
Pyszny i oszczędny pomysł na obiad. Każdemu będzie smakować
Pytanie “co zrobić na obiad?” to zmora nie tylko odchodzących do lamusa gospodyń domowych. Powszechnie wiadomo, że nie ma to jak zjeść przynajmniej jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Najczęściej tym posiłkiem jest obiad. Jeżeli korzystamy z jedzenia na wynos, problem rozwiązuje się sam. Jeśli jednak mamy na uwadze własne oszczędności, ale i myśl o gotowaniu w domu, z pomocą przychodzą 3 popularne składniki, które pomogą nam przyrządzić łatwy, smaczny i tani obiad!
Jajko
Jeśli trzeba byłoby podać w 3 sekundy produkt, który zdecydowana większość was ma w lodówce, z niewielkim progiem błędu - będzie to jajko. Jajko to przede wszystkim znakomite składniki odżywcze, wzorcowa porcja białka i możliwość łączenia z różnego rodzaju produktami. Jajko sprawdza się śniadaniowo, w jajecznicy, jajko podamy z rzodkiewką i świeżo pokrojonym szczypiorkiem na kolację, ale i jajko stanowi bazę wszelkich panierek. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia. Jajko lubi wyraziste przyprawy i dzięki niemu nasz codzienny obiad zyska na wartości i smaku.
Ziemniak
Nie wszyscy lubią mięso, jak i nie każdy obiad musi zawierać porcję białka pochodzenia zwierzęcego. Diety wegetariańskie, wegańskie, z dużą ilością wykluczeń produktowych stają się coraz bardziej popularne. Węglowodany zawarte w ziemniakach służą naszemu zdrowiu, dlatego właśnie ziemniak to kolejny produkt, jaki przyda się w czarowaniu dań z wyższej półki. Mająca głównie pozytywne skojarzenia pyra przyda się do prostych placków ziemniaczanych, aromatycznych ziemniaczanych łódeczek zapiekanych w piekarniku, czy w końcu zapiekanki ziemniaczanej - która postawi na nogi każdego, nawet po długim dniu pracy.
Pierś z kurczaka
Ulubionym mięsem obiadowym, ale też tym, po które sięgamy najczęściej jest pierś z kurczaka. Ma mało kalorii, smakuje również najmłodszym i można z jej przyrządzić nawet wykwintne propozycje obiadowe. Do tego pierś z kurczaka można piec, smażyć, gotować. W zależności od tego jak bardzo aromatyczne mięso lubicie przydadzą się kolendra, tymianek, słodka papryka, czarnuszka, kurkuma czy pieprz cytrynowy. Pierś z kurczaka można również na dobę zamarynować w sosie sojowym, czosnku, oleju rzepakowym oraz waszej ulubionej mieszance przypraw. Efekt gwarantowany? Palce lizać.
Zdjęcia: Adobe Stock