
Przepis na wyrazisty, zdrowy rosół z gęsiny. Pomoże w walce ze złym cholesterolem
„Najlepsza gęsina na Świętego Marcina” – tak głosi dawne, staropolskie przysłowie. Przez burzliwe lata polskiej historii tradycja jedzenia pieczonej gęsi nieco zanikła. Teraz ten piękny zwyczaj odżywa, a wraz z nim prężnie rozwija się polska branża gęsiarska – jesteśmy jednym z państw, w których produkuje się najwięcej gęsiego mięsa.
Listopad to tradycyjna pora uboju gęsi. Kiedy zatem kupimy w sklepie świeżą gęś, nie marnujmy ani jednej części z jej wartościowego mięsa. Warto wytopić cenny, zdrowotny gęsi tłuszcz i potem używać go do innych dań.
Zalecamy również porcjowanie gęsi na części – tuszkę upieczmy w piekarniku, z podrobów zróbmy farsz na pierogi, a z części takich jak szyja czy elementy korpusu ugotujmy przepyszny, niezwykle treściwy w smaku rosół.
Przepis na rosół z gęsi znajdziecie poniżej.
Składniki:
- Kawałek gęsiny
- Marchew, pietruszka, seler, cebula
- Liść laurowy, czarny pieprz
- Lubczyk i pietruszka (lepsze będą mrożone zioła, ale możemy użyć także suszonych)
- Sól i pieprz
- Makaron – nitki
Przygotowanie:
- Gotujemy gęsinę przez około godzinę, zbierając tzw. szumowiny.
- Opalamy cebulę, a następnie dodajemy ją wraz z jarzynami do wywaru. Wrzucamy do środka liść laurowy.
- Gotujemy zupę przez następną godzinę.
- Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
- Na koniec dodajemy przyprawy.
- Rosół podajemy z makaronem.
Źródło: jawagabunda.pl, beszamel.se.pl, portalspozywczy.pl