przepis na pulpety
AdobeStock
Przepisy

Przepyszne pulpety z niespodzianką. Tego dodatku na pewno się nie spodziewaliście!

Jeżeli znudziły ci się klasyczne pulpety, to musisz spróbować tego przepisu z niespodzianką!

Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ekspresowe danie

Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu.

Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety

Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie:

  • 4 jaja
  • Pół kilo mięsa mielonego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebulę
  • Mąkę pszenną
  • Porcję bulionu
  • 200 ml śmietany
  • 300g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • Świeży koperek
  • Kilka liści kapusty pekińskiej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki.
  2. W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą.
  3. Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską.
  4. Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku.
  5. Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut.
  6. Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z pulpetami.
  7. Do sosu dodaj śmietanę. Jeśli nie będzie wystarczająco gęsty, to możesz dodać odrobinę mąki. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

pulpety z cukinią przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Wymieszaj składniki, uformuj i wrzuć do piekarnika. Danie, które samo się robi i smakuje wszystkim domownikom
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zrób to pyszne danie, które robi się bardzo szybko i jest banalnie proste w przygotowaniu!

Szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad? Mamy coś dla ciebie! Nie dość, że spełnia wszystkie wymienione wymagania, to jeszcze z całą pewnością zasmakuje twoim najbliższym. Szybki i smaczny obiad Pulpety są daniem bardzo mało wymagającym. Najprostsze przepisy zawierają jedynie mięso mielone z przyprawami, odrobiną bułki i sosem pomidorowym. To danie bardzo proste, a jego ogromną zaletą jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań! Do mięsa możemy dodać grzyby, cebulę, marchew czy dynię – dosłownie cokolwiek jeśli uznamy, że będzie pasowało do pulpetów i nam zasmakuje. Przepis na pulpety z cukinią w sosie Dziś mamy dla was prosty przepis na smaczne pulpety z cukinią prosto z piekarnika! Polecamy szczególnie w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem. To smaczne warzywo z powodzeniem zastąpi mąkę, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem i dobrze wypełnia mięso. I jak smakuje! Przygotuj sobie te składniki: 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 cukinia Bułka tarta 1 jajo Pół litra przecieru pomidorowego Oregano Bazylia Mielona słodka papryka Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie Umyj cukinię, obierz i umyj raz jeszcze – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie cukinia może być gorzka i zepsuje smak pulpetów! Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Do miski dodaj startą cukinię, mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej oraz po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem według uznania i zamieszaj. Gdy składniki się połączą, uformuj z mięsa pulpety. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i poukładaj na niej pulpety. Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię,...

Pulpety ugotowane na parze.
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Jak zrobić miękkie i puszyste pulpety z indyka? Zdradzamy 1 prosty i przydatny trik
Macie ochotę na pyszne i miękkie pulpety? Przygotujcie je w ten sposób, a już od zawsze będziecie gotować je tylko tak.

Pulpety to potrawa z mięsa, którą można przygotować naprawdę na bardzo wiele sposobów. Często gości ona na stołach w polskich domach. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. To bardzo dobrze, bo to całkiem zdrowe danie, które można przygotować z tyloma dodatkami, że szybko się nie znudzi. Dlaczego warto zrobić pulpety z drobiu? Drób jest jednym ze zdrowszych mięs, gdyż nie zawiera tyle tłuszczu co wieprzowina i wołowina. Pulpety drobiowe są bardzo uniwersalną potrawą, sprawdzą się w diecie dorosłych, małych dzieci, ale też seniorów. Dzięki przygotowaniu pulpetów na obiad, cała rodzina będzie mogła delektować się posiłkiem i czuć się po nim lekko i dobrze. Co dodać do pulpetów z drobiu? Bazą pulpetów jest mielone mięso. Proponujemy przygotowanie pulpetów z mielonego mięsa indyka. Możecie poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym albo zrobić to samemu w domu, jeśli macie odpowiednią maszynkę. Oprócz tego, do pulpetów trzeba dodać: Cebulę Jajka Bułkę tartą Sól i pieprz Inne dodatki smakowe Pyszne i miękkie pulpety – jak je przygotować? Nasza sztuczka w przygotowaniu pysznych pulpetów polega na ich odpowiednim ugotowaniu. Proponujemy wam gotowanie pulpetów z indyka na parze! Są one wtedy miękkie i smaczne. Najlepiej wykorzystać do tego specjalny garnek do gotowania na parze. W dolnej części takiego garnka umieszcza się wodę, a na górnej pulpety. Po jakimś czasie przewróćcie je po prostu na drugą stronę, aby ugotowały się równomiernie. Jakie są pulpety gotowane na parze? Pulpety są miękkie i soczyste Nie tracą smaku. W przypadku gotowania pulpetów w wodzie część smaku zawsze będzie przechodziła do wody, w której będą się gotowały Są zdrowe – brak...

Kotlet mielony z sadzonym jajkiem to hit na wiosenny obiad. Wygląda i smakuje obłędnie
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Kotlet mielony z sadzonym jajkiem to hit na wiosenny obiad. Wygląda i smakuje obłędnie
Jedliście kiedyś kotlety mielone z sadzonym jajkiem? Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Gwarantujemy, że będziecie się nimi zajadać!

Tradycyjne kotlety mielone każdy dobrze zna. To popularne danie powstaje z połączenia mięsa mielonego, namoczonej w mleku bułki, podsmażonej na maśle cebulki, jajka, zgniecionego ząbka czosnku oraz przypraw – soli oraz pieprzu. Całość łączymy w masę i lepimy z niej kotleciki, które następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Co powiecie na kotlety mielone z... sadzonym jajkiem? Kotlety mielone z sadzonym jajkiem Kotlety mielone z sadzonym jajkiem to świetna propozycja na rodzinny obiad. Tak przygotowane kotleciki są nie tylko oryginalne i bardzo smaczne, ale też efektownie wyglądają. Jeśli chcecie, żeby żółtko było płynne, należy wbić jajka 10 minut przed końcem pieczenia. Zróbcie takie kotleciki swoim bliskim a na pewno poproszą was o dokładkę! Składniki: 40 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) 1 kromka chleba tostowego 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej 4 jajka Posiekany szczypiorek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Chleb tostowy moczymy w wodzie i dobrze odciskamy. Drobno posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie, a następnie studzimy. Do mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek, cebulę, 1 jajko, bułkę tartą i odciśnięty chleb. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrabiamy masę. Z mięsa uformować kotlety, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Następnie, dnem literatki zrobić wgłębienie na około 1 cm. Do środka wlać całe żółtko i troszkę białka. Włożyć do piekarnika, włączyć na 200 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed podaniem, danie można posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

pulpety przepis
AdobeStock
Newsy
Soczyste i mięciutkie pulpety z mięsa mielonego. Nie rozwalają się podczas gotowania dzięki składnikowi za 3 zł
Pulpety rozpadają się wam w garnku? Jest na to bardzo prosta rada! Wystarczy jeden składnik.

Delikatne i rozpływające się w ustach pulpety to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Dzięki dodaniu jednego składnika będą bardzo zwarte i nie rozpadną się w trakcie gotowania! Przepis na pulpety Do przygotowania smacznych, soczystych, domowych pulpetów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki na pulpety: Pół kilograma mielonego mięsa (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe) Filiżanka zimnego bulionu warzywnego (albo sama woda) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy manny Szczypta lubczyku Szczypta pieprzu ziołowego Pół łyżeczki soli Składniki na sos: 1 litr bulionu warzywnego Garść suszonych grzybów (lub kilka pieczarek, jednak sos będzie znacznie smaczniejszy, jeśli użyjecie grzybów suszonych) 100 ml zimnej wody 2 łyżki mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Do miski włóżcie mięso mielone. Wlejcie do niego filiżankę zimnego (!) bulionu, 1 jajko, cebulę, czosnek, szczyptę lubczyku, pieprzu, sól i 3 łyżki kaszy manny. Dzięki temu składnikowi pulpety będą zwarte i nie rozpadną się! Bardzo dokładnie wyróbcie masę na pulpety. Im dłużej będziecie ją wyrabiać, tym będzie ona bardziej spójna. Gdy mięso przestanie się kleić do ścianek miski, przykryjcie je folią spożywczą i odstawcie do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie formujcie mięso w kształt pulpetów. W garnku podgrzejcie litr bulionu warzywnego i dodajcie do niego zamoczone wcześniej suszone grzyby. Gdy wywar będzie się już gotował, włóżcie do niego pulpety pojedynczo i bardzo powoli – dzięki temu nie spadnie temperatura bulionu. Gotujcie przez 10 minut na małym ogniu. W...