Jesień to idealny czas na dyniowe kombinacje w kuchni. Okazuje się bowiem, że z tego wszechstronnego warzywa zrobisz nie tylko rozgrzewającą zupę, pyszny sernik, czy aromatyczne kotlety. Dynia idealnie sprawdzi się również jako składnik zdrowej domowej Nutelli!
Przepis na domową Nutelle
Będziesz potrzebować:
- 1 kg dyni
- 300 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 300 g mlecznej czekolady (możesz również dodać gorzką czekoladę lub białą, jeśli lubisz)
- 100 g kakao
Podane proporcje starczą na ok. 8 półlitrowych słoików.
Przygotowanie
- Dynię obierz, a następnie usuń z niej pestki.
- Tak przygotowane warzywo pokrój na kawałki w dowolny sposób.
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
- Środkową blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim pokrojoną dynię (jeśli wolisz możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego, ale nie jest to konieczne).
- Dynię piecz przez ok. 15 – 20 minut, aż do miękkości.
- Po upływie tego czasu wyciągnij dynię z piekarnika i pozwól jej chwilę odpocząć.
- Wystudzone warzywo przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree (zrób to bardzo dokładnie, tak aby nie powstały żadne nieestetyczne grudki).
- Tak przygotowane puree przełóż do małego garnka i zasyp cukrem i cukrem waniliowym.
- Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut (w tym czasie cukier musi się całkowicie rozpuścić).
- Po upływie 20 minut do powstałej masy dodaj mleko skondensowane oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne ok. 15 minut.
- Ulubioną czekoladę, najlepiej mleczną, ale może być też gorzka lub biała, połam na kawałki i dodaj do reszty składników. Masę gotuj jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu.
- Kiedy Nutella z dyni zgęstnieje przełóż ją do czystych słoików. Te dokładnie zakręć.
- Na koniec pasteryzuj Nutellę przez ok. 15 minut.
Pasteryzacja
- Słoiki ułóż w dużym garnku, tak aby się nie stykały, a następnie zalej je wodą do ¾ wysokości (woda nie może sięgać zakrętek).
- Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 15 minut.
- Wyjmij słoiki z wody, a następnie odwróć do góry dnem. W ten sposób studź przez 24 godziny.
- Po upływie doby możesz przenieść słoiki do spiżarni lub piwnicy. Chłodne, ciemne i suche miejsce z pewnością będzie im sprzyjać.
Pamiętaj, że pasteryzować możesz również w piekarniku. Wystarczy, że ustawisz słoiki na blasze w taki sposób, aby się nie stykały, a następnie wstawisz całość do zimnego piekarnika. Dopiero wtedy ustaw temperaturę grzania na 90 st. C. W ten sposób pasteryzuj przez ok. 20 – 25 minut, aż do nagrzania piekarnika i słoików.