Delikatne w smaku, a do tego pożywne i zdrowe. Jak tu ich nie kochać. Mowa oczywiście o pulpetach z indyka w sosie pomidorowym. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Zrobicie je w zaledwie 30 minut.

Przepis na pulpety z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml rosołu
  • passata pomidorowa
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz i pokrójcie w drobną kostkę. Następnie przełóżcie na rozgrzaną patelnie, dodajcie soli oraz pieprz i zeszklijcie wszystko.
  2. Tak przygotowaną cebulę i czosnek wymieszajcie z mięsem, jajkiem i bułką tartą.
  3. Całość doprawcie słodką papryką, solą i pieprzem.
  4. Zwilżonymi dłońmi uformujcie niewielkie pulpeciki.
  5. Na rozgrzaną patelnie przełóżcie przygotowane mięso. Smażcie z obu stron aż do zarumienienia.
  6. Do pulpecików dolejcie gorący bulion. Całość gotujcie pod przykrywką przez ok. 10 minut.
  7. Po tym czasie do mięsa dolejcie passatę pomidorową i gotujcie przez kolejne ok. 10 minut bez przykrywki.
  8. W międzyczasie sprawdźcie czy dania nie trzeba jeszcze przyprawić. Użyjcie soli, pieprzu, słodkiej papryki i bazylii.

Gotowe!

Tak przyrządzone pulpeciki możecie podawać z ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. W kuchni ogranicza was tylko własna wyobraźnia.

Źródło: przepisy.pl

Zobacz także: