy Błonnik regulujący pracę jelit Włączcie rabarbar do swojej diety w różnych formach, a poprawicie jej...