
Frytki zawładnęły kulinarną Polską już kilkanaście lat temu. Szybko pokochaliśmy smak cienko pokrojonego w kształtne słupki ziemniaka, obsmażonego w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Skąd przyszły do nas frytki? Otóż ojczyzną tego przepysznego, a zarazem bardzo prostego dania jest Belgia. Frytki belgijskie różnią się jednak nieco od tych, które jemy najczęściej. Są znacznie grubsze od typowych frytek, które znamy z fast-foodów. Te z kolei swój rodowód mają w Stanach Zjednoczonych. Tylko od waszej woli zależy to, jak pokroicie swoje ziemniaki. Poniżej zamieszczamy przepis na frytki o standardowej grubości 8 mm.
Teraz czas na kilka praktycznych rad, dzięki którym wasze domowe frytki wyjdą perfekcyjnie.
1. Po pierwsze pamiętajmy o właściwym wyborze ziemniaka na naszą potrawę. Należy szukać odmian wysokoskrobiowych, typu C. Pojedyncze sztuki powinny być odpowiednio duże, tak by można było z nich wykroić okazałe, długie frytki.
2. Kolejnym etapem jest zadbanie o odpowiedni tłuszcz do smażenia. Tradycyjnie, w Belgii, do smażenia wykwintnych frytek wykorzystywano łój wołowy. Spokojnie, nie macie się o co martwić. Zwykły olej rzepakowy też zda egzamin! Warto starannie przyłożyć się do kwestii rozgrzewania tłuszczu. Nie wrzucajmy frytek do smażenia, jeżeli olej nie jest jeszcze dostatecznie rozgrzany!
3. Ostatnią radą, a zarazem tą najważniejszą jest podwójne smażenie. O co chodzi? Sekret miękkości frytek wewnątrz i chrupkości na zewnątrz tkwi właśnie w dwukrotnym obsmażeniu naszych ziemniaczanych słupków. Jak to zrobić? Proces smażenia należy podzielić na dwie części. Najpierw delikatnie blanszujemy (podsmażamy) frytki przez około 2 minuty. Następnie wyciągamy je z frytury i pozwalamy na wystygnięcie. Takie frytki poddajemy już właściwemu smażeniu. W ten sposób nasze ziemniaki nie wchłoną również znacznych ilości tłuszczu!
Poniżej przedstawiamy szczegółowo, krok po kroku przepis na idealne frytki. Do dzieła!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków sporych rozmiarów (odmiany typu C - o dużej zawartości skrobi)
- 1 l oleju do smażenia (najlepiej rzepakowego)
- Sól do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki należy obrać i opłukać.
- Kroimy je wzdłuż na plastry o grubości około 8 mm i w tej samej grubości słupki.
- Wlewamy olej do głębokiego naczynia do smażenia i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. Uwaga! Testujcie temperaturę poprzez włożenie do naczynia pojedynczą frytką.
- Frytki wkładamy do smażenia partiami, tak by nie obniżyć nagle temperatury tłuszczu.
- Obsmażamy wstępnie każdą z partii frytek przez 2 min.
- Wyciągamy frytki z frytury łyżką cedzakową, osuszamy i ostudzamy frytki na papierze kuchennym.
- Ponownie rozgrzewamy odpowiednio olej i smażymy uprzednio podsmażone frytki na złoty kolor.
- Solimy do smaku.