Domowa Nutella
Adobe Stock
Przepisy

Pyszna i mega zdrowa domowa Nutella. Dodaj sekretny składnik, a twoje dzieci ją pokochają!

Dobrze wszystkim znana Nutella to przysmak nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Istnieje jednak sposób na wzbogacenie jej o cenne składniki. Wystarczy, że do domowej roboty kremu czekoladowego dodasz… dynię!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Jesień to idealny czas na dyniowe kombinacje w kuchni. Okazuje się bowiem, że z tego wszechstronnego warzywa zrobisz nie tylko rozgrzewającą zupę, pyszny sernik, czy aromatyczne kotlety. Dynia idealnie sprawdzi się również jako składnik zdrowej domowej Nutelli!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na domową Nutelle

Będziesz potrzebować:

  • 1 kg dyni
  • 300 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 g mlecznej czekolady (możesz również dodać gorzką czekoladę lub białą, jeśli lubisz)
  • 100 g kakao

Podane proporcje starczą na ok. 8 półlitrowych słoików.

Przygotowanie

  1. Dynię obierz, a następnie usuń z niej pestki.
  2. Tak przygotowane warzywo pokrój na kawałki w dowolny sposób.
  3. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
  4. Środkową blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim pokrojoną dynię (jeśli wolisz możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego, ale nie jest to konieczne).
  5. Dynię piecz przez ok. 15 – 20 minut, aż do miękkości.
  6. Po upływie tego czasu wyciągnij dynię z piekarnika i pozwól jej chwilę odpocząć.
  7. Wystudzone warzywo przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree (zrób to bardzo dokładnie, tak aby nie powstały żadne nieestetyczne grudki).
  8. Tak przygotowane puree przełóż do małego garnka i zasyp cukrem i cukrem waniliowym.
  9. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut (w tym czasie cukier musi się całkowicie rozpuścić).
  10. Po upływie 20 minut do powstałej masy dodaj mleko skondensowane oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne ok. 15 minut.
  11. Ulubioną czekoladę, najlepiej mleczną, ale może być też gorzka lub biała, połam na kawałki i dodaj do reszty składników. Masę gotuj jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu.
  12. Kiedy Nutella z dyni zgęstnieje przełóż ją do czystych słoików. Te dokładnie zakręć.
  13. Na koniec pasteryzuj Nutellę przez ok. 15 minut.

Pasteryzacja

  1. Słoiki ułóż w dużym garnku, tak aby się nie stykały, a następnie zalej je wodą do ¾ wysokości (woda nie może sięgać zakrętek).
  2. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 15 minut.
  3. Wyjmij słoiki z wody, a następnie odwróć do góry dnem. W ten sposób studź przez 24 godziny.
  4. Po upływie doby możesz przenieść słoiki do spiżarni lub piwnicy. Chłodne, ciemne i suche miejsce z pewnością będzie im sprzyjać.

Pamiętaj, że pasteryzować możesz również w piekarniku. Wystarczy, że ustawisz słoiki na blasze w taki sposób, aby się nie stykały, a następnie wstawisz całość do zimnego piekarnika. Dopiero wtedy ustaw temperaturę grzania na 90 st. C. W ten sposób pasteryzuj przez ok. 20 – 25 minut, aż do nagrzania piekarnika i słoików.

Komentarze
Wieprzowina
pixnio.com
Przepisy Obłędny kurczak pieczony w... maślance! Ten przepis podbija sieć!
Twój pieczony kurczak już nigdy nie będzie suchy, jeśli dodasz ten jeden składnik! Spróbuj tego przepisu na kurczaka w maślance - jest niesamowity!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na dania z drobiu, to właśnie go znalazłaś! Gdy przygotujesz tego kurczaka w maślance, to twoi najbliżsi oszaleją z zachwytu! Sprawdź nasz przepis! Sekret soczystego mięsa Kosztowałaś u znajomych lub w restauracji soczystego, rozpływającego się w ustach kurczaka, a twój zawsze wychodzi wysuszony na wiór? Nie martw się – to nie oznacza, że brakuje ci umiejętności kulinarnych, lub że twój piekarnik źle piecze. Problem nie tkwi nawet w samym mięsie! Sekretem soczystego kurczaka jest jego odpowiednie zamarynowanie – na przykład w… maślance! Przepis na kurczaka w maślance Do przygotowania tego soczystego kurczaka potrzebujesz: 6-8 pałek z kurczaka Pół litra maślanki 2 ząbki czosnku Mieloną paprykę (słodką i ostrą) Sól Pieprz Torebki foliowe Przygotowanie Pałki umyj, osusz i obtocz w przyprawach. Czosnek pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso. Przygotuj foliowe torebki. Do każdej włóż po 3 pałki i wlej maślankę tak, by całe mięso było zamoczone. Torebki zwiąż, potrząśnij kilka razy i odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij mięso z torebek i przełóż do naczynia żaroodpornego. Absolutnie nie płucz kurczaka z maślanki! Naczynie z pałkami z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie obróć mięso na drugą stronę i piecz jeszcze przez 25 minut. I gotowe! Pałki z kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.

Przeczytaj