Proste pomysły na oabid
Adobe Stock
Przepisy

Pyszny i oszczędny pomysł na obiad. Każdemu będzie smakować

Pandemia karze wam siedzieć w domu, a wy nie macie pomysłu na obiad? Podpowiadamy! Na pewno znajdziecie w lodówce te 3 tanie i ogólnodostępne produkty obiadowe
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

 

Pytanie “co zrobić na obiad?” to zmora nie tylko odchodzących do lamusa gospodyń domowych. Powszechnie wiadomo, że nie ma to jak zjeść przynajmniej jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Najczęściej tym posiłkiem jest obiad. Jeżeli korzystamy z jedzenia na wynos, problem rozwiązuje się sam. Jeśli jednak mamy na uwadze własne oszczędności, ale i myśl o gotowaniu w domu, z pomocą przychodzą 3 popularne składniki, które pomogą nam przyrządzić łatwy, smaczny i tani obiad!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jajko

Jeśli trzeba byłoby podać w 3 sekundy produkt, który zdecydowana większość was ma w lodówce, z niewielkim progiem błędu - będzie to jajko. Jajko to przede wszystkim znakomite składniki odżywcze, wzorcowa porcja białka i możliwość łączenia z różnego rodzaju produktami. Jajko sprawdza się śniadaniowo, w jajecznicy, jajko podamy z rzodkiewką i świeżo pokrojonym szczypiorkiem na kolację, ale i jajko stanowi bazę wszelkich panierek. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia. Jajko lubi wyraziste przyprawy i dzięki niemu nasz codzienny obiad zyska na wartości i smaku.

Proste pomysły na obiad. Jajko
Adobe Stock

Ziemniak

Nie wszyscy lubią mięso, jak i nie każdy obiad musi zawierać porcję białka pochodzenia zwierzęcego. Diety wegetariańskie, wegańskie, z dużą ilością wykluczeń produktowych stają się coraz bardziej popularne. Węglowodany zawarte w ziemniakach służą naszemu zdrowiu, dlatego właśnie ziemniak to kolejny produkt, jaki przyda się w czarowaniu dań z wyższej półki. Mająca głównie pozytywne skojarzenia pyra przyda się do prostych placków ziemniaczanych, aromatycznych ziemniaczanych łódeczek zapiekanych w piekarniku, czy w końcu zapiekanki ziemniaczanej - która postawi na nogi każdego, nawet po długim dniu pracy.

Proste przepisy na obiad. Ziemniaki
Adobe Stock

Pierś z kurczaka

Ulubionym mięsem obiadowym, ale też tym, po które sięgamy najczęściej jest pierś z kurczaka. Ma mało kalorii, smakuje również najmłodszym i można z jej przyrządzić nawet wykwintne propozycje obiadowe. Do tego pierś z kurczaka można piec, smażyć, gotować. W zależności od tego jak bardzo aromatyczne mięso lubicie przydadzą się kolendra, tymianek, słodka papryka, czarnuszka, kurkuma czy pieprz cytrynowy. Pierś z kurczaka można również na dobę zamarynować w sosie sojowym, czosnku, oleju rzepakowym oraz waszej ulubionej mieszance przypraw. Efekt gwarantowany? Palce lizać.

Proste pomysły na obiad. Pierś z kurczaka
Adobe Stock

 

Zdjęcia: Adobe Stock

 

Komentarze
herbata ziołowa, herbata z mniszka lekarskiego, mniszek lekarski, herbata
per444inka/Adobe Stock
Zdrowie Herbata, która leczy. Będziesz zachwycony jej działaniem. Wystarczy, że będziesz ją parzyć około 10 minut
Mniszek lekarski to roślina o niesamowitych walorach. Ma tak dużo korzystnych dla naszego organizmu właściwości, że po prostu nie wystarczy miejsca, by je wszystkie opisać. Wszelkiego rodzaju bóle, wzdęcia, infekcje - na to wszystko receptą może być mniszek lekarski. Wystarczy przygotować z niego zdrowotną herbatkę. Porady i wskazówki znajdziecie poniżej.
Hubert Rój
listopad 04, 2020

Herbatki ziołowe wróciły do łask. Polecają je lekarze, piją je chorzy, a także ci, którzy choroby chcą za wszelką cenę uniknąć. Wszyscy korzystają z mądrości naszych babć, które sporządzały napary i mikstury z wszelkiego rodzaju ziół. Jednym z najbardziej cenionych wśród nich jest z pewnością mniszek lekarski. Tak jest, lekarski - to słowo nie bez przyczyny znajduje się w nazwie tej rośliny. Warto wspomóc swoje zdrowie poprzez szklankę herbaty z mniszka raz na jakiś czas. Często mylony z mleczem (albo też właśnie tak zamiennie nazywany) mniszek może pochwalić się całą litanią prozdrowotnych walorów. Od właściwości zwalczających komórki nowotworowe, przez cenne wsparcie w okresie różnego rodzaju infekcji dróg oddechowych i moczowych, aż po walory wspierające trawienie.  Zbieramy czy kupujemy? Mniszek lekarski w celach spożywczych zbierany jest w różnych okresach. Jesienią odkopuje się starsze korzenie mniszka, wiosną zbieramy jego koszyczki kwiatowe, a także liście. Ważne, by podczas zbioru nie pomylić mniszka lekarskiego z mleczem, popularnym chwastem. Mlecz ma pędy wyrastające z pojedynczej łodygi, a także zbitą główkę. Mniszek lekarski z kolei wypuszcza swoje pędy bezpośrednio z gleby, a na jego łodydze wyrasta tylko jeden kwiatostan. Gdy mniszek przekwitnie, mamy do czynienia z łatwym do zdmuchnięcia dmuchawcem.  Skupmy się zatem na mniszku lekarskim. Jak zrobić z niego zdrowotną herbatkę? Tutaj mamy pewną dowolność. Możemy przygotować herbatkę z samych wysuszonych korzeni, łodyg lub też z dodatkiem kwiatów. Alternatywą będzie kupno gotowej herbatki z mniszka w aptece bądź w supermarkecie.  Na koniec ważna uwaga dla alergików - mniszek lekarski jest alergenem! Uczuleni na tę roślinę powinni się zatem wystrzegać...

Przeczytaj