Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką!
Ekspresowe danie
Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu.
Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety
Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie:
- 4 jaja
- Pół kilo mięsa mielonego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebulę
- Mąkę pszenną
- Porcję bulionu
- 200 ml śmietany
- 300g pieczarek
- 2 łyżki masła
- Świeży koperek
- Kilka liści kapusty pekińskiej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki.
- W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą.
- Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską.
- Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku.
- Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut.
- Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z pulpetami.
- Do sosu dodaj śmietanę. Jeśli nie będzie wystarczająco gęsty, to możesz dodać odrobinę mąki. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl