surówka z rzepy przepis
babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy

Przepyszna i chrupiąca surówka z rzepy. Idealna jako dodatek do obiadu, ale nie tylko

Jeśli szukasz inspiracji, to koniecznie wypróbuj ten przepis na soczystą surówkę z rzepy. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - palce lizać!

„Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!”. Tak o tym niepozornym warzywie pisał Jan Brzechwa i miał sporo racji. Rzepa to doskonałe źródło witamin. Działa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, a także na włosy! Osoby zmagające się z wypadaniem włosów z pewnością spróbowały choć raz użyć szamponu lub płukanki z rzepy na wzmocnienie cebulek. Warto włączyć to warzywo do diety także ze względu na jego charakterystyczny smak, który wzbogaci każdą surówkę!

Rzepa od lat na polskich stołach

Rzepa była bardzo popularnym warzywem w średniowiecznej Polsce. Łatwa w uprawie, tania i zdrowa – czy istniało lepsze źródło witamin? Funkcjonowało nawet powiedzenie „zdrowy jak rzepa”, które niestety nie dotrwało do naszych czasów. Zanim do Polski dotarły ziemniaki, dieta polskich chłopów składała się głównie z kaszy lub rzepy podawanej z różnymi dodatkami. Rzepę można było wędzić, kisić, gotować i zasmażać – taką rzepkę w zasmażce określało się „a la polonaise”.

Najlepsza surówka z rzepy

Dziś przepisy z uwzględnieniem rzepy odeszły nieco w zapomnienie, jednak nadal stosowana jest ona przez polskie gospodynie. Najczęściej jemy rzepę na surowo w surówkach – nie ma lepszego chrupiącego dodatku do obiadu! Sprawdźcie ten przepis na przepyszną surówkę z rzepy, którą pochwalą wszyscy domownicy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Surówka z rzepy – przepis

Do przygotowania tej surówki potrzebujecie:

  • 3 spore rzepy
  • 2 jabłka
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz

Kupując rzepę dokładnie się jej przyjrzyj! Łatwo można ją pomylić z białą rzodkiewką. Rzodkiew jest podłużna, zaś korzeń rzepy ma kształt bulwy.

Przygotowanie

  1. Rzepy obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Jeżeli nie lubisz wodnistych surówek, to posyp startą rzepę płaską łyżeczką soli, zamieszaj i odstaw na kilka minut. Następnie odciśnij i odlej wodę. Jednak jeśli preferujesz bardziej soczyste surówki, to możesz pominąć ten krok.
  3. Następnie obierz i zetrzyj jabłka – też na dużych oczkach. Do surówki najlepiej sprawdzają się niezbyt słodkie i twarde jabłka. Dzięki temu będą bardziej zwarte i nie będą się rozpadać w surówce. Dobrze sprawdzi się odmiana ligol i szara reneta.
  4. Startą rzepę i jabłko wymieszaj w jednej misce. Dodaj majonez, śmietanę i sól. Szczypiorek posiekaj drobno i wrzuć do surówki.
  5. I gotowe! Surówkę z rzepy można jeść od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje schłodzona wcześniej w lodówce przez ok. pół godziny.
pulpety z cukinią przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Wymieszaj składniki, uformuj i wrzuć do piekarnika. Danie, które samo się robi i smakuje wszystkim domownikom
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zrób to pyszne danie, które robi się bardzo szybko i jest banalnie proste w przygotowaniu!

Szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad? Mamy coś dla ciebie! Nie dość, że spełnia wszystkie wymienione wymagania, to jeszcze z całą pewnością zasmakuje twoim najbliższym. Szybki i smaczny obiad Pulpety są daniem bardzo mało wymagającym. Najprostsze przepisy zawierają jedynie mięso mielone z przyprawami, odrobiną bułki i sosem pomidorowym. To danie bardzo proste, a jego ogromną zaletą jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań! Do mięsa możemy dodać grzyby, cebulę, marchew czy dynię – dosłownie cokolwiek jeśli uznamy, że będzie pasowało do pulpetów i nam zasmakuje. Przepis na pulpety z cukinią w sosie Dziś mamy dla was prosty przepis na smaczne pulpety z cukinią prosto z piekarnika! Polecamy szczególnie w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem. To smaczne warzywo z powodzeniem zastąpi mąkę, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem i dobrze wypełnia mięso. I jak smakuje! Przygotuj sobie te składniki: 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 cukinia Bułka tarta 1 jajo Pół litra przecieru pomidorowego Oregano Bazylia Mielona słodka papryka Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie Umyj cukinię, obierz i umyj raz jeszcze – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie cukinia może być gorzka i zepsuje smak pulpetów! Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Do miski dodaj startą cukinię, mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej oraz po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem według uznania i zamieszaj. Gdy składniki się połączą, uformuj z mięsa pulpety. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i poukładaj na niej pulpety. Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię,...

co zrobic z resztkami wedlin
monikaT83 / gotujmy.pl
Newsy
Potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Smakowite kotleciki z resztek wędlin
Nie wyrzucajcie resztek po świętach! Możecie z nich przygotować bardzo smaczne przekąski - na przykład proste kotleciki!

W waszych lodówkach zalegają jeszcze wędliny ze świąt? Zamiast czekać, aż na świątecznym schabie powstanie całkiem nowy ekosystem, lepiej szybko wykorzystać go do smacznego dania! Wędliny można przyrządzić na wiele sposobów – zesmażyć z cebulką do jajecznicy czy dodać do tarty albo omleta. Świetnie też sprawdzą się w roli dodatków do pizzy albo pysznej zapiekanki z piekarnika. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia! Zbliżający się Sylwester to dobra okazja do tego, by zrobić porządek w lodówce i z pozostałych po świętach wędlin przygotować coś pysznego na noworoczne przyjęcie.   Przepis na kotleciki z wędlin Choć to danie nie jest szczególnie dietetyczne, to doskonale sprawdzi się w roli imprezowych przekąsek. W końcu na przyjęciu, zwłaszcza zakrapianym alkoholem, nie ma co sobie żałować jedzenia! Zabawa z pustym żołądkiem nie ma prawa się udać, dlatego można od czasu do czasu zapomnieć o diecie i zjeść coś pysznego – na przykład proste kotleciki z wędlin! Do ich przygotowania będą wam potrzebne poniższe składniki: 350 g dowolnej wędliny 3 kiszone ogórki 1 cebula 2 jaja 75 g bułki tartej 2 łyżki śmietany 12% Olej Przygotowanie Wędliny pokrójcie bardzo drobno w kosteczkę. Do wędlin dodajcie drobno posiekaną lub startą na małych oczkach cebulę. Ogórki zetrzyjcie na dużych oczkach, odciśnijcie z nadmiaru soku i dodajcie do miski z wędlinami i cebulą. Do drugiej miski wbijcie jajka i roztrzepcie za pomocą widelca. Dodajcie do wędlin, zamieszajcie i wsypcie bułkę tartą. Sprawdźcie, czy masa odpowiednio się klei. Jeśli nie, to dorzućcie jeszcze 2 łyżki śmietany i odstawcie miskę z mięsem do lodówki na godzinę. Po tym czasie z masy uformujcie kotleciki i smażcie na rozgrzanym oleju do zrumienienia. I...

Surówka z kiszonej kapusty
Gotujmy.pl/muminka
Newsy
Najlepsza do smażonej ryby. Prosta, wigilijna surówka z kiszonej kapusty w 10 minut
Kiszona kapusta to jesienny przysmak. W towarzystwie kilku tanich dodatków może zmienić się w pyszną sałatką, którą podacie bliskim do wigilijnego karpia.

Drugie danie bez dodatków może się odbyć. Tylko czemu tak? Święta to w końcu czas dopieszczania podniebienia i łączenia naszych ulubionych smaków. Mamy dla was przepis na domową surówkę z kiszonej kapusty. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kapusta słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i niezasłużenie miewa opinię ciężkostrawnej. To przede wszystkim probiotyk, chroniący nasz organizm przed infekcjami. Jeśli boicie się przeziębienia i zostawania w łóżku na kilka dni, sięgnijcie po kiszoną kapustę. Powinna się znaleźć w waszej codziennej diecie. Kiszona kapusta wspiera waszą odporność Głównie dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest szalenie istotna dla waszego układu immunologicznego. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Zapewnia wszystko, czego potrzeba organizmowi. Na dodatek w 100 g kapusty kiszonej znajdziemy tylko 15 kalorii! Wpływ kapusty kiszonej na zdrowie Powstaje na skutek procesów fermentacji, dzięki czemu zawiera ogrom kwasu mlekowego i dobrych bakterii. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej, odpowiedzialnej z kolei za zapobieganie chorobom takim jak grypa jelitowa.   Kapusta reguluje procesy trawienne Przy tłustych, wigilijnych potrawach surówka z kapusty wypada lekko i zdrowo. Do świątecznego menu pasuje zatem szczególnie. Zwarty w niej błonnik usprawni trawienie i wyreguluje metabolizm. Obiecujemy, że nie będziecie mieli problemów z zaparciami. Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty? Składniki 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 50 ml oleju około 150 ml soku jabłkowego pieprz czarny mielony 1 łyżka cukru Przygotowanie krok po...

syrop z cebuli przepis
AdobeStock
Zdrowie
Staroświecki, ale bardzo skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli? O tym na pewno nie wiedzieliście
Łapie cię przeziębienie? Przygotuj ten tradycyjny syrop z cebuli, który szybko postawi cię na nogi!

Gdy dopada nas przeziębienie albo grypa, sięgamy po wszelkie możliwe lekarstwa i specyfiki, których producenci obiecują nam rychły powrót do zdrowia. Warto jednak zaufać w tym przypadku naturalnym sposobom na zwalczanie infekcji. Dziś przedstawiamy wam przepis na prawdziwy syrop z cebuli – idealny na przeziębienie! Naturalny antybiotyk Ludzkość od zawsze choruje na infekcje górnych dróg oddechowych, choć dopiero od niedawna wspomagamy się różnymi lekarstwami, które mają nas wyleczyć z choroby. Dawniej stosowano sposoby, których używały jeszcze nasze babcie. Chorobę należało wyleżeć pod pierzyną i dobrze się odżywiać. Podstawą był tłusty bulion, gotowane mięso, a nawet alkohol dla kurażu! Do tego oczywiście domowe antybiotyki, czyli miód, cebula i czosnek. Dobrze jest nadal po nie sięgnąć podczas przeziębienia, ponieważ mogą świetnie wspomóc leczenie konwencjonalne. Przepis na syrop z cebuli Jeżeli ty lub ktoś z twoich bliskich zachorował na przeziębienie lub grypę, warto skorzystać z tego przepisu. Domowy syrop z cebuli może nie pachnie najlepiej, ale szybko stawia na nogi! Przygotuj te składniki: Duża cebula Miód Przygotowanie Obierz cebulę i zetrzyj na drobnych oczkach. Poczekaj, aż puści sok. Przełóż startą cebulę do miseczki i wymieszaj z łyżką miodu. Dokładnie wymieszaj tak, by z powierzchni zniknęły wszystkie pęcherzyki powietrza. I gotowe! Syrop najlepiej przelać do słoika i zakręcić. Należy go przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 4 dni. Stosowanie Domowy syrop z cebuli należy przyjmować nawet kilkanaście razy dziennie po jednej łyżeczce.