
Kiedy w domowej kasie hula wiatr, a domownicy stanowczo domagają się czegoś smacznego na kanapkę, ten pasztet będzie jak znalazł. Składniki wbrew pozorom nie kosztują zbyt wiele, a dodatkowo nie wymaga on zbyt dużo pracy.
Odpowiednią wilgotność zapewni naszemu pasztetowi wywar, w którym będziemy wstępnie obgotowywali nasze mięso. Delikatność zapewni mu dodanie moczonej bułki. Charakterystyczny, nieco cierpki smak to zasługa drobiowych wątróbek.
By pasztet wyglądał jak z obrazka, należy przyłożyć się do mielenia mięsa. W naszym przepisie 3-krotnie mielimy mięso w maszynce, a następnie miksujemy je dodatkowo z domieszką pozostałego wywaru.
Podanie pasztetu to już kwestia waszej pomysłowości. Jedni lubią ketchup albo pomidory i jasne bułeczki, inni mają jeszcze inne gusta. My zaś polecamy ciemne pieczywo (np. świeży chleb żytni lub razowy), pokrajane w cienkie plastry ogórki kiszone i odrobinę musztardy sarepskiej. Wierzcie nam, niebo w gębie!
Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy.
Składniki:
- Ok. 50 dag łopatki wieprzowej
- 20 dag podgardla wieprzowego (ostatecznie możemy zamienić ten składnik boczkiem albo kawałkiem innego tłustego mięsa.
W razie jego braku należy użyć odrobiny smalcu – zbyt chudy pasztet będzie do niczego!) - 20 dag wątróbek drobiowych
- Cebula, 3 ząbki czosnku
- Pieprz i sól
- Pieprz ziołowy
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Mała czerstwa bułka
- 3 jajka
- Gałka muszkatołowa
- Majeranek
Przygotowanie:
- Zalewamy wrzącą wodą włożoną do garnka łopatkę, podgardle i cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte.
- Tuż przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę.
- Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.
- Przecedzamy mięso, wywar zachowujemy.
- Mielimy w maszynce nasze mięso, czosnek i bułkę.
- Miksujemy następnie naszą masę pasztetową. Robimy to powoli, wraz z trzema jajkami i z pozostałym z gotowania wywarem.
- Układamy masę w podłużnej formie (keksówka), którą wcześniej warto wysmarować masłem (albo innym tłuszczem) i obsypać bułką tartą.
- Pamiętajmy o tym, żeby nie wykładać naszej masy pasztetowej aż po same brzegi formy, gdyż pasztet podczas pieczenia może nieco urosnąć.
- Pasztet warto przykryć na czas pieczenia folią aluminiową.
- Pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 st. C.
- Pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.
Źródło: gotujmy.pl