Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy

Przepyszne pulpety z sosem pomidorowym. Pokocha je cała rodzina. Lepszych nie jedliście

Rozpływające się w ustach pulpety w sosie pomidorowym to niezawodny sposób na niejadka. Na wszelki wypadek zrób ich więcej, bo twoje dziecko na pewno poprosi o dokładkę!
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Delikatne w smaku, a do tego pożywne i zdrowe. Jak tu ich nie kochać! Mowa oczywiście o pulpetach z indyka w sosie pomidorowym. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Zrobisz je w zaledwie 30 minut, a twoje dziecko będzie się nimi zajadać aż miło!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Będziesz potrzebować

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml rosołu
  • Passata pomidorowa
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie przełóż na rozgrzaną patelnie, dodaj soli oraz pieprzu i zeszklij.
  2. Tak przygotowaną cebulę i czosnek wymieszaj z mięsem, jajkiem i bułką tartą.
  3. Całość dopraw słodką papryką, solą i pieprzem.
  4. Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie pulpeciki.
  5. Na rozgrzaną patelnie przełóż przygotowane mięso. Smaż z obu stron aż do zarumienienia.
  6. Do pulpecików dolej gorący bulion. Całość gotuj pod przykrywką przez ok. 10 minut.
  7. Po tym czasie do mięsa dolej passatę pomidorową i gotuj przez kolejne ok. 10 minut bez przykrywki.
  8. W międzyczasie sprawdź czy dania nie trzeba jeszcze przyprawić. Użyj soli, pieprzu, słodkiej papryki i bazylii.

Gotowe!

Tak przyrządzone pulpeciki możesz podawać z ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. W kuchni ogranicza cię tylko własna wyobraźnia!

Źródło: przepisy.pl

Komentarze
Tagiatelle, sos serowy,  sos pieczarkowy
kasiunia.1981/gotujmy.pl
Przepisy Genialnie szybki przepis na makaron z sosem. Pokochasz ten smak!
Makaron, pieczarki, ser – trzy składniki sprawią, że zakochacie się w tym prostym daniu. Nie będziecie potrzebowali żadnych fixów i innych dodatków z torebki!
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Czy często nurtuje was myśl – co tym razem przygotować na obiad? Marudni domownicy nie życzą sobie zbyt częstych powtórek z rozrywki, a rodzinna kasa świeci pustkami? Spokojnie, jest na to rozwiązanie. Rozejrzyjcie się po swojej lodówce i wybierzcie składnik, na którym oprzecie swój pomysł na obiad.  Jeżeli zostało wam nieco sera żółtego, nie wahajcie się go użyć. Kiedy członkowie naszych rodzin nie mogą patrzeć już na kanapki z serem, dajcie mu nowe życie na obiadowym talerzu! Wystarczy jeszcze trochę pieczarek, makaron, parę prostych dodatków i świetny sos gotowy! To danie to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli jednak domowi mięsożercy nie dadzą za wygraną – śmiało możecie wzbogacić sos choćby mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Składniki: Opakowanie makaronu typu tagiatelle (możecie wybrać także inny rodzaj) 50 dag pieczarek Cebula Czosnek Masło Olej do smażenia Musztarda Sól i pieprz 10 dag sera żółtego Natka pietruszki Opcjonalnie – 1 filet z piersi kurczaka Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone drobno pieczarki. W razie potrzeby dodajemy nieco wody i dusimy do momentu, gdy pieczarki będą ugotowane. Doprawiamy sos musztardą i pieprzem,  solimy do smaku. W tym momencie możemy dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić je aż będzie gotowe. Następnie dodajemy do sosu łyżkę masła. Redukujemy sos, wygotowując ewentualny nadmiar wody. Mieszamy gotowy sos z makaronem ugotowanym według zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do gorącego garnka starty ser i starannie mieszamy składniki. Podajemy danie ozdobione natką pietruszki. Źródło: przepisy.pl

Przeczytaj