Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką!

Ekspresowe danie

Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu.

Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety

Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie:

  • 4 jaja
  • Pół kilo mięsa mielonego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebulę
  • Mąkę pszenną
  • Porcję bulionu
  • 200 ml śmietany
  • 300g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • Świeży koperek
  • Kilka liści kapusty pekińskiej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki.
  2. W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą.
  3. Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską.
  4. Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku.
  5. Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut.
  6. Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z pulpetami.
  7. Do sosu dodaj śmietanę. Jeśli nie będzie wystarczająco gęsty, to możesz dodać odrobinę mąki. Smacznego!

 

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl