Kiedy w domowej kasie hula wiatr, a domownicy stanowczo domagają się czegoś smacznego na kanapkę, ten pasztet będzie jak znalazł. Składniki wbrew pozorom nie kosztują zbyt wiele, a dodatkowo nie wymaga on zbyt dużo pracy.

Odpowiednią wilgotność zapewni naszemu pasztetowi wywar, w którym będziemy wstępnie obgotowywali nasze mięso. Delikatność zapewni mu dodanie moczonej bułki. Charakterystyczny, nieco cierpki smak to zasługa drobiowych wątróbek.

By pasztet wyglądał jak z obrazka, należy przyłożyć się do mielenia mięsa. W naszym przepisie 3-krotnie mielimy mięso w maszynce, a następnie miksujemy je dodatkowo z domieszką pozostałego wywaru.

Podanie pasztetu to już kwestia waszej pomysłowości. Jedni lubią ketchup albo pomidory i jasne bułeczki, inni mają jeszcze inne gusta. My zaś polecamy ciemne pieczywo (np. świeży chleb żytni lub razowy), pokrajane w cienkie plastry ogórki kiszone i odrobinę musztardy sarepskiej. Wierzcie nam, niebo w gębie!

Zobacz także:

Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy.

Składniki:

  • Ok. 50 dag łopatki wieprzowej
  • 20 dag podgardla wieprzowego (ostatecznie możemy zamienić ten składnik boczkiem albo kawałkiem innego tłustego mięsa.
    W razie jego braku należy użyć odrobiny smalcu – zbyt chudy pasztet będzie do niczego!)
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • Cebula, 3 ząbki czosnku
  • Pieprz i sól
  • Pieprz ziołowy
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Mała czerstwa bułka
  • 3 jajka
  • Gałka muszkatołowa
  • Majeranek

Przygotowanie:

  • Zalewamy wrzącą wodą włożoną do garnka łopatkę, podgardle i cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte.
  • Tuż przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę.
  • Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.
  • Przecedzamy mięso, wywar zachowujemy.
  • Mielimy w maszynce nasze mięso, czosnek i bułkę.
  • Miksujemy następnie naszą masę pasztetową. Robimy to powoli, wraz z trzema jajkami i z pozostałym z gotowania wywarem.
  • Układamy masę w podłużnej formie (keksówka), którą wcześniej warto wysmarować masłem (albo innym tłuszczem) i obsypać bułką tartą.
  • Pamiętajmy o tym, żeby nie wykładać naszej masy pasztetowej aż po same brzegi formy, gdyż pasztet podczas pieczenia może nieco urosnąć.
  • Pasztet warto przykryć na czas pieczenia folią aluminiową.
  • Pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 st. C.
  • Pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.

Źródło: gotujmy.pl