Pasztet
Anemon/gotujmy.pl
Przepisy

Rozpływający się w ustach pasztet wieprzowy. Domowy, najprostszy sposób. A jaki tani!

Mięso, odrobina podrobów, kilka innych dodatków i domowy pasztet gotowy. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż byście się spodziewali!

Kiedy w domowej kasie hula wiatr, a domownicy stanowczo domagają się czegoś smacznego na kanapkę, ten pasztet będzie jak znalazł. Składniki wbrew pozorom nie kosztują zbyt wiele, a dodatkowo nie wymaga on zbyt dużo pracy.

Odpowiednią wilgotność zapewni naszemu pasztetowi wywar, w którym będziemy wstępnie obgotowywali nasze mięso. Delikatność zapewni mu dodanie moczonej bułki. Charakterystyczny, nieco cierpki smak to zasługa drobiowych wątróbek.

By pasztet wyglądał jak z obrazka, należy przyłożyć się do mielenia mięsa. W naszym przepisie 3-krotnie mielimy mięso w maszynce, a następnie miksujemy je dodatkowo z domieszką pozostałego wywaru.

Podanie pasztetu to już kwestia waszej pomysłowości. Jedni lubią ketchup albo pomidory i jasne bułeczki, inni mają jeszcze inne gusta. My zaś polecamy ciemne pieczywo (np. świeży chleb żytni lub razowy), pokrajane w cienkie plastry ogórki kiszone i odrobinę musztardy sarepskiej. Wierzcie nam, niebo w gębie!

Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Ok. 50 dag łopatki wieprzowej
  • 20 dag podgardla wieprzowego (ostatecznie możemy zamienić ten składnik boczkiem albo kawałkiem innego tłustego mięsa.
    W razie jego braku należy użyć odrobiny smalcu – zbyt chudy pasztet będzie do niczego!)
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • Cebula, 3 ząbki czosnku
  • Pieprz i sól
  • Pieprz ziołowy
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Mała czerstwa bułka
  • 3 jajka
  • Gałka muszkatołowa
  • Majeranek

Przygotowanie:

  • Zalewamy wrzącą wodą włożoną do garnka łopatkę, podgardle i cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte.
  • Tuż przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę.
  • Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.
  • Przecedzamy mięso, wywar zachowujemy.
  • Mielimy w maszynce nasze mięso, czosnek i bułkę.
  • Miksujemy następnie naszą masę pasztetową. Robimy to powoli, wraz z trzema jajkami i z pozostałym z gotowania wywarem.
  • Układamy masę w podłużnej formie (keksówka), którą wcześniej warto wysmarować masłem (albo innym tłuszczem) i obsypać bułką tartą.
  • Pamiętajmy o tym, żeby nie wykładać naszej masy pasztetowej aż po same brzegi formy, gdyż pasztet podczas pieczenia może nieco urosnąć.
  • Pasztet warto przykryć na czas pieczenia folią aluminiową.
  • Pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 st. C.
  • Pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.

Źródło: gotujmy.pl

Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy
Kaczka po staropolsku. Soczyste, kruche mięso i farsz, który pokochasz. Cały sekret tkwi w...
Kiedyś gęsi, indyki i kaczki były stałym elementem krajobrazu polskiej wsi. Dzisiaj trudniej o taki widok. Kaczka jest jednak dostępna w sklepie i warto przygotować ją na jakąś ważną uroczystość.

Mięso kaczki nie gości zbyt często na naszych stołach. A szkoda. To fakt, jest dość ciężkostrawna i tłusta, ale jej smak rekompensuje w pełni te wady. Nie jemy przecież kaczego mięsa co tydzień. Ponadto, można zbalansować nieco tłusty smak kaczki przez przygotowanie mięsnego farszu. Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Upieczmy więc ją w całości i przygotujmy do niej ciekawe wypełnienie z innych gatunków mięsa. Szlachetne dodatki, takie jak mocne wino, podkreślą jej smak i sprawią, że tak upieczony drób uświetni ważne przyjęcie okolicznościowe w waszym domu. Kaczka to dobry wybór W naszych marketach nietrudno obecnie o tuszkę kaczki. Do niedawna jej zakup wiązałby się z ryzykiem – mała ilość tego rodzaju drobiu na rynku robiła swoje. Obecnie polscy producenci stawiają na różnego rodzaju drób. Oprócz kaczek, polskie przedsiębiorstwa przodują także w hodowli gęsi. Co to dla nas oznacza? Produkt jest bezpieczny i zwykle dobrej jakości. Do naszego przepisu, oprócz rzecz jasna kaczki, będziemy potrzebowali jeszcze dwóch gatunków mięsa – po pierwsze łopatki wieprzowej, a po drugie wątróbek drobiowych. Najlepszym wyborem byłyby wątróbki kacze, ale łatwiej będzie nam o te kurze. Nie wpłynie to znacząco na smak potrawy. Oprócz mięs, kluczowym składnikiem będzie mocne, czerwone wino o wyrazistym smaku. Warto sięgnąć po porto. Portugalski trunek nie należy jednak do najtańszych, dlatego możemy śmiało wybrać także jakiś tańszy zamiennik. A teraz przejdźmy już do naszego przepisu na faszerowaną kaczkę po staropolsku. Składniki: 1 kaczka (najlepiej jeżeli kupimy od razu wyprawioną z kości sztukę, jeżeli nie, warto samemu spróbować luzować kaczkę) 40 dag łopatki...

Pasztetowa
Gotujmy.pl
Przepisy
Obowiązkowa pozycja menu podczas rodzinnych zjazdów. Niezapomniana pasztetowa. Przepis kulinarnej perełki cieszy się niezwykłą popularnością
Polacy jak nikt inny lubią biesiadować. Suto zastawione stoły to jeden z elementów tej biesiady. Szynka, bekon, schab ze śliwką, co jeszcze postawić na stół?

Mięsożerna część osób najchętniej podczas biesiad sięga po półmisek wędlin. Poszukując czegoś pysznego, warto zawiesić oko na pasztecie, którego lata chwały zdają się nie mieć końca.  Pasztet znamy wszyscy. Jako popularna, polska potrawa, doczekał się rozmaitych przeróbek, w tym wersji wegetariańskich. W postaci tradycyjnej przyrządza się go z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa.  Masę można piec, można włożyć ją do kąpieli wodnej, podać w cieście lub bez. Pasztet ma obszerną i długą historię, Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie. Francuscy pasztetnicy pracowali także na dworach królewskich oraz szlacheckich w Polsce.  Domowo, pasztetowo Nic nie zastąpi smaku domowego pasztetu. Tak samo, jak trudno podrobić przepisy, które powstają w zaciszu naszej własnej kuchni. Jednym z nich jest pomysł na pasztet, który podaje się w osłonce jako pasztetową lub jako gotową masę zagotowaną w szklanych słoiczkach. Będzie wam potrzebne: 2,5 kg surowego podgardla wieprzowego 60 dag wątróbki wieprzowej  0,5 kg słoniny pół cebuli 40 dag boczku wędzonego lub surowego(u mnie pół na pół) 5 łyżek kaszy manny 4 łyżki majeranku 15 kulek ziela angielskiego (ja zmieliłam w młynku) 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Jak przygotować pasztetową? Podgardle, słoninę i boczek, wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Mięso powinno być przykryte. Parzymy je na bardzo małym ogniu przez około 1,5 godziny. Następnie wrzucamy wątróbkę. Na ogniu pozostawiamy przez 15 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Odlewamy do garnka 0,5 l wywaru z parzenia....

wielkanocne śniadanie Makłowicza
ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz ma ciekawy pomysł na wielkanocne śniadanie. W roli głównej - pasztet z wątróbek. Lubicie?
Jeśli chcecie przygotować na Wielkanoc coś pysznego, ale wyjątkowo prostego, wypróbujcie przepis Roberta Makłowicza na pyszny pasztet z wątróbek. Zrobicie go bez pieczenia!

Robert Makłowicz to chyba najbardziej znany polski kucharz. Od wielu lat przedstawia Polakom dania z całego świata. Od niedawna robi to na swoim kanale na YouTube, gdzie śledzi go i regularnie ogląda ponad 270 tysięcy widzów. Tym razem, Robert Makłowicz przygotował specjalny odcinek programu, do którego zaprosił też swoją żonę. Przygotował on propozycje i przepisy na posiłki wielkanocne. Śniadanie Wielkanocne według Roberta Makłowicza Robert Makłowicz zaprezentował pomysły na wielkanocne śniadanie. Podzielił się przepisem na sos do zimnych mięs i jajka po lyońsku. Oprócz tego kucharz przygotował przepyszny pasztet z drobiowych wątróbek. Spróbujecie przygotować go u siebie w domach? Pasztet z drobiowych wątróbek według Roberta Makłowicza Składniki na pasztet z wątróbek 800 g wątróbek drobiowych lub króliczych 200 g masła Cebula 2 ząbki czosnku 100 ml bardzo słodkiego wina: porto, sherry, madera lub ok. 3 łyżki brandy Świeżo mielony pieprz Sól Kilka gałązek tymianku Świeżo mielona gałka muszkatołowa Przygotowanie pasztetu według Roberta Makłowicza Podgrzejcie na patelni połowę masła. Dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Przesmażcie chwilę.  Odłóżcie cebulę na bok patelni, wyłóżcie na nią wątróbkę. Zwiększcie ogień i smażcie wątróbkę z dwóch stron. Może być wciąż różowa w środku. Uważajcie, żeby wątróbka się nie przypaliła. Dodajcie słodkie wino i zwiększcie ogień.  Danie może się nawet zapalić! Przyprawcie zawartość patelni gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Dodajcie soli do smaku. Duście przez kolejne 2 minuty. Przełóżcie zawartość patelni do naczynia do miksowania. Na patelnię dodacie jeszcze...

Pasztet staropolski przepis
Adobe Stock
Przepisy
Klasyczny i niezwykle smakowity pasztet po staropolsku. Żaden inny mu nie dorówna. Cały sekret tkwi w...
Tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na idealny pasztet po staropolsku. Wystarczy, że wierzch masy posypiesz przyprawami. Wtedy żaden mu nie dorówna!

Pasztet po staropolsku niezwykle dobrze smakuje nie tylko z kanapką. Można go przecież również serwować z domowej roboty ćwikłą, bądź chrzanem. Tego typu przysmak idealnie dopełni każde spotkanie przy stole! Przepis na pasztet po staropolsku Będziesz potrzebować 1 kilogram udek z kurczaka 1 kilogram mięsa z królika 1 kilogram karkówki 500 gramów wątróbki wieprzowej 5 dużych cebul 7 jajek 4 czerstwe bułki Przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano Przygotowanie Mięso (udka z kurczaka, królika i karkówkę) dokładnie umyj. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, a następnie umieść w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Całość gotuj przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. W międzyczasie czerstwe bułki namocz w wodzie i odstaw na ok. 5 minut. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Z kolei cebulę obierz i również podziel na mniejsze części. Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z wywaru, ostudź i oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia wraz z namoczonymi w wodzie bułkami, cebulą i podsmażoną wątróbką. Do powstałej masy dodaj jajka, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wyrób mięso rękoma. Kontroluj konsystencję pasztetu, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt suchy dodaj do niego trochę wywaru z mięsa. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej powstałą mięsną masę. Tak przygotowany pasztet posyp z wierzchu majerankiem i oregano. Ten zabieg sprawi, że przysmak będzie aromatyczny i pyszny jak nigdy. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 1 – 1,5.  Po upływie tego czasu wyjmij...