Sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Przepisy

Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy!

Sałatka to idealny sposób na kreatywną przekąskę, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a nawet treściwą kolację. W tej z makaronem i kurczakiem na pewno się zakochasz! Większość składników potrzebnych do jej przygotowania prawdopodobnie masz w domu.
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Ta banalna sałatka z makaronem i kurczakiem na pewno stanie się jednym z twoich ulubionych przysmaków. Jej przygotowanie z pewnością nie zajmie ci więcej niż 30 minut, a efekt będzie naprawdę powalający! Tym bardziej, że większość składników prawdopodobnie masz w domu. Ewentualne zakupy nie powinny więc wynieść więcej niż 15 złotych!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem

Będziesz potrzebować

  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 g makaronu (najlepiej sprawdzą się kolanka, ale możesz również użyć innego makaronu)
  • 3 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • Pół puszki kukurydzy
  • Szczypiorek
  • 4 łyżki majonezu
  • Olej
  • Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Kiedy woda zacznie bulgotać dodaj do niej jedną płaską łyżkę soli, a następnie wrzuć makaron i gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Po ugotowaniu makaron odcedź i polej zimną wodą, a następnie przełóż do dużej miski.
  3. Pierś z kurczaka dokładnie umyj. Odkrój błony i miejsca, w których zgromadzony jest tłuszcz oraz ścięgna. Następnie pokrój mięso w niewielką kosteczkę i natrzyj przyprawą do kurczaka.
  4. Na rozgrzanej patelni rozprowadź trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone mięso. Smaż na średnim ogniu aż do momentu, w którym mięso całkowicie się zetnie, ok. 7 minut.
  5. Usmażone mięso umieść w misce z makaronem.
  6. W niewielkim rondelku ugotuj jajka na twardo – ostrożnie włóż jajka do zimnej wody, tak aby nie stłuc skorupki, poczekaj aż woda zacznie bulgotać i gotuj jajka jeszcze przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od wielkości jajek, im większe tym więcej czasu potrzebują).
  7. Ugotowane jajka polej zimną wodą, a następnie obierz ze skorupki, pokrój w niewielką kosteczkę i dodaj do makaronu i kurczaka.
  8. Z czerwonej papryki usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Oba składniki dodaj do powstającej sałatki.
  9. Z puszki z kukurydzą odcedź wodę, a następnie wsyp jej zawartość do miski z sałatką (jeśli bardzo lubisz kukurydze możesz dodać całą puszkę, jeśli nie należy ona do twoich ulubionych składników, dodaj połowę puszki).
  10. Na koniec umieść w misce majonez, sól, pieprz i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszaj. Sprawdź, czy na pewno niczego nie brakuje. Jeśli, na przykład jest za mało słona lub pieprzna doprawiaj tak długo, aż będzie idealna.

Gotowe!

Komentarze
Domowa Nutella
Adobe Stock
Przepisy Pyszna i mega zdrowa domowa Nutella. Dodaj sekretny składnik, a twoje dzieci ją pokochają!
Dobrze wszystkim znana Nutella to przysmak nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Istnieje jednak sposób na wzbogacenie jej o cenne składniki. Wystarczy, że do domowej roboty kremu czekoladowego dodasz… dynię!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Jesień to idealny czas na dyniowe kombinacje w kuchni. Okazuje się bowiem, że z tego wszechstronnego warzywa zrobisz nie tylko rozgrzewającą zupę, pyszny sernik, czy aromatyczne kotlety. Dynia idealnie sprawdzi się również jako składnik zdrowej domowej Nutelli! Przepis na domową Nutelle Będziesz potrzebować: 1 kg dyni 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego 300 g mlecznej czekolady (możesz również dodać gorzką czekoladę lub białą, jeśli lubisz) 100 g kakao Podane proporcje starczą na ok. 8 półlitrowych słoików. Przygotowanie Dynię obierz, a następnie usuń z niej pestki. Tak przygotowane warzywo pokrój na kawałki w dowolny sposób. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Środkową blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim pokrojoną dynię (jeśli wolisz możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego, ale nie jest to konieczne). Dynię piecz przez ok. 15 – 20 minut, aż do miękkości. Po upływie tego czasu wyciągnij dynię z piekarnika i pozwól jej chwilę odpocząć. Wystudzone warzywo przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree (zrób to bardzo dokładnie, tak aby nie powstały żadne nieestetyczne grudki). Tak przygotowane puree przełóż do małego garnka i zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut (w tym czasie cukier musi się całkowicie rozpuścić). Po upływie 20 minut do powstałej masy dodaj mleko skondensowane oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne ok. 15 minut. Ulubioną czekoladę, najlepiej mleczną, ale może być też gorzka lub biała, połam na kawałki i dodaj do reszty składników. Masę gotuj jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy Nutella...

Przeczytaj