Roladki schabowe
misia5/gotujmy.pl
Przepisy

Roladki schabowe, którym nikt się nie oprze. Z ogórkiem kiszonym smakują najlepiej

Roladki schabowe to danie z rodzaju: „mięso z niespodzianką”. Tak wysmażony schab na pewno przypadnie wam do gustu!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Rolady z mięsa to podstawa kuchni śląskiej. W Katowicach, Zabrzu i okolicach jedzą jednak głównie rolady z mięsa wołowego. Nasza propozycja będzie nieco inna – w sam raz dla amatorów mięsa wieprzowego.

Rolady wołowe na tradycyjnym śląskim stole nie obejdą się bez klusek i modrej kapusty. W przypadku naszych roladek schabowych dopuszczalna jest większa dowolność. Jeżeli nie lubicie ziemniaczanych klusek, śmiało możecie eksperymentować do woli.

Na przykład poprzez podanie tego mięsa z zapiekanym ryżem z dodatkiem surówki ze świeżej kapusty pekińskiej. Przedstawiciele ortodoksyjnej śląskiej kuchni złapią się w tym momencie za głowy, ale gwarantujemy wam – nie pożałujecie przygotowania takiego zestawu na obiad!

Roladki schabowe wypełnimy także nieco innymi składnikami niż robią to zwykle gospodynie ze Śląska. Zamiast musztardy, boczku i surowej cebuli, my wykorzystamy takie składniki jak czerwona papryka, kiełbasa i ser żółty. Oprócz tego dodamy także kawałki ogórka kiszonego – w tym względzie uczynimy więc podobnie jak w przypadku rolad wołowych.

Pamiętajcie o wyborze dobrego schabu na nasze roladki. Szukajmy świeżego, naturalnego mięsa, które nie rozleci się podczas rozbijania na cienkie plasterki. Potrzebujemy dość grubych kawałków, które będziemy mogli rozciągnąć do pokaźnych rozmiarów – tylko w ten sposób uda nam się włożyć do nich sporo dodatków.

Przepis na roladki schabowe

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 5-6 sporych plastrów mięsa schabowego (ok. 80-90 dag)
  • Czerwona papryka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • Pętko cienkiej kiełbasy (jeżeli lubicie ostre smaki, możecie wykorzystać np. kiełbasę chorizo)
  • 15 dag tartego sera żółtego
  • Natka pietruszki
  • Ostra i słodka papryka w proszku
  • Sól i pieprz
  • Oregano
  • Bazylia
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • Kotlety rozbijamy najbardziej cienko jak to tylko możliwe, tak by nie zrobić w nich dziur.
  • Paprykę, ogórki i kiełbasę kroimy w małe słupki o długości około 0,5 cm.
  • Doprawiamy plastry mięsa przyprawami i układamy na nich nasze dodatki.
  • Zawijamy kotlety w formę rolad i zawiązujemy je nitką.
  • Obsmażamy na złoty kolor na oleju.
  • Dolewamy na patelnię nieco wody, przykrywamy i dusimy przez kilka kolejnych minut, by rolady doszły w środku.
  • Warto zagęścić powstały sos łyżką mąki – w ten sposób uzyskamy łatwo aromatyczny sos.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
roladki schabowe
Gotujmy.pl/misia5
Newsy Najlepszy przepis na roladki ze schabu. Dzięki kilku dodatkom wychodzą naprawdę soczyste
Każdy domownik poprosi o dokładkę!
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Roladki to bardzo prosty sposób na odczarowanie schabu. Jeśli znudziły ci się tradycyjne schabowe, masz dość panierowanych kotletów, wypróbuj ten przepis. W środku każdej roladki kryją się pyszne dodatki, które nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale dodatkowo sprawiają, że jest wyjątkowo soczysta. Co wkładać do środka roladek? Możliwości jest wiele i wszystko tak naprawdę zależy od tego, co lubimy. Doskonale sprawdzają się przeróżne warzywa. Najpopularniejszy jest ogórek kiszony oraz papryka, które dobrze  smakowo współgrają ze schabem. Polecamy również dodanie kawałka boczku, który zagwarantuje, że mięso nigdy nie wyjdzie suche. Cienko rozbity kotlet można posmarować musztardą – potrawa wyjdzie tak pyszna, że palce lizać. Przepis na roladki ze schabu z ogórkiem kiszonym i kiełbaską Składniki 8 kotletów schabowych 4 ogórki kiszone 1 duża czerwona papryka 1 kawałek cienkiej kiełbasy 2 marchewki średniej wielkości Kawałek żółtego sera Natka pietruszki sól i pieprz Ostra papryka Słodka papryka Oregano i bazylia lub zioła prowansalskie Przygotowanie Ogórki kiszone pokrój na ćwiartki. Paprykę, marchewkę i ser pokrój w słupki o grubości około pół centymetra. Kiełbaskę również pokrój na kawałki. Długość dodatków zależy od wielkości kotletów. Rozbij cienko kotlety, ale uważaj, żeby nie zrobić w nich dziur. Mięso z każdej strony posyp solą, świeżo mielonym pieprzem, ostrą i słodką papryką. Na każdym kotlecie ułóż dodatki: kawałek ogórka, czerwonej papryki, marchewki, kiełbasy i żółtego sera. Do środka włóż również trochę posiekanej natki pietruszki. Zwiń kotlety w rulony i...

Przeczytaj
Schabowe po kowalsku
WanilioweImprowizacj/gotujmy.pl
Newsy Schabowe po kowalsku to pomysł na tradycyjne danie w nowej odsłonie. Twoja rodzina je pokocha
Znudziły się wam kotlety schabowe? Wystarczy parę prostych kroków, a wasz obiad nabierze rumieńców!
Hubert Rój
grudzień 14, 2020

Kotlety schabowe to absolutna podstawa menu większości Polaków. Podajemy je zwykle z surówką albo ze świeżymi warzywami w lecie i obowiązkowymi ziemniakami. Wielu jest wśród nas kulinarnych konserwatystów, czyli ludzi, którzy nie lubią zmieniać czegokolwiek w swoim jadłospisie. Część z nas ma nieco inne zapatrywania na ten temat i często spotyka się w kuchni z nudą. Na przykład podczas jedzenia zwykłych schabowych. Dla takich właśnie osób mamy ciekawe rozwiązanie. A są nim schabowe po kowalsku. Skąd ta nazwa? Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ale być może chodzi w niej o wilczy apetyt osób dawniej pracujących w kuźni. Kotlety po kowalsku to tłuste i treściwe danie dla prawdziwych głodomorów. Oprócz mięsa w panierce zawierają w sobie (a właściwie na sobie) smażoną cebulę, ser żółty i ketchup. Ich przygotowanie będzie nieco dłuższe od przygotowania zwykłych „schaboszczaków”, ale za to dostaniemy nieco ciekawszy smak, który zaskoczy spragnionych innowacji domowników! Przepis na kotlety po kowalsku Składniki: 4-5 plastrów schabu wieprzowego 2 jajka Bułka tarta Mąka 15 dag sera żółtego w kawałku Ketchup 1 duża cebula Majeranek Papryka w proszku (słodka) Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Przygotowujemy tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Rozbijamy cienko plastry mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy jajko i panierujemy kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety na oleju. Cebulę kroimy drobno i smażymy ją na oleju po kotletach. Doprawiamy cebulę majerankiem, solą i pieprzem, a także papryką do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce. Kotlety wykładamy na blasze. Nakładamy na kotlety cebulę, a następnie...

Przeczytaj
Kotlety pożarskie
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy Takich kotletów pożarskich w życiu nie jedliście! Jeden dodatek sprawia, że nabierają prawdziwego charakteru
Znudziły się wam już kotlety schabowe i mielone, a dalej chcielibyście zjeść kawałek smażonego mięsa j na obiad? Kotlety pożarskie to świetna alternatywa.
Hubert Rój
listopad 17, 2020

Zwykle, w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, ruszamy na Zachód Europy. Kuchnia francuska, włoska, może grecka – to właśnie tam szukamy ciekawych dań, które mogłyby nieco ożywić nasze menu. Mniej doceniana jest kuchnia rosyjska – bardziej „swojska”, mniej wyszukana, ale jakby bliższa naszemu sercu. A może raczej podniebieniu! Dzisiaj na warsztat weźmiemy kotlety pożarskie. Klasyk kuchni naszych wschodnich sąsiadów ma ciekawą historię. W polskich knajpach serwowany był już w połowie XIX wieku. Przepis na to danie powstał niewiele wcześniej – pamiętajmy, że znaczna część Rzeczpospolitej pozostawała wtedy w składzie Imperium Rosyjskiego. Ciekawostką pozostaje także nazwa kotletów. Swoje źródło ma ona w nazwisku karczmarza w małej miejscowości Torżok w centralnej Rosji. O kotletach Pożarskiego pisał rymem blisko 200 lat temu nawet Aleksander Puszkin. W błędzie są z kolei ci, którzy wiążą historię kotletów pożarskich z Dymitrem Pożarskim, bohaterem antypolskiego powstania w Moskwie z początków XVII w. Dawna receptura niejakiego Jewdokima Pożarskiego nieco została już zmodyfikowana. Z rzadka nadziewamy kotlety jego imienia mięsem cielęcym, nie obsmażamy także niezmielonej kurzej piersi. Tak czy siak, te nietypowe kotlety mielone zawsze warto wypróbować. Oto przepis na kotlety pożarskie: Składniki: 50 dag mięsa mielonego z drobiu Cebula Ząbek czosnku Bułka namoczona w mleku 2 jaja Łyżka masła Majeranek Sól i pieprz Bułka tarta 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Wyrabiamy masę na kotlety z mięsa, jednego jajka, masła i bułki. Doprawiamy łyżeczką majeranku, pieprzem i solą. Dodajemy wcześniej zeszkloną i pokrojoną na...

Przeczytaj
Placek po węgiersku
migotka28/gotujmy.pl
Przepisy Idealne połączenie smaków. Najlepszy przepis na placek po węgiersku. Ostrzegamy: nie skończy się na jednej porcji
To pracochłonne, ale fantastyczne danie kochają wszyscy Polacy. Nie bez powodu placek po węgiersku figuruje na kartach dań w restauracjach całej Polski.
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości. Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie? Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami.  Przepis na placek po węgiersku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula Sól i i pieprz Olej Kilka łyżek mąki pszennej Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego. Cebula i czosnek 1 papryka czerwona Papryka wędzona i słodka w proszku 15 dag pieczarek Kilka łyżek koncentratu pomidorowego Cukier Przygotowanie: Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju. Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso....

Przeczytaj