Rosół
Kalim/Adobe Stock
Przepisy

Przepis na wyrazisty, zdrowy rosół z gęsiny. Pomoże w walce ze złym cholesterolem

Późna jesień to czas na gęsinę. Coraz popularniejsze staje się pieczenie gęsi. My proponujemy z kolei ugotowanie przepysznego rosołu na gęsim mięsie.
Hubert Rój
listopad 09, 2020

„Najlepsza gęsina na Świętego Marcina” – tak głosi dawne, staropolskie przysłowie. Przez burzliwe lata polskiej historii tradycja jedzenia pieczonej gęsi nieco zanikła. Teraz ten piękny zwyczaj odżywa, a wraz z nim prężnie rozwija się polska branża gęsiarska – jesteśmy jednym z państw, w których produkuje się najwięcej gęsiego mięsa.

Listopad to tradycyjna pora uboju gęsi. Kiedy zatem kupimy w sklepie świeżą gęś, nie marnujmy ani jednej części z jej wartościowego mięsa. Warto wytopić cenny, zdrowotny gęsi tłuszcz i potem używać go do innych dań.
Zalecamy również porcjowanie gęsi na części – tuszkę upieczmy w piekarniku, z podrobów zróbmy farsz na pierogi, a z części takich jak szyja czy elementy korpusu ugotujmy przepyszny, niezwykle treściwy w smaku rosół.

Przepis na rosół z gęsi znajdziecie poniżej.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Kawałek gęsiny
  • Marchew, pietruszka, seler, cebula
  • Liść laurowy, czarny pieprz
  • Lubczyk i pietruszka (lepsze będą mrożone zioła, ale możemy użyć także suszonych)
  • Sól i pieprz
  • Makaron – nitki

Przygotowanie:

  • Gotujemy gęsinę przez około godzinę, zbierając tzw. szumowiny.
  • Opalamy cebulę, a następnie dodajemy ją wraz z jarzynami do wywaru. Wrzucamy do środka liść laurowy.
  • Gotujemy zupę przez następną godzinę.
  • Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  • Na koniec dodajemy przyprawy.
  • Rosół podajemy z makaronem.

Źródło: jawagabunda.pl, beszamel.se.pl, portalspozywczy.pl

Komentarze
Fish and chips
tjaša smrekar/EyeEm/Adobe Stock
Triki kulinarne Ta prosta sztuczka sprawi, że twoja ryba z frytkami będzie zdrowsza! Decyduje jedna rzecz!
Kochacie rybę z frytkami tak jak Anglicy? To ciężkostrawne danie nie cieszy się niestety renomą wśród lekarzy. Jeżeli jednak macie ochotę na taki obiad, podpowiemy wam jak go przygotować.
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Fish and chips, czyli rzeczona ryba z frytkami przywędrowała nad Wisłę z Wysp Brytyjskich. Tam to danie cieszy się sławą narodowego specjału Zjednoczonego Królestwa. Spacerując po ulicach każdego brytyjskiego miasta z pewnością natkniemy się na wiele barów i restauracji, które serwują to pyszne połączenie. Sposób jego przygotowania jest powszechnie znany – trzeba wysmażyć na głębokim tłuszczu oba składniki i obiad gotowy. I w tym miejscu pojawia się u wielu z nas pewna wątpliwość. Czy można pozwolić sobie na takie tłuste szaleństwo? Mamy dla was jednak radę, by nieco zmodyfikować ten kanon angielskiego menu. Zamiast smażenia, polecamy po prostu pieczenie! W ten sposób sprawicie, że wasze danie nie będzie pływało w okropnym tłuszczu. Ryby w większości są tłuste same w sobie. Ich smażenie w głębokim oleju zostawmy więc Anglikom. Z frytkami sprawa jest nieco bardziej złożona. Tak, to prawda. Smażone w głębokim tłuszczu są po prostu najlepsze. Jeżeli jednak wasza wątroba nie akceptuje tego typu przysmaków, warto spróbować upiec ziemniaki w piekarniku z niewielką ilością oleju. Tego rodzaju frytki też mają swój urok i dodatkowo są o wiele łatwiejsze do przyrządzenia. Co więcej – nie zaleją wrzącym olejem całej waszej kuchenki! Źródło: mashed.com

Przeczytaj
Pesto
MSPhotograhic/Adobe Stock
Przepisy Wyrzucasz liście rzodkiewki? To BŁĄD! Zrób z nich pyszną przekąskę! Gotowa w MNIEJ NIŻ 10 minut!
Czasami nawet nie dostrzegamy tego, jakie skarby wyrzucamy do śmieci. Resztki z rzodkiewek? Nic z tych rzeczy! Ich liście to prawdziwy smakołyk!
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Takich patentów nie znały nawet nasze babcie. Wraz z modą na kuchnię wegańską, do Polski wkroczyła także moda na wykorzystywanie wszelkich kulinarnych składników do maksimum. Tak samo należy czynić z liśćmi rzodkiewki. Kiedyś pewnie nie przeszłoby nawet nam przez głowę, żeby nie wrzucać ich do kosza. Tymczasem okazuje się, że z tej zieleniny otrzymamy bardzo smaczne pesto! Wystarczy dodać kilka innych składników i okaże się, że wcale nie potrzebujecie do tego dania świeżej bazylii. Co prawda sezon na nowalijki już dawno przeminął, ale warto zatrzymać tę recepturę w swojej pamięci i w miarę możliwości ją wypróbować. A zatem do dzieła. Przed wami przepis na pesto z liści rzodkiewki. Wystarczy podać je ze smacznym makaronem i obiad gotowy! Pesto można podawać także do smarowania pieczywa. Składniki: Liście z przynajmniej dwóch pęczków rzodkiewki Niecałe pół szklanki oliwy z oliwek 20 g orzechów (najlepsze będą włoskie lub piniowe, ale możecie eksperymentować z innymi rodzajami) 30 g twardego sera dojrzewającego (np. parmezan) 2 ząbki czosnku Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Świeże i zdrowe liście rzodkiewki płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy je do blendera. Wlewamy do środka oliwę. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ser, orzechy i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy na dość gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Pesto podajemy z makaronem bądź z pieczywem. Źródło:  zlotaproporcja.pl

Przeczytaj