Jesień to idealny czas na dyniowe kombinacje w kuchni. Okazuje się bowiem, że z tego wszechstronnego warzywa zrobisz nie tylko rozgrzewającą zupę, pyszny sernik, czy aromatyczne kotlety. Dynia idealnie sprawdzi się również jako składnik zdrowej domowej Nutelli!

Przepis na domową Nutelle

Będziesz potrzebować:

  • 1 kg dyni
  • 300 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 g mlecznej czekolady (możesz również dodać gorzką czekoladę lub białą, jeśli lubisz)
  • 100 g kakao

Podane proporcje starczą na ok. 8 półlitrowych słoików.

Przygotowanie

  1. Dynię obierz, a następnie usuń z niej pestki.
  2. Tak przygotowane warzywo pokrój na kawałki w dowolny sposób.
  3. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
  4. Środkową blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim pokrojoną dynię (jeśli wolisz możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego, ale nie jest to konieczne).
  5. Dynię piecz przez ok. 15 – 20 minut, aż do miękkości.
  6. Po upływie tego czasu wyciągnij dynię z piekarnika i pozwól jej chwilę odpocząć.
  7. Wystudzone warzywo przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree (zrób to bardzo dokładnie, tak aby nie powstały żadne nieestetyczne grudki).
  8. Tak przygotowane puree przełóż do małego garnka i zasyp cukrem i cukrem waniliowym.
  9. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut (w tym czasie cukier musi się całkowicie rozpuścić).
  10. Po upływie 20 minut do powstałej masy dodaj mleko skondensowane oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne ok. 15 minut.
  11. Ulubioną czekoladę, najlepiej mleczną, ale może być też gorzka lub biała, połam na kawałki i dodaj do reszty składników. Masę gotuj jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu.
  12. Kiedy Nutella z dyni zgęstnieje przełóż ją do czystych słoików. Te dokładnie zakręć.
  13. Na koniec pasteryzuj Nutellę przez ok. 15 minut.

Pasteryzacja

  1. Słoiki ułóż w dużym garnku, tak aby się nie stykały, a następnie zalej je wodą do ¾ wysokości (woda nie może sięgać zakrętek).
  2. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 15 minut.
  3. Wyjmij słoiki z wody, a następnie odwróć do góry dnem. W ten sposób studź przez 24 godziny.
  4. Po upływie doby możesz przenieść słoiki do spiżarni lub piwnicy. Chłodne, ciemne i suche miejsce z pewnością będzie im sprzyjać.

Pamiętaj, że pasteryzować możesz również w piekarniku. Wystarczy, że ustawisz słoiki na blasze w taki sposób, aby się nie stykały, a następnie wstawisz całość do zimnego piekarnika. Dopiero wtedy ustaw temperaturę grzania na 90 st. C. W ten sposób pasteryzuj przez ok. 20 – 25 minut, aż do nagrzania piekarnika i słoików.

Zobacz także: