Pasztet
Anemon/gotujmy.pl
Przepisy

Rozpływający się w ustach pasztet wieprzowy. Domowy, najprostszy sposób. A jaki tani!

Mięso, odrobina podrobów, kilka innych dodatków i domowy pasztet gotowy. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż byście się spodziewali!
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Kiedy w domowej kasie hula wiatr, a domownicy stanowczo domagają się czegoś smacznego na kanapkę, ten pasztet będzie jak znalazł. Składniki wbrew pozorom nie kosztują zbyt wiele, a dodatkowo nie wymaga on zbyt dużo pracy.

Odpowiednią wilgotność zapewni naszemu pasztetowi wywar, w którym będziemy wstępnie obgotowywali nasze mięso. Delikatność zapewni mu dodanie moczonej bułki. Charakterystyczny, nieco cierpki smak to zasługa drobiowych wątróbek.

By pasztet wyglądał jak z obrazka, należy przyłożyć się do mielenia mięsa. W naszym przepisie 3-krotnie mielimy mięso w maszynce, a następnie miksujemy je dodatkowo z domieszką pozostałego wywaru.

Podanie pasztetu to już kwestia waszej pomysłowości. Jedni lubią ketchup albo pomidory i jasne bułeczki, inni mają jeszcze inne gusta. My zaś polecamy ciemne pieczywo (np. świeży chleb żytni lub razowy), pokrajane w cienkie plastry ogórki kiszone i odrobinę musztardy sarepskiej. Wierzcie nam, niebo w gębie!

Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Ok. 50 dag łopatki wieprzowej
  • 20 dag podgardla wieprzowego (ostatecznie możemy zamienić ten składnik boczkiem albo kawałkiem innego tłustego mięsa.
    W razie jego braku należy użyć odrobiny smalcu – zbyt chudy pasztet będzie do niczego!)
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • Cebula, 3 ząbki czosnku
  • Pieprz i sól
  • Pieprz ziołowy
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Mała czerstwa bułka
  • 3 jajka
  • Gałka muszkatołowa
  • Majeranek

Przygotowanie:

  • Zalewamy wrzącą wodą włożoną do garnka łopatkę, podgardle i cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte.
  • Tuż przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę.
  • Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.
  • Przecedzamy mięso, wywar zachowujemy.
  • Mielimy w maszynce nasze mięso, czosnek i bułkę.
  • Miksujemy następnie naszą masę pasztetową. Robimy to powoli, wraz z trzema jajkami i z pozostałym z gotowania wywarem.
  • Układamy masę w podłużnej formie (keksówka), którą wcześniej warto wysmarować masłem (albo innym tłuszczem) i obsypać bułką tartą.
  • Pamiętajmy o tym, żeby nie wykładać naszej masy pasztetowej aż po same brzegi formy, gdyż pasztet podczas pieczenia może nieco urosnąć.
  • Pasztet warto przykryć na czas pieczenia folią aluminiową.
  • Pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 st. C.
  • Pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Wieprzowina w ostrym sosie
Steffi/Adobe Stock
Przepisy Wieprzowina duszona na ostro. Nie będziecie już chcieli jeść jej inaczej! Kulinarny odlot!
Kolendra, ostra papryka, ocet balsamiczny – wieprzowina w takim towarzystwie będzie rozpływała się w ustach!
Hubert Rój
listopad 17, 2020

Gdy za oknem ciemno, szaro i ponuro, warto wprowadzić odrobinę szaleństwa do swojej kuchni. Jeżeli nie boicie się nieco ostrzejszych smaków i jesteście otwarci na nowe kulinarne doznania, tak przygotowana wieprzowina będzie dla was prawdziwym rarytasem. Nasza wieprzowina na ostro to świetna odmiana od mdłych sosów zagęszczanych mąką, czy od różnego rodzaju gulaszów, które być może zdążyły już wam spowszednieć. Warto zaopatrzyć się w kilka egzotycznych przypraw, które nieco orzeźwią nasze dania. Nasz przepis na wieprzowinę inspirowany jest recepturą uczestnika amerykańskiego Top Chefa, Kwame Onuachiego. Pochodzący z Nigerii kucharz na swoich daniach lubi stawiać afrykański stempel smaku. Czy możemy to jakoś odwzorować? Oczywiście! Wystarczy, że zakupicie i użyjecie w swoim daniu świeżą kolendrę , kmin rzymski (zwany także kuminem) i ocet balsamiczny . Przepis na wieprzowinę w ostrym sosie . Składniki: Spory kawałek karkówki wieprzowej Kilka łyżek koncentratu pomidorowego bądź przecieru pomidorowego 2 łyżeczki przyprawy curry Łyżeczka kminu rzymskiego Papryka ostra w proszku Cebula 5 ząbków czosnku Łyżeczka cukru Garść świeżo krojonej kolendry Tymianek i pietruszka (suszone) Olej Łyżeczka soku z cytryny (można zastosować sok z limonki) Ocet balsamiczny Przygotowanie: Pierwszym krokiem, który warto wykonać dzień przed przygotowaniem potrawy, będzie zamarynowanie pokrojonej w kostkę karkówki. Użyjemy do tego kilku łyżek przecieru pomidorowego, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, przyprawy curry, szczypty suszonej pietruszki i tymianku, 2 łyżek oleju, łyżki octu balsamicznego i odrobiny ostrej papryki w proszku. Wymieszajmy dokładnie nasze mięso z przyprawami. Następnie szczelnie przykrywamy naczynie i...

Przeczytaj