Rolady z mięsa to podstawa kuchni śląskiej. W Katowicach, Zabrzu i okolicach jedzą jednak głównie rolady z mięsa wołowego. Nasza propozycja będzie nieco inna – w sam raz dla amatorów mięsa wieprzowego.
Rolady wołowe na tradycyjnym śląskim stole nie obejdą się bez klusek i modrej kapusty. W przypadku naszych roladek schabowych dopuszczalna jest większa dowolność. Jeżeli nie lubicie ziemniaczanych klusek, śmiało możecie eksperymentować do woli.
Na przykład poprzez podanie tego mięsa z zapiekanym ryżem z dodatkiem surówki ze świeżej kapusty pekińskiej. Przedstawiciele ortodoksyjnej śląskiej kuchni złapią się w tym momencie za głowy, ale gwarantujemy wam – nie pożałujecie przygotowania takiego zestawu na obiad!
Roladki schabowe wypełnimy także nieco innymi składnikami niż robią to zwykle gospodynie ze Śląska. Zamiast musztardy, boczku i surowej cebuli, my wykorzystamy takie składniki jak czerwona papryka, kiełbasa i ser żółty. Oprócz tego dodamy także kawałki ogórka kiszonego – w tym względzie uczynimy więc podobnie jak w przypadku rolad wołowych.
Zobacz także:
Pamiętajcie o wyborze dobrego schabu na nasze roladki. Szukajmy świeżego, naturalnego mięsa, które nie rozleci się podczas rozbijania na cienkie plasterki. Potrzebujemy dość grubych kawałków, które będziemy mogli rozciągnąć do pokaźnych rozmiarów – tylko w ten sposób uda nam się włożyć do nich sporo dodatków.
Przepis na roladki schabowe
Składniki:
- 5-6 sporych plastrów mięsa schabowego (ok. 80-90 dag)
- Czerwona papryka
- 3-4 ogórki kiszone
- Pętko cienkiej kiełbasy (jeżeli lubicie ostre smaki, możecie wykorzystać np. kiełbasę chorizo)
- 15 dag tartego sera żółtego
- Natka pietruszki
- Ostra i słodka papryka w proszku
- Sól i pieprz
- Oregano
- Bazylia
- Zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Kotlety rozbijamy najbardziej cienko jak to tylko możliwe, tak by nie zrobić w nich dziur.
- Paprykę, ogórki i kiełbasę kroimy w małe słupki o długości około 0,5 cm.
- Doprawiamy plastry mięsa przyprawami i układamy na nich nasze dodatki.
- Zawijamy kotlety w formę rolad i zawiązujemy je nitką.
- Obsmażamy na złoty kolor na oleju.
- Dolewamy na patelnię nieco wody, przykrywamy i dusimy przez kilka kolejnych minut, by rolady doszły w środku.
- Warto zagęścić powstały sos łyżką mąki – w ten sposób uzyskamy łatwo aromatyczny sos.
Źródło: gotujmy.pl