Delikatne w smaku, a do tego pożywne i zdrowe. Jak tu ich nie kochać. Mowa oczywiście o pulpetach z indyka w sosie pomidorowym. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Zrobicie je w zaledwie 30 minut.
Przepis na pulpety z sosem pomidorowym
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml rosołu
- passata pomidorowa
- 1 jajko
- bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierz i pokrójcie w drobną kostkę. Następnie przełóżcie na rozgrzaną patelnie, dodajcie soli oraz pieprz i zeszklijcie wszystko.
- Tak przygotowaną cebulę i czosnek wymieszajcie z mięsem, jajkiem i bułką tartą.
- Całość doprawcie słodką papryką, solą i pieprzem.
- Zwilżonymi dłońmi uformujcie niewielkie pulpeciki.
- Na rozgrzaną patelnie przełóżcie przygotowane mięso. Smażcie z obu stron aż do zarumienienia.
- Do pulpecików dolejcie gorący bulion. Całość gotujcie pod przykrywką przez ok. 10 minut.
- Po tym czasie do mięsa dolejcie passatę pomidorową i gotujcie przez kolejne ok. 10 minut bez przykrywki.
- W międzyczasie sprawdźcie czy dania nie trzeba jeszcze przyprawić. Użyjcie soli, pieprzu, słodkiej papryki i bazylii.
Gotowe!
Tak przyrządzone pulpeciki możecie podawać z ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. W kuchni ogranicza was tylko własna wyobraźnia.
Źródło: przepisy.pl